@parallax, post #1
Witajcie,
Nowości odnośnie Arcymaga są takie, że obecnie piszę tę grę i chyba wreszcie pojąłem jak widzi ją Krzysztof Matys. Postępy są olbrzymie, zapowiada się kawał dobrej produkcji. Będzie to gra z gatunku zręcznościowych z odrobiną logiki i przygody. W załączniku archiwum z obecną wersją gry, póki co wyświetla się logo tytułowe w atrakcyjny sposób (jakby malowane farbami), u góry widać testowe wyświetlenie klatek animacji bohatera (wprowadziłem elastyczny system załączania animacji do gry, wystarczy przygotować obrazek z klatkami animacji. Na jednym obrazku można zawrzeć nawet kilka animacji, zależy czy starczy miejsca. Dzięki temu systemowi łatwo podmienić klatki animacji w razie czego). Następnie wyświetla się super-atrakcyjną czcionką z cieniowaniem dokument tekstowy opisujący przebieg wydarzeń.
Co więcej opracowałem już jak będzie się dodawało mapy (poziomy) do gry. Będą one w formie ciągów tekstowych, coś jak pliki konfiguracyjne z MS-DOSa
[misja]
sceneria=1 ; oznacza, że poziom jest w scenerii nr 1, decyduje ; o wyborze grafiki.
[mapa]
01=........S.......... ; "S" oznacza skrzynię
02=******************* ; "*" oznacza mur itd.
Zrobiłem już mały parser, który analizuje te pliki i generuje na ich podstawie poziom. W archiwum plik wykonywalny "Arcymag-2" korzysta z pliku "mapy/misja1.ini". Póki co tylko żywopłot jest generowany, ale system plików konfiguracyjnych pozwala na znacznie więcej! Już niedługo powinienem móc produkować poziomy w dużych ilościach. Muszę zrobić tylko parę rzeczy:
- elementy gry, tj. diamenty, nietoperze, ogry, smoki, skrzynie ze złotem, klucze, drzwi (te wszystkie elementy muszą być opracowane, tj. mechanizm ich działania).
- funkcje wyświetlające animowane obiekty (import klatek animacji już mam),
- funkcje obsługujące dźwięki i muzykę.
W parę dni/tygodni powinienem już wyrobić się z czymś konkretnym (grywalnym demem).
Pozdrawiam
@AceMan, post #3
@Robert-Minimat-Szacki, post #5
@MDW, post #6
@RadoslawF, post #9