kategoria: A1200
[#1] Elsat 1208 co to jest?
Hejka,
Mam nadzieje że weterani Amigi nie zlinczują mnie, ale żona otworzyła stara amige która dostaliśmy od mojego teścia. Ogólnie sprzęt full wypas (teść od lat jest fanem elektroniki w każdym praktycznie wydaniu), i jednym z dodatkowych komponentów jest rozszerzenie elsat 1208. Z tego co juz się dowiedziałem to jest to rozszerzenie pamięci które przyjmuje kości 4 i 8mb. Tylko teraz mam pytanie jak sprawdzić czy kości pamięci są zamontowane i jakie, oraz chciałbym wiedzieć czy owa pamieć spełnia ta samą role co zwykły fastram? No i jeśli nie mam kości pamięci to gdzie je dostać?
[#2] Re: Elsat 1208 co to jest?

@Szynsz, post #1

Przecież tam jest zwykła podstawka SIMM, nie? Wrzuć fotę.
[#3] Re: Elsat 1208 co to jest?

@_arti, post #2

Elsat Mam nadzieje że wystarczająca jakość.
[#4] Re: Elsat 1208 co to jest?

@Szynsz, post #3

Podejdź z karta do kogoś, albo kość simm jakąś wsadz. Pamiec powinna być widoczna na belce systemowej
[#5] Re: Elsat 1208 co to jest?

@Szynsz, post #1

Są bazy amigowego sprzętu, w których łatwo znaleźć informacje co i jak: link.
[#6] Re: Elsat 1208 co to jest?

@RomanWorkshop, post #5

Roman ale ja to juz czytałem, chce tylko wiedziec czy to dziala na tej samej zasadzie co wszelkie ACA i fast ramy i jak rozpoznac ze mam kość pamieci. Na to drugie pytanie dostalem odpowiedź
[#7] Re: Elsat 1208 co to jest?

@Szynsz, post #6

Tak, no jako pamięć SLOW raczej nie będzie działać, jako CHIP też nie (bez karty graficznej maksymalnie może być 2 MB) więc pozostaje odpowiedź, że to musi być pamięć FAST ;)
[#8] Re: Elsat 1208 co to jest?

@RomanWorkshop, post #7

Wystarczyło odpowiedzieć że tak, nie każdy jest znawca sprzętu ;) Nie mniej dzięki za odpowiedź :)
[#9] Re: Elsat 1208 co to jest?

@Szynsz, post #6

W tej karcie masz podstawke pod pamieci SIMM, ktore mozna bez problemu uzywane jeszcze kupic na Allegro czy eBay i na dodatek pamiec 4 MB czy 8 MB jest bardzo tania. Mozesz tez wlozyc wiecej niz 8 MB, ale widoczne bedzie na belce WB tylko 8 MB RAMu.

Ta pamiec FAST co da ci ta karta to bedzie dokladnie ta sama pamiec co wszelkie ACA itp. Musisz tylko pamietac, ze jak chcesz uzywac na tej karcie 8 MB RAMu to twoj slot PCMCIA bedzie zablokowany i nie bedzie w ogole dzialac. Tylko jak bedziesz uzywac 4 MB bedziesz mogl z PCMCIA normalnie korzystac w tym samym czasie.

A czy masz juz pamiec SIMM na tej karcie to zwyczajnie sprawdz czy w ta biala podstawke o nazwie SIMM Socket na srodku karty masz cos wlozonego.
[#10] Re: Elsat 1208 co to jest?

@sordan, post #9

O taka odpowiedź mi chodziło dzięki :) A jeszcze zapytam, mówisz że można tam wsadzić więcej MB ale będzie widoczne tylko 8, ale reszta pamięci np przy 16mb będzie wykorzystywana?
[#11] Re: Elsat 1208 co to jest?

@Szynsz, post #10

Nie, w ogole. Jak wlozysz SIMM 16 MB to karta bedzie dokladnie tak samo sie zachowywala jakbys wlozyl do niej tylko 8 MB, czyli pozostale 8 MB w ogole nie bedzie wykorzystywane.
[#12] Re: Elsat 1208 co to jest?

@Szynsz, post #10

nie tylko jest wykozystane ile masz widoczne . Ta karta ma 8mb i tyle masz.
Simm 16mb nic ci nie da poza tym ze pasuje, taki simm na tej karcie da ci 8mb
[#13] Re: Elsat 1208 co to jest?

@mwb113, post #12

Ok dzięki panowie, to juz wiem co i jak
[#14] Re: Elsat 1208 co to jest?

@sordan, post #9

Musisz tylko pamietac, ze jak chcesz uzywac na tej karcie 8 MB RAMu to twoj slot PCMCIA bedzie zablokowany i nie bedzie w ogole dzialac.
Teoretycznie zgadza się, ale w praktyce niekoniecznie jest jak piszesz. Miałem kartę Elsat 1208 z 8 MB i w mojej konfiguracji nie blokowało to pcmcia. Niektórzy twierdzą, że może mieć to związek z kickiem. Korzystałem wówczas z A1200 z kickiem 3.0. Później wymieniłem na ACA i po pewnym czasie zmieniłem na kicka 3.1. Nie testowałem Elsatu z 3.1. Też czytałem, że u jednych blokuje pcmcia, u innych nie. Może ma to związek z rewizja płyty? Niezależnie od tego na karcie jest zworka 0/4/8 MB. Można wstawić 8 mb i zrobić przełącznik i będzie gitara (gdyby jednak 8 MB blokowało pcmcia).

Co do ACA a Elsat to jedynym praktycznym wspólnym mianownikiem jest to, ze Elsat i ACA rozszerzają konfiguracje o fastram i jest możliwość włożenia koprocesora (chociaż w ACA nie zawsze). Natomiast ACA w zależności od modelu to lepszy procesor albo przynajmniej szybszy. Poza tym ACA dodaje więcej fastramu.

Niezależnie od ww. Elsat 1208 na początek to bardzo przydatne rozszerzenie.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2016 18:50:34 przez misiek2
[#15] Re: Elsat 1208 co to jest?

@misiek2, post #14

A to mozliwe. Pisalem tylko na podstawie mojego doswiadczenia. Kiedys mialem ta karte i nie pamietam juz jaki wtedy mialem kick, czy jaka rewizje plyty, ale na 100% mi blokowalo PCMCIA przy 8 MB.
[#16] Re: Elsat 1208 co to jest?

@misiek2, post #14

Miałem kartę Elsat 1208 z 8 MB i w mojej konfiguracji nie blokowało to pcmcia. Niektórzy twierdzą, że może mieć to związek z kickiem.

A nie jest tak, że 8 MB RAM bez turbiacza zawsze włazi w obszar adresowania PCMCIA, ale ROM 3.0 po prostu tego nie sprawdza? I w takim wypadku kopiowanie czegokolwiek do pamięci powyżej obszaru 4 MB przy włożonej karcie w slocie PCMCIA będzie skutkować kaszanką na dziko zamiast pożądanych danych? pomysł
[#17] Re: Elsat 1208 co to jest?

@recedent, post #16

Tego nie pamiętam. Dużo nie kopiowałem wtedy z kart na pcmcia na dysk twardy i w drugą stronę. System stawiałem bezpośrednio na winuae. Karty CF poprzez pcmcia używałem wówczas głównie do odczytu danych, czasem drobne kopiowanko. Może tak być jak prawisz.
[#18] Re: Elsat 1208 co to jest?

@recedent, post #16

Też mnie to zastanawia bo pod 3.1 w A600 na Furii użyłem rozwiązania z linku: http://www.ppa.pl/forum/amiga/34237/a600-jaka-karte-turbo-kupic#m509217 i karta sieciowa 3com działa mi na pcmcia, a nadal mam >4MB fastu i nie zauważyłem by coś się kaszaniło. Ten ładowany moduł zmienia jakoś adresację pcmcii czy jak?

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2016 09:07:30 przez tbone
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem