[#40]
Re: Przeciek być może kontrolowany?
@MinisterQ,
post #19
Jeśli chodzi o mnie, to co do PC to masz rację - kupowanie amigowego systemu do PC tylko po to aby od czasu do czasu odświerzać wspomnienia nie ma kompletnie sensu... to byłby tylko taki drugi Amithlon.
Wiem że zabrzmi to głupio, ale wydaje mi się, że używamy niszowych systemów w rodzaju AmigaOS 68k, AmigaOS4, czy Morphosa po części dlatego, że chodzą na sprzęcie na którym nie odpalimy "wiodącego" systemu jakim jest Win. Skoro już wydaliśmy relatywnie (w stosunku do jego realnych możliwości technicznych) dużo pieniędzy, i nie da się na tym odpalic nic innego - dopieszczamy ten "dziwaczny" ;) system który na tym mamy.
A wracając do meritum, czyli maca mini PPC, to obecnie też się on staje sprzetem niszowym. Co prawda firmowany przez firmę na topie, ale ze stosunkowo juz powolnym (w porównaniu do najnowszych CoreDuo w nowszych konstrukcjach Apple) i niekompatybilnym procesorem. Nie wiem jak wygląda kompatybilność nowego macowego softu - czy chodzi również na PPC. Ale niezależnie od tego jak jest, i jak to ew. rozwiązano od strony technicznej, to jest tylko kwestią czasu, kiedy żaden nowy program dla OS X nie pójdzie na G4 tylko dlatego, że wymaga czegoś znacznie mocniejszego (nie chodzi mi o kompatybilność, tylko szybkość... podobnie jest w przypadku 68k - teoretycznie można na to skompilować wszystko, ale cóż z tego, skoro najszybszy proc z tej rodziny to 68060 66 MHz).
A sam mac mini ma dla mnie same zalety - mały, poręczny, ładny, niebanalny design, szybki (w porównaniu do mojego pegowego 1 GHz) procesor, do tego bardzo przystepna cena. Gdyby zamiast kolejnej plotki i filmiku, na PPA ukazał się dzisiaj news o wypuszczeniu MOSa2.0 na maca mini, to już bym go zamówił (MOSa), a na Allegro licytowałbym tego maca mini G4 za 1000 zł, którego widziałem tam wczoraj :) . A po kupnie, OS X powędrowałby na półkę... po co mi system bez softu? Po co miałbym kupować soft na to, skoro każdy potrzebny mi program mam na PC (legalny - wydałem na to sporo kasy), na którym mam w dodatku dużo szybszy niż G4 CPU?
No i oczywiście możliwość odpalenia MOSa na laptopie :)
Ostatnia edycja: 17.01.08 10:59:14