[#1] nie widać folderu devs/kickstarts
mam taki sam problem, jak ten:http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=2&i=9726&t=9726 , ale nie w tym rzecz. otóż mam tego kicka, o którego się pyta system, ale nie widzę w devs folderu kickstarts. gdy próbuję stworzyć nowy z taką nazwą, to on to ignoruje i zostawia folderowi nazwę pierwotną, czyli oznacza, że ten folder jest. ale jak do niego się dostać? ;/ korzystam z AmigaSYS 4.
[#2] Re: nie widać folderu devs/kickstarts

@Duncan, post #1

emm... A może po prostu katalog nie ma ikony? Spróbuj Wyświetl/Wszystkie pliki (albo Show/All files) z menu Okno na górnej belce i zobacz, czy się nie pojawi.

[#3] Re: nie widać folderu devs/kickstarts

@recedent, post #2

dzięki, już widzę. ale okazuje się, że mam ten kickstart co pokazywany jest w tym komunikacie. to o co chodzi? bo nigdzie rozwiązania nie mogę znaleźć :(

edit: juz sobie poradzilem. :) mozna zamknac.

Ostatnia modyfikacja: 11.09.2009 19:16:20
[#4] Re: nie widać folderu devs/kickstarts

@Duncan, post #3

Też miałem (mam) podobny problem. Tyle, że na odwrót. W WinUAE WHDLoad odpala wszystko bez problemu, a na oryginalnej Amidze (z tym samym zestawem kickstartów i tą samą wersją WHDLoad) czasami twierdzi, że brak odpowiedniego obrazu kickstartu.
W ogóle na rzeczywistej A1200 mam problemy z odpalaniem kilku gier w wersji dla AGA. Wersje pod stare kości chodzą bez problemu. W WinUAE wszystko chodzi wzorowo. Używam tego samego systemu tu i tam (w PC dokładny obraz systemu z mojej A1200).
Nie wiem o co chodzi (może RAM), ale da się z tym żyć, zwłaszcza że nie odpalają mi się gry, które średnio mnie interesują.

>> edit: juz sobie poradzilem. usmiech mozna zamknac.

A jak?

Ostatnia modyfikacja: 11.09.2009 19:20:35
[#5] Re: nie widać folderu devs/kickstarts

@frywolny_marian, post #4

bo mialem tylko pliki z rozszerzeniem PAT i RTB i myślałem, że to jest wszystko. a tu trzeba było plik z kickstartem znaleźć i zmienić mu nazwę. no i poszło. ale jest jeszcze jeden haczyk. przy jednej grze pisze: "Sorry, you have to registered WHDload first to continue". czy to limit z powodu tego, że mam niezarejestrowanego WHDLoada? ale dlaczego dzieje się tak tylko przy tej jednej grze? mówię o Shufflepuck. ;/
[#6] Re: nie widać folderu devs/kickstarts

@Duncan, post #5

Oui. Niektóre gry nie uruchomią się na niezarejestrowanym WHDL (taki mały żarcik autora slave'a :) )

[#7] Re: nie widać folderu devs/kickstarts

@Duncan, post #5

Kolega, jak widzę, sądzi, że wszystko ma za darmo... Wstyd.

[#8] Re: nie widać folderu devs/kickstarts

@Duncan, post #5

>> bo mialem tylko pliki z rozszerzeniem PAT i RTB i myślałem, że to jest wszystko

Oprócz plików relokacji mam też oczywiście obrazy kickstartów. Mimo to coś jest nie tak.

>> czy to limit z powodu tego, że mam niezarejestrowanego WHDLoada? ale dlaczego dzieje się tak tylko przy tej jednej grze?

Tak, to pewne utrudnienie mające na celu skłonienie Cię do rejestracji WHDLoad. Widocznie twórcy installerów również uważają, że autorowi WHDLoad coś się za jego pracę należy. I mają rację. Rejestracja nie jest droga ani trudna.

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2009 10:30:46
[#9] Re: nie widać folderu devs/kickstarts

@mailman, post #7

>> Kolega, jak widzę, sądzi, że wszystko ma za darmo... Wstyd.

Wstyd?? Dziwne podejście. Łatwo ferujesz wyroki co do ludzi i tego co sądzą. Człowiek po prostu nie wiedział. 95% installerów nie wymaga zarejestrowanej wersji WHDLoad.

[#10] Re: nie widać folderu devs/kickstarts

@frywolny_marian, post #9

Wydaje mi się, że nie przesadzam. Używanie programu rozpoczynam od dokumentacji, używanie installerów też. Ta pierwsza jest nawet po polsku, więc tym bardziej... Wystarczy nieco chęci, a nie tylko oczekiwania.

[#11] Re: nie widać folderu devs/kickstarts

@mailman, post #10

Z dokumentacji WHDLoad (ani z czegokolwiek innego) nie wynika obowiązek rejestracji. Nadal więc nie rozumiem czego człowiek używający niezarejestrowanej kopii WHDLoad miałby się wstydzić.

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2009 10:59:11
[#12] Re: nie widać folderu devs/kickstarts

@frywolny_marian, post #11

Ty też wykazujesz się ignorancją?

Dokumentacja instalatora

That install applies to "Shufflepuck Cafe" © 1989 Brøderbund
(registered users only)

Przetłumaczyć?

[#13] Re: nie widać folderu devs/kickstarts

@mailman, post #12

Ale ja nie mówię o konkretnym installatorze. Mówimy o używaniu WHDLoad. To że człowiek natknął się na installatora konkretnej gry, którego twórca życzy sobie aby używany był tylko z zarejestrowanym WHDL to inna sprawa. Natknął się, nie uruchomił (ani nie zcrackował, ani nie załatwił lewego klucza do WHDL, który jest na wyciągnięcie ręki w sieci), zapytał na forum i tyle. O co Ci chodzi?
Nie przeczytał dokumentacji, za to dowiedział się z komunikatu przy odpaleniu, że musi kupić licencję by odpalić Shufflepuck Cafe.
>> Wystarczy nieco chęci, a nie tylko oczekiwania.
Ja też rzadko czytam dokumentację. Najnormalniej w świecie mi się nie chcę. Mam kupę fajniejszych zajęć. Jednak nie oznacza to, że kogoś okradam czy tylko roszczę sobie wiele nie dając nic w zamian. Przeciwnie. Parę razy próbowałem zainstalować grę przy użyciu stworzonego przez kogoś installera i natknąwszy się na problemy związane z brakiem licencji na WHDLoad (nie potrzebowałem zagłębiać się w dokumentację żeby stwierdzić w czym tkwi problem) najnormalniej w świecie wykupiłem ją.

Jednak to, że ktoś nie zamierza tego zrobić (WHDLoad to produkt jak każdy inny, komuś może wydać się nie warty swojej ceny) nie powinien się z tego powodu wstydzić. Zwłaszcza gdy nie przeszkadza mu, że części installatorów nie użyje i za każdym jego odpaleniem straci kilkanaście sekund czytając tekst autora, który w zwięzłej formie ujmuje sedno sprawy, o której tu dyskutujemy.

>> Przetłumaczyć?

Obejdzie się.

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2009 11:43:11
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem