[#1] tablet
Ostatnio zainteresowalem sie tabletami graficznymi i mam w zwiazku z tym pytania: jakie urzadzenia pracuja poprawnie pod MOSem, jakie funkcje obsluguja i czy w ogole oplaca sie kupowac cos takiego. Prosze o garsc informacji, poniewaz chcialbym zglebic temat i ewentualnie cos kupic.
[#2] Re: tablet

@Zbysiuk, post #1

Większość Wacomów powinna pójść "od strzała", możesz podpytać na MorphZone jaki kto ma model. Ja używam taniego Trusta TB-1100 i też działa (chociaż trzeba ręcznie ustawić obszar roboczy, bo Poseidon ustawia go jako 12000x12000 punktów). Ender testował jakiegoś Pentagrama (zerknij w forum na MorphOS.pl), a na ostatnich Amizaduszkach bawiliśmy się tabletem waliego7 (chyba też Pentagram) i nawet udało się go skonfigurować.
[#3] Re: tablet

@recedent, post #2

Ja mam Pentagram QuadPen, rozpoznawany od razu po podłączeniu, Sketch obsługuje siłę nacisku pióra.
[#4] Re: tablet

@Zbysiuk, post #1

Ja mam (a właściwie moje dziecko ma :) ) Wacom Bamboo One CTF-430. Właśnie ten model miałem na Amizaduszkach, podłączaliśmy go do mojego miniaka. Po niewielkim skonfigurowaniu w Posejdonie (bez konfiguracji działa tylko na cześci ekranu) działa pięknie. Obsługuje stopnie nacisku, bardzo fajnie rysuje się nim w programie Gribouillis 3 - rysunek wygląda jak rysowany ołówkiem/kredkami, widać że autor ma tablet i tworzy swój program pod jego obsługę.

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2012 22:54:53 przez wali7
[#5] Re: tablet

@Zbysiuk, post #1

Witam. Ja osobiście mam tablet graficzny, który swego czasu kupiłem do PC i nazywa się BAMBOO FUN. Model CTE-450 firmy WACOM.

Dla ciekawości kilka dni temu podpiąłem go pod Pegasosa (z mos 2.7 - wiadomo) Ten go szybko wykrył i już mogłem używać piórka i mysz odstawić na bok. Wszystkie przyciski w piórku działają prawidłowo. Na pierwszy plan poszedł gribouillis i tu doznałem szoku. Dowiedziałem się, że w piórku działa nacisk - czyli im mocniej naciskam je tym mocniejsza linia się pojawia (W PC też oczywiście działa, tylko nie śniło mi się, że i pod mosem będzie działał). Jestem bardzo zadowolony z tego faktu. Miałem kiedyś tablet Pentagrama, ale ta firma mnie zawiodła - gdy się pojawił Windows Vista i wyżej, firma nie wypuściła sterowników do tego tabletu. Z Wacomem nie ma tego problemu. Także bardzo polecam.

(Wcześniej właśnie miałem tablet Pentagram Quadpen i firma nie wypuściła do niego sterowników pod Windows Vista i Windows 7. Oba systemy go rozpoznają, jednak nie działa w nich nacisk na piórko, to wszystko).

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2012 23:11:37 przez gilban

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2012 23:16:12 przez gilban
[#6] Re: tablet

@gilban, post #5

Poprzedni właściciel mojego QuadPen'a napisał na aukcji allegro że nie ma sterów do wyższej windy niż XP.
Dzięki temu było mało licytujących = kupiłem go tanio :)
[#7] Re: tablet

@kjb666, post #6

Bardzo dziekuje za posty, teraz wiem w czym wybierac. Jest duzo lepiej niz przypuszczalem. Mam tylko pytanie czy jest jakis klopot z ustawieniami i konfiguracja? Wali pisal, ze "po niewielkim skonfigurowaniu" a jak jest w przypadku QuadPen'a? Kiedys przez pare min mialem podlaczonego Trusta i wyswietlala sie 1/4 ekranu, ale nie mialem nawet czasu na konfiguracje.
[#8] Re: tablet

@Zbysiuk, post #7

QuadPen sięga u mnie po całym obszarze ekranu. Jeden ekran mam na 1280x960 a drugi na 1024x768, mogę się przełączać między ekranami i nadal obszar tabletu = obszar ekranu.
[#9] Re: tablet

@Zbysiuk, post #7

"niewielkie skonfigurowanie" to odpowiednie (procentowe) ustawienie parametru "Stretch" w ustawieniach Poseidona dla wartości X i Y podawanych przez tablet. Musisz zobaczyć jakie wartości zwraca tablet (report current values), a jakich oczekuje Poseidon (w moim wypadku Poseidon chciał 12000x12000, a tablet nie dawał nawet połowy z tego).

Więcej informacji tutaj

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2012 20:39:16 przez recedent
[#10] Re: tablet

@recedent, post #9

Nie wyglada to skomplikowanie. Jeszcze raz dzieki.
[#11] Re: tablet

@wali7, post #4

Na ten moment dostalem do rak Wacoma Bamboo CTH-470 i po podlaczeniu zostaje wykryty przez hid.class jako.... klawiatura. Zachowuje sie jak pad w klawiaturze, tzn. jesli uzywam palca i steruje w ten sposob mysza. Dwa przyciski (z czterech) z boku pada tez sa rozpoznawane i dzialaja jak w myszy. Problem polega na tym, ze nie dziala pioro - jakies podpowiedzi?
[#12] Re: tablet

@Zbysiuk, post #11

Za nowy jest i w Mosie sterowników nie ma do niego.

Tu masz pierwszy tablet Wacoma który działać powinien, jest z okresu tego samego co mój:
tekst pod linkiem
Tu następny: tekst pod linkiem

i jeszcze jeden: tekst pod linkiem

Tu jest taki sam jak ja mam, ale jest już droższy: tekst pod linkiem
[#13] Re: tablet

@gilban, post #12

To z którego roku pochodzi nie ma moim zdaniem żadnego znaczenia. Trzeba tylko skonfigurować tak, żeby kliknięcie rysikiem traktował jako LMB i żeby zwracał odpowiednie wartości X i Y w trybie tabletu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem