Koledzy.
Zacząłem bawić się emulacją. Udało mi sie uruchomić dzisiaj (z pomocą kolegów z działu elektronika) klawiaturę z A500 pod PC. Teraz sobie zainstalowałem Workbencha, WhdLoad i inne bajer. No ale chciałbym, żeby to jakoś wyglądało na tym moim nieszczęsnym LCD.
Zacząłem bawić się w scanlines i wczytałem parę filtrów dostępnych w WinUae.
Efekt mnie zbytnio nie powalił. Zacząłem szperać i znalazłem na zagramanicznym forum pliki filtrów, shaderów z rozszerzeniem *.fx
Jak tego użyć w WinUae? Jak to zaczytać bo efekty są bardzo ciekawe...
FX'y wrzucasz do katalogu "WinUAE/plugins/filtershaders/direct3d/...". Odpalasz WinUAE i w zakładce FILTER wybierasz sobie filtr. Bawiłem się kiedyś nimi, ale efekty były dalekie od tego co chciałbym zobaczyć.
Tylko, że u mnie instalka nie tworzy takiego katalogu. Nawet jak sobie go sam utworzę z całą przez Ciebie podaną ścieżką i tam wrzucę *.fx - y to i tak nie pojawiają się one w zakładce filters.
I co z tym fantem zrobić?
Nic tam nie wyczytałem z jaką wersją to działa. Ale spokojnie. Jako, że mam kwarantanne a cała chałupa już wysprzątana to temat dzisiaj rozgryzę. Własnie składam sobie maszynkę PC w oryginalnej obudowie od Amigi 500 i muszę temat ogarnąć. W ostateczności mam generator scanlines po HDMI ale za dużo kabli. Chce uzyskac podobny efekt w WinUae jak z filtrem hylianCRT w retroarch. Calkowicie mnie to usatysfakcjonuje. Także dzisiaj bedę walczył żeby temat ogarnąć. No może sie okazać, że jutro bo żona mi właśnie zrobiła drinka w ramach doraźnej dezynfekcji. Ale obiecuję zdać relację z uzyskanych efektów. Na zdrowie
Ja instalek nie używam, zawsze pobieram zipy. Instalka tworzy katalog plugins gdzieś w User Files czy jakoś tak.
Ja stworzyłem sobie katalog Plugins sam, wgrałem tam filtry i wygląda to mniej więcej tak (wersja 4.3.0):
W zakładce Miscellaneous, musisz przestawić Graphics API na DX9.
Sprawdź jeszcze poprawność ścieżki z filtrami WinUae z utworzonym katalogiem. Może to dwa różne miejsca. Niby proste ale sam się czasem z tym zamieszam. Szczególnie, gdy mam program i dane na kilku dyskach czy partycjach PC.
Dzieki chlopaki.
Udalo sie zaczytac filtry. Po zmianie na Direct3D 9, jak sugerował jeden z kolegów wszystkie się pojawiły. Teraz będe testował i testował. Jeśli nie znajdę takiego, który mi podejdzie to bedę rozkminiać jak tworzyć własne. Narazie chłopaki dziekuję za odzew. Dam znać pod koniec dnia czy znalazłem jakiś fajny filtr.
Jak można to proszę o model monitora,karty i zdjęcia jakby się udało !
Pomysł zacny, tylko nie wiem do jakich konkretnie programów będzie pasował najlepiej...
pozdr
Jak obiecałem tak też zdaję relację.
Dzisiaj od rana bawię się filtrami CRT w Winuae.
Całkiem obiecujący efekt uzyskałem dzięki CRT-Guest-Low-Res.
Aby to jako tako wyglądało mam takie ustawienia w Display:
W Filter takie ustawienia:
Efekt jest, że tak powiem przyzwoity.
Mój monitor to 23" Fujitsu P23T Full HD IPS.
Komp to płyta główna z laptopa Lenowo T410. Procek i5 grafika Intel HD.
Rozdziałka pod Windowsem oczywiście FullHD. Rozdziałki w Winuae poustawiane jak na screenach. Płyta wyląduje w obudowie Amigi 500 z oryginalną klawiaturą, którą już uruchomiłem z płytką Arduino. Ale wracając do tematu. Gra się już dużo przyjemniej niż
bez żadnych filtrów.
Myślę, że można z tych filtrów wycisnąć więcej więc będę próbował.
Żebym dokładnie wiedział do czego dążę to zrobię następujące testy i podzielę się z Wami wynikami.
Mam w domu dwa odbiorniki CRT. Sony Trinitron 29cali (TV)
cali. Drugi to monitor do monitoringu TVS (800 lini TLV). Oba odbiorniki mają wejście S-Video.
Mam w domu mnóstwo starych gratów więc zaraz wygrzebie jakiegoś starego lapka z S-Video albo jakąś starą grafikę z wyjściem S-Video i podłączę się pod te CRT-ki.
Odpalę WinUae i zobaczę jak ten filtr co tutaj przedstawiłem ma się do rzeczywistości jaką oferują CRT-ki. Zrobię zdjęcia ekranów Aparatem i zobaczymy jak to wygląda...
Trzeba się czymś zająć podczas tej kwarantanny
Dzięki, myślałem że nie będzie siły po sobotnich napojach!
Ogólnie ja obstawiam lepsze oddanie kolorów przez trinitrona ale kosztem upierdo-mrygania obrazu...
Chyba że masz możliwość wyświetlania w trybie progresywnym .
Ogólnie ponoć jest gotowy batocera linux z emulatorami amigi i konsol to jak coś też można go obejrzeć.
pozdr
Prę ładnych lat temu jak bawiłem się WinUae i wyjściem S-VIDEO w mojej karcie, i pamiętam, że idealnie (1:1) nie było.
Z tego co pamiętam to problem dotyczył rozdzielczości większych niż LoRes
No i witam kolegów po paru dniach przerwy.
Na wstępie przepraszam ale usunąłem z hostingu foty z poprzedniego postu. Sorry. jestem idiotą
Ale do rzeczy.
Trochę mnie tu nie było ale bynajmniej nie przez to, że się cały czas odkażam. Po prostu podszedłem do tematu poważnie i zajęło mi trochę czasu aby wszystko przygotować i porobić testy. Obiecałem, że zaprezentuję tutaj wyniki mojej walki o jak najlepszy wygląd WinUae na monitorze LCD. Jest to pierwsza część testów czyli porównanie dwóch wyświetlaczy CRT z monitorem LCD. Zdjęcia robione komórką z jako takim aparatem w tych samych warunkach. Przypomnę teraz do czego dążę. Chciałbym uzyskać na monitorze LCD podobny efekt scanlines jak na monitorach CRT przy czym interesują mnie tylko gierki w niskiej rozdzielczości. Jak już wspomniałem jest to pierwszy z testów, który ma odpowiedzieć na pytanie czy jest możliwe choć trochę zbliżyć się do wyświetlaczy CRT. Punktem wyjściowym jest mój wcześniejszy post, w którym użyłem filtra w Winuae i wrzuciłem Wam zrzuty ekranów robione PrintScreenem. Ale, że jestem kretynem i niechcący usunąłem fotki z hostingu to niestety w poprzednim poście już ich nie zobaczycie niestety. Zobaczycie nowe fotki tutaj i jest to zestawienie trzech wyświetlaczy a obraz fotografowany jest telefonem.
Drugą częścią testu będzie walka z kilkunastoma filtrami w WinUae i ich ustawieniami by uzyskać jak najlepszą jakość obrazu.
Ktoś by mógł powiedzieć po co. W sieci jest mnóstwo przykładów, porównań etc. Ale jak wiadomo człowiek jest tak dziwnie pokręcony, że jak nie zobaczy na własne oczy to za cholerę nie uwierzy.
No więc do rzeczy.
Pierwszy komputer testowy to wyciągnięty z szafy Lenovo ThinkCenter z procesorem i5. Wrzuciłem do niego Radeona X300 z wyjściem S-Video przez które podłączane będą wyświetlacze CRT.
Drugi komputer to Płyta główna z laptopa Lenovo T410. Procek i5 i grafika IntelHD. Płyta ma wyjście DisplayPort i połączona jest z monitorem LCD przez przejściówkę HDMI. Docelowo płyta wyląduje w obudowie Amigi 500 a całość będzie pracować pod zmodyfikowanym Windowsem 7 i emulować Amigę, C64 i kilka konsol, głównie M.A.M.E.
Czas na zdjęcia:
Konfiguracja 1:
PC ThinkCentre + Monitor TVS CH17-DXA.
Jest to monitor przemysłowy z wejściem SVIDEO. Ma 800 TVLine i udało mi się kiedyś nabyć 2 sztuki tego cuda za 30zł.
Tak wygląda stanowisko testowe nr1:
I kolejno następne foty:
Konfiguracja 2:
PC ThinkCentre + Telewizor Sony Trinitron KV-29FX30K
Wielkie 29calowe monstrum. Ciężki jak cholera więc z podłogi go nie podnosiłem.
Tak wygląda stanowisko testowe nr2:
I kolejno następne foty:
Konfiguracja 3:
Płyta z Laptopa Lenovo T410 + Monitor Fujitsu P23T-6 FullHD IPS.
Monitorek 23calowy. Piękne kolory szczególnie w porównaniu z 27calowym Benq z matrycą TN na którym pracuję a stoi w tym samym pokoju.
Tak wygląda stanowisko testowe nr3:
I kolejno następne foty:
Tak to się wszystko prezentuje.
Wnioski.
Zwycięzcą i kompletnym królem testu jest monitor TVS. Obraz zrył mi beret i przyprawił o ból głowy. Genialne Scanlines powodujące, że nie chciało się odejść od gierek. Genialne odwzorowanie barw i kontrast bijący na głowę wszystko co do tej pory widziałem. Wielka szkoda, że taki monitorek ma tylko wejście S-Video. Gdyby miał RGB to pewnie bym zemdlał przy nim. Zaczynam sobie wyobrażać jak obraz wygląda na osławionych Sony PVM. Podłączałem kiedyś pod niego starego XBOXA (pierwszą generację) i chyba miałem jakiś kijowy kabel bo obraz tak kapitalnie nie wyglądał. Telewizor Sony będzie niestety opuszczał moje skromne progi. Po pierwsze gabaryt. Toż to jest naprawde "kredens" i do tego waży tyle co dorodny wieprzek. Po drugie obraz mimo, że naprawdę ok to nawet nie zbliżył się do monitora TVS. Jedno jednak trzeba mu przyznać. Im dalej od TV usiądziesz tym obraz zyskuje na jakości.
Co do LCD. Spodziewałem się katastrofy w porównaniu do CRT. Ale tak źle naprawdę nie jest. Pierwsze ustawienie filtra w WinUae i da się pograć. Dlatego teraz będę namiętnie walczył z filtrami w WinUae żeby się trochę zbliżyć do TVSa. Chociaż na troszkę.
Bo jedno Wam powiem. Zbliżyć się mogę odrobinę ze Scanlines. Ale co do głębi koloru i kontrastu.... NIE MA SZANS !!!!
Na poparcie moich słów podrzucę Wam jeszcze dwa filmiki. Jest to ten sam klip wyświetlony na CRT TVS i na LCD Fujitsu. Abstrahując od rozdziałki już na filmie widać, który rządzi. W kwestii koloru i kontrastu TVS zawstydza obecną technologię (przynajmniej w wydaniu Led IPS)
Tu filmik z TVSa:
Tu filmik z Fujitsu:
Może na filmie tego tak nie widać ale naprawdę CRT rządzi !!!
Uffff
Rozpisałem się Panowie.
Teraz parę dni będę walczył z ustawieniami shaderów w WinUae.
Oczywiście podzielę się efektami
Zacny zestaw!
Zostanę cyganką bazarową i będę doradzał w telewizorach !
Ogólnie na festiwalu nauki był wykład o technologii lcd i jak opowiedziałem o bolączkach wyświetlania starszych sprzętów na lcd , to prowadzący przyznał że sam ma także tv crt ,bo technologia luminoforów
była rozwijana znacznie dłużej i jest lepiej dopracowana co do wierności reprodukcji....
Proszę o wiecej "soczystch fotek" krągłych kineskopów
szkoda, że taki monitorek ma tylko wejście S-Video. Gdyby miał RGB to pewnie bym zemdlał przy nim
Owszem przy RGB miałbyś dokładniejszy/bardziej ostry"czystrzy" piksel (ale przy grach w LoRes to nie zawsze plus a co do nasycenia kolorów, to na RGB mogło by być gorzej niż przy S-VIDEO.
Ogólnie, moim zdaniem do gierek w LoRes na Amidze najlepiej sprawdza się właśnie S-VIDEO: przyzwoicie ostry obraz (jak na CRT) i super nasycenie kolorów
Brawo- fajne testy
Na zdjęciach ten LCD wygląda całkiem przyzwoicie (plamka, ostrość)
aczkolwiek jak zwykle zostaje problem odwzorowania palety kolorów.
Ostatnia aktualizacja: 26.03.2020 07:46:58 przez BULI
Cała sprawa z kolorem polega na tym, jakie napięcia są podane na wejście i jak rozwiązane jest samo wejście w odbiorniku. Przy tych samych parametrach RGB jest lepsze nawet w sprawie nasycenia kolorów. Widocznie u ciebie "winnym" jest kabel albo wejście RGB jest źle rozwiązane w odbiorniku. Ja za czasów pracy na TV (lata 90) miałem odbiornik z pełnym RGB i kolory były tak nasycone, że musiałem nieraz zmniejszać ich nasycenie.
Jak wspomniałem wcześniej bawiłem się shaderami pod WinUAE, ale nie znalazłem
takiej opcji , która by mnie zadowoliła.
Mam w planie budowę automatu arcade (MAME + Amiga + Atari 8bit), czyli
coś jak Ty tylko w innej obudowie i z tego powodu próbowałem uzyskać
pod WinUAE jak i pod Atari800 jakiś feeling retro.
MAME ma świetne HLSL czy GLSL - tu idzie poszaleć.
W WinUAE są shadery (jakie są takie są, ale są), w emulatorze Atari800 nie ma
takich wodotrysków, chociaż scanline da się jako takie ustawić.
Najbardziej brakowało mi efektu geometrii CRT, bo same 'scanliny' na płaskim
ekranie wyglądają... przyznajmy to średnio i ogólnie obraz wygląda zbyt
sterylnie jak dla mnie.
Na dzień dzisiejszy udało mi się uzyskać coś takiego, choć nie do końca jestem z tego zadowolony (trzeba będzie grzebać w kodzie shadera): Sanity - Interference
P.S. Zapomniałem napisać, że jest to zewnętrzny silnik (nakładka) do obsługi shaderów ( ale nie tych z WinUAE ): reShade.
Ostatnia aktualizacja: 26.03.2020 16:32:26 przez AmiClassic
No ja juz grzebie w shaderach. Przynajmniej na razie rozgryzam temat...
Dzisiaj jeszcze zrobię Wam fotki testu zewnętrznego generatora scanlines.
Sam jestem ciekawy jak to na zdjęciach wyjdzie.
Cała sprawa z kolorem polega na tym, jakie napięcia są podane na wejście i jak rozwiązane jest samo wejście w odbiorniku. Przy tych samych parametrach RGB jest lepsze nawet w sprawie nasycenia kolorów. Widocznie u ciebie "winnym" jest kabel albo wejście RGB jest źle rozwiązane w odbiorniku. Ja za czasów pracy na TV (lata 90) miałem odbiornik z pełnym RGB i kolory były tak nasycone, że musiałem nieraz zmniejszać ich nasycenie.
To nie jest kwestia złego kabla
Pisałem o monitorach PAL w których często nie ma regulacji nasycenia kolorów RGB w łatwy sposób dostępnych dla użzytkownika.
Tak jest np w monitorach PAL Commodore/Philips (np 1048S).
Dla sygnału S-VIDEO/VIDEO można regulować nasycenie kolorów na panelu przednim, dla RGB nie ma takiej możliwości.
W przypadku Odbiorników TV PAL (telewizorów) to tak jak pisałeś, z reguły są dostępne ustawienia nasycenia kolorów dla sygnału RGB.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.