[#31] Re: klient torrent

@kaka, post #30

1/2 transferu z 6Mbit to nie jest az tak malo do torrenta po cichaczu na A1200 z pamiecia fast, bez to nawet nie ma co sie zabierac, transfer bedzie wolniejszy. cf i tak bys musial podlaczyc na ide, a do peceta to przez adapter ide na usb. dwie karty, lub dysk i karta z tego jedno w fat i nie ma problemu z przenoszeniem.

[#32] Re: klient torrent

@RadoslawF, post #17

Najszybsze transfery miałem do i z ram dysku co oznacza że karta sieciowa nie była wąskim gardłem.

To napisz ile miałeś jak robiłeś upload/download z/do RAM Dysku poprzez kartę sieciową PCMCIA, która poniekąd ma limit do 400kB/s. Ile miałeś więcej? 405kB? A na dysku twardym tylko 400 i dlatego on jest wąskim gardłem?

[#33] Re: klient torrent

@El Amigos, post #32

El Amigos napisał(a):

> To napisz ile miałeś jak robiłeś upload/download z/do RAM Dysku
> poprzez kartę sieciową PCMCIA, która poniekąd ma limit do
> 400kB/s. Ile miałeś więcej? 405kB? A na dysku twardym tylko 400
> i dlatego on jest wąskim gardłem?

Na dysk miałem coś koło 300kB/s do ram dysku coś koło 380.

Pozdrawiam
[#34] Re: klient torrent

@GumBoy, post #25

GumBoy napisał(a):

> Pytanie tylko, co będzie ekonomiczniejsze jeśli chodzi o pracę
> 24/7 ;)

router :) wrt54G, jakis alternatywny soft (ja sobie tomato chwale) dolutowana karta SD i jechane :) albo jakis asus z portem usb zeby dysk podpiac
[#35] Re: klient torrent

@RadoslawF, post #33

Na dysk miałem coś koło 300kB/s do ram dysku coś koło 380.

Jak wyglądała procedura testu? Jak wielki plik pobierałeś? Ile razy robiłeś ten sam test dla dysku i dla ram dysku?

Czy ktoś mający Amigę z Internetem mógłby teraz coś większego pobrać kilka razy na RAM i DH0? Łącze ponad możliwości PCMCIA mile widziane.

[#36] Re: klient torrent

@kaka, post #1

Prędkość karty sieciowej będzie w dużej mierze zalezeć od procesora ponieważ PCMCIA nie ma własnego DMA i wszystko musi przejść przez procesor. Tutaj jest podobny wątek: http://www.amiga.org/forums/showthread.php?t=47862

[#37] Re: klient torrent

@El Amigos, post #35

El Amigos napisał(a):

> Jak wyglądała procedura testu? Jak wielki plik pobierałeś? Ile
> razy robiłeś ten sam test dla dysku i dla ram dysku?

Na A1200 uruchamiałem AmiFTPD i wysyłałem z PC przy pomocy TotalCommandera. Plik miał 10MB. Karta to stary KingMax.
Kopiowałem kilka razy na HD i kilka do RAM:. Wyniki zapisywałem na kartce.
Robiłem też odwrotnie czyli dane szły z A1200 do PC. W takim przypadku różnica w prędkościach była mniejsza ale była.

Pozdrawiam
[#38] Re: klient torrent

@RadoslawF, post #33

Bardzo ciekawe, bo ja posiadam dane od osób używających sieci na PCMCIA i na dysk osiągają transfer 400 KB/s.

[#39] Re: klient torrent

@GumBoy, post #38

Na AmigaOS4, transfer PCMCIA dochodzi czasami do 450 kB/s. Na AOS3 i 040/40 jest duzo gorzej.
[#40] Re: klient torrent

@Andrzej Drozd, post #39

No popatrz się. Osoba która mi dane podawała ma OS3.1 i wyciąga 400 KB/s. To jest dużo gorzej?

[#41] Re: klient torrent

@GumBoy, post #40

To jest dużo gorzej?

Tragedia normalnie. ;)

[#42] Re: klient torrent

@GumBoy, post #40

Na kartach Apollo owszem, a tym bardziej z 060.
Na BlizzardachPPC, na AOS3 jest duuuzo gorzej. Dopiero PPC wyciaga maximum, ale i tak warto miec dopalona cala karte oscylatorem 80 MHz. Podobnie jest zreszta z HD na standardowym kontrolerze.
Jesli chodzi o 68k, to Apollo rządzi. :)
[#43] Re: klient torrent

@Andrzej Drozd, post #42

Andrzej Drozd napisał(a):

> Na kartach Apollo owszem, a tym bardziej z 060.

To może się określ. Napisałeś "Na AOS3 i 040/40 jest dużo gorzej.", co okazało się nieprawdą, a teraz wyjeżdżasz z 060 i konkretnie Apollo.

> Na BlizzardachPPC, na AOS3 jest duuuzo gorzej. Dopiero PPC
> wyciaga maximum, ale i tak warto miec dopalona cala karte
> oscylatorem 80 MHz.

BPPC i MOS 500KB/s. No ale to już tak w ramach ciekawostki podaję.

[#44] Re: klient torrent

@GumBoy, post #43

> BPPC i MOS 500KB/s

poprosze screena, najlepiej filmik i wiecej informacji jaki stos tcp, ustawienia itd.

btw. uzywam mosa na klasyku.

[#45] Re: klient torrent

@RadoslawF, post #33

RadoslawF napisał(a):

> Na dysk miałem coś koło 300kB/s do ram dysku coś koło 380.

w innym watku przeczytalem, ze masz 68060/50, to czemu taki slaby transfer?

[#46] Re: klient torrent

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #44

Przecież pisałem, że nie u mnie. Jak niby mam filmik zrobić? Uderz do Rzookola jak tak bardzo chcesz to na własne oczy zobaczyć.

[#47] Re: klient torrent

@GumBoy, post #46

GumBoy napisał(a):

> Przecież pisałem, że nie u mnie. Jak niby mam filmik zrobić?
> Uderz do Rzookola jak tak bardzo chcesz to na własne oczy
> zobaczyć.

napisales tak jak ponizej. wiem, ze nie masz BPPC, masz chyba tylko gola A1200.

"> BPPC i MOS 500KB/s. No ale to już tak w ramach ciekawostki podaję."

forum czyta, to moze kiedys potwierdzi filmem, bo na slowo to nie wierze.

Ostatnia modyfikacja: 18.09.2009 22:22:56
[#48] Re: klient torrent

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #47

Dajcie mi parę dni a rozstrzygnę Wasz spór poparty dowodami których domaga się Skolman.

[#49] Re: klient torrent

@pampers, post #48

spoko, nie spieszy sie, ale byloby fajnie, jakby sie dalo tyle wyciagnac :)

Ostatnia modyfikacja: 19.09.2009 02:05:22
[#50] Re: klient torrent

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #47

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):

> napisales tak jak ponizej. wiem, ze nie masz BPPC, masz chyba
> tylko gola A1200.

Nie mam gołej, ale PPC nie posiadam.

[#51] Re: klient torrent

@pampers, post #48

pampers napisał(a):

> Dajcie mi parę dni a rozstrzygnę Wasz spór poparty dowodami
> których domaga się Skolman.

Nie przesadzaj. To nie jest żaden spór.

[#52] Re: klient torrent

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #45

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):

> > Na dysk miałem coś koło 300kB/s do ram dysku coś koło 380.
>
> w innym watku przeczytalem, ze masz 68060/50, to czemu taki
> slaby transfer?

Bladego pojęcia nie mam.
Z ciekawości zrobiłem test teraz i wyszło jeszcze słabiej. Nawet do RAMu jest poniżej 300kB/s. Zmniejszenie rozdzielczości z 1200x1024 na 800x600 nie pomogło. Komputery mam podpięte pod router DLinka może to jego wina, kiedyś to pracowało podpięte pod swicha, może to coś u mnie z konfiguracją, nie mam pomysłu. Sprzęt na którym było testowane Blizzard 060/50MHz+SCSI, 64+32MB RAMu, sprzętowy kicek 3,1, system3,9.
Może ktoś w wolnej chwili zrobił by testy u siebie i zapodał a nie wszyscy w dyskusji opierają się na stwierdzeniu "a znajmy powiedział że u niego xxxx".

Pozdrawiam
[#53] Re: klient torrent

@RadoslawF, post #52

RadoslawF napisał(a):

> nie wszyscy w dyskusji opierają się na stwierdzeniu "a znajmy
> powiedział że u niego xxxx".

Czyli jak ja mówię, że ktoś miał taki transfer to nie wierzysz, a jak powiem, że ja, to uwierzysz? Przecież tak samo nie zobaczysz. I nie jakiś wydumany znajomy, tylko MadMan i Rzookol. Ludzie których powinieneś znać z forum. Ma Ci to jeden z drugim osobiście tutaj napisać, czy wystarczy, że ja napisałem, że takie prędkości wyciągali?

[#54] Re: klient torrent

@GumBoy, post #53

GumBoy napisał(a):

> Czyli jak ja mówię, że ktoś miał taki transfer to nie wierzysz,
> a jak powiem, że ja, to uwierzysz? Przecież tak samo nie
> zobaczysz. I nie jakiś wydumany znajomy, tylko MadMan i
> Rzookol. Ludzie których powinieneś znać z forum. Ma Ci to jeden
> z drugim osobiście tutaj napisać, czy wystarczy, że ja
> napisałem, że takie prędkości wyciągali?

Z założenia nie wierzę w opowieści typu "mojemu koledze to wyszło xxxx".
Za wiele razy po sprawdzeniu osobiście okazywało się że nie 400 a 140 nie na Ami a na PC. Ewentualnie jak w czasach startu powszechnego internetu u nas byli tacy których koledzy mieli po pięćset.
Więc bez obrazy ale jeśli Ty napiszesz że ktoś ma to nie wystarczy. Jeśli zainteresowany napisze że przetestował i wyszło mu tyle, poda konfigurację to będzie to jednak bardziej wiarygodne.

Pozdrawiam
[#55] Re: klient torrent

@RadoslawF, post #54

Nie będę cytował co MadMan napisał odnośnie "nie widziałem, nie wierzę". Równie dobrze mogę powiedzieć, że Ty zmyślasz te niskie transfery. Taki sam masz interes z zmyślaniu, jak oni, czyli żaden.

Jeśli podaję, że rozmawiałem z nimi i takie transfery podali, a Ty nie wierzysz, to nic to nie zmieni, jeśli sami to tutaj napiszą. Fakt jest faktem, a jakoś specjalnie ani mi, ani im nie zależy, żeby Cię przekonywać, że tak właśnie mają. Żyj sobie w przekonaniu, że to, że Ty tyle nie wyciągasz, to znaczy, że nikt inny nie wyciągnie więcej bo się nie da. Świat się przez to nie zawali. Z mojej strony EOT. Może Rzookol albo MadMan się wypowiedzą.

[#56] Re: klient torrent

@RadoslawF, post #54

> Z założenia nie wierzę w opowieści typu "mojemu koledze to
> wyszło xxxx".
> Za wiele razy po sprawdzeniu osobiście okazywało się że nie 400
> a 140 nie na Ami a na PC.

To uwierz.
Apollo 1240/40 + karta PCMCIA 3Com Etherlink III - transfer po FTP ponad 400 KB/s. Klient FTP - Opus Magellan II (na Opusie 5.5 na przykład znacząco wolniej).
[#57] Re: klient torrent

@madman15, post #56

madman15, jaki stos tcp i czym to mierzyles?

[#58] Re: klient torrent

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #57

Miami.
Mierzyłem w zasadzie niczym - Opus podaje prędkość podczas przesyłania i o tej prędkości piszę.
[#59] Re: klient torrent

@madman15, post #56

madman15 napisał(a):

> To uwierz.
> Apollo 1240/40 + karta PCMCIA 3Com Etherlink III - transfer po
> FTP ponad 400 KB/s. Klient FTP - Opus Magellan II (na Opusie
> 5.5 na przykład znacząco wolniej).

Mam prośbę, będziesz potrafił zmierzyć transfer do Amigi ?
Bo skoro używałeś klienta a nie serwera to mierzyłeś transfer z Amigi a nie do niej.
I gdybyś już mierzył to jakby można było wyniki dla dysku i RamDysku.

Pozdrawiam
[#60] Re: klient torrent

@RadoslawF, post #59

Używałem klienta, zatem jest to jak najbardziej transfer do Amigi.
Niestety na razie jest mały problem - spalił mi się monitor podstawowy i musiałbym lecieć z Amigą pod komputer brata, a bardzo mi się nie chce.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem