@FOrest, post #1
@mailman, post #2
@mailman, post #2
@pampers, post #3
A może zaostrzenie kar bo jak widać niektórzy otrzymują śmieszne kary 2-3 dniowe i tak w kółko, nie mają one żadnego wymiaru "pedagogicznego" a co gorsza troll wraca ze zwiększoną siłą.
@bombermax, post #6
z całym szacunem FOrest ale cenzury nie chcę...
@FOrest, post #1
@Hellena, post #8
@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9
@mailman, post #10
@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11
@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11
@parallax, post #13
parallax
W odpowiedzi na #25
Świnia z grilla
Składniki:
młode prosie o wadze 10 – 20 kg żywej wagi
gruba sól morska i pieprz holenderska
Sposób przyrządzenia:
Ubitego wcześniej prosiaka dokładnie oczyścić z resztek szczeciny, krwi, pozbawić głowy i kopyt, umyć, osuszyć, naciąć od wewnątrz wzdłuż kręgosłupa, natrzeć solą i pozostawić zawiniętą w folię na 12 godzin w lodówce. Rozpalić grill, najlepiej na drzewie z wierzby. Zapewni ono że pieczone prosie zyska dodatkowy aromat i smak. Do przygotowania tego typu potrawy potrzebny jest grill z pokrywą. Mięso kładziemy na ruszt dopiero wtedy gdy płomienie przestaną być widoczne, a kawałki żarzącego się węgla drzewnego pokryją się siwym nalotem. Pieczenie rozpoczynamy układając tuszkę wnętrzem na dół. Pieczemy mięso przez 15 godzin podsycając palenisko tak aby temperatura pod pokrywą wynosiła około 30 – 40 stopni C. Co jakiś czas dokładamy do paleniska szczapy lub gałązki z drzewa owocowego. Temperaturę taka staramy się utrzymywać przez około ¾ czasu przeznaczonego na pieczenie. Po tym czasie odwracamy tuszkę, a przyrumienione lekko wnętrze smarujemy obficie sosem. Na ostatnie 30 – 40 minut pieczenia temperaturę podnosimy o 20 – 30 stopni C, aby skórka się ładnie przyrumieniła i była chrupka. Tak przygotowane prosie dzielimy na porcję i podajemy z dodatkiem przygotowanego sosu. Inne dodatki pozostawiam Państwa inwencji i gustom.
Sos*
Składniki:
2 litry octu winnego czereśniowego
2 szklanki keczupu pudliszki
6 szklanek cukru z trzciny
3 łyżki czosnku w proszku
5 łyżek ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
szczypta mielonych gożdzików
sól i wegatado smaku
Sposób przyrządzenia:
W odpowiednio dużym rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i powoli gotować przez 12-13 minut mieszając aby sos się nie przypalił. Tak przygotowany sos przelewamy do czystych słoików i zamykamy. Możemy go długo przechowywać w lodówce.
--
Amiga X1000 8,2 GHz, 16 GB RAM, 12 TB HDD