[#1] The A500 Maxi od Retro Games
Od dłuższego czasu czekam na "dużą" wersję Amigi od Retro Games. Początkowo miała być wydana w ostatnim kwartale 2024 roku ale została przeniesiona na Q1 2025. Niestety po tych informacjach jeszcze z zeszłego roku w sieci nic nie "piszczy"na ten temat. Widziałem jakieś wzmianki na GitHub ale temat jakby zamarzł. Macie może jakieś przecieki odnośnie premiery?
1
[#2] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@streetleft, post #1

Ważne, że będzie na 100%. Od samego początku, mówione było, że termin to Q1 2025 (czyli mamy jeszcze sporo czasu, zapewne pod koniec marca). Dotychczas RG dotrzymywał wszelkich terminów (a w ostatnim kwartale 2024 chodziło o The Spectrum, a nie Amigę).
[#3] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@slawekwozniak, post #2

są foty ? jak to ma wyglądać ?
[#4] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@Dorian3d, post #3

Standardowo, pierwsze zdjęcia pewnie pokażą miesiąc przed premierą. Ale to ma być wzór A500 tak samo jak w przypadku mini i z działającą klawiaturą.

Fajnie jakby zrobili to np. w wersji Boingball :)

Największe pytanie czy stacja dyskietek będzie atrapą czy nie ???
[#5] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@Dorian3d, post #3

Jeśli maksi ma się sprzedać, to raczej jak Amiga 500.
1
[#6] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@slawekwozniak, post #4

z działającą klawiaturą

Ja bym to kupił, gdyby klawiatura była zamienna z oryginalną od A500.
Cholera, trudno o klawe w dobrym stanie do A500 i postronnych
modeli.
[#7] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@slawekwozniak, post #4

Ja do c64 maxsi dawałem stacje usb od pc
dyskietki na fat i tam obraz gry z c64
2
[#8] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@Dorian3d, post #7

Tylko czy tym da się osiągnąć bieżące wczytywanie gdy normalnie Amiga używa dyskietki, czy tylko na początku cały obraz wczytuje się do RAM-u urządzenia?
[#9] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@Jacques, post #8

Wgra do ramu i tyle ale bajer jest :)
1
[#10] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@Marcin27411, post #6

Cholera, trudno o klawe w dobrym stanie do A500 i postronnych
modeli.

Akurat kupić QWERTZ do A500 to nie problem, do tego klawisze ze sklepu A1200.net i jest ładnie, choć na pewno nie tanio
1
[#11] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@streetleft, post #1

Jeszcze 2 miesiące, a później ich olewam i kupuję Rpi5.
[#12] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@Marcin27411, post #6

Polecam darthskalmar.pl, robi cuda z klawiaturami :)
1
[#13] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@Jacques, post #10

A1200.net jakoś do dupy jak naklejka te literki
[#14] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@Dorian3d, post #13

NIe potwierdzam, moja czarna i biała są moim zdaniem spoko. Choć wiadomo, że okupione było to dużym niesmakiem (w przypadku czarnej ze zbiórki IndieGoGo i opóźnieniem).
[#15] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@Jacques, post #14

No spoko.
Widać z daleka no ale wiadomo jednemu się podoba jednemu nie
[#16] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@KM_Ender, post #11

Ender proponuję Ci poczekać... ja po zakupie A500mini pobawiłem się może z dwa dni i dałem sobie siana. Na dodatek jeszcze miałem problem z HDMI(czarny ekran), ot mój nastoletni LCD nie dogadywał się z A500mini. Poszła w karton i czekała... Jakoś w ubiegłym roku, coś około listopada dałem jej druga szansę. Wykonałem update itd. Ale przełom i zachwyt przyszedł jak zainstalowałem AGS i uruchomiłem w trybie AOS i dla porównania to samo zrobiłem na RPi4. Sorry ale dla mnie A500mini wygrywa, czas startu dla AOS3.1 lepszy, co dziwne stabilniej to działa właśnie na A500mini. Na RPi4 jakieś fochy łapał i wychodziła do konsoli. A na A500mini chodzi wszystko jak zaczarowany, magia. Nie mówię, że wszystkie dema śmigają ale jest naprawdę dobrze. Jeżeli demoscena to nie Twój żywioł to polecam poczekać nic nie tracisz. Bo RPi500 czy 5 jest i będzie... może warto poczekać.

Z innej beczki nie wiem na ile ale może owo A1200NG trochę tu namieszało...
4
[#17] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@RadziN, post #16

Wizualnie bardziej podoba mi się A500, no ale jeśli A1200NG będzie jako kompletny komputer z budą, klawiaturą i w sensownej cenie to można rozważyć, choć jak podkreślam wygląd A500 jest dla mnie najlepszy z klawiaturo-komputerów Amiga. Nie chce mi się szukać obudów, dopasowywać itd. Nie mam zdolności, narzędzi, czasu.
No i uważam, że wygląd ST, megaST, XE od Atari jest super, no i jeszcze CPC Plus.
[#18] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@KM_Ender, post #17

bez budy A1200NG
[#19] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@Dorian3d, post #18

No właśnie, a jaka jest jakość tego co zamawialiście (obudowy, klawisze) wiesz najlepiej.
[#20] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@amikoksu, post #5

Nie jestem do końca przekonany, że będzie to A500. Wiem, że PR-owo byłoby to najlepsze rozwiązanie, ale oryginalna A500 jest mimo wszystko dość spora. Myślę, że jest szansa na odtworzenie A600. Logistycznie mniejsze opakowanie, część użytkowników wolałaby pewnie postawić pod tv coś mniejszych rozmiarów. Jestem ciekaw na co się zdecydują.
3
[#21] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@streetleft, post #20

Myślę podobnie. Z jednej strony A500 była najpopularniejszą amigą, ale jej gabaryty są na dzisiejsze standardy trudne do zaakceptowania. Taka mała amiga 600 wydaje się bardziej ekonomicznym wyborem, ale czas pokaże. Na yt w filmie promocyjnym odnośnie produktów nie był podany model amigi, a jedynie informacja, że konsola amiga. Poczekamy
2
[#22] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@WojosRetro, post #21

Mam w domu obudowę A500 i tak sobie myślę, jak ten wzór/kształt przenieś, żeby wyciąć ją w plexi, podłączyć w środku Rpi5 i zamiast amigowej klawiatury, wsadzić mechaniczną PC. Zmniejszyć rozmiar, bo klawiatura w sumie może być bez numerycznej, ale z osobnymi kursorami. No ewentualnie zmasakrować obudowę A500 i całą później pomalować np. na czarno.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2025 15:24:34 przez KM_Ender
[#23] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@streetleft, post #20

Ja nie wiem co wy wydziwiacie z tymi gabarytami. Każda klasyczna amiga, nawet 600tka ma zewnętrzny zasilacz który zajmuje miejsce, trzeba do niej podłączyć myszkę i joystick (jak ktoś gra) no i jeszcze ten komputer podłączyć do tv czy monitora (a czasem przez jakiś skaler który też gdzieś trzeba położyć), na to wszystko trzeba mieć miejsce. A sama A600 jest krótsza od A1200 tylko o 12cm z czego i tak wystają nam kable od mychy/joya po prawej stronie.
[#24] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@streetleft, post #20

A część użytkowników ma te 20 cm więcej na półce i wolałaby na wzór Amigi 500. Mi np. Amiga 600 nie bardzo leży ze względu na brakujące klawisze. Ale jak będzie, to się przekonamy.
3
[#25] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@KM_Ender, post #22

Szkoda by mi było tej oryginalnej obudowy od A500, ktos niedawno sprzedawał zaślepki wydrukowane w 3D do pięćsetkowej budy, żeby podłączyć sobie w środku a500 mini lub Pi. Dokupić klawiaturę, podłączyć przez arduino i masz A500 Maxi.
[#26] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@charliefrown, post #25

Tylko że chciałbym mechaniczną. A taka jak się trafi do A500 to raczej za kupę kasy. No więc wolałbym zlecić wycięcie w plexi, bo druk 3D chyba nie będzie wystarczająco wytrzymały i wsadzić do środka klawiaturę PC. Ewentualnie gdyby ktoś "wysmażył"/wydrukował w 3D obudowę Elbox, Infinity pomniejszoną dla Rpi5 też byłoby fajnie. Dwa miesiące i zobaczymy, gdzie jesteśmy.
1
[#27] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@KM_Ender, post #22

Jak masz obudowę od A500 z klawiaturą to do środka na luzie zmieścisz zarówno Rpi5 z chłodzeniem, zasilacz, płytkę arduino tak zaprogramowaną by podłączyć przez nią klawiaturę do rpi i diody led. Miejsca Ci jeszcze zostanie na dysk twardy itp.
Efekt będzie podobny do tego:
https://youtu.be/i69Mzn90EnE?si=K9stLnk2BWcXSt_M

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2025 20:57:35 przez WojosRetro
1
[#28] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@WojosRetro, post #27

Nie mam klawiatury od A500, dlatego zastanawiam się nad zaadaptowaniem mechanicznej USB od PC (Genesis Thor) na kablu.
[#29] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@WojosRetro, post #27

Ta Amiga maxi będzie droższa czy tańsza od A500 z PiStormem?
[#30] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@KM_Ender, post #28

Trochę jest roboty by to wszystko zgrabnie wyglądało i łatwiej z tego powodu podłączyć orginalną klawiaturę. Mechaniczne klawiatury mają w sobie urok (klik i podświetlanie) więc też pomysł ciekawy. Poproszę w razie czego zdjęcia :)
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem