Wątek zamknięty
[#301] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1
[#302] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1
[#303] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1
[#304] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1
[#305] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Blendor, post #278

No to przegiąłeś.
Dlaczego szkalujesz porządnych sprzedających skoro sam nie jesteś święty?
Oto dowód: Może nie wszyscy pamiętają ale na PPA był kiedyś użytkownik hdtv_maniac miłośnik hi-fi który chciał kupić Amigę by powspominać stare czasy. Ten wątek o tym traktuje.
http://www.ppa.pl/forum/amiga/7116/powrot-do-lat-mlodzienczych-prosze-o-mala-pomoc
Nasz kolega kupił na aukcji Amigę 1200 w E/Boxie ze slotami Zorro i zaczął się nawet chwalić nią na PPA. Po czym zbajerował sprzedającego że jej nie weźmie z powodów "finansowych".
Dziwnym trafem po kilku dniach/tygodniach kupuje w sklepie e....... A4000D. I znowu pojawia się na PPA, tym razem jako Blendor. Zdemaskowałeś się kiedy chciałeś sprzedać w Giełdzie PPA odtwarzacz CD za ponad tysiąc, który wcześniej wystawiłeś na aukcji ale bez skutku.
Takie zachowanie wobec sprzedawcy A1200 to dziecinada, wiec nie czepiaj się uczciwych ludzi tylko popatrz na siebie. Ogarnij się, jesteś dorosły a szczekasz jak młokos.
Swoją drogą mam nadzieję że ten Blizzard sprzeda się za wysoką cenę. Będzie to swoista nagroda dla sprzedawcy, że przez tyle lat posiada sprzęt w takim stanie. A ujadaczom po prostu żal że to nie oni sprzedają i tyle. Tak w ogóle Blizzard 1230/50 w Box'ie to raczej nie złom Amigowy
[#306] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Amigos1, post #305

A ujadaczom po prostu żal że to nie oni sprzedają i tyle

mysle ze to jest sedno calej sprawy...i dobrze to ujoles
[#307] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@HOŁDYS, post #306

Jako jeden z czołowych "ujadaczy" czuje się w obowiązku odpowiedzieć, nie żal mi, z tej prostej przyczyny że nie sprzedaje Amig ani osprzętu do nich i sprzedawać nie zamierzam.
Obawiam się że problem powstał kiedy kilku handlarzy żerujących na ludziach chcących wrócić do lat młodości obraziło się na negatywne komentarze pod adresem niektórych sprzedających.
Tak dla jasności, nie krytykowałem nikogo za handel jako taki ale też handlarze którzy chcą źródło swojego zysku przerobić na źródło poważania dla swoich osób mogą się zdziwić, nie zamierzam kogoś szanować za to że cokolwiek komukolwiek sprzedaje. Jeszcze rozumiał bym gdyby ktoś jakieś Amigi czy osprzęt uratował przed utylizacją (czyli zniszczeniem) i puścił w kolejny obieg, ale oni tylko tanio kupują i drogo sprzedają, w mojej opinii powodów do szacunku to nie daje.
A z komentarzy jakie padały na tym forum wygląda ze nie tylko w mojej opinii.

Jeśli ktoś ma inne zdanie to może niech dyskusje zacznie od wyjaśnienie dlaczego nazwanie kogoś na tym forum handlarzem spowodowało reakcję ze to oczernianie tak nazwanego oraz dlaczego przy ofercie sprzedaży pojawiły się rady jak i komu sprzedać aby sprzedany przez forum towar nie pojawił się za moment na allegro po paskarskiej cenie.

To nie dzięki tzw. "ujadaczom" widać takie reakcje a dzięki chcącym cieszyć się szacunkiem "handlarzom".

Pozdrawiam
[#308] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1
[#309] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1
[#310] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1
[#311] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1
[#312] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@sordan, post #311

A ja proponuję już zamknąć ten wątek, bo jak każdy już to zauważył pewnie - nic dobrego z tego nie będzie.

Pozdrawiam
[#313] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@(V)(I)mothe(P), post #312

Jestem tego samego zdania.
[#314] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@sordan, post #313

Też tak myślę. Tylko spójrzcie sobie na temat wątku "część 1"
Po kilku minutach od zamknięcia powstanie część 2 i jak zwykle kilkanaście wpisów może i na temat a potem jak zwykle szambo
[#315] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Amigos1, post #314

Skoro dookoła dzieją się rzeczy mało eleganckie to chyba szczytem naiwności będzie próba ich przemilczenia na tym forum a szczytem obłudy propozycje zakazania takich dyskusji.

Pozdrawiam
[#316] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@RadoslawF, post #315

Skoro obłudą jest zamknąć ten wątek, to proszę mi powiedzieć ile komentarzy faktycznie nadaje się tu aby je zostawić a resztę usunąć? Rozumiem, można podyskutować lub ostrzec, ale nie można już czytać tego co poniektórzy wypisują.

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2012 14:17:04 przez (V)(I)mothe(P)
[#317] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Amigos1, post #305

Zatem proponuje juz teraz zmiane nazwy PPA na PPH.
Bo to jest juz po prostu Polski Portal Handlowy i z prawdziwym amigowaniem zaczyna miec niewiele wspolnego.
[#318] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@RadoslawF, post #315

Ja myślę, że ten wątek powinien zostać, dzięki niemu można sporo nauczyć się o ludziach. Ja nie raz zostałem w nim wrzucony w worek z "handlarzynami" (choć niczego do Amigi nie sprzedaje, w zasadzie to nic nie sprzedaje :)). Dzięki niemu umocniłem się w przekonaniu, że jak już coś będę miał do sprzedania, to tylko dla znajomych - broń Boże allegro czy giełda PPA. Zawsze znajdzie się ktoś, komu coś się w mojej ofercie może nie spodobać, a wtedy jest ryzyko, że zostanę zmieszany z nawozem, albo "zcwelowany". Koście dalej "handlarzy", a poważny sprzęt do Amigi będzie można tylko kupić za granicą, a ludzie sprzedający kabelki czy inny gadżety będą dalej to robić, bo tego forum nie czytają.

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2012 14:30:08 przez gorzyga
[#319] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@(V)(I)mothe(P), post #316

wątku nie zamykać, tylko niech ci co piszą, robią to odpowiedzialnie, bez gwałcenia regulaminu, czy też wzajemnych wrzutów jak to miało miejsce.... po co tyle emocji w ogóle? czy tak trudno jest grupie osób pełnoletnich i dorosłych zachować odpowiedni standard korzystania z forum? :)

no panowie, spokojnie, najlepiej przejdźmy do obnażania i komentowania złomów... na obecną chwilę nie widzę żadnych specjalnie pasujących aukcji, ale proszę, aby następny post niżej był już "na temat", ok?

are we cool?

@selur, to jest tylko jeden temat w jednym z działów, jednego z elementów portalu, czyli forum. nie jest przymusem tu zaglądać, a już zupełnie niepotrzebne jest wysuwanie takich wniosków ...

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2012 14:30:10 przez mccnex
[#320] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@(V)(I)mothe(P), post #316

Nadają się wszystkie nie zawierające inwektyw.
Wbrew pozorom te proponujące zamknięcie też się nadają do zostawienia, różni ludzie deklarują w ten sposób swoją przynależność do różnych grup, a to bywa często przydatne w dyskusji z nimi prowadzonych w innych wątkach i na pozornie inne tematy.

Jak zauważyłem ten wątek stal się ostatnio najbardziej popularny na forum, a niektóre głoszone tutaj poglądy niektórych czytających wręcz bolą.

Pozdrawiam
[#321] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@RadoslawF, post #320

Każdy ma inne podejście do tej sprawy i każdy odczytuje ja na swój własny sposób. Podobał mi się ten wątek, bo można było się ustrzec przed nieopłacalnym zakupem komputera czy urządzenia (peryferia) lub dowiedzieć się o ciekawych aukcjach, które nie koniecznie muszą być te naciągające.

To było fajnie, ale do czasu. Wiec uważam że w tym wątku temat się wyeksploatował. Nie mówie że nie można założyć drugiego, ale trzeba sobie powiedzieć kiedy trzeba skończyć i zastanowić się nad tym czy tak to ma wyglądać.
[#322] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@gorzyga, post #318

Nie wiem czy zauważyłeś ale poważny sprzęt do Amig można w zasadzie kupić i tak tylko za granicą lub od osób które go z tej zagranicy ściągnęły. Jedyne co się u nas w kraju rozpowszechniło poza rozszerzeniem do 1MB dla A500 drugą stacją i joyem to karty turbo do A1200 i może okazyjnie karty GFX, wszystko pozostałe u nas to czarne kruki.

A jak będziesz coś sprzedawał to niezależnie czy wystawisz tutaj czy na zachodzie powinieneś poprawnie i uczciwie opisać sprzęt, ostatnio dyskutowana karta Blizzard została na aukcji opisana jakby sprzedawał oszust, brak informacji że karta jest sprawna a tylko stwierdzenie że karta została wyjęta z działającej Amigi co nie jest równoznaczne z działaniem samej karty. Karta ma kooprocesor podobno 33MHz tyle że na załączonym pod skromnym opisem obrazku komputer widzi kooprocesor o taktowaniu 9MHz. I najciekawsze czyli oczekiwana cena podana na naszej giełdzie to 1500zł co mnie tylko rozśmieszyło ale jednego z aktywnych grupowiczów tak zdenerwowało że dal się dzięki tym nerwom zabanować.

Pozdrawiam
[#323] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@(V)(I)mothe(P), post #321

A ja wyczerpię ten watek jednym linkiem: http://allegro.pl/stare-komputery-amiga-77928
Popatrzcie no na te handlarzyny!

Nie ma takiej rzeczy związanej z Amigą, którą wkleiłby blendor, a nie byłoby jej już wcześniej w moim linku.
[#324] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@(V)(I)mothe(P), post #321

"bo można było się ustrzec przed nieopłacalnym zakupem komputera czy urządzenia (peryferia) lub dowiedzieć się o ciekawych aukcjach"

To ciekawe, bo wiele aukcji powstało specjalnie aby znaleźć się w tym wątku jak np guzik do stacji dysków za 250zł.

Brakuje tylko opcji "daj banana".
[#325] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@rafgc, post #323

Wkleiłeś nie to co chciałeś albo nie zrozumiałem przesłania.

Mam pytanie, tego sprzedającego wolni mi okazyjnie skrytykować czy narażę się wszystkim panom Amigowym biznesmenom ?
http://allegro.pl/kontroler-adaptec-aic-7850-i2172659221.html

Pozdrawiam
[#326] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@rafgc, post #324

Mam wrażenie że tamta aukcja powstała jednak w odrobinę innym celu.

Pozdrawiam
[#327] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@RadoslawF, post #322

No i to ja rozumiem, ale wyzywanie i obrażanie innych to dla mnie jest nie na miejscu.
Ale dobrze, widzę że nadepnąłem na piętę achillesową tego wątku, więc się zamykam i niech mu serwer będzie lekki.
[#328] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@rafgc, post #323

Niektorzy kupujacy to.. to jednak idioci A600 HD

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2012 15:09:29 przez selur
[#329] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1
[#330] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem