kategorie: A500 Mini, Pimiga, WinUAE
[#1] Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku
Cześć

Nieraz pisałem, że czekam na The A500 Maxi. Ponoć ma być na przełomie roku. Zastanawiam się czy warto tak długo czekać (wiem czekam już tak długo, że te 2-3 miesiące też jeszcze dam radę). Być może lepiej (wygodniej) byłoby wykorzystać osobny dysk w komputerze(Ryzen 5800x i RTX 3070) i zainstalować WinUAE. Przyznam, że zamarzyła mi się Rpi 5 po filmie chłopaków z Amiga bez ściemy. Jakieś pomysły? Coś się boję, że poza fajną obudową The A500 Maxi będzie po kosztach i w środku znajdzie się stare Rpi np. 3.
[#2] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@KM_Ender, post #1

Poczekaj. Może akurat wersja maksi okaże się spoko. Ma być działająca klawiatura no i wyglądać jak Amiga.
2
[#3] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@KM_Ender, post #1

Też myśle nad RPI5 jednak czekam na wersje z wieksza iloscia ramu bo poza Amiga chce na drugiej karcie czy dysku miec batocere i nie chcialbym aby emulacja np PSP kulała.
Ma podobno wyjść rpi500, czyli też klawiaturo komputer jak RPI400.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2024 21:41:55 przez Biegu86
[#4] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@Biegu86, post #3

O pojawieniu się Rpi500 dopiero teraz się dowiedziałem. Ciekawe... Tym bardziej bym poczekał na TheAmigaMaxi i w razie czego będzie alternatywa.
[#5] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@KM_Ender, post #1

Oczywiście, że WinUAE to najwygodniejsza, i w dodatku darmowa forma amigowania.
Nie wiem tylko, po co aż osobny dysk do tego celu ?
1
[#6] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@Motyl, post #5

Myślę że koledze KM_Ender marzy się dualboot, czyli że na starcie do wyboru albo Windows albo system który odpala Workbencha z WHDLoad.
[#7] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@Motyl, post #5

Mam akurat, został mi Sata po przesiadce na M2. Hmm, może masz rację.
[wyróżniony] [#8] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@karolb, post #6

Jeśli dualboot, to tak - ale czy nie wystarczyłaby wydzielona partycja ?

Można też (najwygodniej) po prostu odpalić z poziomu Windows- AGS (Amiga Game Selector) i tam wybrać amigowy Workbench. Wystarczy wcisnąc klawisz "Esc", gdy jest się w głównym menu.

www.redshost.com/commodore/Amiga/A500Mini-Maxi/

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2024 11:25:57 przez Motyl
1
[#9] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@karolb, post #6

Byłoby super, ale to niesie ryzyko. Kiedyś miałem Minta i W10, no i jak musiałem przywrócić system to zrobić się bajzel. Myślałem o zainstalowaniu WinUAE na osobnym dysku lub osobny dysk tylko do gier i programów Amiga 68k. Rpi to takie uruchamiam i mam Amigę. Pytanie, co jest bardziej dopracowane, stabilne, szybkie, wygodne. Nie chcę mi się grzebać w systemie, nie te lata, są inne priorytety w życiu. Chcę wygodnie pograć w starocie, może liznąć Amosa lub innego Basica. Podłączyć Tv/monitor LCD, pada USB. Lenistwo, wygoda jak zwał tak zwał.
[wyróżniony] [#10] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@KM_Ender, post #9

Osobiście zdecydowałem się na malinkę. Jednak dedykowany komputerek daję lepsze uczucie Amigowania niż WinUAE. Właśny monitor z boku. Na PC robisz co masz robić, z boku sobie gra imp i jest gitara.
Dodatkowo jak ktoś ma możliwości to można sobie zaprojektować i wydrukować obudowę podobną do Amigi :)
2
[#11] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@TomcioPaluszek, post #10

Jesteś obeznany w temacie Malinki? Mam pytanie, co musiałoby znaleźć się w takim zestawie jak ten z filmu (wszystko poza obudową)? Faktycznie jeśli składać zestaw na Rpi5 to albo A500 Maxi, albo obudowa Tower (odpowiednio mniejsza) wyglądająca jak te z reklam w MA. Z przodu zasilanie, dioda od pracy malinki, dioda od odczytu/zapisu dysku M2 i dioda od czytania zapisu MicroSD. Ta obudowa w teorii wygląda, że ma takie rozwiązania, pytanie co się na nią składa, poza samą obudową i Rpi5, chłodzeniem Tower, co to za przejściówki itd. Patrzyłem na Botland i nie wszystko tam było.

Obudowa Rpi5 Pironman5

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2024 18:43:49 przez KM_Ender
[wyróżniony] [#12] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@KM_Ender, post #1

Moim skromnym zdaniem jedynymi ograniczeniami co do możliwości emulacji Amigi są twoja wyobraźnia i wielkość Twojego portfela. Możesz skorzystać z gotowych rozwiązań jak A500Mini, możesz poczekać na wersję Maxi. Możesz użyć Malinki, tutaj Amibian potrafi już dogadać się z FloppyBridge i GreaseweazleV4. Do tego fajna obudowa i dobra zabawa gwarantowana. Możesz pokusić się o przeczytanie cyklu artykułów dotyczących WinUAE zamieszczonych przez mnie w magazynie K&A Plus, gdzie opisałem jak spreparować Windows (XP lub 7) aby od razu uruchamiał się Workbench zamiast Pulpitu. Dodatkowo możesz dokonać profanacji jakiej dopuścił się don_rafito, gdzie korzystając z moich artykułów dodatkowo wsadził płytę główną z mini PC do obudowy A1200. Wszystko zależy tylko od Ciebie.
2
[wyróżniony] [#13] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@KM_Ender, post #11

To powiem co ja mam.
RaspberryPi4 + Greaseweazle V4.1. Całość zasilam 12V przez przetwornicę step-down do 5V.
Do tego przejściówka z miniHDMI na HDMI i przejściówka z HDMI -> VGA.
System to DietPi z Amiberry.
Ledy podłącza się pod GPIO malinki, ale ja mam tylko POWER i FDD (podłączone pod Greaseweazle).

Mała uwaga co do Greaseweazle V4.1. Świetny kawałek sprzętu do odczytu, zapisywanie dyskietek, ale w realtime z emulatorem działa kilkukrotnie wolniej niż na prawdziwej Amidze i też bardziej kapryśnie.

Jak już pokazywałem to w Grafitti mam to upchnięte do takiej obudowy wydrukowanej w 3D.

7
[#14] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@TomcioPaluszek, post #13

Czytam Wasze wszystkie odpowiedzi i głowa mała. Szok, co wy macie za rozwiązania. Szacun za kreatywność.
[#15] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@KM_Ender, post #9

Kiedyś miałem Minta i W10, no i jak musiałem przywrócić system to zrobić się bajzel.

Dlatego ja, chcąc uniknąć takiej sytuacji z bootloaderami, itp. zainstalowałem sobie linuksa na innym dysku ale instalację robiłem bez podpiętego dysku z systemem Windows i teraz jak chcę odpalić linuksa to przy bootowaniu komputera wybieram tylko inny dysk i się odpala
1
[#16] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@KM_Ender, post #14

Jakbym nie miał prawdziwej Amigi, a chciałbym jakoś ciekawiej emulować niż WinUAE na PC, to zdecydowanie fajność RPi400 przebija wszystko i świetnie nawiązuje do formy komputerów domowych z epoki.
A przy okazji jest bardzo uniwersalna.

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2024 11:37:56 przez Jacques
1
[#17] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@KM_Ender, post #1

Ewentualnie możesz spróbować kupić A500 mini, jeśli stwierdzisz, że brakuje Ci prawdziwej klawiatury* to dokupujesz obudowę i klawiaturę od A500 i przekładasz bebechy, podłaczając klawiaturę przez Arduino (są gotowe projekty). Masz wtedy A500 Maxi z wygodną "karuzelą" ;)

*o ile nie będziesz klepał tekstów w jakimś Final Writerze lub grał w symulatory lotu, to do większości gier i demek wystarczy ta wirtualna klawiatura na ekranie.

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2024 10:48:58 przez charliefrown
2
[#18] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@charliefrown, post #17

A to niskie standardowe chłodzenie do Rpi5 wyrabia się jak malinka nie jest kręcona? Na tę chwilę poczekam max 3 miesiące za The A500 Maxi i zobaczymy, jeśli do końca lutego nie będzie to niech spadają.
[wyróżniony] [#19] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@KM_Ender, post #18

Tak szczerze - to wydaje mi się, że lepszą opcją będzie chyba RPi 5 niż A500 Maxi. Jeśli w A500 Maxi będzie ten sam proc do w mini, czyli coś na poziomie RPI3, to jest to niestety za mało żeby dobrze emulować Amigę (oczywiście w niektórych aspektach będzie ok). Mam RPi 5, mam też Pi400 - i przyrost mocy widać ewidentnie, to co lekko lagowało, zwłaszcza z dźwiękiem na Pi400 to na RPi5 chodzi już bardzo przyzwoicie.

Jeśli wolisz FGPA, to ostatnio pojawił się niedrogi klon Mistera - Mister Pi: MisterPi. Wiadomo, że wydajnościowo to pewnie bardziej poziom 68030, ale to FPGA a nie emulacja (jeśli ma to dla kogoś oczywiście znaczenie). Mój Mister Pi dotarł wczoraj, w weekend zrobię jakieś wstępne testy gdybyś był zainteresowany.
1
[#20] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@Splavinho, post #19

Dużo się mówi o emulacji na Rpi, a może próbował kto na OrangePi? Np. Orange Pi 5 Pro 16 GB RAM Rockchip RK3588S 8-rdzeniowy 64-bitowy Wi-Fi 5 + BT5.0 M.2 M-KEY Slot Gigabit Ethernet.
[wyróżniony] [#21] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@ryshard, post #20

Rzuć okiem na kanał yt ETA PRIME. Ten gość testuje wiele takich komputerków mini pod kątem emulacji.
[#22] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@ryshard, post #20

Orange Pi nigdy nie miałem w ręku, ciężko mi powiedzieć. Alternatywną opcją może też być jakiś mini PC np. z Intel N100, sporo wydajniejszy od RPi 5.
[#23] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@Splavinho, post #22

Też nad tym chwilę myślałem. Czy emulacja na x86 jest lepsza od tej na ARM? Mam wrażenie, że ARM stał się dla Amigowców (68k) tym czy w latach 90. PPC, bo mają Michała Schulza, który odwalił świetną robotę w zakresie emulacji procesora Motorola. No, ale co z resztą?
[wyróżniony] [#24] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@KM_Ender, post #23

To są kwestie indywidualne, myślę że jesteśmy już wszyscy coraz starsi i jedyną rozsądną opcją jest korzystanie z tego co jest i wybieranie według własnego uznania. Świata już nie zwojujemy, jesteśmy niszą w niszy, ale nadal niesamowicie sympatyczną i całkiem aktywną ;)

Jeśli chodzi o N100 - kupiłem taki mini PC jakiś rok temu, w sumie nawet nie wiem po co ;) Postawiłem na biurku obok PC-ta z Ryzenem 9 i mac mini m2, żeby zobaczyć czy tego da się w ogóle używać. I powiem szczerze, że do takich zwykłych banalnych, codziennych czynności - nie było źle, używałem miesiąc potem wróciłem do szybszych kompów :) Dodatkowo - TDP 6W vs 105 w Ryzenie 5900X. Ale - jeśli chodzi o stricte emulację, to wiadomo że lepiej, szybciej, sprawniej było na Ryzenie. Ale pomimo przewagi wydajnościowej w porównaniu z RPI5 - wrażenia były dość podobne.

Sam preferuję Amigę niż emulację, z klasyka mam jedynie 030 - teraz testowo wymienione na Pistorma i szczerze jestem nim zachwycony :) Poodpalałem demka pod 040 i 060, które do tej pory mogłem obejrzeć pod WinUAE. Ale do tych rzeczy, do których dzisiaj używam Amigi w sumie wystarczy mi 030, a kompatybilność dla mnie jest kluczem.

RPi 5 jest bardzo fajne, wydajne i tanie, ma gotowe dystrybucje i amigowe (jak Amikit) jak i szersze - Batocera czy Retropie. Wydajnościowo, w przeciwieństwie do RPi3 czy RPi4 już generalnie wystarcza. N100 - inna klasa sprzętu i do innych zastosowań, ale emulację Amigi dźwiga i przy okazji może posłużyć do czegoś innego.

A od jakichś 3 godzin testuję tego Mistera Pi i to jest bardzo fajna sprawa:) Przeskok wydajnościowy między MiST-em jest bardzo wyraźny (a dodam, że bardzo lubię MiST-a), funkcjonalnie też jest lepiej, np. z obsługą panoramicznych monitorów, itp. I jeśli miałbym coś polecić - przy założeniu że wystarczy Ci 030, to MiST-er wydaje się bardzo ciekawą opcją, jednak to FPGA a nie stricte emulacja i to czuć.
4
[#25] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@Splavinho, post #24

Nie kryję, że chodzi mi głównie o pogranie w stare gry w wygodny sposób. Do innych rzeczy amigowych jest NG. Muszę poszukać informacji o tym nowym MISTerze.
[wyróżniony] [#26] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@KM_Ender, post #25

To z mojej perspektywy opcję są takie: jeśli chodzi wyłącznie o gry na Amigę to AGS nadaje się do tak określonych potrzeb idealnie. I w sumie nawet nie ma znaczenia sprzęt: może to być Twój PC, mini PC, RPi czy Mister - bo na każdy z tych systemów jest odrębna dystrybucja.

A jeśli chciałbyś mieć taki kombajn do wszystkiego to:
- do emulacji - RPi5 (lub RPi400 jeśli zależy Ci na klawiaturze i większym feelingu kosztem wydajności) i wtedy np. Batocera lub RetroPie;
- w modelu FPGA - MiST lub MiST-er Pi. MiSTery były zawsze sporo droższe ale ta wersja od TakiUdon trochę rozwaliła system:) Łącznie z przesyłką ten sprzęt kosztował mnie niecałe 200 USD w wersji full (a podstawową można było kupić za 95 USD), to mniej niż kosztuje MiST.

Tu masz dość kompleksowy test zrobiony przez naszego kolegę z forum:

A gdybyś miał jakieś pytania, albo chciałbyś żebym coś przetestował - daj znać
1
[wyróżniony] [#27] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@Splavinho, post #26

@KM_Ender

Tak. cel jaki został wyznaczony przez Taki Udon - tani fpga z bardzo dobrym wsparciem został osiągnięty
Aktualnie trzecia paria jako Preorder została już prawie cała wyprzedana!!!!
Preorder był zrobiony tylko po to aby sprawdzić czy poprzednie "serie" wydań MiSTER Pi nie wyczerpały zapotrzebowania rynku na taki sprzęt. Jak widać nie.
Sprzęt jest świetny i polecam

https://youtube.com/shorts/TLne-x80aTU?feature=share

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2024 23:32:11 przez markusg
1
[#28] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@KM_Ender, post #1

Taka moja zabawka...

[youtube]https://youtube.com/watch?v=vYes4U1HqgY&feature=shared[/youtube]
link

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2024 00:52:06 przez WojosRetro
1
[#29] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@WojosRetro, post #28

Nic specjalnego.. AGS jest na Mister a pod jego wyjście możesz podłączać jaka klawiaturę sobie wymyślisz lub zabudujesz ..
ale i tak fajna maszyna

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2024 01:00:56 przez markusg
[#30] Re: Najlepsza, najwygodniejsza emulacja Amigi w 2024 roku

@markusg, post #29

Yt mnie poinformował o jakichś przeciwnościach i musiałem usunąć... Może muzyka, ale to z programu za który zapłaciłem
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem