[#1] A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?
Chodzi oczywiscie o gry .. jakie gry mozna pokazac mlodziezy gdzie miodnosc grafika i myzyka sie wogole nie zestarzaly :)

ja mysle ze wszelakie pinballe mozna bez bolu odpalic i pokazac nie wtajemniczonemu :)
produkty Digital Illusions nie zestarzaly sie wogole maja super plynna grafike , fizyke , i swietna muzyke wpadajaca w ucho.. a to wszystko przy 512 kb RAM (standartowa A500 - PI,PD)

jakie sa wasze typy ? oczywiscie FPP odpadaja na starcie :P ale pinballe podobaja sie wszystkim

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2011 09:48:56 przez HOŁDYS
[#2] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@HOŁDYS, post #1

Klasyczne platformówki 2D, gdzie idziesz ciągle w prawo i na....dalasz. Gatunek obecnie niemal wymarły, bo nawet jeśli coś powstaje, to jest brzydko skażone akceleracją 3D. Ruff&Tumble po dziś dzień robi wrażenie. Gdy pierwszy raz odpaliłem tę grą, miałem już A4000. Potem doznałem szoku, dowiadując się, że to idzie na A500. Warto też zadziałać przewrotnie i pokazać Franko albo Domana. Na dowód tego, że strona techniczna gry nijak się ma do dobrej zabawy.
[#3] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@Daclaw, post #2

Ruff&Tumble po dziś dzień robi wrażenie. Gdy pierwszy raz odpaliłem tę grą, miałem już A4000. Potem doznałem szoku, dowiadując się, że to idzie na A500

he he mysle ze wielu amigowcow doznalo szoku wkladajac pierwszy dysk do A500 po latach jak byli pewni ze to jest wersja AGA 020 :)))

Doman jest troche brutality dla dzieci ale mysle ze to co graja na PS3/PC jest bardziej krwawe

DO LISTY dodalby logiczne np

Lemmings,Furry of Furies, The Lost Vikings - nie traca nic pomimo lat

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2011 10:03:31 przez HOŁDYS
[#4] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@HOŁDYS, post #3

Strategie Turowe tyou TB Risk
Pinbale
Platformowki
Strzelanki typu Project X i Super Stardast

Tu nic się nie zestarzało.
Niedawno przeszedłem z synem platformówkę na dwóch graczy i bł w niebowzięty... tytuł o dziwo wypadł mi z głowy.
[#5] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@Duracel, post #4

ze strategiami turowymi bylbym ostrozny (7 mhz)
jednak mozna dodac gry takie jak bilard (arcade pool) czy kregel (king pin) zabawa w wiele osob
prawie jak przy ps move :P

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2011 10:53:54 przez HOŁDYS
[#6] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@HOŁDYS, post #1

Speedball 2
B.C. Kid
Fire and Ice
Ruff n Tumble
Alien Breed
Lemmings
Sensible Soccer
Cannon Fodder.....

Amig 500 dziś jest tak samo świetną maszynką do grania jaką była w 1991 r. Królowa komputerowych maszyn do gier.

Ze swojej strony każdemu polecam A 500 z HxC oraz dobrym kablem RGB. Dla pięciu pierwszych w/w gier po prostu mus. Najlepsze wersje na świecie! Nawet dziś , na LCD/Plazmie (ktora ma dobre skalowanie/wyostrzanie) obraz z Amigi wygląda świetnie. Nawet na 63" :)
[#7] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@michalmarek77, post #6

Zazdroszcze ci twojego entuzjazmu do starych gier.Mam A1200 z 030/50 i do kompletu jeszcze zx spectrum,atari 1040,c64 i niestety nie podzielam panujacego tu pogladu ,ze stare gry moga sie jeszcze podobac szerszemu gronu.Ja osobiscie do dzis trawie jedynie kilka pozycji ze spectruma z niesmiertelnym dla mnie AticAtac.Pewnie dlatego ,ze to wlasnie spectrum byl moim pierwszym kompem na poczatku lat 80.Probuje czasem zagrac w cos amigowego ale sory,niedobrze mi sie robi na widok maksymalnego prymitywizmu tych produkcji,i zawsze po kilku minutach mam dosc.To wszystko wyglada niestety jak dzisiejsze amatorskie produkcje ktorych setki mam na ipada.Nie pisze tego by kogos urazic i z gory przepraszam jesli tak sie stalo.Zal mi poprostu,ze ami nostalgia gierkowa na mnie nie dziala.Gry kiedys ,z mojego punktu widzenia byly calkowicie puste i prymitywne porownujac je do dzisiejszych produkcji ,to my bylismy mlodzi i dlatego gloryfikuje sie dzis stare crapy;)
[#8] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@Aniol, post #7

lo jezu czasem warto sie ugryzc w jezyk niz wylewac frustracje ..ja o jednym ty o drugim
[#9] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@HOŁDYS, post #8

Sory ;) No to dla przeciwwagi dla mojego smetnego ponurego poprzedniego posta ,napisze,ze jednak jest 1 gra na ami ktora uwazam za niedoscigle perfekcyjana do dzis i do dzis w nia grywam tyle ,ze w remake na ipadzie.Chodzi mi o Battlesquadron. Dzisiejsi developerzy powinni sie na jej przykladzie uczyc jak balansuje sie arcadeowe gierki !!!
[#10] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@HOŁDYS, post #1

MegaLomania
Super Frog i ogólnie platformówki 2D
[#11] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@HOŁDYS, post #1

Superfrog, ta gra się nigdy nie zestarzeje. Jest miodna.
[#12] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@parallax, post #11

ja dołożę jeszcze Gods i Wings Of Fury
[#13] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@HOŁDYS, post #1

Pytanie o jakiej "młodzieży" mówimy. Jeśli o młodszej młodzieży, to nie zapominałbym o "Disneyowskich" platformówkach typu Aladdin, czy Lion King. Są pięknie animowane i bardzo ładnie narysowane (no, może w Lion Kingu rażą czasem jakieś dziwne paski - prymitywny dithering?).
[#14] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@recedent, post #13

mowimy o grach na komputer jak w temacie .. alladyn i lion king z tego co wiem nie bylo wersji ECS
[#15] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@HOŁDYS, post #14

To może inaczej.
Gra którą przeszliśmy we dwóch z synem to Yo! Joe! Przeszliśmy też Panga, ale Panga przeszedłem już w latach 90 wcześniej. Do tego syn zagrywa się w serie Pinballi Digital Illusions. Lubi także... a jakże Super Froga, odmiany Pacmana. Oczywiście to nie wszystkie tytuły, ale te pamiętam. Piotruś ma 6 lat skończone.
[#16] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@HOŁDYS, post #14

Whoops, masz rację. No to w takim razie Traps'n'Treasures. Dzieciom podoba się zabawa w "Pirata z Karaibów" :).
[#17] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@HOŁDYS, post #1

No i jeszcze Clik Clak oraz Desert Strike, Cannon Fodder, Golden Axe, Lemingi, Lotus 2, PP Hammer i Soccer Kid.
[#18] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@parallax, post #17

anioł , jest pare procent ze sie z toba zgodze co do niektorych gierek gdzie 20 lat temu nie odrywalem sie od nich a dzisiaj po 5 minutach je wyłączam np slynny Turrican 2 swietna muza super gra ale dzisiaj ten tytul mnie męczy,
jednak stane w obronie starych gierek np taki Cannon Fodder , SuperFrog, wszelakie lemmingi , pzygodowki w stylu Mentor , Pinballe , potrafia wciagnac mnie na dlugie godziny

Cannon Fodder to sztuka w sztuce to arcydzielo dla mnie do dzisiaj tak dobrej miodnej i grywalnej gierki nikt nie zrobil no procz Command &Conquer ktora jest strategia w stylu Dune ale na pececie gralem rowniez w to godzinami bo przypominalo mi cannon fodder

SOCCER KID TEZ SUPEROWY

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2011 17:47:41 przez Blendor
[#19] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@HOŁDYS, post #1

Anioł, Ty to jesteś typowy maruda, wsiąkasz w nowoczesne produkcje i pomijasz fakt, że kiedyś grało się np dla punktów a nie fabuły, grywalnością rządziły trochę inne prawa. Mimo wszystko jest racja w tym, że młodzież, która z Amigą nie miała nic wspólnego nie potraktuje jej asortymentu zbyt entuzjastycznie przez dłuższy czas (chyba, ze fani emulacji).

Myślę, że dobra grą jest wymieniany kilka razy Cannon Fodder, sam widziałem kiedyś w kafejce internetowej jak grupa 3 dzieci grała w dosową wersję bez dźwięku i to przez kilka kolejnych dni. Kwestia leży w tym jak człowiek się wychował, jeśli nie ma odpowiednich bodźców od młodego wieku, a jedynie fascynacja coraz ładniejszą grafiką (tak, właśnie to kręci dużo dzieci, a zwłaszcza jak są to jeszcze gry niedozwolone dla ich wieku) to gry z amigi będą się wydawać po prostu prymitywem. Natomiast jeśli się młodziaka od początku oswaja z starszą kulturą, to jest duża szansa, ze będzie się zachowywać i reagować na Amigowskie pozycje tak jakby, dorastał w latach 90-tych.
[#20] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@rafgc, post #19

Natomiast jeśli się młodziaka od początku oswaja z starszą kulturą, to jest duża szansa, ze będzie się zachowywać i reagować na Amigowskie pozycje tak jakby, dorastał w latach 90-tych.

kiedy by do mnie bratanica nie wpadla zawsze mi rzuca text
-Wojciu pogramy w Amige ? bohater ;)

ma swoja A600 z dyskiem i pamiecia od Rafala ..ale rodzicie jej zrobili embargo (schowali zasilacz) bo jest w pierwszej klasie jako szesciolatka. jej ulubiona gra to Golden Axe na dwa joye .. (cos mi tam mowi ze jest wrozka jak jakis wings ale nie czaje o co jej chodzi i co to ma wspolnego) .. wszelakie pinbale ..
Super Frog soccer kid i arabian nights ..aaa i jej bohaterka ze street fughtera II Chung Li :D jak jestesmy na spacerze to trenujemy w parku ciosy :D brat mnie opieprza ze wpajam jej agresje ale Chung li jest najlepsza :P

ja sie nie moge doczekac jak z synem bede tluk na dwa joye :P

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2011 20:15:53 przez HOŁDYS
[#21] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@HOŁDYS, post #20

ja się też nie mogłem doczekać... i jak pokazałem synowi parę platformówek to nawet przez 5 minut się podobały, ale po chwili zapytał czy może iść pograć z kolegą (po raz setny) w Little Big Planet na 2 pady... takie czasy. co sobie zaliczam na plus to
1. gra w Giannę Sisters (co prawda na iPadzie ale zawsze )
2. Jak odpaliłem wspomnianego już BattleSquadrona na iPadzie to powiedział: o tata to ta twoja "szczelanka" z Amigi.
Generalnie nauczyłem go co to C64, Amiga, bity bajty ale nie zmuszam do grania. Skoro woli PS3 to niech gra. W naszych czasach była Amiga teraz do grania są konsole.

A co do moich ulubieńców to oczywiśće tylko i wyłącznie B. Squadron - rules!. Ale grany tylko joy'em (arcade) co by bomby puszczać w ten wymyślny sposób ;)

dodam na koniec że Aniol ma trochę racji aha no i Turrican faktycznie trochę nudzi jak prubuje się w niego grać obecnie, ale soundtracka remixy w mp3 słucham jadąc do pracy.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2011 20:32:04 przez carrion
[#22] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@carrion, post #21

konsole mecza za duzo sie dzieje przeladowane efekty .. i meczy ps3 move :P

chyba mnie znienawidzicie ale Battle Squadron jakos mi nie podchodzi ..moze dlatego ze wlaczylem go raz ??? wole Project X i star dust
[#23] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@HOŁDYS, post #22

StarDust to chyba już na AGAcie biegał...
B.Squadron jest dość trudny stąd mógł zniechęcać.

Nie wiem czy to się mieści w ramach tego wątku, ale demka (nawet juggler) do tej pory robią wrażenie na ludziach, którzy choć trochę rozumią a nawet rozumieją komputery.
[#24] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@carrion, post #23

pomyliles tytuly to byl Super Star dust by Team17 :)

aaa jeszcze bym dorzucil do listy Wormsow 1 :)
[#25] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@HOŁDYS, post #24

Odpal bratanicy "Rod-Land", fajna gierka z fajną muzyczką i fajną grafiką. (i fajną elfką dającą extra life :))
[#26] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@kjb666, post #25

w sumie to takie dzieciaki we wszystko wierza i biora na serio...i te amigowe przygody przezywaja naprawde i pamietaja tygodniami :P
[#27] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@carrion, post #21

Mój tam lubi i PS3 (Gran Turismo, LBP, Motorstorm i platformówki różne) i Ami z wcześniej wymienionymi tytułami, a na małym Atari czy C64 też lubi popykać. Grał i na Amstradzie i na Macu w Prince Of Persia. Wszechstronny w upodobaniach jak tata ;) i głównie bierze pod uwagę grywalność.
[#28] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@HOŁDYS, post #1

platformówki jak SuperFrog, kolorowe ale najważniejsze te grywalne. Cannon Fodder też koniecznie.

ja bym jeszcze pokazał Turricana aby pokazać że kiedyś aby przejść grę to trzeba było mieć refleks muchy
[#29] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@HOŁDYS, post #26

Hehe malemu wszystko ciekawe.Tyle,ze to żaden argument.Daj maluchowi mlotek i 5 minut a zobaczysz jak bedzie to wspominac nie tylko on.Fun for the whole family OK
[#30] Re: A500 w 2011 r - w czym sie nie zestarzala ?

@HOŁDYS, post #1

- Bouble Bouble na dwa dżoje
- Bugy Boy
- Rick Dangerous
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem