@Jaszczur,
post #5
Witam, to nie taka prosta sprawa, sa razne margaryny, lepsza i gorsze, te lepsze nie maja w skladzie tluszczy utwardzonych-uwodorowionych (czyli szkodliwych tluszczy trans), oczywiscie przeklada sie to na ich cene. Maslo jest zwykle duzo smaczniejsze ale zawiera dosyc duzo cholesterolu (ale np: jajka maja podobno wiecej), podczas obrobki cieplnej (smazenia na masle) rozklada sie na jakies szkodliwe zwiazki, nie pamietam juz co dokladnie. Wydaje mi sie ze nie mozna powiedziec ze margaryna jest gorsza i juz, sposob jej produkcji zmienil sie, ludzie chca wiedziec co jedza i jaki to ma wplyw na ich zdrowie. Osobiscie lubie krome chleba z maslem trzeba jednak uwazac i patrzec na sklad, duzo produktow majacych w nazwie maslo zawiera go tylko jakas czesc (np: oselka jakas tam, sprzedawana jak maslo, zawinieta w "stylowy" papier - to juz nie smakuje jak maslo) na codzien uzywam jednak margaryny - niska zawartosc cholesterolu, sterole roślinne i witamina b12 ktora jest mi potrzebna ze wzgledu na diete wegetarianska.