[#1] Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)
Witam.
Niestety jakiś czas temu sprzedałem moją 1200, ale czasem lubię sobie poamigować, więc zostają mi emulatory. Generalnie Moje amigowanie ogranicza się do giercowania... Mam pada od Xboxa, działa mi ok pod WinUAE, no ale to nie to samo niestety :( Potrzebuję jakiegoś joya, najlepiej zbliżonego wyglądem i odczuciami z gry do QuickJoy'a, bo tego typu joysticki miałem w czasach amigowych. Nie podchodziły mi jakoś te joysticki z kulką na górze.
Czy są dostępne tego typu joysticki na usb, takie na mikrostyki, żeby odczucia z gry jak najbardziej przypominały te z czasów giercowania na realnej amidze? Możecie coś polecić? Najlepiej, żeby zadziałał też na malince, bo za kilka dni stanę się szczęśliwym, mam nadzieję, posiadaczem RPI 4.
[#2] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@marskow, post #1

Może nie najtaniej - ale na pewno pod Windows jak i RPi3/4 ruszy Ci bez problemów każdy stary joy kupując Keyrah na USB. Masz wtedy możliwość podpięcia klawiatury z Amigi 600/1200 albo C64, do tego dwa porty joy, pod Windows po skonfigurowaniu działają oba. W przypadku RPi i Amibiana lub Amiberry, o ile nie poprawili działania na pewno ruszy jeden joy, co do drugiego trzeba by sprawdzić aktualne wersje emulatora Amigi pod RPi. Z tego co wiem, oprócz Kerrah jest parę innych "przelotek/adapterów" umożliwiających podpięcie pod USB za ich pomocą starych joyów z Amigi, C64.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2019 12:34:19 przez Adinfo
[#3] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@marskow, post #1

Link link

ale dość trudny w obsłudze i chyba trudno dostępny. Nie warty tej ceny. Swojego czasu były wyprzedaże poniżej 50 zł i wtedy cena była ok.
[#4] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@misiek2, post #3

No, Competition odpada, bo kolega napisał:

Nie podchodziły mi jakoś te joysticki z kulką na górze.
[#5] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@Adinfo, post #2

Keyrah raczej jest trudno dostępne. Pomysł na adapter umożliwiający podpięcie starego joya do portu usb chyba jest najlepszym rozwiązaniem.
[#6] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@Adinfo, post #2

No tak, o Keyrah wiem, ale tak jak pisałeś trochę to kosztuje (145 zł + koszt joya amigowego). Po drugie to mało kompaktowe, niezbyt "eleganckie" rozwiązanie jeśli chodzi o wykorzystanie z malutką malinką. Zdecydowanie szukam nowego joysticka, który by zapewniał amigowy "feeling".
[#7] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@misiek2, post #5

Mam pożyczone takie coś.
Sprawdza się idealnie ;)
[#8] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@mikecios, post #7

Ooo, dzięki mikecios za namiar :) Tego nie znałem, całkiem zgrabne i niedrogie rozwiązanie, polski producent, jeśli uzyskam informację, że działa ok pod Malinką, to biorę.
Ty gdzie tego używałeś? Pod WinUAE?
[#9] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@marskow, post #8

Tak, pod WinUAE. Spytaj sprzedawcę, myślę że teoretycznie powinno to działać z Maliną.
[#10] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@mikecios, post #9

Droga ale fajna zabawka do malinki link
[#11] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@marskow, post #8

W opisie jest że dziala z malinami.
[#12] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@mikecios, post #11

Dzwoniłem do producenta, powiedział, że testował z Pi 3B i działało.
[#13] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@mikecios, post #7

Też mam ten adapter. Spisuje się świetnie z Amigą Pi (RPi3b+), WinUAE, AROS-em i MorphOS-em.
aktualna oferta na Allegro
A SpeedLinka dostaniesz tu
[#14] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@don_rafito, post #13

Wielkie dzięki za info :) Szkoda, że amigę sprzedałem razem z joystickiem... No nic, jakiś trzeba będzie zakupić. A Speedlink Competition niestety w moim przypadku odpada, bo nigdy nie lubiłem tego typu joysticków.
[#15] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@marskow, post #14

Doszedł do mnie dziś Speed Link. Fantastyczny gadżet. Też miałem mierne przygody z joystickami arcade, poza salonami gier (kiedyś tam), ale sterowność się poprawiła. W kilku przetestowanych tytułach (m.in. Bridge Strike, ReshootR, The Adventures of Quik & Silva) doszedłem dużo dalej niż na padzie. A jak klika
[#16] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@don_rafito, post #15

kupiłeś tego na USB ?
[#17] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@Kwiatki, post #16

Tak
[#18] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@marskow, post #14

Speedlink Competition Pro USB to szajs. Joystick z opóźnieniem 8ms. Joysticki db9 tego nie mają. To wynika z tego, że Speedlink to usb 1.1 low speed. Zresztą przed 2018 r. te joysticki speedlinka pracowały z częstotliwością 12hz (słownie: dwanaście herców) -- ludzie się dziwili, że im strzały gubi.

Szansą na naprawdę porządny joystick do UAE itd. jest przerobienie (przeprojektowanie) tego adaptera usb-db9:
link

to coś ma opóźnienie 1ms (słownie: jedna milisekunda) i to jest standard normalnego sprzętu gamingowego do współczesnego PC.

Trzeba by wywalić db9, dołożyć piny do joysticków HAPP (american style) i SANWA (japanese style), piny do 2 fire (po kilka razy aby można mieć kilka przycisków fire) no i dodać obsługę rapidifre (włączany/wyłączany zwarciem/rozwarciem dwóch pinów). Dołożenie rapidfire wymagaloby zmiany w firmware tego urządzenia.

W tym momencie można by sobie złożyć joystick z takich części:
link
link

i to byłby joystick, przy którym większość tych co znacie by się schowały. Tam istnieje zresztą możliwość pełnej customizacji pracy (np. twardość: są dostępne 3 sprężyny itd., dwie możliwości regulacji tzw. "dead zone").

Jeśli ktoś woli joye bez kulki na górze.
link

Niestety nie jestem elektronikiem ale twórca adaptera wykonał już 90% pracy. Cały ten projekt jest dostępny poczynając od dokładnego schematu, kodu firmware itd. W sumie to jest jakby opensource.

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2019 12:02:02 przez ayran
[#19] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@ayran, post #18

Ale w czym zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie jest lepsze od tego, które już podano wczesniej w tym wątku, czyli użycia adaptera o nazwie RetroFun! adapter? Tu nie trzeba nic przeprojektowywać, tylko kupić to i podłączyć jakiś odpowiadający nam amigowy joystick... Tzn piszę teraz o pierwszej części Twojego postu, dotyczącej adaptera usb-db9 z Twojego linku.
A tak odnośnie tego, co dalej napisałeś o joysticku, to ile w sumie kosztowałoby zbudowanie sobie takiego joysticka, tak, żeby był kompletny - z górą, dołem, kabelkiem, przyssawkami? Ile by to mniej więcej kosztowało, razem z kosztami wysyłki tych części do Polski?
[#20] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@marskow, post #19

koszty
-płytka 1 sztuka -- nie mam pojęcia -- sama płytka to 55 zł plus 15 na ten główny chip, reszta to grosze -- ale już przy 10 sztukach to już jest połowa kosztów samej płytki, tak samo z elementami: w tme.eu masz różne ceny w zależności od ilości. dlatego takie rzeczy zamawia się najlepiej w grupowych zamówieniach

-wajcha + przyciski + kabel
https://arcade-arena.pl/pl/p/-Sanwa-JLF-TP-8YT-/55 -- 134 zł
i tam też dwa przyciski = 34 zł
i kabel za 10 zł

ale można kupić tańszą wajchę -- to jest chiński klon Sanwy:
https://arcade-arena.pl/pl/p/Joystick-Arcade-/187 -- 70 zł

czyli klon sanwy to 70+10+34 -- 120 zł (z kosztem wysyłki z PL)
te chińskie z przyciskiem na górze to koszt 85 zł z przesyłką
czyli 85 + 10 + 34 = 134 (z przesyłką PL)

-obudowa to już całkowita dowolność -- ceny od 10 do 45 ABS, ludzie robią takie z drewna
co kto lubi i co chce mieć

przyssawki to 8 zł + 8zł (wysyłka) z allegro == 16 zł

czyli 30$+60 zł + obudowa + płytka i części ( i montaż płytki) + 16 (przyssawki) albo
120 zł + obudowa + płytka i części ( i montaż płytki) + 16 (przyssawki)
134 zł + obudowa + płytka i części ( i montaż płtyki) + 16 (przyssawki

Jakie mamy teraz opcje

- kupić speedlinka -- ale to jest szit za 140 zł
- kupić joystick na db9 -- z definicji raczej używany no chyba, że MATT, i do tego adapter -- ten o którym tu mowa kosztuje te 55+15 zł (jak jedna sztuka) i do niego też trzeba obudowę. Np. na allegro jest teraz Quickshot Python 3 za 150 zł. Takich joysticków jest jednak coraz mniej z tej prostej przyczyny, że poza MATT już ich nikt nie produkuje.

reasumując koszt takiego nowego joya nie powinien przekraczać ceny baku paliwa szeroki uśmiech
[#21] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@ayran, post #20

Dzięki ayran za tak szczegółową odpowiedź. Jakby ten koszt rzeczywiście nie przekroczył ceny baku mojego paliwa, to bym brał bez wahania (bo mam lpg :) Ale że jest inaczej, to chyba nie, za dużo z tym i zachodu i pieniążkow... Ale dzięki za przekazanie tych informacji, w ogóle nie miałem świadomości, że można sobie składać samemu dżojstiki z nowych części :)
[#22] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@marskow, post #21

Arkadowe gałki są dosyć powszechne. Najbardziej popularne były dżojstiki z przyciskami można je nazwać lotnicze. Jeden przycisk na palec wskazujący drugi na kciuk. Zrobienie takiego projektu było by godne uwagi, bo nie ma takich gotowców na rynku.
Oczywiście pomijając firmę MATT

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2019 10:25:09 przez cossack
[#23] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@don_rafito, post #17

Kupiłem , za całe 110pln z przesyłką DHL z Niemiec.
Jestem zadowolony

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2019 21:31:25 przez Kwiatki
[#24] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@Kwiatki, post #23

Gdzie dokładnie kupiłeś tego joya, dasz linka?
[#25] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@mccnex, post #24

Z ebay

https://www.ebay.pl/itm/332137229556
[#26] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@mccnex, post #24

[#27] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@don_rafito, post #26

Nie wiem jak Conrad, ale alternate liczy sobie 50pln za przesylke.

za DHLa z Niemiec zaplacilem 21 pln co sumarycznie wynioslo 132pln z przesylka.
[#28] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@marskow, post #21

Joystick zrobiony.

Części to:
-obudowa Hammond HM-1591USBK
-joystick Sanwa JLF-TP-8YT
-GT-Y Octo Gate
-KOWAL 1mm Oversize Actuator
-Spreżyna 2Kg z Focus Attack
-dwa chińskie przyciski 30mm
-jeden przycisk stabilny OFF-ON z czerwoną diodą (do autofire)
-chiński klon ATMEGA 32U4 Arduino PRO MICRO
-kabelki
-trzy kawałki drewna
-4 muffy do drewna M4 + 4 śruby M4

Okazało się, że jest nieco taniej bo wystarczy klon arduino - 27zł razem z dostawą.
Joystick ma usb polling rate 1000hz. Stan ustalany jest z częstotliwością 50000hz więc ten usb polling rate jest w pełni wykorzystany.

Kod do arduino:
link

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2020 10:57:53 przez ayran
[#29] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@ayran, post #28

jaki koszt wyszedł ?
[#30] Re: Jaki joystick usb do emulatora Amigi? (na Raspberry Pi oraz pod Windows)

@Kwiatki, post #29

Sam moduł sanwa Sanwa JLF-TP-8YT to koszt 25 euro +
koszt dodatkowej sprężyny (dwie w zestawie), bramki GT-Y Octo Gate i takiego modu KOWAL 1MM to dodatkowe 7 euro w smallcab.net. Wysyłka stamtąd to 70 zł -- na allegro jest kolo, który śpiewa za to 350 zł szeroki uśmiech (bez sprężyn i modu Kowal)
Płytka arduino 30 zł (z wysyłką)
Obudowa to 35 bez wysyłki.
przyciski z aliexpress to koszt z wysyłką mniej niż 20zł.
przycisk do rapidfire kupiłem w sklepie stacjonarnych -- kosztował mniej niż 10zł.
kabelek usb wewnątrz to koszt chyba 5zł.
mufy+śruby razem z dostawą to 20 zł.

do tego kabelki jak do projektów arduino.

Można pewnie taniej jak się wykorzysta inny moduł joysticka (i kupi się go w PL) ale wtedy się wymiary zmienią i trzeba użyć innej obudowy i nie w każdym przypadku będzie możliwy patent z przykręceniem modułu do kawałka drewna.
Jednak moduł sanwy jest uważany za jeden najlepszy na rynku więc jak szaleć to po całości.

Gra się super. Sanwa jest bardzo miękka, ale w smallcab.net w zestawie modowym są dwie dodatkowe sprężyny -- używam najtwardszej i jest bardzo ok. Co by się nie zepsuło to można wymienić. Moduł jest na rynku od kilkudziesięciu lat i nie chcą przestać go produkować. Do modułów sanwa można kupić dosłownie każdą część. To samo przyciski 30mm.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem