@Sventevith, post #390
I jak chciałbyś to przewidzieć w 2008r.? "to" - czyli co stanieje, a co podrożeje?
Proste prawo podaży i popytu. Jak czegoś nie będzie przybywać to cena nie spadnie.
@Radov, post #388
@Radov, post #377
@Radov, post #388
@wali7, post #392
Co do konsumpcji skarpetek to zobaczymy. (…) analogicznej deklaracji w zakresie spożycia swojej własnej bielizny gdyby czas ukazania się SMP w AmigaOS4 dążył do nieskończoności
- Zarzucasz mi brak podparcia dowodami, podczas gdy sam również obchodzisz je z daleka. Przyganiał kocioł garnkowi?
Więc jak program wykonujący się na jednym rdzeniu miałby zyskać na SMP, skoro uwolnienie rdzenia na którym się on wykonuje da mu w porywach kilka % czasu CPU dzięki przeniesieniu innych zadań na pozostałe rdzenie?
- Biorąc pod uwagę fakt powszechnego obecnie użycia maszyn z wielordzeniowymi CPU, każdy z nas ma praktyczne doświadczenia z tą architekturą.
Teraz piszę na laptopie z dwoma rdzeniami i linuksem, do gier mam pc z czterema rdzeniami i Win, do przeglądania netu używam mini z jednordzeniowym g4 i MOSem, nie widzę jakoś tego oszałamiającego przyrostu wydajności w codziennych zadaniach dzięki wprowadzeniu SMP.
Bardzo mało programów codziennego użytku (chyba że zajmujesz się modelowaniem przepływu rzek.... ja nie) używa więcej niż jednego rdzenia, a z uwagi na niewielkie obciążenie systemu pozostałymi zadaniami (o czym pisałem wyżej), wpływ obecności kolejnych rdzeni jest znikomy.
Aby efektywnie wykorzystać SMP (czyli zaobserwować co najmniej kilkudziesięcioprocentowy przyrost wydajności) należy:
(1) dysponować skalowalnym algorytmem,
(2) mieć program wykonujący ten algorytm z użyciem SMP.
Kto z pośród kilkuset potencjalnych posiadaczy X1000 będzie pisał te programy, skoro dużo bardziej popularna Samantha wciąż nie może się doczekać porządnych sterowników?
Dlaczego systemy wieloprocesorowe nie skalują się dobrze sam wiesz
ja pisałem o problemach z dostępem do RAM (cóż z tego że cache L2 czy L3 są szybkie, już nie mówiąc o kontrolerze, skoro i tak w końcu dane trzeba pobrać z wolnego RAM - zwłaszcza w przypadku systemu wielozadaniowego).
@krashan_, post #395
Oba wszakże renderery wymagają dostępu do tych samych danych sceny.
Poza tym trzeba się dobrze postarać przy renderowaniu linii styku obu części, np. poprawnie wykonać antialiasing.
@Radov, post #396
@Sventevith, post #393
Bredzisz, gdzie napisałem, że zwoln ?i W następnym zdaniu masz odpowiedź.
Jeśli chcesz aby program był szybszy na 2 rdzeniach musi umieć, z tego korzystać
@krashan_, post #399
Jeżeli się rdzeniom te dane zmieszczą w pamięciach podręcznych to dobrze. Jeżeli nie, będą konkurować o dostęp do szyny głównej pamięci RAM.
@Radov, post #396
@Radov, post #401
@wali7, post #402
Po trzecie, jakie konkretnie programy oczekujesz że wykorzystałyby w AmigaOS4 SMP... gdyby się taki pojawił?
@wali7, post #402
Przykład z rozpakowywaniem archiwów jest błędny: program rozpakowujący jest jednowątkowy, ale uruchomiony dwukrotnie to już dwa niezależne procesy.
Po drugie nie przypominam sobie sytuacji, kiedy potrzebowałem jednocześnie rozpakować dwa duże archiwa.
A jeśli nawet ktoś ma taką potrzebę, to chyba nie musi w tym celu kupować komputera za 12k pln.
Po trzecie, jakie konkretnie programy oczekujesz że wykorzystałyby w AmigaOS4 SMP... gdyby się taki pojawił?
Widzę, że Twoje zaufanie do Hyperionu nie jest aż tak wielkie, skoro jesteś skłonny ponieść ryzyko przegranej dopiero przy założeniu timeline dążącego do nieskończoności.
O ile dobrze pamiętam podstawy granic funkcji, to twoje zaufanie do Hyperionu w naszym przypadku dąży do zera. Dobry kierunek usmiech )
@Radov, post #401
@ede, post #404
Ja szczególnie ciekawy jestem, które to będą do tego zaawansowanego radiosity (renderer z Blendera nie wchodzi w grę)
Ps. Do domowego, zaawansowanego radiosity to i7 kręcone na 4.5 GHz teraz się używa raczej.
@Radov, post #405
@Radov, post #396
@wali7, post #410
@mailman, post #1
@Des, post #415
@gx, post #414
Damn, cholernie slabe sa te neoamigi