[#1] Komu komu, bo idę do domu?
Rozwaliło mnie to dziś, co znalazłem - kolejny shop retro, tym razem z...

link

Piszcie ile kto bierze.

DiskDoctor - 0 szt.

P.S. Swoją drogą, na pewno to jest OK i pomysłowe, ale pytanie, jakie na rynku jest zapotrzebowanie na to. Moim zdaniem, znikome.
1
[#2] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@_DiskDoctor_, post #1

Trochę tych kartonów widziałem na FB, więc ktoś tam kupuje. W skali świata trochę tej makulatury się nazbiera.
[#3] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@snifferman, post #2

No w sumie. Jak na Allegro potrafi być. Używane pudło do A500 za 300 a czasem 500 zł, to znaczy że towar potrzebny.
[#4] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@_DiskDoctor_, post #1

mastaszek - 10000 szt.
2
[#5] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@_DiskDoctor_, post #1

Swoją drogą, na pewno to jest OK i pomysłowe, ale pytanie, jakie na rynku jest zapotrzebowanie na to. Moim zdaniem, znikome.
Śledziłem temat już wcześniej w różnych anglojęzycznych miejscach i powiem tak - zdziwiłbyś się.
2
[#6] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@Krashan, post #5

To powiedz szczerze bo wiesz, po co to komu?

Ja mam kompy 9 szt obecnie, w jednym miejscu , podłączone. Od użycia dzieli mnie 1 pstryk (2 patryki wliczając TV).

Nie natraafił na potrzebę mania pudełka, chociaż owszem, natrafiłem na potrzebę mania retro kompa (miały być dwa), no i mam.
[#7] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@_DiskDoctor_, post #6

To chyba bardziej oferta dla kolekcjonerów którym brakuje do pełnego zestawu.
[#8] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@jaster, post #7

Też się uważam za kolekcjonera, w końcu mam małą kolekcję.

Ale nie odczuwam takiej potrzeby, nigdy nie odczuwałem.

Miałem2 pudełka: Atari 65XE bdb- i Amiga Desktop Dynamite. Leżały u mnie w piwnicy, pozbyłem się, nawet za niewielką rekompensatę.
[#9] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@_DiskDoctor_, post #6

Nie ma sensu tracić czasu na dyskusję z człowiekiem, który uważa, że cały świat myśli tak, jak on.
4
[#10] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@_DiskDoctor_, post #6

po co to komu?

Żeby mieć komplet jak ze sklepu.
1
[#11] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@_DiskDoctor_, post #1

3 lata temu zrobiłem o tym materiał :)
https://c64portal.pl/2021/07/16/letnie-marzenia-kolekcjonera/

... i filmik

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2024 18:15:13 przez c64portal
1
[#12] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@_DiskDoctor_, post #1

Nakręcacie rynek, a później się dziwicie. Na grupach retro na FB później wołają po 2000zł za A500 znalezioną w piwnicy.
[#13] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@KM_Ender, post #12

Najwiekszym pompowaczem cen amigowych jest Retro.exe
Skupuje na olx
a potem na allegro

Ceny amig 500 zwariowały od 1000 zł nawet ponad 2000 zł
5
[#14] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@Krashan, post #9

Przeciwnie, przecież ja od zawsze uważałem że cały świat myśli wprost przeciwnie do tego co ja.

A co do dyskusji to tylko proszę o przekonanie mnie do tych kartonów.

Może wtedy kupię, najlepiej od razu dziewięć.
[#15] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@_DiskDoctor_, post #14

A co do dyskusji to tylko proszę o przekonanie mnie do tych kartonów.

To chyba musisz poprosić o to sprzedawcę, bo innych ani to ziębi ani grzeje.
1
[#16] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@karolb, post #15

Myślałem (może złudnie), że są osoby przychodzące na to forum aby podyskutować.
[#17] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@_DiskDoctor_, post #16

Chyba należało by rozróżnić dyskusje od bezsensownego bicia piany do którego zdążyłeś nas przyzwyczaić.
7
[#18] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@Atryda, post #17

Każdy może mieć swoją opinię.

Jak dla mnie (inaczej bym nie pisał), sens kupowania pudeł do Amig itp. to nie jest bicie piany, po prostu staram się zrozumieć tych ludzi, może to źle - jak piszesz.
[#19] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@_DiskDoctor_, post #14

Jak chcesz amigę przywieźć na jakieś party, to w takim kartonie jest elegancko i prestiżowo. Inni amigowcy wtedy patrzą z podziwem i zazdrością, bo wiadomo, że to nie są tanie rzeczy, takie kartony.

A jak chcesz amigę schować do pawlacza, to w takim kartonie też elegancko. Potem otwierasz pawlacz i od razu wiesz co jest w pudle.

A jak chcesz amigę sprzedać, to taki prestiżowy karton podnosi wartość zestawu.

A jak nie masz czym w kominku palić, to karton kolejny raz okazuje się świetnym rozwiązaniem.

Mógłbym dalej wymieniać kolejne z licznych zalet kartonu, ale mi się limit internetu kończy na ten miesiąc, więc muszę się wylogować.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2024 20:11:49 przez mastaszek
3
[#20] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@mastaszek, post #19

W sumie, niektóre z tych argumentów są na rzeczy.
[#21] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@KM_Ender, post #12

Na grupach retro na FB później wołają po 2000zł za A500 znalezioną w piwnicy.

Kolega prosi o screeny.
2
[#22] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@Drakon, post #21

Choćby tu na tej grupie sobie poszukaj popatrz na allegro, chodzi o trend, było o tym na PPA, nie wiem czy sprawna, nie mam zasilacza i cena z kosmosu. Ludzie pytają i wartość i proponują wartości z księżyca, bo myślą, że białego kruka znaleźli. Jak ktoś chce przepłacać jego sprawa, dla mnie to zły ruch i będę krytykował zawyżanie (moim zdaniem) ceny sprzętów retro, które zabija ideę Amigowania jako hobby. Handlujący widzą to inaczej, nie przekonamy się.szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2024 21:22:21 przez KM_Ender
[#23] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@KM_Ender, post #22

To link do tego Axelowego raka, jakim jest Polska Scena Retro?
Od dawna mam tam bana za krytykę cen, namawianie na wymianę kondensatorów w Amigach i nie tylko ;)
Bardziej chodziło mi o konkretny screen z A500 z piwnicy za 2000, bo aż ciężko uwierzyć :D

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2024 21:28:20 przez Drakon
[#24] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@Drakon, post #23

Były takie ogłoszenia ze dwa miesiąc-dwa temu.
[#25] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@Drakon, post #23

Najbardziej chodziło mi o obrażanie się za propozycje zakupu poniżej ceny jaką ktoś sobie życzy. Załóżmy Ty chcesz sprzedać, ja chcę kupić. Mimo podanej ceny pytam, o możliwość zakupu za inną. I czego dowiaduje się na takich grupach? Cebula, dzban, biedak. Sorry nie z takim traktowaniem kojarzy mi się retro hobby i amigowa brać. Można nie odpisywać lub krótko nie. Ja naprawdę wolę zainwestować w Amiga 500 maxi lub coś innego, niż w niesprawdzony sprzęt. Gdyby można kupić go w jakiejś akceptowalnej cenie, to można wybaczyć braki i odrestaurować sprzęt. Górę pieniędzy za stary sprzęt, bez prawa zwrotu, no niestety przepraszam nie dla mnie. Miło by było gdybyśmy wszyscy częściej w życiu się szanowali, a nie obrażali przy byle okazji. Tyle. Spokojnego i bezpiecznego weekendu wszystkim. No i dawajcie mi moją wyczekiwaną Amigę 500 maxi.szeroki uśmiech
2
[#26] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@Drakon, post #23

Może nie z piwnicy, ale zwykła A500 z kartonem i akcesoriami (standardowymi) za 2k to częsty widok, choćby tutaj i cena nie podlega negocjacji.

Handel na portalach przez osoby prywatne dość mocno wyhamuje w związku z DAC7 i zgłaszaniem do skarbówki. Skończy się skupowanie taniej i sprzedawanie drożej w dużych ilościach. Już sporo takich osób zakończyło lub ograniczyło sprzedaż do minimum (akurat mówię o sprzęcie elektronicznym audio - bo ten śledzę).

Z kolei firmy, które płacą podatki muszą sprzedawać drożej niż kupiły, inaczej ich działalność nie miała by sensu.
1
[#27] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@brain030, post #26

Hmm, to bym może te ceny, to chęć pozbycia się sprzętu, póki jeszcze nie ma tych przepisów w użyciu i odzyskania zamrożonej kasy?
[#28] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@KM_Ender, post #27

Przepisy dyrektywy DAC7 weszły u nas od 1 lipca tego roku. Raportowanie jest za ten rok i nawet za 2023 (co akurat jest absurdem). Zasady są bardzo restrykcyjne, można je łatwo znaleźć w sieci.
[#29] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@brain030, post #28

To jest ogólnie jakaś kpina, że prawo w tym przypadku działa wstecz. Dlatego ja zakładam, że to tylko straszak i że zeszły rok będzie traktowany po łebkach. Ale powiem szczerze, że od lipca nie sprzedaję już na OLX'ie kilku fantów Amigowych które zaprojektowałem, bo nie chcę mieć problemów.
[#30] Re: Komu komu, bo idę do domu?

@Drakon, post #23

Bardziej chodziło mi o konkretny screen z A500 z piwnicy za 2000, bo aż ciężko uwierzyć :D

Może nie A500 ale też perełka. 😃
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem