Komentowana treść: AmigaOS 4 na netbooku
[#151] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@mailman, post #148

Sorki, że w tym miejscu, ale naszła mnie taka refleksja. Może jak ilość OT przekroczy ilość normalnych postów to z automatu zamykać temat, bo się wyczerpał? Co do netboka to Radov napisał, że tam ma byc PowerVR MBX, więc kicha. Ja myślałem, że wsadzą SGX i to ostatnią serię.
[#152] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@Ender, post #151

wiesz tu niema zabrrdzo co wybrzydzac i w czym. to gotowy soc od freescale, wiec raczej ciezko tam wsadzic inny gpu. niestety.
[#153] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@DRACOX, post #152

Myślę, że jednak jest. Kliknij sobie na stronę PowerVr i zobacz co potrafi jeden układ a co drugi (dema). Może podmiana na nowszy to nie taki kłopot, bo są one chyba kompatybilne.
[#154] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@Ender, post #153

Problem polega na tym, że całość jest zintegrowana w pojedynczym układzie scalonym. Jeśli jest to wspomniany MPC5121e to tak naprawdę nie ma tu absolutnie żadnej możliwości ruchu, chyba że w dół. Lepsze SoC są niekompatybilne sprzętowo tak więc wymagałyby przeprojektowania płyty głównej.. co pewnie wywindowałoby cenę do poziomu któregoś z SAMów. Cena jest jaka jest (czyli przystępna) bo mają gotowy produkt i tylko go rebrandują - mogą sobie co najwyżej zmienić ilość pamięci, dać większą matrycę, pojemniejszy dysk. Być może na płycie głównej jest miejsce na jakiś koprocesor (jak to w OEMach bywa - wolne miejsce na dolutowanie czegoś) ale tego nie wiemy :D

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2011 21:54:38 przez okejokej
[#155] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@okejokej, post #154

Dokladnie, to jest kompletny soc, i polki freescale nie wypusci nowego lepszego pin w pin kompatybilnego to nieda sie nic zmienic oprocz przeprojektowania plyty na nowo. ew moze uda sie wybrac jakies selekty i zrobic im fabryczny oc tak jak robilo to acube w samantach

procek ten powinien byc porownywalny/troche szybszy od tego co bylo w efice (wiecej cacheu, etc). moze ktos z posiadaczy efiki pod mosem wypowie sie jak to działało i bedziemy miec jakies porownanie, tj pomijajac ilosc ramu, tu bedzie wiecej na starcie niz te efikowe 128MB, a pamietam ze chyba ram najbardziej efice przeszkadzal w szerokopojetym amigowaniu.

a w przyszłości ...kto wie moze doczekamy sie kolejnej wersji Lime-Ami z mobo podmieniona na plytke z np tym soc'em http://www.freescale.com/webapp/sps/site/prod_summary.jsp?code=MPC8377E , tez core e300, ale juz 800mhz, sata, pci,pcie,lan i np matrycą zmieniona na 1280x720 (10'calowe acery na amd miewaja takie)

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2011 23:19:47 przez DRACOX

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2011 23:25:33 przez DRACOX
[#156] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@DRACOX, post #155

Głównym ograniczeniem Efiki przy pracy z MorphOSem była ilość pamięci (ograniczenia konstrukcji) i marny transfer z dysku twardego ("ficzer" zabugowanego procesora), a nie prędkość samego procesora. 5121e ma jeszcze tę przewagę, że obsługuje USB 2.0.

Jeśli ktoś chce mieć jakiś ogląd jak będzie się sprawować netbook z OS4 i zobaczyć na własne oczy jak działa Efika pod MorphOSem to zapraszam do tego wątku na forum. Co prawda kolejka jest aktualnie dość długa, ale szykuje się drugi sprzęt do testów.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2011 08:37:44 przez recedent
[#157] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@recedent, post #156

Czyli wyszło trochę poniżej oczekiwań ale z drugiej strony będzie dobra cena więc coś za coś.

Tak czy inaczej jeżeli to będzie ten cpu to nie ma tragedii:

http://www.freescale.com/files/32bit/doc/fact_sheet/MPC5121ECONFS.pdf

- Up to 400 MHz and 760 MIPS performance
- MPC5121e Multi-core processor
- Double precision floating point unit (FPU) AXE, a fully programmable
- PowerVR® MBX Lite 2-D/3-D graphics engine
- Integrated display controller supports up to 720p and WXGA resolutions
[#158] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@atarens, post #157

to własnie jest tragedia, przecież nikt nie produkuje maszyn z procesorami wolniejszych niż to, nawet do komórek pakują lepsze
[#159] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@rzookol, post #158

Zgadza się, w telefonach są już cpu szybsze niż niejeden komputer.
Ale z drugiej strony nikt na amidze nie będzie edytował filmów w HD. Ludzie sie biją jak nataniej wyrwać (ok 2tyś) karty ppc do a1200 choćby z zegarem 160Mhz i jest ok. Oczywiście to classic, od NG oczekiwałoby się więcej, dużo więcej. No i jest więcej, zawsze to 400Mhz a nie 240Mhz, jest usb2, jest gfx, jest msx, wifi, ethernet, jest wystarczjąco ramu.

Fajnie jakby był jeszcze slot na kartę SD i na kartę sim 3G.
[#160] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@atarens, post #159

No tak, ale to 400 mhz moze nie wystarczyć dla głupiego oglądania filmów na youtubie. Efika z mosem dostaje czkawki, ten sprzęt będzie troche szybszy ale z drugiej strony będzie działał pod os4 a jak wiadomo os4 jest nadal te pare procent wolniejszy niż morphos. Poza tym dużo stron jest robionych teraz w html5 i zaawansowanym js, pdfy też wymagają dobrego proca do oglądania. 512 MB ramu jest ok tak jak pozostałe parametry. Z drugiej strony Genesi z jakiś powodów zrezygnowało z rozwijania tego projektu no i OS4 będzie działać na resztkach co pozostały.
[#161] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@rzookol, post #158

rzookol:
Nie widzę problemu dogadaj się z producentem komórek aby wyprodukował komputer z szybszym procesorem za podobne pieniądze, oprogramuj później ten sprzęt, sprzedaj i okaż się zbawcą społeczności amigowej i wtedy będzie super ;)
[#162] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@RAL, post #161

ja samemu już nie muszę, MorphOS Team to zrobił i nawet bez dogadywania się z "producentem komórek"
[#163] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@rzookol, post #162

To po co "jęczysz" w komentarzach dot. netbooka dla OS4 ? Sztuka dla sztuki ?
[#164] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@RAL, post #163

Trudno, żebyśmy mieli odmawiać komuś wyrażenia swojej opinii na dany temat. Swoją drogą - czy po serii komentarzy w stylu "Och jak rozkosznie, za pół roku ma być nowy netbook" nie zrobiłoby Ci się niedobrze?

P.S. Z drugiej strony - 400 MHz (jeśli spekulacje okażą się prawdziwe) to dla współczesnych programów amigowych spore wyzwanie pod kątem optymalizacji. Jeśli produkt sprzeda się dobrze/bardzo dobrze, to trudno będzie pominąć taką grupę użytkowników podczas pisania nowego softu. Czyli - krótko mówiąc - coś o czym Minni... znaczy się, "Klub Amigi RNS" zawsze marzył: powrót do "wyciskania" ze sprzętu ile tyko się da (oraz sporo z tego, co się nie da).
[#165] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@recedent, post #164

Po pierwsze- czy ja coś ominąłem, czy ktoś gdzieś podał, że ma to być 400 MHz ? Chyba nikt jeszcze tego nie powiedział... jeśli potwierdzić się mają spekulacje, że producentem będzie Lime to stawiałbym raczej na proca 800 MHZ, bo taki jest w ich Limepc z9.
Poza tym - 12" ekran to dużo jak na netbooka, wspomniany Limepc z9 ma 8,9" - wiem, że związku to nie ma , ale wątpię żeby ktoś zwiększał ekran kosztem proca.

Pożyjemy zobaczymy...

Po drugie - cieszę się że wątek wrócił na tory komentowania netbooka. Wrzuty w ramach małej amigowej wojenki są jak dla mnie zupełnie bez sensu. Jest jak jest i albo jedni i drudzy to zaakceptują, albo nigdy nie będzie dyskusji na poziomie,.
[#166] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@twardy, post #165

Te Lime-owe megaherce są jakies dziwne, na stronie pisze jak byk: "800 MHz MIPS". Z kolei Freescale podaje, że dla układów z serii 51xx/52xx maks to 400 MHz i ok. 800 MIPS (szczegóły tutaj). No, chyba że w przypadku Netbooka od Hyperionu nie będzie to procesor z tej rodziny.

Ale stawia to LimePC w dziwnym świetle. Że co, podkręcają swoją 5121 o 100%? A może celowo podają MIPS zamiast MHz?

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2011 19:11:54 przez recedent
[#167] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@recedent, post #164

Zgadzam się, za dużo "cukierkowści" jest be, tak samo jak za dużo "czepialstwa" ;).
[#168] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@twardy, post #165

Tak, informacje na stronie LimePC są co najmniej dziwne - nie napisali tak naprawdę jaki to dokładnie procesor. W pozostałych ich produktach opartych na PPC jak byk jest napisane "CPU: Freescale MPC5121e 400MHz" a tutaj się tak 'tajniaczą'.

Co do ekranu 12" - cytat pana S.S. z forum amigans.net:
"I did say 12 inch but I could be wrong. It was over the phone I got some details. In any case, the specs are not 100% nailed down yet."

luźne tłumaczenie dla norwegów:
"Powiedziałem '12 cali' ale mogłem się mylić. Zdobyłem (te) informacje w trakcie rozmowy telefonicznej. Tak czy inaczej - specyfikacja nie jest jeszcze w 100% pewna"

Tak więc wiemy, że nic nie wiemy
[#169] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@okejokej, post #168

luźne tłumaczenie dla norwegów:
"Powiedziałem '12 cali' ale mogłem się mylić. Zdobyłem (te) informacje w trakcie rozmowy telefonicznej. Tak czy inaczej - specyfikacja nie jest jeszcze w 100% pewna"

Jeżeli to co piszesz to prawda, to niestety wszyscy czekający nie mają się z czego cieszyć. Ja ucieszyłem się, że będzie sprzęt z PowerVR SGX a tu kicha. Powodzenia życzę czekającym.OK

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2011 18:08:26 przez Ender
[#170] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@Ender, post #169

Jak czekasz na PowerVR to zainwestuj w PSP Vita. Najmocniejszego handhelda ever, z najwspanialszym ekranem. Cóż, maszynka ma więcej mocy niż PS3 i w grudniu już za jedyne 250euro :)

A co notebooka, bardziej z tego toys'R'us wyjdzie niż Vobis. Ja obstaję, że to tylko info na osłodę, dla zirytowanych ostatnimi doniesieniami z obozu AmiogaOS 4. Skoro Panowie nie wiedzą jaka jest różnica pomiędzy dyskiem SSD a kilkugigabajtową pamięcią FLASH..no coz, śmiech na sali :)
Pokażcie mi netbooka jakiegokolwiek z dyskami SSD (nie mówmy o topowych modelach, raczej o tych wielkoseryjnych w przedziale cenowym do 500$ :)
[#171] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@michalmarek77, post #170

Jak czekasz na PowerVR to zainwestuj w PSP Vita. Najmocniejszego handhelda ever, z najwspanialszym ekranem.

najmocniejszy, najwspanialszy itd. często używasz takich zwrotów żeby coś Nam podkreślić ?:)
[#172] Re: AmigaOS 4 na netbooku

Vita ma większą moc od ps3? Większej bzdury nie słyszałem.

Odnośnie netbooka, najważniejsze żeby coś wogóle wyszło, tak czy inaczej trzymamOK
[#173] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@atarens, post #172

Sprawdz dokladniej specyfikje, nawet jesli VITA nie jest mocniejsza , to jej wydajnosc jest fantastyczna.
PowerVR w Vita to prawdzimy mobilny killer, bez dwoch zdan :)

Ob,y od tego trzymania kciuków fanom AmigaOS'u one nie opdpadly z niedokrwienia. Dzis 400MHZ netbook to zabaweczka, mniej wiecej na poziomie joystickowych wersji c-64, Segi Mega Drive czy Atari 2600. Chociaz, skoro Hyperion oglosil prace nad netbookiem, to moze jeszcze oznajmia prace nad amigaos'owa wersja Raspberry Pi ? Co nie byloby takie glupie :)
[#174] Re: AmigaOS 4 na netbooku

Czytałem zapowiedzi, ale wolałbym netbooka z takim układem. Wiadomo gdyby był na nim jeszcze pewien system... .
Trochę ten news zaczyna się rozmywać w świetle tych (niepewnych, czy też źle zrozumianych) informacji. Zapytam brutalnie, kto poważnie planujący/uczestniczący w przedsięwzięciu ustala/pyta się o specyfikację netbooka przez telefon? Mnie to zagięło.
[#175] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@Ender, post #174

Ender - tu przecież tylko chodzi o puszczenie niezobowiązującego newsa, którego zadaniem jest zdezorientowanie tych, który kupili by MOSa w momencie pojawienia się jego wersji dla PowerBooka.
Nie twierdzę, że wypuszczenie netbooka dla OS4 jest niemożliwe. Oczywiście że jest. Jak najbardziej za podane pieniądze (chociaż dotychczasowa "polityka finansowa" firm skupionych wokół OS4 temu przeczy).
Jednak, jak na potrzeby obecnie omawianego w tym wątku oświadczenia, telefoniczne uzgodnienie szczegółów wystarczy. :)
Wiadomość prawdziwa, czy nie, ale tych kilku "ocalonych" przed "złym motylem" jak najbardziej realnych. A zwłaszcza ich pieniądze.
W końcu business is war.
[#176] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#177] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#178] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@wali7, post #175

Miałem takie podejrzenia na początku i chyba wychodzi na to, że nie tylko ja, a co gorsza dla czekających one mogą się potwierdzić.
[#179] Re: AmigaOS 4 na netbooku
Czekam z niecierpliwością. Już zacieram ręce.
[#180] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@wali7, post #175

A propos tego, co piszesz: Znana nam wszystkim firma zamieściła niedawno arcyciekawego newsa. Czyżby odpowiedź na netbooka i X1000 First Contact?

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2011 07:53:05 przez recedent
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem