Wątek zamknięty
[#61] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@Hellena, post #56

dodadzą AmigaDe(mo) i już będzie full amigowy

[#62] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@MDW, post #54

To prawda, że AROSowcy nigdy nie spodziewali się, że ich system zostanie oficjalnym amigowym systemem.

AROS Team prowadził w tej sprawie rozmowy z Amiga Inc dawno temu. Zakończyły się fiaskiem, bo Amiga Inc zażądała zamknięcia kodu źródłowego.

A tak na marginesie, nie podniecałbym się tak bardzo tym newsem. Commodore USA to maleńka firma i nie wiadomo, co z tego wszystkiego wyniknie. Cieszę się ale bez euforii...

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2010 09:35:19
[#63] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@General_Specific, post #59

Aros to aros, morphos to morphos a AmigaOS to AmigaOS, proste :)

[#64] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@Hellena, post #63

Aros to nowy SYSTEM AMIGI.
[#65] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@cacodemon666, post #27

No dobrze, a teraz głos rzeczywistości: Zamiast toczyc dalsze spekulacje czy nie lepiej poczekać, aż sprawa się potwierdzi? Bo jak na razie to mamy tylko notę prasową od Commodore USA. To trochę mało. Amiga Inc. obiecywała kiedyś w prasie stadion sportowy i inne cuda.

Tak tylko przypominam, żeby zachować trochę sceptycyzmu. Żeby potem nie było łyso.

@Hellena:

MorphOS to nie MorphOS. To "taki mix wszystkiego i niczego©
" :D

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2010 09:40:23
[#66] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@BuLa, post #64

Jasne

[#67] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@Hellena, post #63

Jesteś fanem Amigi, czy systemu operacyjnego? ;)

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2010 09:38:40
[#68] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@cacodemon666, post #66

Dlaczego sarkastycznie probujesz zaprzeczac faktom?
W linku ktory podalem jest napisane czarno na bialym ze CommodoreUSA stalo sie dysponentem praw do marki Amiga. Komputery ktore pojawia sie w ich ofercie (nowe Amigi) beda korzystaly z systemu AROS ktory niniejszym stanie sie nowym SYSTEMEM AMIGI.
Dosyc juz tej nienawisci do Amigi i jej SYSTEMU!
Potwierdzasz tylko moje wczesniejsze przypuszczenia ze jestes WROGIEM AMIGI!!

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2010 09:41:25
[#69] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@FOrest, post #67

Amigi i AmigaOS, uprzedajac zapewne Twoje pytanie odpowiem Ci ze Amiga x86 mnie nie interesuje.

[#70] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@FOrest, post #62

ja się cieszę, że skonczą się wojny naklejkowe :) a systemy będa oceniane po możliwościach

[#71] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@Hellena, post #69

niekótrych nie interesuje ppc a jeszcze innych 68k, czego to dowodzi ?

[#72] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@G. Kraszewski, post #30

Dlaczego niefirmowy? Apple to jakaś firma w końcu jest, ma doświadczenie w produkcji hardware.

[#73] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@FOrest, post #57

FOrest,

Muszę Ci się do czegoś przyznać...

Zawsze traktowałem Ciebie trochę jak dziwaka. Taki współczesny Don Kichot który idzie swoją dziwną drogą i robi dziwne rzeczy. Przecież większośc wątków w dziale AROS była zakładana przez Ciebie, a i myślę że połowa (ta większa ;) ) postów tam jest również Twojego autorstwa.

Przeczuwałem że kiedyś za naście - dziesiąt lat x86 musi zastąpić PPC w Amigowym światku - po prostu nie będzie na rynku nowych/używanych i w miarę wydajnych komputerów z prockiem PPC. Przecież raczej nikt nie będzie się bawił w przeróbki sterowników przemysłowych.
W tej przyszłości pozostałbyby dwie alternatywy:
1) Przepisać AOS/MOS z PPC na platformę x86 (a może platforma ARM będzie lepszą alternatywą w przyszłości...).
2) Wziąć AROS-a - system juz istniejący; co prawda nie perfekcyjny, i go "dopieścić".

Ale nie sądziłem że AROS tak szybko wejdzie naprawdę dużymi krokami do Amigowego światka.

Szacunek dla Ciebie i Twojej tutaj pracy. OK
[#74] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@FOrest, post #62

Ja to doskonale wiem, tylko nie mogę powstrzymać dzikiej radości na myśl sraczki której od tego newsa dostał pewien fotograf :)
[#75] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@recedent, post #65

Pewnie, że trzeba poczekać. Niewykluczone, że jazda na znaczku i sentymencie jest kolejną próbą wydojenia portfeli sympatyków.

Ciekaw jestem jak ta maszynka będzie wyglądać, przy czym zakładam już na wstępie, że wizualnie nie zachwyci.
[#76] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@General_Specific, post #74

W jednej chwili z najwiekszego oredownika Amigi i jej systemu stal sie ich WROGIEM!
[#77] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@recedent, post #65

To prawda. Zaczekajmy na fakty.

[#78] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@stachu100, post #73

He he dzięki. Tak naprawdę to każdy z nas trwając przy amigowym hobby jest trochę dziwakiem w oczach reszty świata...
Miejmy nadzieję, że ten news nie okaże się jakąś kaczką dziennikarską.
:)

[#79] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@FOrest, post #62

Dokładnie tak.Nie ma co popadać w zbytni huraoptymizm.Trzeba poczekać na oficjalne stanowiska obu stron.

[#80] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@recedent, post #65

Amiga Inc. obiecywała kiedyś w prasie stadion sportowy i inne cuda.Amiga Inc. obiecywała kiedyś w prasie stadion sportowy i inne cuda.
[i]

Mam nadzieje ze (de)bill szef a.i oddal pawa do nazwy za dlugi jakie mial i ze ta firma juz wiecej sie nie pojawi na rynku, a na to wyglada ze tak wlasnie sie stalo. Napewno z commodore bedzie latwiej sie dogadywac niz z a.i.

[#81] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@stachu100, post #73

Oby tylko AROS zyskał wsparcie finansowe i nowych developerów. Tylko wtedy to "brzydkie kaczątko" może wyrosnąć na pięknego łabędzia (to taki trochę bajeczny scenariusz :))

Ogólnie super wiadomość i jako Amigowo_Classicowo_Mosowiec trzymam kciuki za powodzenie tego projektu OK

[#82] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@piteq, post #79

Jest to dość interesująca wiadomość, ale ja również proponowałbym zobaczyć co z tego wyjdzie. Każdy może sprzedawać komputery z zainstalowanym AROSem - nie jest tu wymagana żadna zgodna programistów AROSa. iMica i AresOne są już istniejącymi projektami sprzętowymi, a ich twórcy dokładają swoje cegiełki do rozwoju systemu.

Na razie AROS pozostaje AROSem i nic mie nie wiadomo, aby coś miało ulec zmianie.

Edit: typos

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2010 10:05:16
[#83] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@General_Specific, post #74

Pewien fotograf szybko się zaadaptował do sytuacji. Wiaterek zawiał z drugiej strony i już chorągiewka się obraca. Teraz te pecety z Windows 7 i opcjonalnie AROS-em (bo tak ma wyglądać sprzedaż) są już Prawdziwymi Amigami i w jakiś magiczny sposób "zmniejszą podział rynku", rozumiem, że A-Eon zwinie biznes po sprzedaniu 50 sztuk wersji beta swojej płyty z PPC? Ale to nic, najważniejsze w tym wszystkim, żeby stracił MorphOS (co za zajadłość swoją drogą...). Bo przecież do tej pory użytkownicy MorphOS-a nie mogli sobie kupić peceta i zainstalować na nim AROS-a (są w końcu biedni i po zakupie strucla i MorphOS-a muszą 5 lat spłacać raty), dopiero Commodore USA im to umożliwi .

[#84] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@G. Kraszewski, post #83

a po co w ogóle fotografowie się wypowiadają na tematy, na które nie mają zielonego pojęcia jak np. amigi

[#85] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@BuLa, post #19

Pamiętacie jak pisałem o takim scenariuszu? Wychodzi na to, że Hyperion nie dostał wszystkiego (prawa do nazwy Amiga), a jedynie namiastkę tego co chciał. Dlatego trzeba zjednoczyś środowisko, żeby nie było takich sztucznych podziałów jakich doświadczą teraz na własnej skórze również użytkownicy AmigaOS. Ja myślę, że o ile obecne Commodore to firma poważna a nie zombie jak AmigaINC. to należało by sobie życzyć żeby skupiła całe środowisko wokół swego sprzętu i stworzyła nowy jeden system. Jest okazja zależy czy oni mają na to kasę, czy tylko chcą zarobić na nazwie. Konrad Bielski napisał mi kiedys na Execu i miał rację, że zjednoczenie w tej chwili jest niemożliwe, bo nie ma jednego podmiotu, który skupiałby wszystkie prawa do amigi i systemu w jednej ręce może teraz się uda. Chciałbym wielkiego zjednoczenia nawet za cenę przejścia na x86.

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2010 10:22:01
[#86] Re: Nowa Amiga - jaka powinna być ?

@cacodemon666, post #1

spokojnie, bez paniki, na razie to niech to commodore zacznie cos sprzedawac. dwie firmy widmo sie niby dogadaly, ale efektow jak na razie nie ma. co wiecej nie wiadomo czy beda, bo hyperion raczej nie odpusci tego ot tak sobie.

a kondzia nie nazwalbym choragioewka, to co napisal to prosta konsekwencja jego swiatopogladu: nalepka czyni amige, wiec konsekwentnie sie tego trzyma. alleluja i do przodu.
[#87] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@deadwood, post #82

Każdy może sprzedawać komputery z zainstalowanym AROSem - nie jest tu wymagana żadna zgodna programistów AROSa

Pisząc o stanowisku obu stron miałem bardziej na myśli to :)
" Commodore USA posiada także prawa do Kickstartu, co pozwoli dodać do AROS-a zgodność z klasyczną linią komputerów Amiga."

[#88] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@Ender, post #85

Ale ludzie chyba nie chcą zjednoczenia. Tu bardziej chodzi o amigowy feeling a nie o markę. Tak naprawdę to kto ma prawa do nazwy Amiga, czy Commodore niewiele zmienia. Developerzy MOSa czy AOSa nie porzucą swojej pracy, bo jaką mieliby z tego mieć korzyść ? Poczucie przynależności ?
[#89] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@Ender, post #85

Wychodzi na to, że Hyperion nie dostał wszystkiego (prawa do nazwy Amiga),

no nie dostal, maja nazwe z ONE na koncu. AmigaOS jako takiego wbrew pozorom tez nie maja, i te 2 firmy krzak pod tytulem commodore usa i amiga inc spokojnie moga wymyslec taki uklad zeby commodore mogl "AmigaOS" uzywac. moga to zrobic nawet na dziko bo zanim hyperion ich pozwie i byc moze wygra to bedzie juz po ptakach.

Ja myślę, że o ile obecne Commodore to firma poważna a nie zombie jak AmigaINC. to należało by sobie życzyć żeby skupiła całe środowisko wokół swego sprzętu i stworzyła nowy jeden system.

to jest niemozliwe. kazda spolecznosc po osiagnieciu jakiejsc wielkosci dzieli sie na mniejsze, i potem te rozwiajaj sie mniej lub bardziej niezaleznie, to w amiswiatku przezylismy lata temu. zjednoczyc sie mozna wokol ideii i to w zasadzie wszedzie dziala, poza kilkoma odszczepiencami, ale to tez jest norma w kazdej spolecznosci. czerwoni byc moze dostana prztyczka w nos, kilku to zaboli mniej lub bardziej, ale na wielka jednosc bym nie liczyl. bede szczesliwy jak dotychczasowi userzy nie zostana zmarginalizowani. ale trzymam kciuki za twoja wizje, ender, bylo by pieknie jakby sie ziscila.

Konrad Bielski napisał mi kiedys na Execu i miał rację, że zjednoczenie w tej chwili jest niemożliwe, bo nie ma jednego podmiotu, który skupiałby wszystkie prawa do amigi i systemu w jednej ręce może teraz się uda. Chciałbym wielkiego zjednoczenia nawet za cenę przejścia na x86.

i dalej nie bedzie. AROS jest otwarty i niezalezny, MOS tez jest neizalezny, choc nie jest otwarty jak AROS. OS4 jest i bedzie dzieckiem Hyperionu, klasykowcy, co tu duzo mowic, pozostana soba. Przez te wszytskie lata AROS jakos nie zyskal rzeszy userow, nawet jako darmowka z sieci, do odpalenia na posiadanym przez ludzi sprzecie. wiec jakos nie wierze ze zyska dlatego ze ktos bedzie sprzedawal pecety z tym systemem.
[#90] Re: Nowa Amiga - juz wszystko jasne

@zyga64, post #88

Tu bardziej chodzi o amigowy feeling a nie o markę.

Dokładnie tak. Firma Commodore USA nie zrobi żadnego przełomu. Oni planują tylko tani skok na kasę. Chcą sprzedać trochę pecetów z Win7. Ponieważ rynek jest trudny i mocno konkurencyjny, postawili na nietypową obudowę, przyklejenie znaczka "Amiga" i dorzucenie płytki z AROS-em jako "alternatywy" (dla Windows 7 hehehe, przy całej mojej sympatii do AROS-a, to jest całkowita abstrakcja). W USA coś takiego może nawet mieć szansę powodzenia, ale przecież w niczym to nie pomoże ani MorphOS-owi, ani AmigaOS-owi, no może trochę AROS-owi, bo jego nazwa znów wypłynie na powierzchnię w tym czy innym mainstreamowym serwisie informacyjnym. I to będzie tyle. Przecież każdy użytkownik jakiegokolwiek amisystemu, jeżeli chciał się przyjrzeć AROS-owi, to mógł i nadal może zrobić to w każdej chwili, odpowiedniego PC, jeżeli ktoś nie ma, można kupić za sto złotych.

Myślę, że cała ta gorąca dyskusja tutaj nie wynika z tego, co mogą pecety z Commodore USA zmienić w amiświecie. Chodzi nam chyba bardziej o to, żeby trochę pokazać język "jedynym prawdziwym amigowcom", dla których podstawowym argumentem wyższości AmigaOS 4 nad pozostałymi rozwiązaniami była przysłowiowa naklejka. Być może teraz, gdy kurz już opadnie, tak jak napisał rzookol, amisystemy zacznie się porównywać merytorycznie, a nie emocjonalnie. Co wyjdzie wszystkim tylko na korzyść.

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2010 10:45:19
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem