kategorie: A500, A600
[#1] Kupiłem nowy TV bez złącz SCART
Cześć,
Kupiłem nowy tv ponieważ moja plazma 15 letnia w końcu się spaliła. Miała wejście scart i to było moje najlepsze gniazdo w tv.
Teraz kupiłem nowy tv i wiadomo same hdmi.
Kupiłem przejściówkę ze scart na hdmi ale moje amigi nie potrafią się przebić z obrazem.
Jaki polecacie konwerter do amigi aby można było podłączyć przez hdmi do tv ?
[#2] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sakull, post #1

Kupiłem przejściówkę ze scart na hdmi

Sądziłeś że zwykła przejściówka starczy aby z analogowego sygnału (SCART) zrobić cyfrowy (HDMI)? To byłoby za proste szeroki uśmiech
[#3] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sakull, post #1

Kupiłem przejściówkę ze scart na hdmi ale moje amigi nie potrafią się przebić z obrazem.
że co kupiłeś??

kiedyś takie rozważania były...
[#4] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sakull, post #1

[#5] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@RokiS, post #3

https://allegro.pl/oferta/adapter-konwerter-scart-do-na-hdmi-przejsciowka-sygnalu-av-euro-fullhd-15231859525
[#6] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sakull, post #1

Nie ma takiego bata żeby nowy TV nie miał video analog in.

Zobacz czy nie ma jacka na composite (jak mój).
[#7] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sakull, post #5

nie, tego nie bierz, tragedia, niestety powyżej 150 zł w górę musisz szykować
[#8] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sakull, post #5

minimum takie coś :)
[#9] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@RokiS, post #8

Potwierdzam, taki działa wyśmienicie - testowałem z A4000T, A1000, A1200, A600 i CD32 przez riser z wyjściem RGB.

Ta tańsza przejściówka też u mnie była, ale tylko kilka minut bo z żadnym z komputerów nie wspólpracuje.
1
[#10] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@lord_spider, post #9

Czy taki konwerter poprawnie rozpoznaje obraz amigowy jako 240p a nie 480i?

Można to np sprawdzić w superfrogu, gdy żaba powinna migac, tuż po tym jak dostanie obrażenia.
[#11] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@RokiS, post #8

Witam.
Te adaptery to loteria. Miałem ich kilka i dopiero ostatni zakup działa jako tako.
Tańsze to tylko przetwarzają sygnał Composite mimo gniazda Euro/Scart.
W przypadku A500 i A600 można skorzystać z RGB2HDI.

Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2024 00:54:36 przez ted
1
[#12] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@KM_Ender, post #4

[#13] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@_DiskDoctor_, post #6

mój najnowszy tv zakupiony 2 lata temu BLAUPUNKT ma wyłącznie wejścia hdmi
[#14] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@RokiS, post #8

minimum takie coś :)

To ja miałem i obraz tragiczny. Wszystko jakby ciemniejsze i wyblakłe. Ruch tragiczny. Dodatkowo w workbenchu obraz się trząsł.
Nie , nie polecam. Podłączyłem raz, wypiąłem i rzuciłem w kąt.
Testowałem to zarówno ma telewizorze jak i monitorze.
Na szczęście ten sam monitor ma złącze scart więc po podłączeniu bezpośrednio scartem obraz o niebo lepszy. Chciałem jednak móc amigę 600 podpinać do tv. Niestety nie byłem w stanie na ten obraz patrzeć.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2024 07:44:43 przez Biegu86
1
[#15] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Biegu86, post #14

Po co fani starych komputerów i konsol kupują nowe TV skoro zewsząd słychać że te ostatnie sie do tego nie nadają? Jakby nie było używanych paro-latków na rynku.
1
[#16] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@juen, post #13

Masakra.

To ja polecam adaptery (to nie są tanie rzeczy):

- MEDUSA
- OSSC PRO

Ew. tani chińczyk, z małymi lagami:

1
[#17] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@ZorrO, post #15

Ja np przedkładam wygodę i prostote w oglądaniu filmów wysokiej jakości granie na sprzętach podłączonych do jednego telewizora nad retro pasję. W nowym telewizorze mam wszystko w jednym miejscu.
Pozatym nowy telewizor zajmuję znacznie mniej miejsca i wisi sobie na ścianie.
Dlatego z moim podejściem pozostałem przy emulacji. Na laptopie zainstalowany mam system batocerę, a na drugim dysku windows z uruchamianym winuae na starcie a na nim AGS.
Wszystko w jednym miejscu wygodnie bez kombinowania.
Generalnie te wszystkie wyżej wymienione zadecydowały aby pozostać przy emulacji i sprzedać prawdziwą amigę.
Jak będe mieszkał na innym mieszkaniu może kiedyś i będę miał swój kąt być może wtedy znajdzie się miejsce na crt playstation i amigę podłączoną do niego.
1
[#18] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Biegu86, post #17

Ja mam tak samo tylko real sprzęty.
[#19] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@_DiskDoctor_, post #16

Mam takiego chińczyka jak kolega pokazal na fotce za 120zl i świetnie się sprawuje i do ammi i C64
1
[#20] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@mike100, post #19

Mój TV nie radzi sobie po HDMI z Amigą i GameBoy Color.

Dlatego to mam.
[#21] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@juen, post #13

Aż musiałem sprawdzić.

Tu masz link do TV z 2023 r który ma composite IN.

Na pewno nie macie z Kolegą Composite IN na jacka???

Jeśli tak to wniosek: obecnie TV przed zakupem sprawdzamy!
[#22] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sakull, post #5

Ten konwerter nie działa z Amigą, ponieważ konwertuje wyłącznie sygnał Composite Video podany przez SCART. W amigowym kablu natomiast są sygnały RGB. Można ten konwerter zmusić do pracy z Amigą używając kabla "composite video + audio na SCART", ale jakość obrazu będzie bardzo słaba.

Jeżeli chodzi o rozwiązania budżetowe mogę polecić wyżej tu pokazany konwerter SCART na HDMI model "chiński blaszany kwadratowy". Obraz przy dobrym kablu SCART jest przyzwoitej jakości (chociaż Super HighRes już nie daje rady) konwerter robi też deinterlace. Wadą jest zauważalny lag.
1
[#23] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sakull, post #1

Nie wiem czy to co na zdjeciu ponizej zadziala wogole z Amiga, ale chyba sprawdze...
kupilem to ze 12 lat temu by nagrywac bezposrednio z dekodera n-ki w fullHD (ten dekoder mial wyjscia Y,Pb, Pr obok HDMI)- i do tego ten HD PVR nadawal sie wysmiecie.

Na przodzie tego urzadzenia jest SVideo wiec Amiga chyba pojdzie - obraz pewnie bedzie slaby...
Na tylnej sciance ma wejscia Y,Pb,Pr ale Amiga chyba ma RGB na wyjsciu ? - i zakladam ze to nie to samo?

edit:
ahh, no tak ale to nie ma wyjscia HDMI :) - wiec tylko podlacze pod TV z RGB (czty tam YPbPr)...

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2024 20:34:34 przez pch
[#24] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@Krashan, post #22

A przepuszczenie przez dowolne DVD, magnetowid? Kiedyś ktoś miał coś takiego zamiast modulatora w A500. Gdyby się dało, to poza wątpliwym walorem estetycznym może byłoby tanio.
[#25] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@KM_Ender, post #24

Tylko że rzadko który odtwarzacz DVD lub magnetowid mają wyjście HDMI. Z reguły jest to też SCART. Może i są wyjątki ale osobiście nie miałem z takimi do czynienia.
[#26] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@nostrum666, post #25

Ender chyba miał na myśli magnetowidy które potrafiły łapać obraz RGB z Euro, a na wyjściu miały Composite albo RF, czyli mogły zastąpić w Amidze 500 zewnętrzny modulator. Ale kiedy to było?
[#27] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@ZorrO, post #26

Chyba że tak, myślałem że chodzi o przepuszczenie sygnału przez odtwarzacz i puszczenie go na TV, czyli coś powiązanego z tematem wątku.
[#28] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@nostrum666, post #27

Eee no VHSy sie skończyły na długo przed epoką HDMI, ale nie wykluczam że istnieją takie "Cyfrówki" (pudełeczka do dekodowania DVB, aby oglądać współczesną TV na starych TV lub monitorach), a jest sporo różniastych w tym i takie przelotowe z wejściem RF/CV/RGB a na wyjściu także HDMI. Bo HDMI wymyślono o parę lat wcześniej niż DVB, więc może cyfrówki z tamtego okresu (lata zerowe) mogły być tak przy okazji także konwerterem sygnału video.

Konwertery kupuje mało kto, a cyfrówki które są nimi tak przy okazji to z 10-15 lat temu były bardzo popularne, a przez to tańsze niż konwertery choć miały w sobie więcej elektroniki. Podobnie może być z wiekowymi odtwarzaczami DVD. O ile ktoś ich nie wywalił.

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2024 01:31:37 przez ZorrO
[#29] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sakull, post #1

Dej se spokoj z tymi smiesznymi skalerami speaka i jak chcesz tanio i dobrze to wez gbs-c odv z amazon, jak masz Prime to potestujesz i zawsze mozesz zwrocic :)

https://www.amazon.pl/Mcbazel-ODV-GBS-C-Component-Converter-obsluguje/dp/B0B3XPJCDZ

jak lubisz tryb HighRes to opcja Motion Adaptive Deinterlacer robi mega robote :)

tylko pamietaj, ze musisz miec obraz pociagniety kablem video - scart w ktorym leci sygnal RGB, nie jakies bidne chincze - adapter scart.

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2024 05:27:08 przez sajdor

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2024 05:27:32 przez sajdor
2
[#30] Re: Kupiłem nowy TV bez złącz SCART

@sajdor, post #29

o i nawet Pan Chińczyk w ładniejszym wydanku
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem