[#1] żarty autorów gier
Cześć!

W niektórych grach autorzy "puszczają do gracza oko" i umieszczają elementy humorystyczne. Do dzisiaj pamiętam "Chambers of Shaolin" - gra karate, w pocie czoła macham joyem, a na drugim planie domek z balkonem, na balkon wychodzi facet, opiera się o balustradę... , która z trzaskiem pęka i facet wypada! I jak tu się skupić na poważnym zadaniu (mordobiciu)? :)

Pamiętacie podobne sceny z innych gier?

[#2] Re: żarty autorów gier

@PopoCop, post #1

Mortal Kombat 2 i ten gość (chyba jeden z autorów gry), SuperFrog i niedokończony poziom (ołówek i kawałek kartki chyba w poziomie arktycznym). Na razie tylko tyle mi się przypomniało :)

[#3] Re: żarty autorów gier

@grxmrx, post #2

SuperFrog i niedokończony poziom (ołówek i kawałek kartki chyba w poziomie arktycznym)
Udalo sie komys wejsc pod ten olowek do znajdujacych sie tam bonusow? Czy w ogole dam sie da wejsc?
[#4] Re: żarty autorów gier

@reactor, post #3

Mnie się nie udało, a bardzo się starałem :D
[#5] Re: żarty autorów gier

@PopoCop, post #1

Chyba kazdy kto gral w "North & South" piescil po pupci fotografa w menu glownym i (wtedy) umieral ze smiechu. :)
[#6] Re: żarty autorów gier

@MDW, post #5

Zboczeniec ;)
[#7] Re: żarty autorów gier

@marcik, post #6

Hehehe. Masz troche racji. :P
[#8] Re: żarty autorów gier

@MDW, post #7

A mi sie całkiem często zdaża go pieścić . Jestem mistrzem N&S
[#9] Re: żarty autorów gier

@PopoCop, post #1

Mnie się pamiętam bardzo podobał moment we Franko kiedy "Klocek" ;) oparł się o barierke i pękła. Zlewałem się równo gdy to po raz pierwszy zobaczyłem :)
[#10] Re: żarty autorów gier

@Wirus, post #9

o i zapomniałbym, również we Franko czy 2 boss nie mówi ciągle "wąchaj" bo przysłuchiwałem się i chyba tak mówi :)
[#11] Re: żarty autorów gier

@Wirus, post #10

Mówi. W całej grze pojawiają się też zwroty typu: "dorwę Cię", "żydzie" :D
[#12] Re: żarty autorów gier

@PopoCop, post #1

Co powiecie o całej trylogii Goblinsów... ? :D
[#13] Re: żarty autorów gier

@mailman, post #4

Hehe pamićtam ten ołówek, jednak jestem pewny, że nikomu nie udało sić tam wejść bo zapewne nie można . Ale musze przyznać, ze jak pierwszy raz to widziałem to mnie zdziwiło i zaciekawiło

[#14] Re: żarty autorów gier

@Sasquatch, post #12

Seria Goblins to były chyba jedyne gry do tego stopnia nafaszerowane gagami. Tam praktycznie każda czynność wiązała się z jakimś niezłym jajem. :)
[#15] Re: żarty autorów gier

@PopoCop, post #1

Do żartów można chyba także zaliczyć te latające po stole pchły i przedrzeźniające się bile w Jimmy White's Whirlwind Snooker.
[#16] Re: żarty autorów gier

@PopoCop, post #1

A nikt z Was nie pamieta ekranu na Game Over we Franko? Tam jest pokazany cmentarz, a z jednego z nagrobkow trup pokazuje gustownego, animowanego faka. :)

Pamietam jeszcze Xtreme Racing - po wpisaniu kodu SHEEPYSHEEPY zamiast autem mozna było jezdzic... no... zgadnijcie czym ;)
[#17] Re: żarty autorów gier

@mono, post #16

Nagą panienką ?
[#18] Re: żarty autorów gier

@figo, post #17

Policjant walący sobie konia w XTremeRacing

[#19] Re: żarty autorów gier

@mono, post #16

Owcą :)

[#20] Re: żarty autorów gier

@PopoCop, post #1

Woodruf - na którejś planszy pod sam prawie koniec są drzwi, no i wiadomo próbując wszystkiego wchodzimy i przyglądamy się na piękny napis Game Over. Bardzo śmieszny żart jeżeli się save nie zrobiło wcześniej.

uuu nie spojrzałam na daty ostatnich postów.

:(

Ostatnia modyfikacja: 23.01.2010 14:53:13
[#21] Re: żarty autorów gier

@flea, post #20

W Superfrog w ostatniej planszy w kosmosie jest też jedna miejscówa gdzie do zebrania są różne ciekawe rzeczy, ale tam się też chyba nie da wejść.

na PC najbardziej utkwił mi jeden moment. W Duke Nukem 3D w jednym miejscu, chyba za ołtarzem znajdujemy martwego Doom'a.

[#22] Re: żarty autorów gier

@Hubez, post #21

Z tego co pamietam chyba w Blood na jednej z plansz mozna bylo sobie pobujac martwe cialo Dukea.

Ale z amigowych pozycji ja spotkalem sie z jedna sytuacja w grze Jetstrike CD32, kiedy po starcie do misji juz w powietrzu samolot uderzyl w UFO, spadl roztrzaskany a na ekranie wyswietlilo sie "What the hell was that?".

[#23] Re: żarty autorów gier

@Hubez, post #21

W Superfrog w ostatniej planszy w kosmosie jest też jedna miejscówa gdzie do zebrania są różne ciekawe rzeczy, ale tam się też chyba nie da wejść.

Nie w kosmosie, lecz w zimie, a etap zimowy jest przedostatni (nie licząc etapu bonusowego Project F), a nie ostatni.

[#24] Re: żarty autorów gier

@mailman, post #23

W Lotusie II po wpisaniu "DUX" tam gdzie się wpisuje kody do plansz, uruchamiała się ukryta gra :D. W International Karate + w tło za walczącymi postaciami żyje - to robak pełznie, rybka skacze w wodzie albo wynurza się peryskop

[#25] Re: żarty autorów gier

@Nightmare777, post #24

Heh strzelanie do kaczek :). Dux i Turpentine -cale dwa kody jakie byly w Lotusie 2. Ed: matko i corko 31 lat mam i jeszcze pamietam:)

Ostatnia modyfikacja: 23.01.2010 20:30:57
[#26] Re: żarty autorów gier

@mailman, post #23

Nie nie.

W tej planszy gdzie był rząd kolcy, na dole tego levelu były właśnie różne rzeczy do zebrania. Wejście do nich było wąskie i też był rząd kolcy.

Z ciekawości w wolnej chwili odpalę SF i sprawdzę.

[#27] Re: żarty autorów gier

@Hubez, post #26

A, pamiętam. Jest coś takiego w kosmosie. Wydawało mi się, że piszesz o tym ołówku, który jest w etapie zimowym.

[#28] Re: żarty autorów gier

@mailman, post #27

nie, bynajmniej nie chodzi mi o ten ołówek i kartkę.

[#29] Re: żarty autorów gier

@Hubez, post #28

Teraz jasne

[#30] Re: żarty autorów gier

@Hubez, post #21

Hubez napisał(a):

> na PC najbardziej utkwił mi jeden moment. W Duke Nukem 3D w
> jednym miejscu, chyba za ołtarzem znajdujemy martwego Doom'a.
>
>
W którymś Doomie z kolei jest level z Wolfensteina 3D i można sobie ustrzelić wiszącego Commandera Keena :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem