[#60]
Re: zakup amigi - proszę o rady
@cancel,
post #51
Odnośnie temperatur - posiadałem swego czasu Blizza 030/50. Nie raz chodził całodobowo w upalne lato i karta stabilna jak skała, choć przy próbie oceny temperatury prcesora można się było nieźle oparzyć. Nie stosowałem żadnego chłodzenia, natomiast Amigę posiadałem wtedy w obudowie tower Mikronika.
Mtec czy rozszerzenie Fast chłodzenia nie wymagają, wg mnie Blizz030 też nie.
Blizzard działał na wszystkich płytach głównych na jakich próbowałem. Jedyny problem jaki z nim miałem to pamięć edo-ram - działała bardzo niestabilnie, ale równie dobrze mogła to być wina uszkodzonej pamięci.
Raz kiedyś podkusiło mnie kupić Apollo 040 (tanie wtedy były, zapłaciłem 160zł) i oczywiście nie bardzo chciało działać na mojej płycie 1d1. Kupiłem więc płytę główną rev2b i działało jeszcze gorzej tzn wcale. Natomiast na płycie 1d1 Korniego działało dobrze, nawet lepiej niż jego własne Apollo ze względu na całkiem niezłe chłodzenie.
Blizz 030 ma w tym porównaniu przewagę szybkości działania systemu oraz możliwości uruchomienia niektórych nowszych gier pokroju Napalmu czy doomowatych, natomiast jeśli możesz się obejść bez tych ostatnich to chyba lepiej na początek kupić sam fast albo tańsze turbo, wszystkie gry z czasów A500 ruszą na whdload a to właśnie dla tych gier najczęściej się wraca do Amigi. Gdyby ceny kart były jak dawniej (tzn 80zł za Blizza) bez zastanowienia można by kupić, jednak jeśli faktycznie karty pcmcia działają na roszerzeniach 8MB oraz kartach typu M-tec (sam taką posiadam, niedługo sprawdzę) to można myślę spokojnie poszukać tańszych kart. Do starych gier będzie dokładnie tak samo dobra, a nawet i niektóre nowsze produkcje idzie uruchomić (xtreme racing, worms dc czy im podobne nowsze twory Agowe).
To takie tylko moje przemyślenia po kolejnym posiadaniu 000, 030, 040, 020 oraz znów 030, ale w wydaniu m-teca :)