[#31] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Nightmare777, post #29

Mam ZD-8915 i mi się nie zapycha. Może trafiłeś wadliwy model.
Wylutowywałem podstawki i scalaki po kilkadziesiąt nóżek i było ok.

Raczej ty masz szczęście, bo omawiałem ten problem z wieloma użytkownikami tego modelu. Niektórzy idąć tropem wadliwego egzemplarza kupili zapasowy pistolet :D

Chciałem założyć pistolet od ZD-915, ale pomiar temperatury działa nieprawidłowo. Albo inna termopara, albo zamienione piny.
[#32] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@snifferman, post #31

Też mam ten model i mam mieszane uczucia. Jak był nowy to od razu przeszedł test bojowy - 620 punktów na płycie Atari XE (laminat dwustronny) i nie zapchał się ani razu, tylko czyściłem zbiorniczek na cynę. Po kilku miesiącach użytkowania jest już źle, kilkanaście punktów i przepycham rurkę :(
Co dziwne, w pracy kupili ten sam model, i jak na razie nic się nie zapchało, przebieg to około 150 punktów.
[#33] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@rj1307, post #32

Też mam ten model i mam mieszane uczucia. Jak był nowy to od razu przeszedł test bojowy - 620 punktów na płycie Atari XE (laminat dwustronny) i nie zapchał się ani razu

Ja zaraz po zakupie zabralem się za wymianę podstawek w C64(OLD) i to była droga przez mękę. Rozlutownica zapychała się co kilka punktów. Połamałem przepychacze na tej płycie :D

Fotki moda, który trochę pomaga

[#34] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@snifferman, post #33

Geleralnie nawet do elementów przewlekanych używam hotair.
Ale jeżeli ktoś nie chce/nie ma wprawy, to zamiast rozlutownicy można użyć igły do zastrzyków o średnicy 0,9mm.
Igłę należy nieco zeszlifować (zmniejszyć średnicę zewnętrzną).
Nóżki muszą być proste.
Podgrzewamy pole lutownicze, przykładamy igłę tak, aby nóżka weszła w środek igły i grzejemy dalej aż cały lut się roztopi. I wtedy wciskamy igłę aby odseparować nóżkę od roztopionego lutowia.
Wadą tego rozwiązania są skrawki cyny które mogą się gdzieś "zapodziać"
Zaletą jest prostota metody i brak możliwości uszkodzenia pada.
Lut nie przyczepia się do igły.
[#35] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@snifferman, post #33

Tak zapytam - jaką temperaturę ustawiasz na stacji?
[#36] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@stachu100, post #34

Namęczyłem się w zeszłym roku z płytą A500 rev.6a gdzie wymieniałem podstawki i największy problem sprawiło mi przy wylucie elementów THT - oczyszczenie otworów w płycie, szczególnie w miejscach gdzie np. ścieżka z GND (masą) ma dużą powierzchnię i trzeba sporo grzać. HOTa nie używałem do tego (jakoś z powodu braku wprawy obawiałem się o sąsiednie elementy) tylko zwykłej lutownicy z grotem lub tej ze stacji HotAir, nawet podnoszenie temperatury nie przyniosło zbyt dobrych efektów. Odsysacz do cyny tylko czasami zdawał egzamin, plecionką udało się wyciągnąć cynę i oczyścić część otworów, ale niektóre niestety bardzo ciężko. Wtedy wspomagałem się zwykłą igłą, która rozgrzana odpowiednio przechodziła na wylot i dzięki temu uzyskiwałem otwór. W takim przypadku gdzie powierzchnia GND była duża to średnica otworu z powodu pozostałej cyny nie była taka jak tych "łatwiejszych do oczyszczenia" jak pojedyncze otwory gdzie ścieżki z nimi połączone były wąskie (mała powierzchnia).

Przydałoby mi się szkolenie u jakiegoś magika lutownicy - mam nadzieję, że uda się coś takiego kiedyś zorganizować i zebrać chętnych, którzy przyjadą z własnym sprzętem tym co już mają i jakimiś starymi płytami np. z PC do ćwiczeń.
[#37] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@snifferman, post #33

Zamiast przepychacza zrób tak - rozlutownica na minimum 400 stopni, weź drut miedziany 0,5 w kombinerki. Dużo szybciej usuniesz zator.

Z fajnych rozlutownic jest Hakko FR-410. Ale już trzeba około 1000 $ wydać...

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2018 09:20:41 przez Nightmare777
[#38] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Adinfo, post #36

Przy elementach THT potrzebne jest wydajne źródło ciepła. Zwłaszcza jeśli pady dołączone do płaszczyzny masy nie mają mostków termicznych, tylko są z nią połączone całym obwodem. Tak jest w Amidze 1200. Gdy więc wylutowuję np. modulator, albo kondensatory THT, najpierw podgrzewam płytę przez 15 minut preheaterem, a potem sięgam po transformatorówkę 100 W. Dużo fluxa i jazda.
[#39] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Adinfo, post #36

Polecam kanał EEVblog
https://www.youtube.com/watch?v=Ft50m8UU5WQ
Większość tych tańszych rozlutownic ma podobną budowę.
[#40] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@dotmod, post #39

Właśnie z zakupem rozlutownicy zastanawiam się czy kupić te w okolicy 300-350zł czy między 500-700. Czy te połową droższe faktycznie będą lepsze i mniej problematyczne z zapychaniem.
[#41] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@lopezpb, post #1

tak przy okazji wymiany kondz,
to czy ktoś zna magików do tej roboty?

czeka mnie profilaktyczna wymiana kondziorow w a1200.
[#42] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Cezarykl, post #41

Wątek na ppa.pl o takich magikach: link
[#43] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Nightmare777, post #35

Tak zapytam - jaką temperaturę ustawiasz na stacji?

Zaczynam od około 330 i jak są problemy to idę w górę.
Warto też przed rozlutowaniem dodać nowej cyny, aby wymieszała się ze starą. Łatwiej odessać taką mieszankę :D
[#44] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@snifferman, post #43

Różnorodność, dostępność i ceny narzędzi cieszą, ale ogólnie jest to okrutne badziewie...
Jeśli miał bym prowadzić działalność usługową, nie zastanawiał bym się nad zakupem sprzętu za parę tysi. Pracowałem z profesjonalnym sprzętem w kilku firmach i to jest zupełnie inna bajka. W domowym warsztacie mam tanie badziewie i tak w grotówce Aoyue jest chyba piątą grzałka. Nie żeby się paliły tylko przy częstej wymianie grotów po prostu odpada ceramika. Hot-air będzie miał niebawem trzeci kompresor, nie są drogie więc nadal jeszcze się opłaca. Co do rozlutownicy to chyba największa porażka, nie dałem rady nerwowo i wróciłem do odsysacza.
[#45] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Kilos, post #44

Potwierdzam i dodam że kiedyś kupiłem nową rozlutownicę ZD-915, wtedy akurat była w dolnym przedziale cenowym coś około 280zł. Pomijając fakt dobrania odpowiedniej temperatury na tą chwilę u mnie 310-350 stopni to max, wyżej cyna zaczyna się łuszczyć i być sucha, przy mniejszej dłużej się nagrzewa i nie dogrzewa wszystkich przelotek. Ogólnie wadą tych rozlutownic jest słaba pompka ssąca cynę. 2 tygodnie po używaniu tej rozlutownicy po prostu przysłowiowe H mnie strzeliło i postanowiłem że nie będę kupował drugiej tylko wykonam tuning, więc oryginalna pompka została zastąpiona 2 pompkami/kompresorkami od zamka centralnego bodajże z VW Vento/Passat połączonymi równolegle i w trybie ssania powietrza, dodatkowo każda z osobna zasilana jest zasilaczem 24V 3A (załączane przez przekaźnik z cyngla pistoletu) tak aby miały szybki i dynamiczny rozruch co jest ważne w natychmiastowym oddesaniu cyny z przelotki, zaletą tego rozwiązania jest to że cyna tak szybko opuszcza przelotkę i dodatkowo nóżka np. układu oraz sama przelotka zostaje schłodzona szybkim przepływem powietrza. Ważną rzeczą jest też dokładne wyczyszczenie końcówki w miejscu styku grzałki pistoletu w celu lepszego przewodzenia ciepła na sam koniec końcówki, w moim przypadku używam papieru ściernego 1500-2000 po takim wyczyszczeniu trzeba też te końcówkę w miarę mocno dokręcić do grzałki.
W niektórych przypadkach, gdzie cyna jest stara i utleniona trzeba dodać nowej lub fluxu i całość zassać.
Podsumowując,
Od momentu przeróbki na dwie konkretne pompki pochodzące z zamka centralnego, nawet nie myślę o zakupie lepszej rozlutownicy, jedynie co, to co jakiś czas wymiana samego pistoletu no i oczywiście filtrów aby syf nie leciał do pompek.
[#46] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@superbonio, post #45

Też mam plan co do hota, tylko na razie szukam czegoś co by podeszło bez specjalnych przeróbek. Nie przyglądałem się specjalnie sterowaniu, ale kompresor jest na 220V więc pewnie jakiś tyrystor. Łatwiej znaleźć kompresor na 12, lub 24V więc trzeba było by przerobić co nieco żeby zachować regulację poziomu nawiewu.
[#47] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@lopezpb, post #1

Odpowiadam zainteresowanym ZD-409, spoko daje rade nimi pracować, trzeba poczekać ok 5 min aby się nagrzały.
Niestety trzech kondensatorów nie da rady nimi wylutować (zaznaczone kółkiem na zdjęciu) ze względu na brak miejsca, chyba, że ktoś się pokusi o wylutowanie modulatora i złącza klawiatury.

Przy okazji mam pytanie co do miejsca zaznaczonego kwadracikiem? w dokumentacji wygląda na to, że powinien tam być kondensator C407 10uF

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2018 11:07:24 przez lopezpb

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2018 11:09:47 przez lopezpb
[#48] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@lopezpb, post #47

To co zaznaczyłeś to jest kondensator 10UF tyle, że tantal. Zostawić w spokoju.
[#49] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@lopezpb, post #47

Do wymiany kondensatorów modulator demontuję obowiązkowo. Natomiast kondensator przy złączu klawiatury da się. Trzeba zdjąć ze złącza zacisk, to co zostanie okleić kaptonem i dorobić dobre końcówki do szczypiec (albo zmodować standardowe).
[#50] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Adinfo, post #36

Ja mam takie podejscie ze wpierw hotem wylutowuje (jesli trzeba), a potem topnik, lutownica i drut a kabla eternetowego, miedź zbiera lut a plastikowy płaszcz czyści dziure podczas przeciskania.
[#51] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Krashan, post #49

Moja wprawa amatora jest taka sobie, w mojej pierwszej po latach A600 (2 lata temu) wymieniałem kondensatory lutownicą transformatorową z nakręconym cieńszym drucikiem miedzianym na grocie, o dziwo oprócz leciutko przytopionego gniazda klawiatury nic ni uszkodziłem (nie wiedziałem o czymś takim jak taśma kaptonowa). Ale racja, z modulatorem to nie jest lekko. Parę dni temu z mojej okolicy odkupiłem drugą A600, która ma już wylutowany modulator i wymienione kondensatory, może to Twoja robota? szeroki uśmiech
Dzięki temu w miejsce modulatora będzie wyprowadzone standardowe wyjście VGA.

michal_zukowski - muszę to przetestować z kablem ethernet OK bo pomysł świetny. I odpada czyszczenie otworów po wylucie z cyny.

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2018 12:30:39 przez Adinfo
[#52] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Krashan, post #38

Gdy więc wylutowuję np. modulator, albo kondensatory THT, najpierw podgrzewam płytę przez 15 minut preheaterem

Krashan, możesz proszę bardziej szczegółowo opisać to podgrzewanie preheaterem przed demontażem modulatora? Robisz to "zwykłym" Hot-Airem na statywie i "dmuchasz" po prostu na płytę? Jaka temperatura, przepływ i odległość? Coś zabezpieczasz ekstra do takiego preheat-ingu? Przede mną re-cap dwóch A600 i (mając doświadczenie tylko z jednego recapu) już mam stracha, jak ruszyć modulator. Narypałem się wówczas straszliwie, ale jakoś wyszedł. Nie wiem, czy teraz też będę miał tyle szczęścia, więc może w końcu skorzystam z mojego Hot-Aira.
[#53] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Adinfo, post #51

Ale racja, z modulatorem to nie jest lekko

Lutownicą 30-40W na pewno nie jest lekko, powiedział bym, że to w ogóle nie jest możliwe.
Za to lutownicą 60-100W + odsysacz to jakieś 5 minut roboty. Polecam spróbować.
[#54] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Kilos, post #53

Z tego co pamiętam bo nie mam tej lutownicy pod ręką to ona ma przełącznik 45W/60W albo na 75W, oczywiście z tym nawiniętym drucikiem miedzianym w tym przypadku chodzi o SMD przy modulatorze, bo THT to zwyczajnie wylutowałem, ale fakt - oczyszczanie otworów po kondensatorach THT muszę dopracować.
[#55] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Adinfo, post #54

Tą technikę koledzy na forum już prezentowali, ale dla przypomnienia wklejam
[#56] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@snifferman, post #55

Jest jeszcze taka technika dla THT:

Nie testowałem jej, choć prawie: zamówiłem z dalekiego wschodu, ale paczka przyszła jak byłem na długim wyjeździe i poleciała z powrotem do nadawcy. Stwiedziłem że tak miało być, ale trochę jestem ciekawy czy faktycznie to tak fajnie działa. Ktoś ma jakieś z tym doświadczenie?
[#57] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Michciu, post #52

Preheater mam WEP 853. Szału nie robi, ale do 200 stopni nagrzeje. Oczywiście nie całą płytę, okolice modulatora. Potem odwracam płytę, flux, lutownica 100 W i odsysacz.
[#58] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Krashan, post #57

Kolega ostatnio recapował moją i swoją 1200ke i robił to hotairem. Elementy w koło kondensatorów wyklejał taśmą kaptonową i metoda się sprawdza. Gorące szczypce kupione, ale jakoś bez przekonania. Hotair to Hotair...
[#59] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@miki1406, post #58

Różnica jest taka, że szczypcami dostarczasz 80 W mocy precyzyjnie tam, gdzie trzeba. Hotem dmuchasz 500 W po całej okolicy. Oczywiście kapton chroni, ale jest to mało precyzyjne działanie...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem