[#31] Re: MOS 2.4

@pampers, post #30

Może MOST robi MOSa dla siebie, a mofce są wrzodem na dupie, który co jakiś czas rzuca $.

[#32] Re: MOS 2.4

@Malin, post #31

Nie byłbym tak radykalny w swoich osądach. Wydaje mi się, że brakuje im właśnie takiej "informacji wprost". Obecnie, według mnie jesteśmy właśnie odbierani jako mniej lub bardziej nieokreślona "masa", która zachowuje się jak gęsta ciecz w naczyniu - w zależności od tego jak się je pochyli w taki sposób się przelewa.

[#33] Re: MOS 2.4

@Grzegorz Kraszewski, post #27

Dziekuje za wyjaśnienia, chociaż wydawało mi się, że wiekszym problemem jest np. obsluga pada czy wifi. Z drugiej strony to co widziałem na legendarnych już filmikach świadczyłoby o tym, że sterowniki do kart graficznych "dają radę".

[#34] Re: MOS 2.4

@Grzegorz Kraszewski, post #27

Ale są iBooki z tym samym układem graficznym co w Mini więc dlaczego nie mogłaby powstać "przenośna wersja MOSa"?

[#35] Re: MOS 2.4

@pampers, post #14

@taurus

Chętnie zobaczę :D

@pampers

Moje PPC jest Ok. Raczej mam lewe informacje ;)

Poza tym jakoś Linux nigdy mnie nie lubiał

[#36] Re: MOS 2.4

@pampers, post #30

Sorki za oftopic, ale co to jest ?
http://cgi.ebay.com/Apple-G4-Mac-Mini-1-6GHz-Interconnect-Board_W0QQitemZ390102660767QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item5ad3ee369f

[#37] Re: MOS 2.4

@ender, post #36

Na moje oko, to przelotka do podłączenia Bluetootha i WiFi w mini, które nie mają tych rzeczy fabrycznie.

[#38] Re: MOS 2.4

@ender, post #36

[#39] Re: MOS 2.4

@Zbysiuk, post #19

Sorry, ale nikt się nie puka w głowę z MorphOS Teamu, gdy użytkownicy piszą o PowerBookach, czy innych Makach. My też byśmy chcieli mieć na nich MorphOSa ;) Pukamy się tylko w główę, jeśli ktoś taki sprzęt kupuje z myślą o użytkowaniu na nim MorphOSa - szczególnie, jeśli kupuje coś z G5, na którego MorphOSa w zasadzie nie ma szans być.

Jeśli chodzi o podobieństwa między ostatnimi seriami PowerBooków i iBooków, to w przypadku tych z Radeonami support dla kart graficznych już jest - R300 działa w 2d i sterownik z MorphOSa 2.x sobie z nim radzi (powodzenia tylko w znalezieniu elektrycznie kompatybilnej karty z AGP w Pegasosie). Niestety między różnymi rewizjami są pewne różnice - na przykład inne chipsety do dźwięku, nieco inne karty sieciowe. Nie mówiąc już o tym, że trzeba dopisać szereg sterowników niepotrzebnych przy Mac mini. Dokładniej dla iBooka jest to sterownik do ADB, na którym podpięty jest touchpad i klawiatura, a dla iBooka i PowerBooka pełne wsparcie dla PMU (stan bateri, kontrola zasilania, podświetlenia ekranu / klawiatury, etc), prefsy dla w/w sprzętu, szczególnie dla touchpada, WiFi. Bez tego wszystkiego release po prostu nie ma sensu. To jest dużo pracy i nie wiemy, kiedy i czy uda się supportować konkretną rewizję PowerBooka czy iBooka.

Prawdopodobnie da się zrobić support dla PowerBook G4 modeli od Sept 2003 (Rev B), wyłączając modele z nVidia, oraz dla niektórych z iBooków. Wszystko zależy od czasu oraz od możliwości pozyskania danego modelu. To jednak tylko przypuszczenia - kupowanie czegokolwiek teraz z myślą o MorphOSie to ZŁY POMYSŁ.
[#40] Re: MOS 2.4

@Jacek Piszczek, post #39

to w przypadku tych z Radeonami support dla kart graficznych już jest - R300 działa w 2d

To dobra wiadomość.OK.Aczkolwiek mam pytanie - jaki układ działa bo z tego co wiem to PowerBooki i iBooki mają Mobility Radeon 9600/9700 a to z kolei układ o nazwie M10/M11

powodzenia tylko w znalezieniu elektrycznie kompatybilnej karty z AGP w Pegasosie

Myślę że TA karta powinna "zagadać",swego czasu było ich "około mnóstwo" na Alleszrocie.Taktowania 325/223.Generalnie nieco szybsza od standardowego R9550,wadą jest tylko 64MB 128Bitowej pamięci.

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2009 13:58:16
[#41] Re: MOS 2.4

@waldiamiga, post #40

http://en.wikipedia.org/wiki/Radeon_R300
[#42] Re: MOS 2.4

Jacku a czy jest możliwy jakieś oficjalne stanowisko na jakie platformy będą trwały porty? Nie chodzi o kupowanie sprzętu zanim ten port powstanie, ale żeby lud wiedział czego się spodziewać.

[#43] Re: MOS 2.4

@pampers, post #42

Przyłączam się do pytania .

[#44] Re: MOS 2.4

@pampers, post #42

żeby lud wiedział czego się spodziewać

Wierzysz w to, że po takim oficjalnym stanowisku ludzie nie przypuszczą szturmu na eBaya i Allegro? Ja nie wierzę. A potem jak port będzie się przeciągał, albo wręcz okaże się niemożliwy, tony fucków polecą oczywiście w stronę MorphOS Teamu. A nawet jeżeli port pójdzie szybko, ale np. dany model ma wiele różnych wersji, z których niektóre są obsługiwane, a niektóre nie? I tak winien tego, że ktoś kupił nieobsługiwany egzemplarz, będzie, jakże by inaczej, Team.

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2009 19:00:59
[#45] Re: MOS 2.4

@Grzegorz Kraszewski, post #44

Krashan: a niech przepuszczają. Nie domagamy się przecież stanowiska typu - dnia tego i tego będzie port mosa na sprzęt taki i taki. Chcielibyśmy jednak wiedzieć gdzie i jaką drogą podążą nasz ulubiony system.

[#46] Re: MOS 2.4

@pampers, post #45

Przecież wiadomo od jakiegoś czasu, że będzie port na Mini. Team zobaczy jak się to sprzeda i biorąc wyniki pod uwagę zapowie prawdopodobnie kolejny sprzęt. Żądasz planowania na kilka lat naprzód w realiach amirynku? Przecież to niewykonalne.

[#47] Re: MOS 2.4

"Pukamy się tylko w główę, jeśli ktoś taki sprzęt kupuje z myślą o użytkowaniu na nim MorphOSa - szczególnie, jeśli kupuje coś z G5, na którego MorphOSa w zasadzie nie ma szans być"

Nie myślałem tymi kategoriami. Nauczyłem się już dawno temu podchodzić b. ostrożnie do różnych zapowiedzi. W tym wypadku tym bardziej niczego bym nie kupował. Po tym jak rozmawialiśmy na ten temat a potem zerknołem na ofertę Power i IBookow na G4 po 2003r. nie mam wątpliwości co do słuszności Twoich i Kraszana racji. Cała dyskusja jest w moim odczuciu o sposobie kontaktu ze środowiskiem. To jak traktuje się pytania o losy platwormy zainteresowanych urzytkownikow w niektórych przypadkach jest dla mosofiec przykre. Ktoś bardziej dosadny mógłby się pokusić o słowo arogancja.
W moim przekonaniu polityka informacyjna, nie tylko MOSTeamu ale w ogóle producentów dla amisystemów, pozostawia wiele do życzenia. O ile sam system i jego rozwój zasługują na uznanie, to cała otoczka przedsięwzięcia jest jak napisałem wyżej.

[#48] Re: MOS 2.4

@Zbysiuk, post #47

Ujme to tak:

"Oni sa sprite, a ty jestes pragnienie.." :P

[#49] Re: MOS 2.4

@AmiChris, post #48

Żeby tylko część nie przerzuciła się na tanią i ogólnodostępną coca-colę

[#50] Re: MOS 2.4

@pampers, post #42

Informacje będą się pojawiać w zależności od powodzenia portu na Mac mini.
[#51] Re: MOS 2.4

@Jacek Piszczek, post #50

Ja będę mocno trzymał kciuki za powodzenie Mini wersji, sam będę jednym z pierwszych którzy zarejestrują tą wersję.

[#52] Re: MOS 2.4

@Jacek Piszczek, post #50

A co się stanie gdy port na Maca Mini nie okaże się takim sukcesem jak byście chcieli? Co z systemem? Będzie przymiarka do przesiadki na jakąś inną architekturę, czy spowolnienie, albo nie daj Boże zarzucenie prac nad systemem? Pytam z czystej ciekawości (co by było gdyby).

[#53] Re: MOS 2.4

@ender, post #52

Nie sądzę aby miało to jakiś większy wpływ na decyzję MOS Teamu. Biorąc pod uwagę ilość osób zaangażowanych w ten projekt (sporo osób do obdzielenia) i czas potrzebny na rozwijanie darmowej aktualizacji (w ramach płatnej wersji 2.x) jest to absolutnie niedochodowe przedsięwzięcie. Jestem przekonany, że większę znaczenie ma "szał twórczy" członków Teamu i dopóki im starczy zapału (no może nieznacznie podsycanego naszą kasą ;) ) dopóty bedziemy się cieszyć nowymi wersjami MOSa. Być może nowymi obsługiwanymi platformami też (chociaż jako posiadacz mini kupionego tylko dla MOSa nie wypatruję oczu za kolejnymi platformami).

Więc panowie-koledzy z MOS Teamu - oby dalej do przodu i wypuście już tę wersję dla mini. OK
[#54] Re: MOS 2.4

@Grzegorz Kraszewski, post #37

@Ender
@Krashan

Na moje oko, to przelotka do podłączenia Bluetootha i WiFi w mini, które nie mają tych rzeczy fabrycznie.

Krashan, to jest płytka łącząca HDD i CD/DVD z płytą główną. Na pierwszy rzut oka myślałem, że to to samo co w moim Mini. Ale po dokładniejszym przyjrzeniu się widzę, że to przelotka dla Maców Mini na Intelu (ponieważ ma złącze SATA w przeciwieństwie do IDE w wersjach PowerPC). Ktoś najwidoczniej sprzedaje cześci zamienne do intelowego mini

Ostatnia modyfikacja: 08.10.2009 23:45:04
[#55] Re: MOS 2.4

@wali7, post #53

Wali: mnie też wersja Mini zadowoli na dłuższy czas, ale nie powiesz że nie byłoby zajebiście mieć Mosa na jakimś przenośnym sprzęcie (nie biorąc pod uwagę to, że Mini też jest w miarę "mobilny" ;) )

[#56] Re: MOS 2.4

@ender, post #52

Zmiana architektury prędzej czy później jest koniecznością. Co wcale nie oznacza, że w najbliższym czasie zarzucimy PPC. I to niezależnie od losów wersji na Mac Mini.
[#57] Re: MOS 2.4

@Jacek Piszczek, post #56

Cieszę się, że padły te słowa. Jeszcze nie tak dawno mówiono: 'to niemożliwe, zbyt wiele zmian, nieopłacalny nakład pracy w stosunku do efektów'. Jednym słowem są plany i prawdopodobnie mojej córce będę mógł pokazać w przyszłości MOSa4.7 a nie tylko opowiadać o stareńkiej wersji 2.4, która nigdy nie doczekała się PoweBooka. :)

[#58] Re: MOS 2.4

W tym miejscu chciałem sobie zażartować, że proponuję SH4 (wielordzeniowca z DSP) lub SH5, ale obawiam się, że Grzegorz Kraszewski by mnie prześwięcił, więc powiem, tylko już całkiem serio, że warto było spytać. Szczerze, to wydaje mi się, że przesiadka nawet na to nielubiane x86 byłaby chyba do przełknięcia przynajmniej przeze mnie.

SH 4 MultiCore RULEZ

[#59] Re: MOS 2.4

Jacek: bardzo budujące są Twoje słowa, że będą dalsze prace niezależnie od powodzenia wersji na Miniaki.

[#60] Re: MOS 2.4

@pampers, post #59

Także czekam z utęsknieniem na wersję na Mac Mini. To będzie moja pierwsza styczność z Amigą po kilkunastu latach. Do dziś nie mogę odżałować sprzedaży mojej 1200.

A co do MOSa na inny procesor - może ARM? W tej chwili rynek ARMów dostarcza coraz to nowsze i mocniejsze procki , ARMy praktycznie używa się w każdym palmtopie/palmfonie/smartfonie. To by dopiero był mobilny system :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem