[#1] Mega ram hd nie mogę sformatować dysku
Po wielu bojach w końcu zobaczyło dysk. Włączam hdp, zakładam partycje, continue i jak ma je formatować wywala komunikat coś tam returncode 20.
Komenda wydana przez program to SYS:system/format. Jak to wpiszę w shellu to wyskakują opcję formatowania. Nie wiem czemu tak jest.
A500 6A, MR HD 1.1, HDD 800MB.

Dalej można kopiować system na dysk ale wyskakuje aby włożyć DH0.
[#2] Re: Mega ram hd nie mogę sformatować dysku

@jerry33, post #1

jedną partycję zakładasz czy więcej?
[#3] Re: Mega ram hd nie mogę sformatować dysku

@Kilos, post #2

Próbowałem na jednej i więcej.
Dysk ma 1,08 GB, wcześniej źle napisałem.
[#4] Re: Mega ram hd nie mogę sformatować dysku

@jerry33, post #3

Na kingstonie z kwiatkiem 4GB się udało. Ciekawe że transfer jest taki szybki.
Ponad 1MB/s z fastem i ponad 0,8MB/s bez. Na A600 jest 0,6MB/s z fastem. Czemu tak wolno?
[#5] Re: Mega ram hd nie mogę sformatować dysku

@jerry33, post #4

Możesz zmienić sterownik na "EIDE.device" jeśli byś nie wiedział gdzie go szukać tutaj znajdziesz odpowiedz, oczywiście zmienić sterownik na Amidze 600.
[#6] Re: Mega ram hd nie mogę sformatować dysku

@amizet, post #5

A skąd pobrać EIDE.DEVICE? Chodzi mi o wersję 2,5.
[#7] Re: Mega ram hd nie mogę sformatować dysku

@jerry33, post #6

Znalazłem wersję 2.5. Jest prawie 2x szybciej. 0,62MB/s vs 1,19MB/s.
Wszystko fajnie tylko wejście na dysk w większości przypadków kończy się zawieszeniem amigi.

Ja wieki temu używałem eide.device w wersji 2.5, potem Elbox wypuścił 4xEIDE'99 z przypisanym sterownikiem i AllegroCDFS

To cytat użytkownika ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
Czyli da się uzyć sterownika 4xEIDE'99?

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2014 18:46:00 przez jerry33
[#8] Re: Mega ram hd nie mogę sformatować dysku

@jerry33, post #7

Ja używałem przez chwile eide.device w A-1200 i miałem transfer coś koło 2,6, w A-600 tego nie robiłem bo gdy jej używałem nie wiedziałem o tym, teraz używam A-500+ACA-500. Dzięki temu sterownikowi w 1200 mogłem używać dwóch kart cf, bez niego dało się podpiąć tylko dysk hdd i kartę cf, na dwóch kartach Amiga w ogóle nie wstawała.
[#9] Re: Mega ram hd nie mogę sformatować dysku

@jerry33, post #4

Mega Ram wyciąga 1.3MB/s z ide.device by Paweł Stypuła
to jeśli chodzi o IDE0, z IDE1 i dalej jest już gorzej, bo ok. 300Kb/s, ale pod fat95 do przenoszenia danych wystarczy

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2014 22:07:55 przez Kilos
[#10] Re: Mega ram hd nie mogę sformatować dysku

@Kilos, post #9

Ale tylko 2GB na dysk to trochę mało.
[#11] Re: Mega ram hd nie mogę sformatować dysku

@jerry33, post #10

czy ja wiem... fabrycznie montowali dyski ~100MB i jakoś się żyło więc uważam, że i tak nie jest źle
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem