Komentowana treść: Wywiad z Markiem Pampuchem
[#61] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@MDW, post #53

bo nie zyja glownie z amigi.

a co do mpsa: popatrzcie na czas w jakim zniknal, jak bardzo sie zmienilo srodowisko amigi, co sie wtedy dzialao i jak polskie piekielko wygladalo potem. kto by chcial sie do tego przyznawac? na dodatek ci "fani" gonili goscia po sądach, pomimo tego ze facet ze swojej strony poswiecil prawie wszystko.
a wracac teraz? ktos taki jak mps musialby sie wypowiedyiec na team koloru jaki lubi, natychmiast dostalby odpowiednia latke z jednej lub drugiej strony a potem tradycynie z jedenej strony lecialby zjeby a z drugiej by mu lizano dupe. dodatkowa gorycz dla kogogs kto kiedys widzial JEDNO srodowisko i JEDEN amiswiatek.
dajcie facetowi spokoj. jestem pewny ze on tez czytuje co sie w amiswiatku dzieje i jesli sentyment go kiedys ruszy to sie jakos wlaczy.
[#62] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Andrzej Drozd, post #59

Mądrze prawi!! OK
POLAĆ MU!! piwo

:)
[#63] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@quantor, post #62

Polac MPSowi :) niech ma przynajmniej tyle od owiec :)
[#64] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@quantor, post #62

Piwo jest fuj :)

dobrze gada zapalić mu !!! :P

Benedykt
[#65] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Benedykt Dziubałtowski, post #64

Z palenia to jedynie palenie głupa jest fajne, fajki suxx - nawet
bardziej niz AmiGG - baaa - duzo bardziej :)
[#66] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@il_capitano, post #49

il_capitano: dobrze napisane.
[#67] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem
xxx 13:23:19C czesc
Benedykt hej
xxx )13:23:31ten wywiad jest prawdziwy z MPS :)??
Benedykt przegiecie

To co dzisiaj przeczytałem na gg jest porażką........

Ja się staram szuka ludzi pisze wywiadu a tu wyskakuje jakiś organizm i się pyta czy to jest prawdziwe .......

Benedykt
[#68] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Valwit, post #61

Valwicie. Normalnie przyznaje Ci racje.
[#69] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Benedykt Dziubałtowski, post #67

masz ofcza wdziecznosc, a potem niektorzy sie dziwią, czemu niektorzy
od takiego srodowiska sie odwracaja...
[#70] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Benedykt Dziubałtowski, post #67

To co dzisiaj przeczytałem na gg jest porażką........

Olej to, rob swoje. Przeciez to niewazne ze teraz ktos podklada klody. Dzialaj dalej, bo to jest OK.
[#71] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Kaczus, post #65

Co Ty K**** wiesz o suxx... :P
[#72] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem
Choć czytuję PPA od dłuuugich lat (w zasadzie od początku) to dopiero ten wywiad był w stanie zmotywować mnie do założenia konta. Zdaję sobie doskonale sprawę, iż MA tak długo funkcjonował dzięki osobie Marka Pampucha. Trzeba uczciwie przyznać, że był on bardzo zaangażowany w sprawę. Każdy medal ma jednak dwie strony. Być może zaraz zostanę zakrzyczany. Twierdzę jednak, iż MA, zwłaszcza pod koniec (choć w znacznie mniejszej skali) przypominał to co dzieje się na execu obecnie. Hurraoptymistyczne podejście do każdej wzmianki o nowości sprzętowej czy programowej dla Amigi - choć każdy kto miał odrobinę wyobraźni zdawał sobie sprawę, że szanse na ukończenie projetku były porównywalne trafienia szóstki w totolotka. Nie chce mi się zaglądać do kartonu gdzie mam "zarchiwzowane" numery MA bo mógłbym podać wiele przykładów ale najbardziej chyba w pamięci utkwiła mi strzlanka 3D pisana przez jednego programistę z Czech (nie pamiętam niestety tytułu). Zapamiętałem to dlatego, iż MPS bardzo wówczas się epatował, iż "taką" grę pisze jeden programista podczas gdy w światku PC "analogiczną" grę pisałby cały sztab itp. itd. Według niego było to wielkim atutem Amigi. Projekt oczywiście nie został ukończony bo autorowi przestało się chcieć. Pamiętam też ukrywanie, przemilczanie pewnych "niewygodnych" faktów "dla dobra środowiska" do czego zreszą sam MPS się przyznawał. Pamiętam, że opisując relację z jakiejś amigowej imprezy (chyba któreś z AmigaShow ale nie jestem pewny) napisał o spotkaniu z redakcją ACS i różnicach poglądowych: ACS - "piszemy prawdę i tylko prawdę", MA - "trzeba to i owo czasami przemilczeć dla dobra środowiska". Pamiętam również artykuły, w których MSP świadomie bądź nie wypaczał pewne fakty tak aby wyszło, że "amigowe" jest na wierzchu choć z prawdę czy rzetelnością te artykuły niewiele miały wspolnego (choćby artykuł porównujący TurcoCalca z Excelem - na korzyść oczywiście tego pierwszego). Pamiętam też arytkuły, w których MPS prezentował kompletny brak wiedzy na temat, o którym pisał a następnie (delikatnie) drwił (w odpowiedziach na listy czytelników) z osoby, która wypomniała mu braki merytoryczne - oczywiście nie przyznając się do nich i "odwracając kota ogonem". Podsumowywując: na pewno postać charyzmatyczna, wiele zrobił i poświęcił dla Amigi - co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości. Nie postrzegam go jednak jako osoby obiektywnej i tak do końca "uczciwej" (chodzi obiektywne przedstawianie faktów związanych z Amigą) wobec czytelników. Jak dla mnie to poświęcił się pewnej misji, idei, która dla niego była celem. Czy ten cel był wart poświęcenia i stosowania pewnych manipulacji? Koniec końców cel okazał się utopią. Ktoś może mnie spytać: a kim Ty jesteś i co zrobiłeś dla Amigi? Od razu uprzedzę i odpowiem: jestem nikim i poza kupnem paru oryginalnych programów nie zrobiłem nic. Nie znaczy to jednak, że nie mogę mieć swojego zdania (które uważam za słuszne). Manipulacja pozostaje manipulacją a kłamstwo kłamstwem. Jeśli chodzi o prasę amigową to dla mnie wzorem był "Amigowiec" - rzetelny i fachowy - bez otoczki ideologicznej i misjonarstwa. Pozdrawiam wszystkich czytelników PPA i dziękuję redaktorom za portal.
[#73] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem
Benedykt - dzięki za wywiad.
Faktem jest że spodziewałem się właśnie takiego tonu wypowiedzi jaką zaprezentował MPS.
Szkoda mi go. I tamtego amiświatka.

[#74] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Andrzej Drozd, post #50

O wlasnie o tym pisze. Dla mnie taka postawa jest chora. Szkoda ze tego nie dostrzegasz. Agresja, frustracja.

Ostatnia edycja: 25.11.06 17:18:15
[#75] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Grzegorz_Piaskowski, post #72

khm.... ten tego ten... Porownaj sobie TC do Exela z tamtych czasow...
Tamta wersja naprawdę nie odstawala... Zreszta wiele programow bylo
na porownywalnym poziomie w tamtych czasach, Wiec bym nie ocenial
porownujac do obecnego Exela, tylko exela 4, ktory wtedy chyba byl...
Patrzec nalezy przez pryzmat czasow, a nie tego co masz obecnie. To 2
rozne rzeczy ktore wypaczaja Twoje widzenie. Ja np porownywalem w
tamtych czasach np przez pryzmat szybkosci kompilacji programu... No
coz, A1200 z HDD na maxonie zostawiala daleko z tylu kilkakrotnie
drozszy 486 SX, na ktorym kompilatorem byl BorlandC 3.x... Są to
rzeczy zbadane doswiadczalnie, ten sam kod kompilowany i tu i tu od
zera...
[#76] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem
Wielki człowiek. Nie ma co się dziwić, że pan Marek zachowuje się tak a nie inaczej. Poświęcił, dla Amigi naprawdę dużo a w zamian dostał tylko siarczystego kopa.
Życzę mu wszystkiego najlepszego. Obojętnie, czym się teraz zajmuje niech sprawia mu to tyle radości i satysfakcji ile kiedyś Amiga.

I wielki uznanie dla autora wywiadu. Oby tak dalej OK
[#77] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@MinisterQ, post #54

To znaczy co, Genesi splajtowało i nie istnieje?

Chodzilo mi o to, ze zrezygnowali z zajmowania sie Amiga (pod postacia MorphOS). Nie przeszkadzaja w rozwoju MOSa ale juz nie wspieraja go tak jak poczatkowo. Zmienili swoje plany co do srodowiska amigowego, a mieli calkiem spore jak na obecna kondycje tych naszych sponiewieranych platform. Kazda firma, ktora dotyka jakiejkolwiek Amigi predzej czy pozniej zle konczy. :) Tylko Elbox sie jakims cudem trzyma... To przekleta nazwa. Na wszelki wypadek proponuje wywalic przedrostek "Ami" z nazwy "AmiGG", bo to moze przyniesc programowi pecha. ;) ;) ;)
[#78] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@MDW, post #77

Ty nic nie mow, zeby lecze w AmiMedzie, zreszta z prywatnych
konsultacji lekarskich tez tam korzystam....
[#79] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem
witam,

co o tym myslicie, czy to moze być mps:

Gazeta.pl - akt oskarżenia

"czyzby cyzy"

--
pozdr
[#80] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Paul, post #79

na 100% to ten M.P.
[#81] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Kaczus, post #75

Wiem dokładnie o czym piszę. W tamtych czasach korzystałem z Excela 5 (wtedy w pakiecie MS Office był Excel 5 i Word 6). Z Turbo Calc'ów korzystałem różnych. Zaczynałem od 3.0 albo 3.5 a skończyłem na 5.0. I żaden z nich nie dorównuje nawet Excel'owi 5. Tak się składa, że studiowałem wtedy chemię i korzystałem intensywnie z arkuszy kalkulacyjnych przy sporządzaniu tzw. sprawozdań z ćwiczeń. Brakowało mi w TC bardzo wielu przydatnych funkcji a najbardziej chyba odpowiedników funkcji reglin() i reglinp(). O module regresji nieliniowej (solver) można było tylko pomarzyć a to taka fajna rzecz :D Dodaj do tego niemożność równoczesnego zaznaczania komórek znajdujących się w różnych wierszach czy kolumnach. Z kosmetyki to niemożność stosownia dwóch różnych czcionek w jednej komórce czy stosowania indeksów (przydatne jakbyś chciał wpisać np. "alfa wod." alfa - jako symbol a wod. w indeksie dolnym). Tak z pamięci to chyba większosć rzeczy, których brak wkurzał mnie w TC. Wszystkie one były dostępne w Excelu 5 - czyli już wtedy. Pewnie gdybym liczył w słupkach budżet domowy to nie widziałbym braków TC. Jescze jedna rzecz. Pamiętam, że MPS pisał coś w rodzaju, że TC 5 ma export do *.xls więc nie ma żadnego usprawiedliwienia dla osób, które studiują coś ścisłego a wolą pracować na PC bo mogą przenosić arkusze Amiga PC. Nie wiem tylko czy on sam próbował, jak działa ten "export". Mianowicie nie były przenoszone formuły - jedynie same liczby. Jeśli chciało się zachować formuły to trzeba było exportować do *.slk ale wtedy z kolei nie przenosiło formatowań co i tak było lepsze niż nie przenoszenie formuł. Dalej twiedzisz, że moje spojrzenie jest wypaczone? Z programów stricte do robienia wykresów to na Ami najlepsze były chyba MulitPlot i GnuPlot ale i tak w sumie wolałem męczyć PC Taska wraz z programem Slide 4. Myślisz, że robiłem to bo jestem masochostą i lubiłem żółwiowatą pracę na PC Tasku? ;) Tak czy inaczej można było jednak od biedy zrobić jakiś arkusz czy wykres (TC bodaj dopiero od wersji 4.0 obsługiwał wykresy x/y) na Amidze. Ale odpowiednika takiego HyperChem'a to już nie było choćby najmarniejszego i w sumie chyba nic dziwnego. Ale to nie przeszkadzało MPS-owi pisać, że można "studiować z Amigą" bo jest program "układ okresowy pierwiastków". Czy to nie była propaganda i wprowadzanie w błąd? Tak jak już pisałem - to wypisz wymaluj dzisiejszy exec - choć jak zaznaczyłem na mniejeszą skalę i z mniejszym fanatyzmem.
[#82] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Kaczus, post #75

Do Kaczusia tylko pare slow...

Byc moze tak bylo (jakiego czasu to mniej wiecej dotyczy?), bo z kolei z moich doswiadczen wynika, ze np. predkosc rederowania prostej animacji w okresie dajmy na to polowa 1993 na PC (486DX50Mhz 3D Studio) byla SPORO wyzsza niz na A4000/040 i mimo, ze na Ami byl niezaprzeczalnie LEPSZY W TYM CZASIE soft do tego typu rzeczy, to i tak na copy-party zaczynaly juz wygrywac obrazki prezentujace zlozone sceny, a nie klasyczne Amigowe dziela tego okresu typu "3 kulki i refleksy swietlne" :), co wynikalo z ograniczen sprzetowych Amigowcow. Pamietam doskonale, ze na Intelu jedynce w roku 1994 (sporo ludzi i sprzetu), malo kto mial HDD, nie wspominajac juz o dodatkowym ramie. Czolowy grafik 3D z Union mial akurat 4 Mega na PCMCIA I HDD w swojej A1200, ale byl on wyjatkiem. Generalnie SOFT W TAMTYM OKRESIE W PEWNYCH DZIEDZINACH BYL LEPSZY, ale to juz byla powoli koncowka...
Gdzies tak po roku 1997, to co pisal pan Pampuch coraz barzdeij odbiegalo od rzeczywistosci i jak dla mnie pan Marek Pampuch uprawial po prostu propagade, a poniej pisal po prostu bzdury, po ktorych odechciewalo sie czytac kolejne numery (aczkolwiek osobiscie dzielnie wytrwalem do konca papierowych wydan... czlowiek byl ciekawy jak daleko posunie sie ten pan w swoim zacietrzewieniu). Wlasciwie zgadzam sie z komentarzem #72.

Moge tylko dodac od siebie, ze mialem okazje poznac tego kodera z Czech (razem z kolega z grupy bylismy w 2001 na AC/DC w Pradze, i on nam zalatwil nocleg i generalnie pokazywal nam miasto przez pare dni)i pamietam, ze przepisal on ten engine na PC i pracowal nad nim i sprzedal za gruba kase na "Zachod". Nie widzialem tego, widzial wspomniany kolega, ktory jako koder chcial rzucic na to okiem :). Ja w tym czasie wolalem juz saczyc piwko z panna w pubie pod jego chata :). Puby w Czechach RULEZ! Nie to co angielska beznadzieja...

Pozdrawiam
[#83] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Poke, post #48

wiesz o czym piszesz,co to fanatyzm a co nałóg
[#84] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Grzegorz_Piaskowski, post #81

No to przeczytaj jeszcze raz co napisalem.... Czy napisalem Excel 4,
czy wiecej? Excel 5 to 94 rok - premiera.... Nie pisze, ze wszystko
bylo tak samo, bo nigdy nie jest tak, ze masz wszystko tak samo, ale
nie moge powiedziec, ze jakos nadmiernie ustepowal, czy byl lepszy -
zalezy, co kto robi, do czego wykorzystuje.
[#85] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Deftronic/..., post #82

Dlatego prosze przeczytac jeszcze raz co napisalem, nie da sie
porownac 1:1 co napisalem.... Wszystko zalezy do czego sie uzywalo. Co
do HDD w amidze... To ja na poczatku 95 mialem HDD w Amidze, a znalem
osoby pracujace na PC 386SX, czy 286 w tamtych czasach posiadajacych
tylko stacje dyskow. W 94 roku mieszkalem w poblizu zwyklych
uzytkownikow A1200 wyposazonych w 4 megowe dopalki z pamiecia (i to
juz nie na pcimcia tylko lepsze - GPSOFT, czy jak ta firma sie
nazywa), wiec nie mozna patrzec tylko z jednej srony. Jak kiedys nie
raz powtarzalem, wielu rzeczy nie da sie porownac, mozna porownac, bo
sa zanadto rozbudowane i zbyt wiele aspektow trzeba porownywac....
[#86] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Kaczus, post #85

akurat w Polsce tak bylo ze malo osób kupowało oprogramowania ale "zaoszczędzoną" kasę wydawali na sprzęt
[#87] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@rzookol, post #86

Z tym bywalo roznie.... Czesto kupowalo, nawet freewarowe rzeczy po
prostu na gieldzie, bo taka byla dostepnosc... czesto nie zdawali
sobie nawet sprawy, ze czynia zle, co wiecej wtedy jeszcze to nie bylo
niezgodne z prawem... Aczkolwiek pewne rzeczy jednak kupowano, nawet
czasem sie oplacalo, np jak CD zagoscily na dobre, to czesto taniej
bylo kupic cos niz nagrac CD, coz za nagrany CD ceny ksztaltowaly sie
w tamtych czasach w granicach 100-150zl...Nasz kraj byl po prostu w
takim dziwnym polozeniu, ze do nas to wszystko docieralo inaczej... Co
zreszta widac po polskich wersjach systemow operacyjnych, czy
programach w polskich wersjach jezykowych... Pomine milczeniem - brak
polskich lokali, wersji sterownikow do drukarek na amidze... Wersje
windowsa polskie wychodzily pozniej i niektore programy mialy problemy
na nich z dzialaniem (na wersji angielskiej dzialaly bez problemow)...
Ach przypomne jak sie wtedy kupowalo za granica cokolwiek - pieniadze
przesylalo sie w kopertach, bo przelewy w porownaniu z tym co jest
dzisiaj (choc to nadal bandyctwo) kosztowaly krocie, jesli tylko jakas
insytucja taka oferte oferowala, wiem bo sam rejestrowalem kilka
programow za granica. Programow, za ktore wczesniej zaplacilem na
gieldzie.... Cóż internet wtedy był jeszcze w powijakach. To tak gwoli
przypomnienia....
[#88] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@MDW, post #77

Nie przyniesie mu pecha, dopóki ludzie będą go dotować... ;) :D
[#89] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@MinisterQ, post #88

Ja dotuję AmiGG ciepłymi myślami ;)
[#90] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@koodlaty, post #89

Na drzewo, kudłata pseudoowco :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem