[#1] Amiga vs PC (początkujący)
Siema :D Mam trochę kasy i myślałem nad kupnem amisi (500,600). Interesuję się starymi kompami bo sam mam c64 i imaca g3 i maszynkę dosową. Chcaiłbym się dowiedzieć,czy amiga może czasami rywalizować z pecetami w szególności, gdy słuchamy muzyki, gramy w archaiczne gry i czasami wchodzimy na neta.
Z góry dzięki :D
[#2] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@konkarol, post #1

Witaj. Polecam zapoznanie się z TYM wątkiem. Na pewno nakreśli Ci sytuację.

Benedykt Dziubałtowski
[#3] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@konkarol, post #1

Wojna PC-Amiga skończyła się 15 lat temu gdzieś. Hmmm rywalizować? masz na myśli na czym robi się to lepiej? Ja męczę amigę bo chyba jestem fanatykiem. A amiga 500 lub 600 do neta to nie za bardzo. Nawet goła 1200 nie da rady.

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2012 21:22:10 przez Mayolika
[#4] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@Mayolika, post #3

hmmm... może internet stoi na 2 miejscu, bardziej czy jakieś mp3 czasami odpale. A ja też jestem fanatykiem tylko dosowych gier i myślałem, że jakąś alternatywe znaleźć... Bo czytałem ża amiga ma lepszą grafe. :D
PS :
jak ktoś chce c64 *tanio* to macie http://tablica.pl/oferta/commodore-64c-super-stan-IDDrtN.html

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2012 21:43:30 przez konkarol
[#5] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@konkarol, post #4

To zle czytales.

Amiga kompletnie NIE NADAJE SIE do internetu, sluchania mp3, czy ogladania filmow.

Natomiast mozna na niej pograc w stare gry w niskiej rozdzielczosci, najczesciej 320x200. Sa to glownie platformowki, strzelanki, bijatyki, przygodowe i logiczne oraz troche strategii.
[#6] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@selur, post #5

selur 500 , 600 nie ale dobrze zrobion 3000 , 4000 z 060 czy nawet PPC to juz ma potezne mozliwosci jak na tak stary zabytek
[#7] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@Blendor, post #6

Potężne w porównaniu do A500/600 a nie do dzisiejszego peceta.
Dzisiaj komputer w domu to oglądanie filmów, internet, słuchanie muzyki (MP3).
Dobrze dopalana Amiga z PPC lub minimum 060 da posłuchać MP3, na internecie już się wyłoży (na większości stron www) a o filmach na niej zapomnij.
Żeby nie było że zmyślam, mam Amigę z 060, SCSI, GFX, kartą sieciową i 128MB Fastu, w porównaniu z A500/600 to faktycznie jest coś, przy dzisiejszym pececie to starocie dla hobbysty.

Pozdrawiam
[#8] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@konkarol, post #4

Koledzy, po co piszecie o "mocy" Amigi, skoro konkarol pisze:

jestem fanatykiem tylko dosowych gier i myślałem, że jakąś alternatywe znaleźć... Bo czytałem ża amiga ma lepszą grafe

I to jest prawda, stare gry w dużej części działały i wyglądały lepiej na Amidze nic na pececie. Sytuacja odwróciła sie dopiero w momencie wejścia gier 3D, ale np. platformówki 2D na Amidze sa rewelacyjne :) Więc do STARYCH gier to JEST alternatywa. Ja nie wiem, przyszedł facet spytać o stare gry na Amidze, a wy go od razu zniechęcacie - przeciez jest masa ciekawych stayrch gier, a nie wszystkie pojawiły się w "dosowych" wersjach lub wyglądają inaczej.

@konkarol
Polecam zajrzeć tutaj: http://hol.abime.net/hol_top99.php. Można zobaczyć gry na Amidze i wybrać coś ciekawego dla siebie :)

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2012 22:18:20 przez monohrs
[#9] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@monohrs, post #8

To prawda, jeśli chodzi o stare gry to na amidze pogra i ma do wyboru na pewno więcej takich gier niż na piecu. Ja też wolę retro. Jeśli chodzi o mp3 to dopiero od procesora 040, a co za tym idzie, odpada A500 czy A600 (Chyba że w gorszej jakości to pójdzie na 030, czyli gołe ww modele odpadają). Internet... Odpada całkowicie. Na klasyka nie ma dobrej przeglądarki, i nigdy nie było. Tyle w temacie.

Konkarol ile masz pieniędzy do wydania?

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2012 23:32:01 przez Mayolika
[#10] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@monohrs, post #8

warto też wspomnieć o dźwięku w grach. Do pewnego momentu Amiga też zamiatała blaszaka w tej kwestii, szczególnie w starych retro grach. DOS to zazwyczaj midi, bądź pc speker.
[#11] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@RadoslawF, post #7

a o filmach na niej zapomnij.

To drobna przesada. Na Amidze z PPC (najlepiej dużej z Cyberstormem) co nieco można w tym zakresie zdziałać. Wszystko rzędu 3xx na 2xx (włączając VCD) idzie jak burza. Powyżej zaczynają się schody, ale czasem da się wytrzymać. A jak się nie da wytrzymać, to da się skonwertować ffmpegiem do postaci, którą Amiga łyknie. I kupy rzeczy na temat encodowania filmów nauczyć się przy okazji.

Niestety, to, że coś tnie nie jest jedynym problemem, to jeszcze dałoby się znieść. Gorzej, jeśli dźwięk nie synchronizuje z obrazem, napisy z całością i jeszcze się coś wiesza od czasu do czasu. Czyli, jak zwykle w przypadku Amigi, najbardziej uciążliwym wąskim gardłem wcale nie jest moc obliczeniowa tylko niedopracowane oprogramowanie.

Generalnie: filmy na Amidze to przygoda sama w sobie. Jest ciężko, ale pole do eksperymentów i nauki ogromne. W końcu to hobby - nie musi być lekko. ;)
[#12] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@Daclaw, post #11

Można się tez bawić w montowanie filmów pod scalą lub CDXL. Wtedy to wystarczy zwykła amiga z hdd lub cd.

Jest to oczywiście sztuka dla sztuki ale zabawa fajna. A VCD sam oglądam na mojej amidze 1200 PPC. Na ostatnich Zaduszkach leciał chyba nawet King Kong.

Muzyki tez można słuchać nawet na A500. Co prawda nie mp3 a wav ale ami daje radę.

Benedykt Dziubałtowski
[#13] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

Muzyki tez można słuchać nawet na A500. Co prawda nie mp3 a wav ale ami daje radę.

Jak jesteśmy przy muzyce to oczywiście kłaniają się nieśmiertelne MODUŁY

I przydatny link w tym temacie: http://www.modules.pl/?id=modules

Podawajcie źródła ciekawych stron, przydadzą się początkującym Amigowcom. OK
[wyróżniony] [#14] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@monohrs, post #13

Oczywiście jakźe szanowane: http://modarchive.org
Dla ubogich:[NIE PODAJEMY LINKÓW DO WAREZÓW MODERATOR]

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2012 06:31:56 przez Benedykt Dziubałtowski
[#15] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

Na ostatnich Zaduszkach leciał chyba nawet King Kong.

To to było chyba tam pod ścianą, bo ja sobie nie przypominam - na projektorze puszczane były tylko demka, Doom, Superfrog i moduły :)
[#16] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@Skrzyp, post #15

Doom na mojej 1200 z 030 i jedno demko zapuscilem wtedy wlasnie takze ;).

Amiga to zabawa sama w sobie na dzien dzisiejszy, ale jakze wyrafinowana i "niemainstreamowa" :D.
[#17] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@jw_amigowiec, post #16

Pełna zgoda :) a z jakim niezrozumieniem spotyka się nasze hobby wśród przeciętnych zjadaczy chleba (czytać niewtajemniczonych) :D
[#18] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@Advesarius, post #17

Będzie OT :)...

Pamiętam - był jeden moment kiedy myślałem, że się zapadnę pod ziemię ze wstydu, kiedy kumple (PC) pytali złośliwie "co to?" bo w czasopismach pojawiły się zdjęcia prototypu Amiga Walker... Zgroza.
[#19] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@selur, post #5

Amiga kompletnie NIE NADAJE SIE do (...) sluchania mp3

http://www.mas-player.de/cgi-bin/mas.pl?site=mp3_amiga
[#20] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

Wszystko fajnie, ale przestraszyliśmy naszego nowego kolegę... :P
[#21] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

Amiga kompletnie NIE NADAJE SIE do (...) sluchania mp3

Pamiętam ze starych czasów nawet jak mialem tylko 030/50 w Amidze 1200 (później było 040 i PPC), bez problemu słuchałem mp3 w dobrej jakości, tyle że w trybie mono. Fakt, że mocy nie starczało na jednoczesną pracę w systemie, ale nie przesadzajmy z tym "kompletnie NIE NADAJE SIE". Wszystko zależy od tego jaką masz Amigę, jeśli od 040 w górę to jaki problem z mp3? A na PPC pamiętam, że oglądałem filmy MPEG, więc da się ok, racja
[#22] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@monohrs, post #21

Jak masz 030 to najlepiej skonwertować muzę do mp2. Śmiga.

Benedykt Dziubałtowski
[#23] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@Benedykt Dziubałtowski, post #22

Zgadzam się :) Tyle że jak masz większą ilość mp3 to raczej szukasz lepszego odtwarzacza niż konwersji. Ale jest to zawsze jakieś wyjście.
[#24] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@monohrs, post #21

Masz słabą pamięć albo bajki opowiadasz,w dobrej jakości bez zaniżania parametrów MP3 na Amidze z 060/50MHz trzeba jeszcze ją wspomóc programikiem 56kHz, dopiero PPC daje radę.

A MasPlajer to zewnętrzny odtwarzacz MP3 który ma tyle z Amigą wspólnego że dostaje z niej MP3 do odtworzenia, jak go podepniesz pod Atari to też zagra.

Pozdrawiam
[#25] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@monohrs, post #23

Przekonwertowanie mp3 do mp2 nawet dużej ilości dla współczesnego peceta czy maka to jest pikuś. W ramach hobby można to też zrobić na Amidze. Majac030 ma się 3 wybory. Albo mp3 mono w niskiej jakości albo mp2 stereo w dobrej jakości albo jaki jakaś inna wariacja ( wav/iff) choć to bardziej dla 68000 bardziej pasuje. No oczywiście można też się postarać o sprzętowy dekoder mp3.

Benedykt Dziubałtowski
[#26] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@RadoslawF, post #24

Masz słabą pamięć albo bajki opowiadasz,w dobrej jakości bez zaniżania parametrów MP3 na Amidze z 060/50MHz trzeba jeszcze ją wspomóc programikiem 56kHz, dopiero PPC daje radę.

Po co chcesz mnie obrazić? Wystarczy spytać. Po prostu zależy jakim softem odtwarzasz.

Bardzo dobrze pamiętam, konkretnie:
A1200 / Blizzard IV 030/50 / 32 MB - odtwarzacz MPEGA spod Shell, tryb mono, obniżona jakość, 22 kHz i trochę bufora (ok. 2-3 sek.), żeby nie rwało - odtwarza bardzo ładnie - spróbuj jak nie wierzysz. Doucz się :)

W tych czasach miałem znajomego, który przynosił średnio 2-3 płyty CD pełne mptrójek w miesiącu, nie zapomnę tego do końca życia, bo grubo później dorobiłem się szybszej Amigi, a nie potrafię żyć bez muzyki :)

Gdy to samo robiłem później na 040 mogłem już coś robić w systemie, a na PPC juz było bez problemu.
U kolegi z rozbudowaną Amigą 2000 (OS3.1, Picasso IV, itd) i 060/50 mp3 odtwarzaliśmy choćby Song Playerem, o ile pamiętam też w trochę obniżonej jakości, ale grało już ładnie bez kombinacji w Shell.

Poza tym, znasz taki odtwarzacz Prayer2? Polecam spróbować, gra bardzo ładnie na 040/40.
O Mas Playerze to nie ja pisalem akurat, ale bez oprogramowania też nie odtworzy mp3 :)

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2012 11:42:38 przez monohrs
[#27] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@monohrs, post #26

Nie muszę się douczać, miałem 030/50MHz, potem 040/40MHz a do dzisiaj mam 060/50MHz.
Tutaj "bez problemu słuchałem mp3 w dobrej jakości, tyle że w trybie mono" jakoś nic nie wspomniałeś o dwukrotnie zmniejszonej czestotliwości. A może uważasz że nie wpływało to na jakość ?

Uwaga o Mas Plajerze nie była oczywiście kierowana do ciebie tylko do Skolmana, nie dopisałem tego przepraszam.

Pozdrawiam
[#28] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@RadoslawF, post #27

A może uważasz że nie wpływało to na jakość ?

Jak uruchomisz MPEGA w tych parametrach, o których pisałem to przekonasz się co miałem na myśli.

Jeśli ustawisz wszystko tak, aby maksymalnie wykorzystać 030/50 (robiłem to metodą prób i błędow, a potem miałem zapisany skrypt) to MP3 brzmi nadspodziewanie dobrze jak na ten sprzęt, jest to dobra jakość "na ucho" i dokładnie to napisałem. :)

Oczywiście nie jestem audiofilem, więc proszę się nie czepiać , ale na wszystkich innych odtwarzaczach jakie próbowałem była beznadziejna jakość, a na MPEGA brzmiało to naprawdę dobrze i ta "obniżona jakość" wcale nie była bardzo słyszalna.

Jeszcze jedno:
Pamiętam też, że różne wersje odtwarzacza MPEGA miały różną wydajność i na moim 030/50 było to odczuwalne, tzn. aby uzyskać efekt, o którym piszę musialem korzystać z jednej konkretnej wersji MPEGA, niestety już nie pamietam jakiej, ale była to normalna wersja z Aminetu.

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2012 11:57:46 przez monohrs
[#29] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@monohrs, post #28

Do dzisiaj mam MPEGa podpiętego pod DO4 jako obsługę filetypa MP3, właśnie do odgrywania MP3, i tak miałem też przy procesorach 030 i 040.
Mam propozycję, skoro obsługę MPEGa w shellu masz opanowaną to zapisz sobie na jakich ustawieniach odgrywasz na 030 a potem znajdź kogoś z 060, posłuchaj u niego na jego nastawach a potem na swoich. Usłyszysz różnicę i przestaniesz pisać że ma 030 to była dobra jakość.

ps. tylko żeby ten testowy plik MP3 miał 128kbps a nie jedną trzecią czy czwartą tej wartości.

Pozdrawiam
[#30] Re: Amiga vs PC (początkujący)

@RadoslawF, post #29

Zamiast tak pisać po prostu spróbuj. Pokombinuj to się przekonasz, nie słychać tak wielkiej różnicy jakości jak w innych odtwarzaczach. Dobra jakość - tak normalnie po ludzku do słuchania. Chyba że nie masz opanowanej obsługi Shella - to zwracam honor, wtedy rzeczywiście się "nie da". Jechałem z jakością w doł do momentu, gdy 030/50+bufor wyrabiała, na pewno nie były to typowe ustawienia, wszystko dzięki temu, że MPEGA ma duże mozliwości w tym względzie.

To były normalne pliki MP3, bez kombinacji, przecież wtedy ja w ten sposób słuchałem na co dzień muzyki.

A że można odtworzyć w lepszej jakości? Jasne że tak, dlatego nie pisałem o "super-hiper" odtwarzaniu mp3, tylko o swoich odczuciach w praktyce, bo przecież koledze na początku wątku o to chodziło.

Wtedy też większość moich znajomych dziwiło się w jaki sposób odtwarzam w miarę dobrze mp3 na 030/50. Niektórzy nawet spisywali sobie z Shella parametry MPEGA :)

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2012 12:24:45 przez monohrs

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2012 12:24:53 przez monohrs
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem