[#1] Emulacja klawiatury/pada?
No więc na początek witam :)
Od razu zaznaczam, że jestem laikiem w sprawach amigowych, ale mam dużo entuzjazmu w sobie, więc nie dam wam spokoju :)
Gdy dotarło do mnie, że moja ulubiona gra z dzieciństwa (i teraz także, uwierzcie ^^), Diggers, została wydana nie tylko na PeCeta, ale i na Amige, zapragnąłem spróbować odpalić ją... jakoś :D. Dawno utarte opinie o świecie od razu skierowały mnie do stron z emulacją (tu zaznaczam, że jeśli się uda i mi się spodoba, to kupie Amige CD32 bez zastanowienia - Diggers to gra, którą pokochałem :) ). Dorwałem się do WinUAE 1.3.1., kickstartów wszystkich możliwych (wtedy nie wiedziałem w ogóle, co to, wiedziałem, że trzeba :P ) i plik ISO z obrazem płyty Diggers/Oscar. Według informacji zamieszczonych na wielu forach w internecie, ustawiłem UAE w następujący sposób (muszę wypisać, a nuż znajdziecie coś nie tak):

QuickStart: Model/Configuration - CD32
CPU: CPU - 68EC020 + More compatible ; CPU Emulation Speed - Fastest possible...
Chipset: Chipset - AGA ; Collision Level - S&S vs. Playfield
ROM: Main ROM File - CD32 KS ROM v3.1 ( + CD32 extended ROM)
RAM: Chip 4 MB, reszta blocked
Display dziala, nie musicie znac, mam windowed ^^
Game & I/O ports: Port 0 - Mysz ; Port 1 - Keyboard Layout B
Misc: uaescsi.device checked

Klikam Start, ciesze się na widok loga Amiga CD32 ^^ po czym odpala mi sie ekran wyboru gry. I tu "kiszka" jak to napisał autor podobnego topicu, gdzie nie znalazłem dokładnej odpowiedzi, a zastosowałem się do obecnej, żeby pogrzebać w ustawieniach Game & I/O ports i Input. Nic to nie dało, nie mogę znaleźć odpowiedniego ustawienia - ruchy myszką nie dają nic, klawisze też nic, ledy sie świecą (już jakieś pocieszenie, fajnie miga LED scroll locka, ktory podstawilem sobie za CD ^^). Co moge/musze zrobić/jak używać, żeby móc odpalić i grać w Diggers? (nie potrzebna mi dokładna instrukcja, bo grałem w to histerycznie długo na PC, wystarczą podstawowe opcje/klawisze :) )

Ostatnia modyfikacja: 02.09.06 21:06
[#2] Re: Emulacja klawiatury/pada?

@Yakcyll, post #1

Dobra, powiem dokładniej. Ogólnie mówiąc na cd32 nie gramy myszą tylko padem. Czyli masz ustawione dobrze (4 MB chip to chyba literówka). Keyboard layout dotyczy joysticka. Pozostałe klawisze powinny być takie:
/ Rewind
* Play
- Forward
7 Green
9 Yellow
1 Red
3 Blue
Prawdopodobnie to klawiatura numeryczna.
[#3] Re: Emulacja klawiatury/pada?

@cholok, post #2

1. Dlaczego literowka? Ustawilem 4 MB, reszta sie poblokowała, oprócz slow (który jest na none).
2. No dobra, ale to mi nie wytlumaczylo, czemu kiedy klikam w lewo/prawo nic sie nie dzieje. Jak wczytac gre?
P.S. 3. Nie, kursor + lewy alt i ctrl. Numberpad jest w Layout A.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.06 22:50
[#4] Re: Emulacja klawiatury/pada?

@Yakcyll, post #3

Jeśli nie literówka to błąd. Ustaw 2 MB Chip. Żadna Amiga nie ma więcej. No zdecyduj jaki masz layout. A to kl. numeryczna, a B to kursory. Właśnie gdzieś przeczytałem, że gra chodzi też na myszy, ale chyba już po uruchomieniu. Więcej Ci nie pomogę bo nie ma więcej nic do dodania. Jedunie jeszcze możes swapać portami. Albo wybierasz quickstart configuration na samym końcu co zmienia na domyślne ustawienia. Mogę tylko dodać, że u mnie chodziły gry na CD32, a nawet CDTV.
[#5] Re: Emulacja klawiatury/pada?

@Yakcyll, post #1

Aby uruchomić Diggersów trzeba wcisnac / z klawiatury numerycznej.
Podane mapowanie pada dotyczy chyba wszystkich lauoutów klawiatury.

W Diggers wyboru pada/myszy można było dokonać Prawym Przyciskiem Myszy. Zatwierdza się LPM.
pomysł

Ostatnia modyfikacja: 26.02.07 11:20
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem