kategoria: A600
[#1] Amiga 600 i monitor CRT
Czym się różni ta przejściówka od tej prejściówki, tylko tym, że jedna ma logo a druga nie?
I 2. pytanie, czy dzięki takiej przejściówce będzie mi się poprawnie wyświetlać obraz robiąc coś np. w WorkBench'u ( nie w grach ) na monitorze LCD?
I 3. pytanie, czy aby do Amigi 600 podłączyć monitor CRT to wystarczy jedna z tych w/w przejściówek bez ScanDoubler'a, aby gry działały?
[#2] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@glon, post #1

Różnią się tym, jak jest w opisie, że jedna ma bufor, a druga nie.
Ad2. Obraz będzie się wyświetlał, ale tylko w trybach DblPAL, Multiscan i innych działających z częstotliwością odchylania =>31kHz
Ad3. Nie, przejsciówka z grami nie zadziała.

W obu przypadkach najlepszy będzie Scandoubler. Wtedy ta przejściówka nie będzie potrzebna.
[#3] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@glon, post #1

1. Jeśli ustawisz tryb DblPAL lub DBLNTSC to tak, obraz się wyświetli (te tryby powinny być dostępne na ECS). Warunek jest jeden - monitor "zejdzie" do 27kHz HSYNC (większość to potrafi mimo że w specyfikacji jest 31kHz).
2. Nie, gry PAL/NTSC bez Scandoublera działać nie będą na monitorze VGA. Tylko jakieś systemowe popierdułki.
[#4] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@glichtanski, post #2

1. Według specyfikacji tryby Dbl* mają na ECS 27MHz, Multiscan o ile pamiętam wymaga AGA.
Edit: Jest Multiscan na ECS - 2 kolory, 29kHz.
Można też tej przejściówki użyć z "chińczykiem" GBS-8220 czyli takim tanim nibyscandoublerem za 100zł.

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2014 16:23:02 przez Jenot
[#5] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@glon, post #1

Bambuła była dołączane do A4000, tam był jakiś haczyk konstrukcyjny i A4000 nie wyświetlały na zwykłych przelotkach trybów VGA. Jak masz inną Amigę kupuj tę drugą, tańszą.

Pozdrawiam
[#6] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@RadoslawF, post #5

Jak masz inną Amigę kupuj tę drugą, tańszą.

Tzn. tę drugą czy tańszą? Tańsza jest ta pierwsza bez bufora, rozumiem, że do A600 tą?

Cały czas się łudzę, że jest jakiś tańsze rozwiązanie od ScanDoubler'a. Generalnie wychodzi na to, że albo ScanDoubler, albo telewizor z wejściem EURO ( LCD albo kineskopowy, to rozumiem, że nie istotne, ważne, że z wejściem EURO ), albo wyczaić gdzieś na allegro monitor amigowy.
Ale czy w takim razie od ScanDoublera nie opłaca się bardziej kupić np. 19" telewizora LCD z wejściem EURO, 500zł w normalnym sklepie za Samsunga?
[#7] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@glon, post #6

UFO działa na ekranach "vga", pewnie znalazly by sie i inne gierki ale to bedzie margines, niestety wiekszosc nie zadziala. Jesli chodzi o wybor scandoubler czy tv, to jesli nie zalezy ci na tym zeby obraz byl rozciagniety na 100% ekranu to chyba taniej i lepiej bedzie kupic tv niz scandoubler plus monitor. Ze scandoublerwmi jest jeszcze ten problem, ze zewnetrzne nie nadaja sie do lcd, led. A wewnetrzne sa... Po prostu wewnetrzne, co niesie ze soba kilka ograniczen.
[#8] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@glon, post #1

a takie rozwiązanie ?

http://r-mik.keed.pl/komputery/vga_hack.htm
[#9] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@glon, post #6

Droższą opisałem, czyli dla mnie druga była ta tańsza.
Przy czym obie nadają się głównie do pracy na blacie WB, gry otwierają własne ekrany i bardzo rzadko można wybrać ekran lub go wypromować do DBLPal.

Generalnie wszystkim radzę panel LCD z tunerem. Tańszy od popularnego ostatnio SD, jakość porównywalna, można też do niego podpiąć kilka komputerów/urządzeń. Jedyny minus to za ostry obraz, jak takim lemingom zamiast czupryny widać piksele to gra nie ma już właściwej atmosfery. Ale jak podepniesz do 17 calowego szklanego VGA przez SD to tez piksele zobaczysz.
Samsung którego zaproponowałeś jest wprawdzie tani ale ma słabą rozdzielczość i niewłaściwe proporcje ekranu dla starych komputerów.

Pozdrawiam
[#10] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@WoYtEk, post #8

Ale przeczytałeś ten tekst do końca? To opis właśnie zwykłej przejściówki RGB->VGA, z komentarza wynika dodatkowo, że do bani ;)
[#11] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@WoYtEk, post #8

Adapter pokazany w pliku IFF pokazuje, że może być potrzebne pewne skrzyżowanie: trzeba skrzyżować ze sobą sygnały Vsync i Hsync. Nie można krzyżować sygnałów synchronizacji! Monitor nie będzie mógł się zsynchronizować, przypis red.)

Nie rozumiem, to krzyżować można czy nie można?

Hmm... ta przejściówka to jest to samo co przejściówka Commodore pomysł, poza tym, że pozwala podłączyć każdy monitor VGA do Amigi, to i tak nie wyświetli sygnału PAL na większości (98%) monitorów.

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2014 21:19:30 przez glichtanski
[#12] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@Jenot, post #4

No ok, poszperałem trochę w necie, na ebay-u korzystając z pomocy wujka google i doszedłem do wniosku, że GBS-8220 jest dobrym rozwiązaniem, ale czy się różnią te dwa, oprócz ceny: za 49,95 oraz za 16,14 funtów?
Znalazłem też coś takiego: KONWERTER VGA na S-VIDEO za 45zł.
Które rozwiązanie jest najlepsze waszym zdaniem, albo ktoś może z tego już korzysta? Czy gry na tym poprawnie działają ( czy są jakieś migania, opóźnienia, bolą oczy ), oczywiście chodzi mi o podłączenie monitora LCD.
[#13] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@glon, post #12

Ten konwerter z VGA na S-Video się nie nada, musiałby być odwrotny, np. z S-VIDEO na VGA, albo RGB na VGA. Ale i tak obraz będzie nie najwyższej jakości.

Co do tych chińczyków, to pewnie różnią się elektroniką, ale trudno to ocenić bo zdjęcie tego droższego jest tragiczne.
[#14] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@glon, post #12

Dwa pierwsze linki niczym się nie różnią poza ceną i pewnie miejscem wysyłki - ja brałem z Hongkongu. Paczka dotarła po około dwóch tygodniach. Ten konwerter ma dwie wady - wyjście S-Video wymagające takiego wejścia (czyli w zasadzie potrzebny TV) - przez przejściówkę RGB-SCART będziesz miał obraz lepszy niż przez S-Video, a po drugie niekompatybilne wejście czyli VGA 31kHz - toto nie ugryzie trybów PAL/NTSC czyli z gierek nici. W GBS wejście jest DSub ale 15kHz.
I pamiętaj - z GBS-8220 obraz będziesz miał lepszy na LCD od Scandoublerów wewnętrznych typu DCE czy Scandy ale gorszy niż z Indivision. Jednak cena GBS jest zdecydowanie korzystniejsza.
[#15] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@glichtanski, post #13

Tu ten za 49,95, a tu ten za 16,14. Na tych ładnie widać, może chodzi o jakoś wykonania, komponentów, albo po prostu koleś wykorzystuje fakt, że ktoś na cenę nie patrzy.

Ok, w trakcie pisania tego posta Jenot napisał swojego. Chyba już wszystko wiem.

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2014 21:36:00 przez glon

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2014 21:39:40 przez glon
[#16] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@glon, post #15

Są dwie wersje GBS, nie wiem czy są inaczej oznaczone - z jednym i z dwoma wyjściami VGA. Jakością się nie różnią (miałem obie). Ta z dwoma wyjściami jest lepsza np. na party - jedno wyjście do monitora, drugie do projektora i jedziemy z demami ;)
[#17] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@glon, post #15

Parametrami się nie różnią. Brałbym ten tańszy.

@Jenot
Na pewno wejście VGA obsługuje 15kHz? Z opisu wynika że od 30.5kHz - 32.5kHz.
[#18] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@Jenot, post #16

Są dwie wersje GBS, nie wiem czy są inaczej oznaczone - z jednym i z dwoma wyjściami VGA. Jakością się nie różnią (miałem obie). Ta z dwoma wyjściami jest lepsza np. na party - jedno wyjście do monitora, drugie do projektora i jedziemy z demami ;)

To z jednym wyjściem ma oznaczenie GBS-8200.
[#19] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@glichtanski, post #17

Obsługuje - miałem A1200 podłączoną przez domowej roboty kabel DB23->VGA. Przez Commodorowską przejściówkę też powinno działać bez problemu.
[#20] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@Jenot, post #19

Dzisiaj odebrałem na poczcie to urządzenie:
http://www.goodluckbuy.com/-cga-ega-rgb-to-vga-game-video-converter-board-1-vga-output-game-convert-gbs8200.html
Myślę, że jutro zdam relację jak to działa z A600. Dzisiaj już nie mam czasu tego podłączać.
[#21] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@Dexterek, post #20

Mam nadzieje, że test wypadnie pomyślnie bo ja przed momentem kupiłem.
[#22] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@glon, post #21

link - tu macie parę moich fotek z pierwszych prób "chińczyka".
[#23] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@Jenot, post #22

link - tu macie parę moich fotek z pierwszych prób "chińczyka".

Jak dla mnie to wygląda świetnie, co prawda nie skaluje na cały ekran, ale to chyba nie będzie wadzić tak bardzo. Z niecierpliwością czekam na moją paczkę.
[#24] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@glon, post #23

Panowie, a czy posiada to urządzenie wejście Composite Video lub S-Video ? Z tego co widzę to nie.
[#25] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@Esio, post #24

Jak chcesz podpiąć coś co ma Composite lub S-video do monitora, to kupujesz coś takiego:

link do urządzenia.

Tu zamiast Composite jest wejście BNC. Ale to nic trudnego. Kupujemy przelotkę z BNC na composite i jedziemy dalej. Bo to jest to samo złącze, tylko inaczej wygląda.
[#26] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@gilban, post #25

A jak te pudło radzi sobie z interlacem? Pytam, bo posiadam zewnętrzny tuner tv, który robi niby to samo, ale przy interlace obraz traci synchronizację, więc padaka.
[#27] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@gegu, post #26

Obraz wyświetla, da się przeczytać ale szału nie ma. Najlepiej wyglądają tryby Non-interlace.
[#28] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@Jenot, post #27

Ok, dzięki za info, czyli gbs lub indiecs pozostaje do wyboru. To już wiem co będę z Chin zamawiał.
[#29] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@gegu, post #28

Potwierdzam, chińczyk dział ;)
[#30] Re: Amiga 600 i monitor CRT

@glon, post #1

No nie, ja już straciłem nadzieje, że WLKP się odrodzi a tu taka niespodzianka. Witam kolegę. Amiwigilia się kłania.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem