[#1] Amiga 1200 i dyski 30-40 GB
Witam
Krótko :
Amiga 1200 fabryczne kości kickstart, dysk twardy 2.5" 30gb

podmieniłem scsi.device na wersję 44 - amiga zaczęła widzieć go jako 30 Gb - wcześniej jako 4Gb
ale nadal nie pozwala stworzyć partycji powyżej 4gb
próbowałem HDinsttools ale po formatowaniu pokazuje jakieś bzdury
Gdy tworzę partycje po 4 gb a jest ich 7 - działa normalnie.

Co zrobić żeby sformatować go np na 2 partycje 10 i 20 gb ?
Czy rodzaj systemu plików ma na to wpływ ? , przy zmianach systemu plików nie zmienia się u mnie maksymalna pojemność partycji
[#2] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Kobras333, post #1

Mam dysk 60 GB i też mi robił jaja na scsi 44. Wrzuciłem wersje 46 i jest ok.
[#3] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@nostrum666, post #2

skąd pobrać v46 ?
[#4] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Kobras333, post #1

Sama zmiana scsi device nie wystarczy. Nalezy podniesc system plikow na wyższy a potem jeszcze uzyc formatu64 a nie tego systemowego.
[#5] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Kobras333, post #1

Pierwsza partycja (startowa) musi znajdować się w pierwszych 4GB, aby standardowy scsi.device to ogarnął.
[#6] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@JacK_Swidnik, post #4

Co to znaczy podnieść system plików ? Czy możesz napisać co pokolei zrobić ? jakich narzedzi użyć ?
[#7] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Kobras333, post #6

zaktualizować do nowszej wersji
[#8] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Kobras333, post #6

temat był milion razy na forum
[#9] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

ja postępowałem wg poradnika z tego filmu:

i u mnie wszystko śmigało.
System plików PFS3

P.S.
Za wypowiedzi typu "Temat był już wałkowany, poszukaj sobie" powinno się dostawać jakieś ostrzeżenia - nie masz nic do powiedzenia to się nie wypowiadaj.

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2018 10:35:21 przez Beliar
[#10] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

Widzę teksty typu z forum Elektroda : "Było na forum " i fajnie .....
Szukałem i nie znalazłem. Jak wiesz gdzie to podaj konkretny link, a jak nie to dziękuję za pomoc
1
[#11] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Beliar, post #9

Dokładnie jak mówisz odnośnie odpowiedzi #8. Szukam od kilku dni , i nie wszedłem tu napisać post z czystego lenistwa, tylko dlatego że wyczerpały mi się pomysły.
Obejrze film. Może coś podpowie. Dziękuję.
[#12] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Kobras333, post #11

tu masz film link
konkretnie od 5.18 albo cały obejrz

wpisz w wyszukiwarkę która jest po prawej stronie na tym forum ppa i wpisz np "duże dyski"
znajdziesz naprawdę sporo informacji
np taki temat: A1200 a dysk ponad 4 GB! 21.04.2015 13:56, autor: pong777

albo kup tą książkę Adama Zalepy link i na pierwszych 70 stronach jest opis krok po kroku co robić
[#13] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Beliar, post #9

Wiesz co, materiał ok , całkiem dobry ...
ale koleś robi to pod windows na oprogramowaniu WINUae
które jest wyposażone we wszystkie programy biblioteki itd....

Ja nie mam możliwości wpięcia 2,5 calowego dysku do PC więc nie mogę tego zrobić pod windows.
Muszę w amidze która mam gołą , jedyne co mam to gotek , dzięki niemu moge cokolwiek w niej uruchomić, a i tak wszystkiego z czego korzysta winuae muszę szukać w internecie , ściągać i kopiować na goteka więc sprawa utrudniona
Ja nie miałem styczności 25 lat z amigą, staram się teraz sobie przypomnieć jak to wszystko wyglądało bo kupiłem ją teraz ponownie po 25 latach.
pierwszym problemem jest obsługa dużego dysku....
[#14] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Kobras333, post #13

Jak wrócę do domu to mogę Ci podesłałac parę potrzebnych materiałów potrzebnych do przygotowania dysku, obrazy .adf z niezbędnymi plikami abyś mógł Sobie to ogarnąć Gotekiem bez problemu. Daj znać to posłużę też radą na Priv.
[#15] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Kobras333, post #13

Ok teraz Cie rozumiem. To kup adapter do dyskow na usb i podłącz do pc. Nie sa drogie.
Nawet jak nie teraz to przyda Ci sie do przenoszenia danych.
A tak teraz to bedziesz sie męczył. Szkoda czasu.
To ja niestety nie pomoge. Ja tak stawialem system na duzym dysku.
[#16] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@JacK_Swidnik, post #15

Duże dyski mam też ale one ledwo się mieszczą, wymagają dorabiania zasilania, niepotrzebnie wypychają obudowę (mówię o starych 3,5 cala) , naciągają taśmę od folii klawiatury , trzeba sporo wycinać z blachy ekranu - same minusy - jedyny plus że łatwiej podłaczyć do PC chodź i z tym nie będzie już tak lekko bo od jakiegoś czasu sporo płyt głównych ma tylko SATA a nie IDE.
o takim interfejsie na USB do 2,5 cala nie słyszałem - pomysł fajny ale nie posiadam więc muszę sobie radzić z tym co mam, wiesz jak to jest po 25 latach chcę już ją jak najszybciej uruchomić i zacząć zabawę, a nie czekać teraz na kolejne przesyłki :))) zresztą o WINuae też dowiedziałem się kilka dni temu. Ciągle się czegoś dowiaduję i kopię w tym internecie a im więcej wykopię tym więcej chcę wiedzieć . Zobaczę ten interfejs.
[#17] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Kobras333, post #1

Nie chcę Cię dołować , ale na szybko nic nie zrobisz. HDinsttools to badziew, lepszy jest HDToolBox, ale i tak nie masz jak go przerzucić. Ratuje Cię tylko przelotka IDE44 na Sata i WinUAE. Ja tak partycjonowałem moje dyski i wszystko śmiga.
[#18] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@AmiClassic, post #17

Ma GOTKA wiec jest jak przerzucić dane.
Wystarczy spreparowac adfy z wymaganymi programami i gotowe
[#19] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Norbert, post #18

Dokładnie . Właśnie tak robię . Wrzucam do adf pliki i mam je na amidze - to nie problem
Problem jest jakie pliki i jakie wersje i programy.
Hdinsttools nie zgodze sie ze to badziew , bo hdtoolbox nie potrafił zrobić nawet 4gb partycji a hdinstal utworzyłem wszystkie 7 tylko ograniczone do 4gb
[#20] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Kobras333, post #19

Oczywiście nie do końca w temacie, ale w przyszłości zamiast prądożernego/hałaśliwego dysku polecam kupić: adapter kart pamięci SD na IDE44 z krótką taśmą łączącą go ze złączem IDE44 Amigi (są na Allegro) oraz dowolną kartę SD (lub microSD z adapterem na SD). Taką kartę można przygotować dla Amigi na komputerze PC z dowolnym czytnikiem kart, używając emulatora WinUAE. Mam takie rozwiązanie i chwalę, bo karty SD działają z Amigą bardzo dobrze w przeciwieństwie do niektórych kart CF.
[#21] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Kobras333, post #16

Jest taki interfejs na USB - Unitek Y-3322.
Jest na USB 3.0, ma złącza SATA, IDE 3,5 cala, IDE 2,5 cala.
Do dysków IDE 3,5 cala jest kabelek do podłączenia zasilania z interfejsu. Zasilacz w komplecie.
Urządzenie jest super jak na swoją cenę - robiłem za jego pomocą migrację systemów z HDD na SSD za pomocą darmowego MiniTool Partition Wizard. Pod złącze IDE 3,5 cala można podłączyć standardowy napęd CD/DVD 5,25 cala i wykorzystać taki napęd do instalacji Windy na PC przydatne już nie raz jak laptop nie był fabrycznie wyposażony w napęd CD lub był padnięty i nie czytał płyt. Świetnie się sprawdza do backupów Windowsa - wykorzystuję do tego stare dyski 80-160 GB, których kilkanaście się nazbierało
Polecam każdemu fanowi Amigi ze względu na to, że adapter posiada złącze IDE 2,5 cala - można bez problemu podłączyć do laptopa dysk IDE 2,5 cala i przygotować go pod WinUAE.
W komplecie zasilacz, kabel USB 3.0 i adapter zasilania do dysków IDE.
Cena około 100 zł.
Unitek Y-3322

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2018 22:41:42 przez Nightmare777
[#22] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Kobras333, post #19

W poście 11 Jacek podlinował filmik z całą procedurą. Całość da się wykonać na prawdziwym sprzęcie i Goteku.

Nie wiem jaki firmware masz w goteku, ale o ile pamiętam to HxC ma obsługę dyskietek HD, więc łatwiej ci będzie to wszystko upchać. Niech ktoś bardziej poinformowany powie czy HxC i FF mają obsługę obrazów 1,76MB
[#23] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Kobras333, post #19

Jakoś ten Gotek mi umknął
Nie będę się upierał, że HDInstalTool jest lepszy czy gorszy, ja używałem HDToolBox'a, bo z HDInstallTool miałem problemy..
Wracając do tematu, tu masz wszystkie potrzebne pliki do obsługi dużych dysków: link.

P.S. Jeśli robisz tak jak piszesz: pierwsza partycja 10GB, to chyba to jest problem. Spróbuj zrobić pierwszą partycję 500Mb i dodatkowo dwie inne o jakiej chcesz wielkości.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2018 00:07:30 przez AmiClassic
[#24] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@AmiClassic, post #23

P.S. Jeśli robisz tak jak piszesz: pierwsza partycja 10GB, to chyba to jest problem. Spróbuj zrobić pierwszą partycję 500Mb i dodatkowo dwie inne o jakiej chcesz wielkości.

To już pisał Norbert w poście #5
Pierwsza partycja (startowa) musi znajdować się w pierwszych 4GB, aby standardowy scsi.device to ogarnął.

Taka mini rada. Zrób 2 partycję w pierwszych 4GB. Jedna na system, a druga na kopie systemu i podstawowy soft. Jak ci się wysypie partycja z systemem, to przy uruchominiu z dyskietki będzie ci łatwiej postawić system na nowo.
[#25] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@snifferman, post #22

Gotek jest kupiony kilka tygodni temu. Sprzedający wrzucił najnowszy soft. Z gotekiem nie ma żadnych problemów.
[#26] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@AmiClassic, post #23

Problem jest ze stworzeniem jakiejkolwiek partycji większej niż 4gb.
Próbowałem już pfsformat, i podmieniałem scsi.device w wersji 44, 46 i nic za każdym raze po sformatowaniu dysku pokazuje głupoty , a to dysk pełny w 27 % zaraz po formacie, a to partycja ma 2,6 Gb a była formatowana jako 12 GB.
Z każdym razem na pasku w hdtools pokazjuje łącznie 28 GB (dysk 30 więc się zgadza)
ale przy ustawianiu partycji po przekroczeniu 4gb liczy od nowa do następnych 4 gb i tak do końca paska.
Partycje utworzone do 4gb działaja bez problemu
Partcje powyżej 4gb - kaszana, wieszanie amigi, błedy przy kopiowaniu plików
Podkreślam że partycja do 4gb - bezproblemowe działanie Amigi, postawienie systemu itd....
i widzi wszystkie 7 szt tych partycji bo dysk ma 28 gb

Myślę że problem tkwi w samym hdtool który nie potrafi ustawić partycji jeśli ma mieć więcej niż 4gb
[#27] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Kobras333, post #26

Poczytaj Sobie tutaj.
[#28] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@snifferman, post #24

Standardowy scsi nawet dysku nie widzi po partycjonowaniu i odpaleniu z wersją 37
Dysku nie ma - nawet ikon
wystarczy uruchomić komendę loadmodule i załadować v44 lub v46
i odrazu widać dysk ze wszystkimi partycjami - i to działa bez problemu
do momentu kiedy jedna z partycji ma wiecej niz 4gb wtedy jak opisałem wyzej robią sie dziwne rzeczy włącznie z resetem Amigi co 2- 3 min
Gdy ten sam dysk podziele na 4gb partycje i jest ich 7
wszystkie daja sie sformatowac system postawic a amiga chodziła 9 h nieprzrwanie bezproblemowo

Juz mi sie pomysły kończą . Spróbuję z tą paczka large disk .lha co podesłał kolega wyżej.
[#29] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Kobras333, post #28

mnie się wydaje że niepoprawnie wgrałeś sterownik scsi.device
dodałeś odpowiednią linijkę do startup-sequence?
[#30] Re: Amiga 1200 i dyski 30-40 GB

@Kobras333, post #28

Musisz miec system ktory pokazuje wiecej niz 4GB, czyli 1 longword (32 bity). Chyba dopiero 3.5 wzwyz zadziala ok albo jakies patche na 3.1. Przy partycjach wiekszych niz 4GB beda wyswietlane zle wielkosci partycji. Ogolnie i tak niektore programy nie beda dzialac (glownie chodzi o zapis danych) na partycjach wiekszych niz 4GB, a czasami nawet 2GB.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem