@Adinfo,
post #19
Bootselector zrobiony w ten sposób, że zamienia miejscami "na krzyż" pin 13 i 14 działa tak, że jak mamy piny "na wprost", to normalnie widać wewnętrzną stację jako DF0 i zewnętrzną jako DF1 i wszystko działa normalnie. I to we wszystkich programach i workbenchach bez względu na wersję i w każdym kickstarcie tak samo. Jak przełączymy sobie przełącznikiem czy jakkolwiek inaczej piny 13 i 14 "na krzyż", to stacja zewnętrzna widoczna jest jako DF0, a stacja wewnętrzna nie działa wtedy. I takie jest normalne zachowanie wszystkich tych bootselectorów, które są dostępne na rynku i których schematy są dostępne w sieci. Po prostu taka jest konstrukcja i tyle.
Zachowanie, które opisałeś związane z tym, że coś tam pojawia się i znika, coś pokazuje się na dwóch flopach naraz itp. wynika wg mnie najprawdopodobniej z tego, że przełącznik, którym zamieniasz sygnały nie kontaktuje i powstaje "bałagan" w przełączanych sygnałach.
Ogólnie bootselector, w którym sygnały te ciągnięte są przez pół komputera do przełącznika, oraz mechanicznie przełączane na niepewnych stykach przełącznika jest co prawda rozwiązaniem najprostszym, ale niestety nienajszczęśliwszym i nienajpewniejszym.
Z tego powodu zaprojektowałem niedawno własny bootselector, który przełącza piny 13 i 14 za pomocą multipleksera. Po testach prototypu obecnie zmontowałem go już profesjonalnie i właściwie jest dogłębnie przetestowany, w ciągu kilku dni założę osobny wątek o tym projekcie.
Wygląda to tak:
link

Zalety multipleksera są takie, że bootselector przełącza się jednym pinem podłączanym lub odłączanym do masy, sygnały z pinów 13 i 14 nie wychodzą poza płytkę, przełączać można dowolnym przełącznikiem, lub zworką, całość jest zgrabna i ładna
Ostatnia aktualizacja: 25.07.2017 19:46:09 przez Mq