[#1] problem z TheSettlers
Czolem drogie Owce!

Ostatnio znów naszła mnie mania grania w moją ukochaną gierę. No i zaszedł pewien wałek. Otóż... Gdy zaczynam nową misję mogę sobie ładnie i wygodnie zapisywać stan gry. Ale tylko przez jakieś pierwsze 1,5 godziny. Po tym czasie gra wypluwa error: "Błąd zapisu. Dysk jest pełen"... Wychodzę więc z danej misji, zaczynam inną od nowa. Save'uje spokojnie, ale tylko ok. pierwsze 1,5 godziny... I tak w koło...

Jak myślicie - czego to może być wina? Kiedyś gra łaziła totalnie bezproblemowo. (No, prawie - nie chce się odpalać z pamięcią fast ;]. Sie czeba nofastmem ratować). Może to ffs?... Już napradę bladego pojęcia nie mam.

Dziex z góry za wszelkie odpowiedzi!

KAM_
[#2] Re: problem z TheSettlers

@KAM_, post #1

Ta gra potrafi zapisywać tylko i wyłącznie na FFSie (kiedyś miałem PFS i się rozczarowałem pod tym względem), więc to na pewno nie jego wina.
Może dysk Ci sie wyłącza po pewnym czasie? Jakiś HDsleep czy coś?
[#3] Re: problem z TheSettlers

@MiniQ, post #2

no właśnie HDSleep jakisz czas temy wywaliłem z User-Startup. Ale nawet jak był, to Settlers nie miało z nim problemu. Mało tego - gra nie miała problemy z twardzielem w którego posiadaniu ongiś byłem. Cfaniak lubił się wyłączać sam z siebie. :) Piszesz, że tylko na ffs'ie można save'ować... Tak właśnie myślałem, ale przecież przez jakiś czas zapisywać mogę (ja mam pfs). Dlaczego raz się da, a za pół godziny już nie?... Oto jest pytanie.
[#4] Re: problem z TheSettlers

@KAM_, post #1

KAM_ napisał(a):

> Jak myślicie - czego to może być wina? Kiedyś gra łaziła
> totalnie bezproblemowo. (No, prawie - nie chce się odpalać z
> pamięcią fast ;]. Sie czeba nofastmem ratować). Może to ffs?...
> Już napradę bladego pojęcia nie mam.

na 040 pomagło cpu nocache albo fixaga wtedy mozna grać na mapach chyba wielkości 7 (ale to już gra dla totalnych maniaków) co do zapisu nigdy niemiałem problemu więc niewiem.

[#5] Re: problem z TheSettlers

@KAM_, post #3

Może to wina wersji gry. Były różne wersje,lepiej lub gorzej spiracone. Może masz akurat tą gorszą :) Ja miałem wersję 1.01 i chodziło pięknie :) Btw. polecam Settlers2 pod MacOS emulowanym na Amy - fajna giera i do tego na dobrym konfigu znośnie chodzi.

[#6] Re: problem z TheSettlers

@KAM_, post #1

Czy zainstalowałeś grę dołączonym instalerem czy WHDLoad (http://www.whdload.de/games/TheSettlers.html)?

[#7] Re: problem z TheSettlers

@grxmrx, post #6

Oczywiście za pomocą oryginalnego installera. Tyle, że gra wcześniej chodziła normalnie. Raczej bym się skłaniał ku temu, że wina leży po stronie filesystemu.

No ale spróbuje instalnąć ją via WHDLoad i obaczę. thx.
[#8] Re: problem z TheSettlers

@KAM_, post #7

Moze masz spolszczone. Te zawsze sie wieszaly. Mam teraz zwykle tj. angielskie i dzialaly normalnie (jak mialem tylko 8fast i PFS3). Teraz mam PPC z 040/33 i niestety sie wieszaja jednak bardzo mozliwe jest ze musi byc wloczony cache i zfixowana AGA (tego nie probowalem). Jezeli masz ochote to podesle Ci je w tygodniu, abys sobie sprawdzil.
[#9] Re: problem z TheSettlers

@lokaty, post #8

Ja mam spolszczone, 32MB fastu, nie wylaczam AGA i mi dziala bez zadnych problemow
[#10] Re: problem z TheSettlers

@KAM_, post #1

A ja miałem problemy podobne do Twoich... Wszystkie partycje miałem w PFS3 a tylko jedną małą w FF-sie. Jak już wcześniej wspomnieli Twoi koledzy i Ty sam, dzieje się dziwnie z systemem plików pod PFS, z tego co zdążyłęm u siebie zauważyć jeśli zapiszesz stan gry i zresetujesz kompa to niestety nie można sił było dostać do save'ów. Ale z tego co pamiętam pomagało zapisanie gry i wyjście z gry do systemu, wtedy system plików się ukatulaniał i wszystko było ok. Fakt faktem iż gra dziwnie chodzi na 040 i potrafi się wieszać, nawet specjalna wersja na 040 - mi pomagało odpalenie Ami bez sekwencji startowej oraz bez "dodatków" typu FPU (cpu nocache noburst) oraz w trybie emulacji kości OCS
[#11] Re: problem z TheSettlers

@lokaty, post #8

kurde, widzę, że nie jestem jedyny, który ma problem z Settlers... Grę mam spolszczoną, mój konfig to Apollo 040/40. Gra działała mi idealnie. Wałki żeczywiście zaczęły się, gdy przeszedłem na pfs. Myślę, że rowiążę to w ten sposób, że 50mb partycję, jaką mam na slave'ie po prostu sformatuje na ffs i tam przegram TheSettlers. ;) Ciekawe, czy to zda egzamin.

Pamiętajcie - gra mi działa. Problemy są tylko z zapisywaniem stanu gry.
[#12] Re: problem z TheSettlers

@KAM_, post #11

Właśnie o tym pisałem - jedną patycję miałem małą w FFS bo The Settlers tam trzymałem.
[#13] Re: problem z TheSettlers

@LITWIN, post #12

I ja tak właśnie wczoraj zrobiłem. ;) Na razie działa. Zobaczymy jak długo.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem