@recedent,
post #9
Możliwe, że wprowadzę tą fazę przejściową między dniem a nocą - brałem to pod uwagę choć trzeba także to przekalkulować: to więcej pracy i więcej objętości na serwerze. Ale byłoby to miodne. W ogóle byłoby naj, by rozróżnić zachód słońca (poświata czerwona) i poranki (zimny niebieski / zielonkawy / szarawy). Wtedy zrobiłoby się po 4 pliki dla każdej lokacji, poza kanałami, piwnicami czy strychami i pomieszczeniami bez okna, gdzie jedynie zapalenie lampy naftowej czy elektrycznej wchodzi w rachubę. Na dzień dzisiejszy cała grafika miasta zajmuje 142kb więc robiąc po 4 dla każdej z nich, wyszło by już prawie 600kb. Tak więc nie jest to dużo, warto się pokusić o takie rozwiązanie, dzięki za tą propozycję.
Co do świateł w domach, tak, będą świecić się w nocy a niektóre latarnie migać (dzięki AnimGIF). To są właśnie te szczegóły, o których wspominałem, że będę podkręcał ręcznie :), choć chyba zarezerwuję sobie z 3 kolory, których konwersja nie obejmie i nimi będę robił neony, etc.
Właśnie powstaje grafika do systemu walk, dziubania pikselów było sporo i w końcu po trzykrotnym zamknięciu i otwieraniu Personal Paint'a udało mi się uzyskać zadawalający mnie rezultat.. Dziś nazwałem wreszcie roboczo pupilki, jakie będzie można hodować i chodzić z nimi, w walce będą niezastąpione, w życiu - kapryśne, zamierzam rozbudować ich sztuczne IQ :) a nazywają się Fetish na razie :P. W grze postanowiłem wprowadzić losowo układane/generowane Quest'y tak aby każdy gracz mógł np: śledzić jakiegoś NPC'a, znaleźć jakąś rzecz. Specyfikacja jest już dokładnie obmyślana. Dużo tego chodzi mi po głowie, ale tak jak kiedyś sobie powiedziałem: praca nad "kondorkiem" to praca ciągła, projekt życia niemalże :) bo wiem, że jeszcze długo będzie powstawał, ale nie przeszkadza mi to, wręcz przeciwnie. Dzięki za aprobatę z Waszej strony!! Się nie spodziewałem.