[#31] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@stefkos, post #28

W±tek od dawna odszedł już od pierwotnego tematu i trudno wręcz doj¶ć o co wła¶ciwie chodzi. gx jest takim typem człowieka, który musi za wszelk± cenę udowodnić, że jego racja na wierzchu, niech mu tam będzie na zdrowie, przecież nie zmienia to faktu, że to tylko jego racja...
[#32] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #23

a do czego to jest ?

nie musisz wiedzieć, chodzi o same testy (bez pobierania kluczy), ale jak już pytasz:

http://forum.dobreprogramy.pl/projekt-rc5-jest-jak-wyglada-t161513.html

http://www.ppa.pl/programy/rc5-czyli-podrecznik-lamacza.html
[#33] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@krashan_, post #31

raczej chodzi mu o to aby udowodnić że jego Pentium M jest lepszy od PowerPC
I w zasadzie jest lepszy od nawet G5, tylko co z tego?
W hierarchii laptopowych procesorów jest to ¶mulak na którym nawet filmów 1080p się nie da ogl±dać nawet nie wspominam o 2160p
nie ma się więc z czego tak podniecać nie...

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2012 13:21:00 przez XoR
[#34] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@XoR, post #33

raczej chodzi mu o to aby udowodnić że jego Pentium M jest lepszy od PowerPC

Och doprawdy, jestem wstrz±¶nięty tym faktem . Jak to możliwe, że jaki¶ x86 może być lepszy od PowerPC. To skandal!!! Będę się odwoływał!!!!1111stojedena¶cie
[#35] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #22

Pudło, na SMPlayer jest gorzej niż było :)

edit-------
Na Mplayer classic też jest gorzej. Tylko straciłem czas ¶ciagaj±c 2 gorsze programy :):):) (używam SubEditPlayer - the best of the rest!)

P.S. Mam stary komputer, bo standardowo mam licencję na win2k :P Ale nie zmienia to faktu że na pokładzie jest 2x2.4 GHz + 1GB Ram,WinXP....

No i gdzie ta moc? ;)

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2012 17:21:58 przez kjb666
[#36] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@kjb666, post #35

może w tym laptopie ma jaki¶ sprzętowy dopalacz H.264/AVC, o krórym nic nie wie.

swoj± drog± czy w PM zadziała która¶ z tych kart ze sprzętowym dekodowaniem?
http://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Video_Decoder#UVD_enabled_GPUs
[#37] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@krashan_, post #31

przecież nie zmienia to faktu, że to tylko jego racja...

nie tylko moja, sam raczyles sprawdzic filmiki :)
[#38] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@kjb666, post #35

Pudło

widocznie ten Xeon jest gorszy od Pentium M, albo cos tam nie tyka jak powinno.
[#39] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@] SKOLMAN_MWS · agrEssOr [, post #36

może w tym laptopie ma jaki¶ sprzętowy dopalacz H.264/AVC, o krórym nic nie wie.

Only CPU, bez zadnego sprzetowego dopalacza H.264/AVC (jedyne co, to player zoptymalizowany na SSE2), przeciez to laptop z data produkcji 2005. Grafika to Radeon x600, czyli mniej wiecej to samo co w tym PowerBook G4, choc pewnie grafika dziala tez lepiej, bo Apple czesto robi przereklamowane gnioty :)
[#40] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #37

nie tylko moja, sam raczyles sprawdzic filmiki

Filmiki nie maj± tu nic do rzeczy. Po prostu udowadnianie „wyższo¶ci” dowolnego laptopa z x86, niezależnie czy to będzie jakie¶ Pentium 90 czy i7, nie ma żadnego sensu w kontek¶cie MorphOS-a. Interesuje mnie używanie tego i tylko tego systemu. Ciebie interesuje ogl±danie filmów, w porz±dku, wejdĽ sobie na jakie¶ forum miło¶ników 1080p i sław zalety Pentium M.
[#41] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@XoR, post #33

I w zasadzie jest lepszy od nawet G5, tylko co z tego?

w zasadzie nic, ale warto to zauwazyc przy podniecaniu sie tymi cieniasami PowerPC

nawet nie wspominam o 2160p

:), ale 1080p dziala na tyle sprawnie, ze obejrzec co prawda mozna.., choc komfort pelny to tylko 720p... nawet mozna dodac niewielki postprocessing, na tym PM 2.26Ghz.
[#42] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@krashan_, post #40

nie ma żadnego sensu w kontek¶cie MorphOS-a

ale porownywanie G4 do PA6T w kontekscie MorphOS juz ma , jakby MorphOS dzialal na x1000, moze tez powinienes dac sobie siana w tej sprawie, skoro uzytkownikow AOS4 interesuje tylko AOS4, a ten na PowerBooku nigdy nie zadziala. Ludzie maja to do siebie, ze porownuja rozne rzeczy na rozne sposoby, a Ty bys chcial zeby tego nie robili, bo jak rezulaty nie pasuja do rzeczywistosci, tym gorzej dla rzeczywistosci :)
[#43] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@XoR, post #33

W hierarchii laptopowych procesorów jest to ¶mulak na którym nawet filmów 1080p się nie da ogl±dać

Ale co to za ogl±danie video 1080 na monitorze 21 cali? :) Od tego s± telewizory 32-50 cali. Wtedy to 1080 ma jaki¶ sens. Co to za filmaniak, który ogl±da na komputerze? Ja często ogl±dam co¶ z komputera (głównie VoD) ale wtedy zawsze i tak jest podł±czony do TV przez kabel HDMI. VoD zastępuje mi tradycyjn± telewizję, która przez brak pauze i zmuszanie do ogl±dania o tej godzine kiedy chcę u mnie jest nieużywana. Za to Ipla, TvnPlayer i inne takie biedne wynalazki s± często używane. Poza tym pendrive w TV też często siedzi z jakimi¶ filmami czy bajkami. Często też YouTube leci na TV. Ale żeby się katować z filmami na monitorze? I może jeszcze laptopa? Bez sensu. :) Poza tym mam iPhone4S, który odtwarza (i nagrywa) filmy wła¶nie w 1080.

Poza tym co z tego, że jaki¶ tam i7 potrafi na 5% procesora ;) odtworzyć 1080? Interesuje mnie MorphOS, a będę używał jakiego¶ peceta, bo tam się filmy odtwarzaj±. No bez sensu. :) Kto¶ tu myli chyba pojęcia. Trzeba sobie zdać sprawę z tego, że jeżeli wyjdzie i9 i będzie miał 256 rdzeni to nie zast±pi mi nawet starego Pegasosa, bo nie uruchomi tego co chcę, czyli MorphOSa. Ja nie kumam dlaczego czasem tak trudno to zrozumieć. :)
[#44] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #42

porownywanie G4 do PA6T w kontekscie MorphOS juz ma

Dopóki tenże MorphOS nie działa na PA6T, nie, nie ma.

a Ty bys chcial zeby tego nie robili

Tak, chciałbym też, żeby psy nie srały po trawnikach, bo to nie miejsce na to. Dokładnie tak samo jak marudzenie o x86 w w±tku na temat MorphOS-a. Jeżeli pojawi się MorphOS na x86, sytuacja ulegnie zmianie.

bo jak rezulaty nie pasuja do rzeczywistosci

Rezultaty rzeczywisto¶ci±, więc jak niby mog± do niej nie pasować?
[#45] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@stefkos, post #28

Co ty chcesz testowac? Chyba ze masz jakiegos pentiuma 1,67 pod reka.
Inaczej porownoj sobie sprzet 3dmarkami.

Nie ma problemu. Moge ustawic Pentium M na 1.6Ghz i 1.73Ghz, zeby bylo rowno, no problem :). Jak pisalem moge regulowac napiecie i czestotliwosc wg. mnoznika, od 800Mhz do 2260Mhz. To do Ciebie nie dotarlo.
[#46] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@MDW, post #43

będzie miał 256 rdzeni to nie zast±pi mi nawet starego Pegasosa, bo nie uruchomi tego co chcę, czyli MorphOSa

nie zapominaj o emulatorach :)
[#47] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #46

nie zapominaj o emulatorach

Póki co nikt jeszcze na emulatorze MorphOS-a nie uruchomił. Trzymajmy się może jednak tej rzeczywisto¶ci, o której pisałe¶.
[#48] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@krashan_, post #47

Póki co nikt jeszcze na emulatorze MorphOS-a

bo sie nie podjales :), ale poki co poczekamy na emulacje.
[#49] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@MDW, post #43

Często też YouTube leci na TV. Ale żeby się katować z filmami na monitorze? I może jeszcze laptopa? Bez sensu.

Dzisiaj prawie kazdy laptop ma hdmi, a wydajnosc juz taka, ze mozna sobie puscic film 1080p na TV i jednoczesnie przegladac internet itd., do czegos rdzenie w cpu i gpu sa przydatne :). Iphone4S, eee, bez sensu, za taki pieniadz mozna miec dobrego laptopa i smartfona, albo laptopa i TV 32 cale...
[#50] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #48

Nawet jesli powstanie to myslisz ze jaka predkosc osiagnie? 10% Efiki?

Tak czytam ten watek i jedyny wniosek jaki mi sie nasuwa to: "i tak Twoj Pentium M nie da rady np 8K".
Tak wiem PB czy Mini tez nie ale kogo to obchodzi?
[#51] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@Phibrizzo, post #50

Nawet jesli powstanie to myslisz ze jaka predkosc osiagnie? 10% Efiki?

oj, mysle, ze sporo wieksza - za wielkie masz mniemanie nt. PPC, a nawet zadowalajaca, skoro MOSowcy maja tak nieduze wymagania, ciagle mnie w tym uswiadamiaja, jak niewiele potrzeba do szczescia :)

Choc moze powstanie MOS na x86 i bedzie dodany skladnik w stylu Rossety, to juz w ogole. To informacja dla tych tutaj MOSowcow ktorzy twierdza, ze sie nieda, a byli tacy.

Tak czytam ten watek i jedyny wniosek jaki mi sie nasuwa to: "i tak Twoj Pentium M nie da rady np 8K". Tak wiem PB czy Mini tez nie ale kogo to obchodzi?

I tu sie mylisz. PB G4 1.67 to maksimum wydajnosci dla MorphOS, a przeciez Pentium M to dzisiaj w swiecie x86 zwykla slabizna :)... Rozumiesz ?
[#52] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #51

Rozumiesz?...

Obawiam sie ze to Ty nie rozumiesz co ja i inni chca Ci przekazac.
Wszyscy wiedza jaka jest maksymalna moc najsilniejszej maszyny pod MOSa. Jednak wszystkim to wystarcza i nie jest wazne to ze nie da sie na tym obejrzec z pelna jakoscia filmu w FullHD. Rozumiesz co to jest hobby i dlaczego ci ludzie robia to na takim a nie innym sprzecie? Obawiam sie ze nie... choc sam napisales (...) jak niewiele potrzeba do szczescia.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2012 01:18:27 przez Phibrizzo
[#53] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #51

przeciez Pentium M to dzisiaj w swiecie x86 zwykla slabizna ... Rozumiesz ?

Rozumie. Użyj Pan tej swojej słabizny do czego¶ ciekawszego niż nędzne trolowanie. Prawdziwa warto¶ć sprzętu okre¶lana jest tym, do czego użytkownik go wykorzystuje. Zrób Pan co¶ ciekawego na tym swoim Pentium i pochwal się na pececiarskim forum. A nam pozwól w spokoju robić swoje na G4.
[#54] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@Phibrizzo, post #52

Rozumiesz co to jest hobby i dlaczego ci ludzie robia to na takim a nie innym sprzecie? Obawiam sie ze nie...

prawde mowiac, to dzisiaj nie rozumiem dlaczego amigowe hobby u niektorych przerzucilo sie na lipne Maki z PPC :), a kiedy mowa o PC x86, to juz nie amigowe hobby i idz sobie na inne forum etc. :).

Generalnie, na szczescie, kolej rzeczy jest taka, ze jak system zamknie sie w nierozwojowej architekturze - tutaj PowerPC G4, to w koncu calosc wyladuje w emulacji na rozwojowej architekturze - tutaj x86. Obawiam sie, ze tego nie rozumiecie, ale przygotowuje Was na to
[#55] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@widelec, post #53

Zrób Pan co¶ ciekawego na tym swoim Pentium i pochwal się na pececiarskim forum. A nam pozwól w spokoju robić swoje na G4.

dla mnie x86 jest juz sprzetem amigowym. :)
[#56] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #54

(...) to w koncu calosc wyladuje w emulacji na rozwojowej architekturze - tutaj x86

Ok, to moze ja tez sie pobawie we wrozke ;)
Nie twierdze ze tak sie nigdy nie stanie, jednak uwazam ze jesli juz to nastapi to myslisz ze ktos sie bedze bawil w emulacje PPC na x86? To chyba sobie zartujesz.
Co bedzie wiekszym problemem: przekompilowanie zrodel na x86 czy rozwijanie przez kolejne 15 lat emulatora?
[#57] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #55

dla mnie x86 jest juz sprzetem amigowym.

A co mnie obchodzi czym dla Ciebie jest x86? I czy ja co¶ o Amidze? Amiga to w innym dziale, tutaj jest dział MorphOSa, zauważyłe¶? A tak IMO Twoja "odpowiedĽ" nie ma nawet ułamka poł±czenia z moj± wypowiedzi±...

Obawiam sie, ze tego nie rozumiecie, ale przygotowuje Was na to

Obędzie się bez ewangelizowania. Poradzimy sobie. Nieważne czy będziesz za, przeciw czy wymy¶lisz sobie trzeci± opcję. Przejdziemy obok tak jak przeszli¶my obok wszystkich poprzednich troli.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2012 01:52:46 przez widelec
[#58] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #55

dla mnie x86 jest juz sprzetem amigowym.

Ok, niech Ci bedzie. Nie bede sie z tym spieral bo w obecnych czasach okreslenie co jest dla kogo Amiga lub system amigowy sa bardzo rozmyte. Jednak jesli kozystasz do amigowania UAE to zamknales sie w nierozwojowym systemie 3.x. Brawo. Chyba ze jak napisales wyzej "to Ci do szczescia wystarczy". Bo chyba mi nie chcesz powiedziec ze PC z Windowsem sa dla Ciebie nowa wymazona platforma amigowa.

Nawet jesli kozystasz z UAE to wiesz ze nie da sie tam zrobic pewnych rzeczy vide ogladanie filmow i chcac-niechcac musisz skozystac z innego rozwiazania. Czujesz analogie?
[#59] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #38

widocznie ten Xeon jest gorszy od Pentium M

Albo jak widać, moc to nie wszystko :)
[#60] Re: Już za jaki¶ czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@Phibrizzo, post #56

Co bedzie wiekszym problemem: przekompilowanie zrodel na x86 czy rozwijanie przez kolejne 15 lat emulatora?

Jezeli przekompilowanie zrodel na x86 jest tak latwe to tylko swiadczy o indolencji tworcow MorphOS, ktorzy uczepili sie jak rzep ogona nierozowojowej architektury PowerPC, a jezeli tak trudne, to emulator bedzie okej, bo na kolejne 15 lat ten sprzet od shitowatego Apple nie wystarczy :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane s± tzw. cookies (ciasteczka). Służ± ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jeste¶my zobowi±zani do poinformowania Cię o tym w wyraĽniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przegl±darki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem