[#1] Podliczanie czasu spędzonego w grze
Wrzucam to pytanie do Strefy Gier, bo potrzebuję porady i najbardziej ciekawi mnie odpowiedź ludzi, którzy faktycznie grają w gry (także dzisiejsze). Ale jeżeli temat bardziej pasuje do innego działu to nie ma problemu - można przenieść.

Wyobraźcie sobie grę w której jest wiele poziomów (zgrupowanych w etapy). Gracz nie musi w nie grać po kolei tylko wybiera sobie ten poziom, który chce (i który jest już dostępny), może go powtarzać dowolną liczbę razy. Po zakończeniu każdego poziomu przyznana jest ocena od 0 do 3 gwiazdek. Przy czym 0 oznacza, że nie udało się spełnić wymaganego minimum wyznaczonych celów (jak w Lemmings wymaganej liczby lemingów doprowadzonych do wyjścia tylko tutaj cele są zróżnicowane), a od 1 do 3 to pozytywna ocena dokonań na nadym poziomie.

Nie gram w dzisiejsze gry i nie wiem jak to jest, ale często słyszę, że ktoś spędził w grze np. 17 godzin. Też chcę podliczać i zapisywać taką informację w stanie gry. No i teraz docieram do pytania na które nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.

Co to właściwie znaczy "czas spędzony w grze" w przypadku takiej gry w której każdy level ma określony czas?
Czy do całkowitego czasu powinienem wliczać tylko czas spędzony w ukończonych (nawet bez sukcesu) poziomach czy nawet tych, które gracz przerwał przed końcem? Gdy gracz wystartuje poziom i po 20 sekundach stwierdzi, że coś skopał, nie ma sensu grać dalej i przerywa grę, to te 20 sekund powinienem doliczać do całkowitego czasu spędzonego w grze?
Teraz robię tak, że tylko ukończone levele wliczają się do czasu.

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2024 16:55:55 przez MDW
[#2] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@MDW, post #1

Na moj rozum to jest czas sumaryczny grania w dana gre. Niezaleznie od tego jakie osiagniecia spelniles.
Czyli: uruchamiasz gre - wlaczasz stoper, wychodzisz z gry stoper zatrzymujesz. Ale nie zerujesz.
[#3] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@Phibrizzo, post #2

Ale jeżeli odpali się grę i siedzi się tylko w menu głównym to też? W tym momencie to nawet nie wiem, który slot na stan gry gracz wybierze i nie wiem komu ten czas przypisać.

Bo teraz to nawet nie wliczam czasu pauzy czy momentu gdy gracz zatrzymał grę żeby wybrać obiekt na planszy czy ustawia jego kierunek, wydaje mu rozkazy. Wliczam tylko czas samej akcji gdy wszystko dookoła działa, walczy ze sobą, wrogowie napływają, czas poziomu się zmniejsza...

A może zapamiętywać dwa czasy - takiej naprawdę czystej akcji w grze i generalnie całkowitego czasu spędzonego na aplikacji gry (już po wybraniu kto właściwie teraz gra).

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2024 17:08:17 przez MDW
[#4] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@MDW, post #3

Ale jeżeli odpali się grę i siedzi się tylko w menu głównym to też? W tym momencie to nawet nie wiem, który slot na stan gry gracz wybierze i nie wiem komu ten czas przypisać.

To w takim razie, kazdy slot powinien miec wlasny czas i do niego sie odnosic.
I wybranie slotu powinno zalaczac stoper.
1
[#5] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@MDW, post #1

Zliczaj czas jak tam uwazasz. Ja bym liczyl czas tylko ten, ktory sie spedzilo grajac. Zarowno gdy sie dana plansze ukonczylo lub nie ukonczylo. Mozna jeszcze podac w tych planszach ukonczonych najszybszy czas, jako rekord.
[#6] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@koczis, post #5

Mozna jeszcze podac w tych planszach ukonczonych najszybszy czas, jako rekord.

To by było dobre ale leveli nie da się dużo szybciej ukończyć, bo wrogowie napływają zgodnie z jakimś planem (każdy level inny). Ale może zapamiętywać liczbę prób ukończenia każdego levelu? Tylko tutaj znów podobne pytanie - czy jeżeli gracz przerwie grę po kilku sekundach to też to zaliczyć jako próbę ukończenia levelu?
[#7] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@MDW, post #1

Właściwie to sam sobie odpowiedziałeś. :) Phibrizzo podał ogólną metodę, a Twoja jest uściślona i chyba najrozsądniejsza. W tym wypadku czas poświęcony na level, nawet zakończony niepowodzeniem, powinien być wliczany - w końcu nie chodzi tu o rezultat ale czas jaki upłynął aby go osiągnąć. Liczenie tylko ukończonych leveli jest jak dla mnie mocno wybiórcze.

Sam grywam gry logiczne i przejście danego poziomu wymaga czasem sporej ilości podejść. Przy obecnej metodzie w ogóle nie byłoby po tym śladu.
2
[#8] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@Phibrizzo, post #4

To w takim razie, kazdy slot powinien miec wlasny czas i do niego sie odnosic.
I wybranie slotu powinno zalaczac stoper.

No to może zrobię dwa liczniki - całkowity czas spędzony w grze i czas akcji. Ale tak czytając to co napisałeś doszedłem do wniosku, że czas gdy akcja jest spauzowana, bo użytkownik coś tam grzebie w obiekcie, podejmuje jakąś decyzję, to też jest czas spędzony na grze i jednak nie powinienem tego odliczać.
1
[#9] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@majster, post #7

Słuszna uwaga. Ktoś mógłby się mocno zdziwić, że grał już z pół godziny sprawdzając o co tutaj chodzi, ucząc się zasad, a jego statystyki ciągle pokazują 0 minut. szeroki uśmiech

Właściwie to sam sobie odpowiedziałeś.

Czasem tak to jest, że człowiek potrzebuje żeby ktoś coś potwierdzi albo nie. Kisząc się samotnie od 6 lat w czymś przestaje się dostrzegać wady, zalety, pomysły trafione i zupełnie nietrafione.
[#10] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@MDW, post #1

Nie gram w dzisiejsze gry i nie wiem jak to jest, ale często słyszę, że ktoś spędził w grze np. 17 godzin.

Pewnie ten ktoś ma informację np. ze Steama. On automatycznie liczy czas spędzony w grze. Prawdopodobnie jest to czas, w którym uruchomiona była gra z danego konta. Zapewne inne tego typu serwisy liczą podobnie.
[#11] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@prz, post #10

Czyli jeżeli się uruchomi taką grę i zostawi ją na planszy tytułowej na cała dobę to doliczy 24 godziny. No to teraz trochę inaczej będę patrzył na te wartości.
[#12] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@MDW, post #1

Pograj sobie w Rick Dangerous-a, i bedziesz wiedzial co to jest "czas spedzony w grze".
Liczy sie czas od momentu wczytania/uruchomienia sie levelu gry, czyli wcisniecia Fire lub Start.
Mozesz ewentualnie odliczyc czas, kiedy ktos aktywowal Pauze.
O ile taka w grze wystepuje.
Lub nie liczyc wtedy czasu, co jest prostsze.
Mozesz oczywiscie Speed Run-y dla danego levelu/etapu tez zrobic, bo to pomysl dosc stary.
Przynajmniej od czasu Moon Patrol-a. A niektorzy to lubia bic takie rekordy.
1
[#13] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@Don_Adan, post #12

Liczy sie czas od momentu wczytania/uruchomienia sie levelu gry, czyli wcisniecia Fire lub Start.
Mozesz ewentualnie odliczyc czas, kiedy ktos aktywowal Pauze.

No i tak chyba to zrobię. Nie będę naliczał czasu tylko gdy faktycznie pauza jest aktywna. A poza tym to cały czas trwania levelu będzie się wliczał.
Teraz, gdy tak Was poczytałem, to wydaje mi się to strasznie dziwne, że czas liczyłem tylko gdy ktoś nie przerwał levelu. Wtedy gdy to robiłem to musiałem się naprawdę bardzo źle czuć.
[#14] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@MDW, post #13

Tym tematem zrobiłeś mi dzień. A jak się grało w "UFO" na A500, sześć dyskietek, czekanie aż się wgra - to musiało się liczyć do czasu gry :)

Tyle godzin? :)
[#15] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@aMifan, post #14

Ooo tak, czekanie na wczytanie się powinno się też liczyć. To przecież też wymaga czegoś od gracza - cierpliwości. Ale tutaj użytkownicy atarwoskich mangetofonów bez turbo i tak byliby nie do pobicia. Nikt się tyle w życiu nie naczekał co ci ludzie.
1
[#16] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@MDW, post #15

Uhm, do dzisiaj nam przed oczami prostą komendę wydaną przez kumpla atarowca podczas wygrywania gry: "Wypad z pokoju, za drzwi, bo się nie wgra!" :)
2
[#17] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@aMifan, post #16

Lata temu, zdaje się że Championship Manager 4 w podsumowaniu czasu gry dodał mi tekst "zastanów się czy już nie pora wziąć prysznic i zmienić majty" szeroki uśmiech
1
[#18] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@MDW, post #15

Teraz te nowe gry zanim zainstalujesz zanim uruchomisz i zabdejtujesz, i obejrzysz filmiki wprowadzające do gry, to będzie jak na Atari z magnetofonem.
2
[#19] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@MDW, post #1

Czas spędzony w grze to czas sesji gry. Od momentu rozpoczęcia rozgrywki po game over.

Tak jak jutube: włączasz, ew. pauzujesz, wyłączasz. A czy wliczać pauzy, intra, czas przyspieszenia pewnych elementów fire’em to już szczegóły.

Zasadniczo ja bym uprościł że czas spędzony w grze to czas podczas którego można zostać zabitym.
1
[#20] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@_DiskDoctor_, post #19

A jak zostaniesz zabitym i wgrasz sejwa, to caly poprzedni czas nie bedzie wliczony?
[#21] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@MDW, post #1

Dla mnie to jakieś problemy wymyślane (wybaczcie) z tyłka..
Czas gry to czas od momentu uruchomienia danego poziomu do zakończenia (czyli potocznie od START do GAME OVER).
Niektórzy mają za dużo czasu chyba

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2024 11:53:46 przez TuReX
[#22] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@_DiskDoctor_, post #19

Tak właśnie zrobiłem. OK Tylko, że to jest gra trochę typu mini-RTS i gdy gracz wybiera z menu obiekt i chce go umieścic na planecie czy jej orbicie to akcja się zatrzymuje. Gracz wtedy decyduje przesuwa obiekt, ustawia jego kierunek poruszania się. No i podczas tego ustawiania obiektu czas też biegnie i się liczy, bo to jednak jest rozgrywka. Czas jest zatrzymywany na pauzie i gdy otworzy się menu w którym można level przerwać, zrestartować albo wrócić do gry.
[#23] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@Phibrizzo, post #20

Będzie wliczony, bo czas się zapisuje bez wiedzy gracza.
[#24] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@TuReX, post #21

Wciskam pauzę, wychodzę na dobę i już mam 24 godziny spędzone w grze. Ja bym tak nie chciał.
[#25] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@MDW, post #24

Pauzy oczywiście nie liczysz, zgodnie z definicją tego słowa (patrz->słownik).. Litości

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2024 12:10:17 przez TuReX
[#26] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@TuReX, post #25

Litości

Ok, już nie męczę.
Pozdrawiam.
[#27] Re: Podliczanie czasu spędzonego w grze

@Phibrizzo, post #20

Ale oszukaństwo. Cały czas sie powinien liczyć, tak jak w szachach korespondencyjnie. ;)
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem