kategoria: Sprzęt
[#1] konwerter myszy amiga do pc
Witam, chciałem się zorientować, czy istnieje jakiś konwerter, bądź schemat do takiego konwertera by można było podłączyć myszkę od amigi do komputera ?. Posiadam "trumienkę" a1c i chciałbym z niej zrobić jeszcze użytek :)
[#2] Re: konwerter myszy amiga do pc

@Locutus, post #1

myszkę od amigi do komputer

?????????????

Nie rozumiem tego zdania. To tak jak byś napisał czy kółko z fiata pandy pasuje do auta.

Benedykt Dziubałtowski
[wyróżniony] [#3] Re: konwerter myszy amiga do pc

@Locutus, post #1

Ale do jakiego komputera chcesz podłączyć tę myszkę-trumienkę? Do komputera Amiga, Atari, Mac, PC?

Jeśli ten komputer posiada port USB to bardzo ciekawym (choć dającym zdecydowanie więcej niż chcesz) rozwiązaniem jest Keyrah - opis po polsku znajdziesz np. tutaj.
[#4] Re: konwerter myszy amiga do pc

@recedent, post #3

Ja myślę że Locutus chce podłączyć myszkę od Ami do grzyba i używać jej zamiast ps2/usb.
Takie Cocolino w drugą stronę.
[#5] Re: konwerter myszy amiga do pc

@Radek_Cz, post #4

Dokładnie na myśli miałem PC. Przepraszam za niesprecyzowane pytanie :)

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2013 21:02:55 przez Locutus
[#6] Re: konwerter myszy amiga do pc

@Locutus, post #5

czy idzie gdzieś pobrać schematem do keyrah ? ewentualnie też wsady do zaprogramowania układów ?
[#7] Re: konwerter myszy amiga do pc

@Locutus, post #1

A po co w ogóle podłączać mało dokładne myszki z Amigi do peceta?
Ja kupiłem dwa interfejsy do dwóch A1200 i podłączyłem pecetowe myszki optyczne :)
Wreszcie uwolniłem się od tych badziewnych kulkowych myszek, a ty chcesz taką użyć w pececie?
Masakra :)
[#8] Re: konwerter myszy amiga do pc

@Andrzej Drozd, post #7

Udało mi się zdobyć obudowę od A500, szkoda wyrzucać bo jest połamana, więc ją naprawiam i przymierzam się do zmontowania w tej obudowie PC, a że ma wyglądać jak najbardziej amigowo, z tąd ten pomysł by podłączyć tą mysz, a nie chce jej rozwalać i robić przeróbek.
[#9] Re: konwerter myszy amiga do pc

@Locutus, post #1

Tak sobie myślę, że można rozebrać myszkę kulkową myszkę od PC, i podłączyć sygnały H,HQ,V,VQ i klawisze z portu DB9 (mysz amigowa) pod płytkę (czujniki optyczne z kulki i przyciski). Trzeba by sprawdzić czy to zadziała.
Ewentualnie napisać soft pod uC tak jak już pisali - odwrotny Tuptuś/Cocolino, choć pierwsze rozwiązanie wydaje się być prostsze.

Połączyć schematy:
http://colinfahey.com/ps2_mouse_and_basic_stamp_computer/ms_ps2_mouse_schematic.jpg
http://pavouk.org/hw/en_amigamouse.html
Prosta sprawa, z przyjemnością bym przetestował, ale nie mam ostatnio czasu :(

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2013 14:03:44 przez brada
[#10] Re: konwerter myszy amiga do pc

@brada, post #9

Czyli jak dobrze rozumiem, zrobić z myszki kulkowej od pc, coś jak adapter :) ?
[#11] Re: konwerter myszy amiga do pc

@Locutus, post #10

Dolutuj ten układ Mitsumi MS02 i podłącz mysz do portu COM w pececie ;)
http://www.rowery.olsztyn.pl/wiki/autorzy/narg/amiga/myszka
[#12] Re: konwerter myszy amiga do pc

@Locutus, post #1

Ha!
Takie cudo wpdadło mi dzisiaj w oko. O coś takiego chodziło?
[#13] Re: konwerter myszy amiga do pc

@Locutus, post #1

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem