[#31] Re: zakup amigi - proszę o rady

@lucasrsi, post #30

Czyli lekko podsumowując (taki obraz mi się klaruje), to co na początek byłoby potrzebne:

1) Amiga 1200
2) kabel RGB-Scart +telewizor
3) zestaw tzw. PCMCIA Transfer Kit z kartą CF - do przeniesienia danych z PC na amigę i zgrania na dyskietki
4) mysz/joye

opcjonalnie mile widziane:
Karta 4 MB Fast RAM
CF-HDD Kit 4.0 GB

czy coś przeoczyłem?
[#32] Re: zakup amigi - proszę o rady

@lucasrsi, post #31

Tu masz sklep gdybyś potrzebował jakieś dodatkowe akcesoria. Idz tam i poszperaj.
Karta 4MB Fast lub preferencyjnie 8MB. Lub najlepiej od razu 50mhz Blizzard 1230 mk III/IV , będziesz sobie mógł zainstalować ładny Classic Workbench ADVSP Moja "goła" Amiga (tylko 2mb chip) na samym początku ani rusz żadnej gry z pod Whdload w Workbench. Działały tylko dyskietkowe gry. A taraz transformacja jakby piorun strzelił! :P W kwietniu wiedziałem o Amidze tyle co i ty.
[#33] Re: zakup amigi - proszę o rady

@Art, post #32

Piękny namiar, dzięki
to co tam sprzedają to można w ciemno brać? tzn jeśli jest joy używany to znaczy że 100% działa jak rozumiem, a jeśli jest A1200 używka - to działająca, a jej stan można obejrzeć przed zamówieniem?
p.s. nowa 1200tka za 750 zł?....

właśnie zauważyłem że to sklep z Łodzi, w dodatku koło mojej roboty:):)))))
świat jest mały, dzięki piękne jeszcze raz.

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2012 13:13:01 przez lucasrsi
[#34] Re: zakup amigi - proszę o rady

@lucasrsi, post #33

p.s. nowa 1200tka za 750 zł?....

Zbyt pięknie by było... Pojawiły się kilka lat temu ale szybko zniknęły. Przydałoby się odkrycie zapomnianego magazynu pełnego Amig prosto z fabryki tak jak podobno odnaleziono swego czasu małe Atari w Meksyku.
[#35] Re: zakup amigi - proszę o rady

@lucasrsi, post #33

To co tam sprzedają można brać prawie w ciemno. Najpierw zadzwoń, żeby się upewnić, że towar jest dostępny. Jeśli ma jakieś wady, właściciel na pewno Cię o tym poinformuje (przynajmniej tak było w przypadku moich zakupów). Nie ma też problemu z wymianą starego sprzętu na inny z dopłatą. Poza tym dają gwarancję co też jak na tak leciwy sprzęt jest nie bez znaczenia.
[#36] Re: zakup amigi - proszę o rady

@lucasrsi, post #31

Witam. Przepraszam, że odświeżam temat, ale mam podobne wątpliwości, co miał autor tematu. Moja 500-cetka z cały oprzyrządowaniem i setkami dyskietek, gdzieś zaginęła jakieś 10 lat temu. W związku z tym, w końcu postanowiłem, że kupię sobie Amigę 1200, dlatego mam kilka pytań, otóż:

1. Jaka jest orientacyjnie aktualna cena rynkowa używanej Amigi 1200 bez akcesoriów?
2. Czy jednostki na stronie: http://www.efunzine.com jest sprzedawana z zasilaczem czy bez?
3. Jaki zasilacz kupić? Standardowy wystarczy czy lepiej kupić jakiś mocniejszy?
4. Jaka jest standardowa długość kabli joysticków i myszki do Amigi? Czy można ew. chałupniczo zwiększać ich długość?
5. Jaką kupić kartę sieciową do internetu?
6. Czy rzeczywiście opłaca się kupić kartę 50mhz Blizzard 1230 mk III/IV ? Ona kosztuje z 600 zł więc pytam. Amigę będę używał głównie do gier, ew. internet. Gry chciałbym przetrzymywać bezpośrednio na dysku, rzadziej na dyskietkach.
7. Jaki system warto zainstalować? Jest jakiś w standardzie? Poszczególne systemy generalnie się bardziej różnią funkcjonalnością czy estetyką? Są jakieś rozbieżności pomiędzy tymi systemami, tak jak np. Win98 a XP??
8. Czy jest możliwość robienia zapisów gry w czasie rozgrywki? Czy trzeba gry ciągiem przechodzić?
9. Jaki jest Wasz stosunek do padów amigowych?
10. Są polecane jakieś joysticki? Pamiętam, że ongi zawsze miałem z nimi problem, łamały się w środku, musiałem kleić.

Myślę, że wystarczy już tych pytań, z góry dzięki za odpowiedzi.:D
[#37] Re: zakup amigi - proszę o rady

@cancel, post #36

1. sama jednostka 300-500PLN, w zależności od stanu;
2. Tak, jak jest napisane na stronie - "cena obejmuje zasilacz";
3. Do 030 i dysku twardego standardowy wystarczy;
4. Różna, można kupić przedłużki;
5. Tu ci nie pomogę. Od zawsze w małych amigach korzystam z kart WiFi, których kiedyś tam nakupiłem 4-5 sztuk. Ale do tego, to najlepiej mieć 030. Nie wiem, jakie karty kabelkowe na PCMCIA działają, trzeba zapytać innych;
6. Jak znajdziesz takie dwie po 600PLN, to jak najbardziej, a ja wezmę drugą ;)
7. Do 030 najlepszy będzie któryś z pakietów ClassicWB;
8. To zależy od konkretnej gry;
9. Jak dla mnie, do wyścigów mogą być, we wszystko inne wolę grać na klawiaturze/dżojsticku;
10. Ja preferuje QucikJoye - seria || (2) lub TopStar;

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2013 12:51:31 przez _arti
[#38] Re: zakup amigi - proszę o rady

@cancel, post #36

1. Ceny bywają różne, w zależności od napalenia zawodników biorących udział w aukcji. Z tego co obserwuję to pomiędzy 250 - 350zł.
2. Najlepiej byłoby napisać, albo zadzwonić i zapytać.
3. Mój standardowy zasilacz spokojnie daje radę, a mam w desktopie, bo oczywiście mówimy o desktopie: A1200, FAST-ATA, Blizzard 060 + 64MB Ram-u, napęd CD-Rom, karta CF jako dysk twardy, do tego karta WiFi. Nie mam żadnych problemów z prądem ;)
4. Jeśli chodzi o Joysticki to można na Allegro, albo w firmie MATT kupił przedłużacze do Joyów. Natomiast myszki mają różne długości kabli. Sam mam kilka myszek amigowych i każda ma inną długość kabla. Po pewnym czasie i tak będzie chciał kupić przelotkę i mysz laserową ;)
5. Możesz używać zarówno kart sieciowych na kablu jak i WiFi.
Ważne aby to był TYP II PCMCIA czyli karty 16-bitowe. Karty typu Card BUS nie działają w Amidze.
Sterownik do karty 3c589 firmy 3 com.
Sterownik CNET. Działające modele masz w MANUALU.
Sterownik do kart WIFI. Sam używam Orinoco obecnie.
Orinoco wspiera WPA/TKIP i nie wymaga flaszowania.
6. Jeśli się zdecydujesz to polecam Blizzarda 030 IV. Nowsza i lepsza konstrukcja. Gry na dyskietkach tracą sens po tym jak zaczniesz używać WHDLoad. Na pytanie czy jest sens kupowania Blizzard IV 030 musisz sam odpowiedzieć sobie. Dema, gry, wygodniejsze działanie systemu.
7. Do gier wystarczy Amiga OS 3.1
9. Nie lubię padów, ale to jest moje zdanie. Dużo lepiej mi się gra standardowym Joyem. To pewnie raczej kwestia przyzwyczajenia.
10. Jestem fanem Apache'a, gumkowego.
[#39] Re: zakup amigi - proszę o rady

@Sir_Lucas, post #38

No super. Jeszcze mnie frapuje to zapisywanie gier. Rozumiem, że można zapisać rozgrywkę, tylko wtedy kiedy w opcjach gry jest opcja "zapisu"? Np. Cannon Fodder nie zapiszę?
[#40] Re: zakup amigi - proszę o rady

@_arti, post #37

Jedyne, co chcialbym odradzic to zakup "nowej" Amigi 1200 w eFunzine. Kolega taka kupil, wyglada wlasciwie identycznie jak uzywana z tego samego sklepu kupiona przez innego znajomego. Nic bym przeciwko temu nie mial gdyby nie to, ze roznica w cenie to ponad polowa wartosci, a wyglad tych komputerow wola o pomste do nieba.
[#41] Re: zakup amigi - proszę o rady

@cancel, post #39

Cannon Fodder akurat ma zapis stanu gry ;)
[#42] Re: zakup amigi - proszę o rady

@_arti, post #41

Ok dzięki. Jeszcze odnośnie Karty Fast RAM. Czy warto dopłacać do wersji 8 MB - poczuje jakąś różnice w praktyce? http://www.efunzine.com/efnz.php?a=kat&id=94&sid=975592b8b610959a47197113d69a1e1c
[#43] Re: zakup amigi - proszę o rady

@cancel, post #42

WHDLoad z 8MB będzie działać znacznie lepiej, ale zablokujesz sobie PCMCIA. Przy 4MB albo z turbo PCMCIA nie jest blokowana.
[#44] Re: zakup amigi - proszę o rady

@cancel, post #42

Rozszerzenia pamięci o 8 MB blokują możliwość używania kart PCMCIA (ale w większości kart turbo, także w Blizzardzie IV NIE BLOKUJĄ).
Pisałeś wczesniej o zakupie Blizzarda IV - oczywiście wiesz, że podlinkowane przez Ciebie rozszerzenia pamięci używasz ZAMIAST Blizzarda IV... albo, albo. W Bllizzardzie IV (podobnie jak i w większości kart turbo i części rozszerzeń pamięci) pamięć dokładasz na karcie za pomocą modułów SIMM.

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2013 20:54:08 przez wali7
[#45] Re: zakup amigi - proszę o rady

@wali7, post #44

Tak wiem, że zamiast Blizzarda. Tylko doszedłem do wniosku, że natenczas nie potrzebna mi karta tego pokroju. Z czasem dokupię tudzież wymienię komponenty, w miarę potrzeb.

Mogę prosić o link do tej przejściówki dla Karty CF pod Amigę?
[#46] Re: zakup amigi - proszę o rady

@cancel, post #45

Mozecie sie klocic do woli o to, co napisze, ale jezeli:
- Kolega chce kupic turbo i miec spokoj raz na zawsze - i ze stabilnoscia, i z obsluga PCMCIA - niech bierze Blizzarda 1230-IV
- Kolega chce kupic turbo i wyrzucic Amige przez okno nastepnego dnia - niech kupi Apollo.
[#47] Re: zakup amigi - proszę o rady

@F7sus4, post #46

Popieram przedpiscę. Sam mam Apollo tylko z powodów finansowych.
[#48] Re: zakup amigi - proszę o rady

@F7sus4, post #46

Jesli chodzi o 030-tki to lepszych niz Blizzardy w/g mnie jeszcze nie zbudowano :)

A w Apollo 99% problemow powoduja niekontaktujace MACH-y. Wlutowac w plytke i po sprawie. Stabilniejszej karty ze swieca szukac :) No i jak juz myslec o Apollo to raczej nie widze sensu kupowania mniejszego niz z 040 na pokladzie.
[#49] Re: zakup amigi - proszę o rady

@mccnex, post #48

Nie chce zaogniac dyskusji, ale w przypadku 060 sprawa ma sie identycznie. Blizzarda 1260 z przelutowanym MC68060RC66 na oscylatorze 80MHz nie zamienilbym na zadna inna karte. Wykrecanie 80MHz z raptem 50MHz-owego procesora na Apollo to blada komedia. O ilosci supportowanego RAMu, i wybrednosci w jego obsludze, nie wspominam.

Anyway, 060 "wylacznie do gier" to albo najzywsza forma paranoi, albo skutek uboczny pokolenia bananowych dzieci. 030 do oldschoolu wystarczy z powodzeniem, nawiazka i zakaska.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2013 01:58:12 przez F7sus4
[#50] Re: zakup amigi - proszę o rady

@Jenot, post #43

Warto sprawdzić to rozwiązanie.

Osobiście nie testowałem, ale na niemieckim forum piszą że działa.
[#51] Re: zakup amigi - proszę o rady

@F7sus4, post #46

Ten Blizzard jest trudno dostępny i wydaje się, że coraz droższy. O ten model chodzi?: http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=40&sid=f852ce06220693c6bd9555dc511a608d

Zauważyłem, że niektóre te karty mają już zbudowany wentylator chłodzący lub sami użytkownicy opcjonalnie zaopatrują się w jakiś wentylator. Czy te karty mają tendencję do zbytniego łapania temperatur? Trochę się tego obawiam, przeto wole zbadać sprawę.
[#52] Re: zakup amigi - proszę o rady

@cancel, post #51

Sporo ludzi bedzie tu polecac 20 letniego blizzarda nie przecze to najlepsza kontrukcja w swojej klasie Ale stara, ja juz mialem kilka turbin ponad 20 letnich I ciagle cos w nich rylem , zle machy kontakowaly , za mocno w slocie siedziala , kondensatory nie trzymaly pojemnosci , bateria wylala , simmy za wysokie opieraly sie o klawiature , ciagle cos po zakupie ACA 1232 jako karty do gier jestem w pelni usatysfakcjonowany I zalecam Tobie isc w tym kierunku kupowac do Amigi nowe rzeczy jak tylko jest to mozliwe , zaraz sie zaczna ataki ze to nie ten klimat bo blizzard ma dusze , ale poczekaj tylko jak wypuszca nowa karte o ile wypuszcza z ppc do duzych Amig lub jakies nowe turbiny na bazie 060 to na allegro nie odpedzisz sie od aukcji starych przegrzanych po overclockingu cyberstormow , moje zdanie jest takie co idzie kupowac nowe !! Dopoki chce sie Im jeszcze produkowac sprzet na te zabytki
[#53] Re: zakup amigi - proszę o rady

@F7sus4, post #49

Zaogniasz dyskusję oczerniając produkt. Również używam Apollacza i nie dam złego słowa powiedzieć. Nawet jak miałem machy w podstawkach, karta była super stabilna. Przy okazji updatu do 060 mam przelutowane machy i nadal twierdzę, że karta jest fantastyczna i stablina. Nigdy też nie miałem problemu z pamięciami na niej. Uprzedzając, tak miałem do czynienia z Blizkami (III/IV oraz 1240 TERC), do nich również nie miałem zastrzeżeń. (Edit: A jednak pamiętam, w BIV trzeba było podkładać 5 złotówkę pod grzejącą się 030tkę ;) w Apollo się nie zdarzyło ;) )

@madwawa: zgadzam się. Choć szczerze, nie miałem jeszcze z żadnym akceleratorem od Jensa do czynienia, wydaje mi się, że takie retro jak whd - aca ze swoim szybkim ramem załatwiają jak trzeba.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2013 09:49:42 przez baderman
[#54] Re: zakup amigi - proszę o rady

@madwawa, post #52

Używałem Blizzarda IV, 040 i 060, dwa ostatnie mam i używam do dzisiaj i nie miałem nigdy problemów ze źle kontaktującymi machami czy kondensatorami lub bateriami, co więcej nie miałem też problemów z koniecznością robienia timefixów jak to bywa z kartami ACA, podpinałem te karty pod sloty zorro z kartą GFX i też działały czego ty z ACA raczej nie zrobisz. Mam też do nich kontroler SCSI. ACA ma jedną zaletę, jest nowa, niektóre jeszcze mają drugą bo są w ciągłej sprzedaży i to koniec ich zalet.

Pozdrawiam
[#55] Re: zakup amigi - proszę o rady

@RadoslawF, post #54

@radoslawf mialem podobne obawy przed zakupem ACA , obcowanie z nia rozwialo wszelkie watpliwosci
[#56] Re: zakup amigi - proszę o rady

@madwawa, post #55

Bo to nie są całkiem złe karty, niestety część z nich nie jest dobra i wypadało by ewentualnego nabywce o tym uprzedzać. Ale generalnie to dobre rozwiązanie dla kogoś kto chce bawić się tylko desktopem bez dużej rozbudowy, zwłaszcza jak ktoś chce mieć nową kartę a nie dwudziestoletnią.

Pozdrawiam
[#57] Re: zakup amigi - proszę o rady

@RadoslawF, post #56

Sami szybko znalezliscie mankamenty pozostalych konstrukcji. A to koniecznosc robienia timing-fixow, a to problemy z adresowaniem pamieci, a to wybrednosc osadzonych kosci itd. W Blizzardzie takich niespodzianek po prostu nie ma: "Plug & Play". Gdybym byl zlosliwy zapytalbym, po co komu konstrukcja z natywnym MC68030 50MHz, przeciez lepiej wziac karte z podkrecana piszczalka 25/33MHz, bo jest nowa!

nie karmić trolla!
[#58] Re: zakup amigi - proszę o rady

@F7sus4, post #57

Problemy z blizzardami sa tez obecne sam wspomniales ze kolega oplakiwal 060 bo mu sie syply kosci mach ;) , dziekuje za karte ktora ma 20 lat kosztuje 1600 zl I ryzyko uszkodzenia jest od zaraz po zakupie za te pieniadze mam Amige 4000 ktora zawsze bedzie w cenie odwrotnie do starzejacej sie karty turbo ktora szybko mozna zamienic na 030 I dalej przestawiac ikonki w workbenchu , czasy gdzie 060 byla wykorzystywana do prac minely . Amiga dzisiaj sluzy do grania i wspominek z tamtych lat
[#59] Re: zakup amigi - proszę o rady

@F7sus4, post #57

Karta jest nowa, procesor na pewno nie jest. Jestem przeciwnikiem przetaktowania bo skraca to żywot procesora, zwłaszcza takiego grzejnika jakim jest 030 powyżej 40MHz. Zamiast przetaktowywać 030 lepiej kupić kartę z 040 lub 060.

Pozdrawiam
[#60] Re: zakup amigi - proszę o rady

@cancel, post #51

Odnośnie temperatur - posiadałem swego czasu Blizza 030/50. Nie raz chodził całodobowo w upalne lato i karta stabilna jak skała, choć przy próbie oceny temperatury prcesora można się było nieźle oparzyć. Nie stosowałem żadnego chłodzenia, natomiast Amigę posiadałem wtedy w obudowie tower Mikronika.
Mtec czy rozszerzenie Fast chłodzenia nie wymagają, wg mnie Blizz030 też nie.
Blizzard działał na wszystkich płytach głównych na jakich próbowałem. Jedyny problem jaki z nim miałem to pamięć edo-ram - działała bardzo niestabilnie, ale równie dobrze mogła to być wina uszkodzonej pamięci.
Raz kiedyś podkusiło mnie kupić Apollo 040 (tanie wtedy były, zapłaciłem 160zł) i oczywiście nie bardzo chciało działać na mojej płycie 1d1. Kupiłem więc płytę główną rev2b i działało jeszcze gorzej tzn wcale. Natomiast na płycie 1d1 Korniego działało dobrze, nawet lepiej niż jego własne Apollo ze względu na całkiem niezłe chłodzenie.

Blizz 030 ma w tym porównaniu przewagę szybkości działania systemu oraz możliwości uruchomienia niektórych nowszych gier pokroju Napalmu czy doomowatych, natomiast jeśli możesz się obejść bez tych ostatnich to chyba lepiej na początek kupić sam fast albo tańsze turbo, wszystkie gry z czasów A500 ruszą na whdload a to właśnie dla tych gier najczęściej się wraca do Amigi. Gdyby ceny kart były jak dawniej (tzn 80zł za Blizza) bez zastanowienia można by kupić, jednak jeśli faktycznie karty pcmcia działają na roszerzeniach 8MB oraz kartach typu M-tec (sam taką posiadam, niedługo sprawdzę) to można myślę spokojnie poszukać tańszych kart. Do starych gier będzie dokładnie tak samo dobra, a nawet i niektóre nowsze produkcje idzie uruchomić (xtreme racing, worms dc czy im podobne nowsze twory Agowe).

To takie tylko moje przemyślenia po kolejnym posiadaniu 000, 030, 040, 020 oraz znów 030, ale w wydaniu m-teca :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem