[#1] Arcymag :)
Elo, wpadłem na genialny pomysł, może dało by się przerobić arcymaga na gierke w stylu golden sun, nie wiem czy ktos grał bo była na gameboya, myśle że takich gier jest mało na amigę :)
[#2] Re: Arcymag :)

@QUAD, post #1

Co znaczy przerobić, sprecyzuj? Masz na myśli fabułę, grafikę, czy co?
[#3] Re: Arcymag :)

@Ender, post #2

Nie wiem w jakim stadium jest gra, ale z tego co pamiętam widok był od góry więc miałem na myśli dodanie jakiejś fabuły i ogólnie żeby wyglądało podobnie, oczywiście jeśli się da :)
[#4] Re: Arcymag :)

@QUAD, post #1

Świetny pomysł!
[#5] Re: Arcymag :)

@QUAD, post #3

Ty chyba chcesz, by gra nigdy nie została wydana? ;)
[#6] Re: Arcymag :)

@parallax, post #5

Ale ja nie chce żeby była tak śliczna tylko żeby mechanika gry była zbliżona (pojedynki itp) :)
[#7] Re: Arcymag :)

@QUAD, post #6

Autor gry pracuje już nad nią kilka lat, dajcie mu ją spokojnie skończyć ;)
[#8] Re: Arcymag :)

@parallax, post #7

Autor gry nie ma pomysłu jak ją skończyć. Potrzebny mu jest cały scenariusz, plan przebiegu gry. Sam pomysł aby gra wzorowała się na innej to za mało. Więc albo ktoś mu to zrobi ten cały scenariusz, albo gra nigdy nie wyjdzie...
[#9] Re: Arcymag :)

@kjb666, post #8

Autor gry nie ma pomysłu jak ją skończyć.

Uważasz, że ma pomysł jak ją w ogóle rozpocząć?
[#10] Re: Arcymag :)

@GumBoy, post #9

Ja bym powiedział, że ma za dużo pomysłów :D
[#11] Re: Arcymag :)

@QUAD, post #1

Grałem i skończyłem, obie części mam do teraz razem z GBA. :)

Też chciałbym zobaczyć więcej jRPG/action-RPG na Ami, ale to jest jedna z tych produkcji które wymagają ogromnej ilości czasu, a z tym wiemy jak bywa - albo garstka amatorów będzie się z tym kisić przez najbliższe kilka lat a potem się wszyscy znudzą i projekt padnie, albo... no właśnie nie ma drugiego albo, bo na komercyjny produkt robiony przez zawodowców raczej nie ma co liczyć :(
[#12] Re: Arcymag :)

@Shoonay, post #11

Hm, skoro jest aż taki "głód" gier na stare Amigi, to zamiast tyle mówić, może załóżcie jakieś "bounty" na konkretny ami-game projekt. A nóż coś z tego wyjdzie
[#13] Re: Arcymag :)

@QUAD, post #3

Jeśli dobrze rozumiem, chodziło ci o wykorzystanie istniejącego silnika graficznego (i być może silnika gry) w celu stworzenia klona wspomnianych przez Ciebie gier. Hmm, stwórz scenariusz (przynajmniej ogólny, jeszcze lepiej szczegółowy), napisz do autora i może za jakiś czas coś takiego powstanie.
[#14] Re: Arcymag :)

@Shoonay, post #11

od poczontku mówiłem, żeby dać mangowe obrazki .
jak już ma być jrpg, to ja kce takie siedzi, pije i chrupki Na pc siem w to zagrywałem...
[#15] Re: Arcymag :)

@snajper, post #14

Troszkę ruszyłem tego Arcymaga jako przygodówki / RPG. Tutaj możecie zobaczyć screeny z tego co przygotowałem.
Zatem gra w obecnej postaci jest w pełni zgodna z systemem. Używam praktycznie tylko funkcji intuition.library:

- do otwarcia ekranu, okna typu "backdrop",
- do wyświetlania tekstu,
- do wyświetlania obrazków,
- do tworzenia gadżetów (tam gdzie widzicie "Enter your name" można wprowadzić swoje imię, bo jest to gadżet typu "string" - fajny patent) :) W ten sposób mają działać wszystkie guziki.
Zatem w łatwy sposób będzie można przenieść grę na inne amigowe systemy.

Jeśli ktoś chce dopomóc mi w napisaniu scenariusza to byłbym wdzięczny. Obecnie jestem sam jeśli chodzi o pisanie.

Pierwszy screen:

Drugi screen:

[#16] Re: Arcymag :)

@Minniat, post #15

Popraw mist (mgła) na myth (mit), no chyba, że mgła w Twojej grze potrafi gadać :)
[#17] Re: Arcymag :)

@Minniat, post #15

he he..

:)
[#18] Re: Arcymag :)

@rafgc, post #16

Słusznie, w tym zdaniu chodziło mi o "mit", dzięki Rafale za spostrzeżenie.

"Mist" to mgła, rzeczywiście teraz sobie przypominam chociażby z filmu "Goryle we mgle" z Sigourney Weaver :)

Gra teraz powinna się spokojnie rozwijać, mam nadzieję że starczy mi wyobraźni chociaż na scenariusz gry RPG, a zapału na pisanie kodu. Kod jest teraz dosyć dobrze rozplanowany i podzielony na szereg plików. Scenariusz dopiero kiełkuje. Chyba gra będzie podzielona na szereg misji i lokacji, gracz będzie mógł wydawać polecenia za pomocą linii poleceń lub korzystać z opcji wyboru za pomocą guzików, wszystko okraszone grafiką Krzysztofa.

Jestem zdania, że Arcymag jako RPG to trochę lepszy pomysł niż gra akcji ze sterowaniem bohaterem za pomocą joysticka. Jestem w stanie napisać taki scenariusz i zaprogramować grę.

Dobra, koniec tych zapowiedzi, za jakiś czas postaram się pokazać z gotowymi już pierwszymi misjami :)

P.S. Chciałbym serdecznie podziękować Asmanowi za inspirację swoim kodem. Jego styl programowania bardzo dobrze nadaje się do pisania gier. Zapożyczyłem z niego troszkę z wyśmienitym rezultatem. :)
[#19] Re: Arcymag :)

@Minniat, post #18

Nie przestraszcie się tylko tych czarnych teł na zrzutach ekranu. W następnej odsłonie dodam znacznie więcej grafiki i będzie znacznie jaśniej!
[#20] Re: Arcymag :)

@Minniat, post #19

Olej maga, zrób port Wolfa3D na A500. Będziesz sławny
[#21] Re: Arcymag :)

@Minniat, post #15

W sumie tekstem się różnią te obrazki ;) To za pół roku następne dwa screeny z nowym tekstem? ;)
[#22] Re: Arcymag :)

@Minniat, post #19

Czarny kolor jest spoko :) Lepiej byłoby się skupić na sprawach technicznych i fabule gry a na koniec dopieszczać ją graficznie, chyba, że masz zamiar zrobić kompletny pierwszy poziom (o ile będą poziomy) i zapodać ludziom w formie demonstracji.
[#23] Re: Arcymag :)

@odo, post #20

Olej maga, zrób port Wolfa3D na A500. Będziesz sławny

Wolf się przejadł tak samo jak doom. To już nie te lata gdy gra 3d szokuje na Amidze 500 :P
Przygodówka spoko, byle szybko, bo po niekończących się zapowiedziach ludzie się zniechęca.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem