[#1] SCSI, F-SCSI, Ultra SCSI itd.
Witam,

Z racji takiej ze w temacie SCSI robie pierwsze kroki... Chcialbym zapytac o to czy dysk Ultra Wide SCSI mozna podlaczyc do kontrolera FSCSI2 zamontowanym na BPPC ? a jesli mozna czy taki dysk zadziala z moim kontrolerem?

[#2] Re: SCSI, F-SCSI, Ultra SCSI itd.

@pekdar, post #1

Kablem FastSCSI-UltraSCSI. Są różne ich odmiany, w zależności od tego czy podłączane urządzenie jest w wersji wewnętrznej czy zewnętrznej, jak np. skaner, w Twoim wypadku będzie to ta najbardziej typowa wersja (oba urządzenia wewnętrzne). Wide w nazwie oznacza tyle, że napęd może pracować z 15 innymi urządzeniami w łańcuchu, wliczając kontroler, a nie z jedynie z 7, co ma odzwierciedlenie w zworkach - możliwości przydzielenia 1 z 16 różnych ID. Na potrzeby kabla i (niestety) kontrolera w BPPC nie ma to znaczenia.
[#3] Re: SCSI, F-SCSI, Ultra SCSI itd.

@pekdar, post #1

Witam.
Mam w domu ze trzy dyski twarde SCSI, z czego każdy z inną końcówką. Jako, że główna taśma jest na wtyki 50 pinowe, mam po prostu do dwóch (z tych trzech) dysków specjalne przejściówki. I wszystko działa.
Pozdro.

P.S.
Kiedy przyślesz płytę ze swoją stroną?
[#4] Re: SCSI, F-SCSI, Ultra SCSI itd.

@Konrad Klar, post #2

Wide oznacza też (a właściwie przede wszystkim) że magistrala jest 16 bitowa. Ale jak napisał Konrad, przy zastosowaniu specjalnej prejściówki można podpiąć urządzenia Wide do Narrow (czyli choćby FastSCSI).
[#5] Re: SCSI, F-SCSI, Ultra SCSI itd.

@wali7, post #4

No i oczywiście złącze w BPPC jest 50 pinowe. Czyli każde 50 pinowe urządzenie (ze sterownikiem) powinno chodzić. 50 pin to Narrow.
[#6] Re: SCSI, F-SCSI, Ultra SCSI itd.

@pekdar, post #1

Tak. Zadziała ale wolniej niż na A4000.
[#7] Re: SCSI, F-SCSI, Ultra SCSI itd.

@wali7, post #5

W tych 50-ciu pinach jest w użyciu tylko 25 pinów :)
[#8] Re: SCSI, F-SCSI, Ultra SCSI itd.

@kmilota, post #7

Gwoli ścisłości: nie dokładnie, większość drugiego rzędu to rzeczywiście masa, ale jest też zasilanie terminatora i 2 piny nie podpięte w sąsiędztwie.
[#9] Re: SCSI, F-SCSI, Ultra SCSI itd.

@Kitech, post #3

Kitech napisał(a):

> P.S.
> Kiedy przyślesz płytć ze swoją stroną?

Dokladnie ujmujac to jutro. Ale czuje sie zobligowany do wytlumaczenia dla czeg to tyle trwa. W pracy przez ostatnie 2 tygodnie bylem chyba najwazniejsza osoba po szefie a to dla tego ze przygotowywalem wazne -dokumenty przetargowe- i tyralem po godzinach. A kiedy juz chcialem wyslac i bylem na poczcie, zobaczylem taaaaaaaka kolejke ze zwyczajnie skapitulowalem i przesunalem to na nastepny dzien ktory nie byl lepszy. Chyba byla jeszcze dluzsza Plyta jest spakowana i lezy obok na biurku od kilku dni. Jutro mam wolne i Piatek tez wiec mam tyle czasu ze pozalatwiam doslownie wszystko. wysylka CD dla Ciebie w pierwszej kolejnosci! :D

[#10] Re: SCSI, F-SCSI, Ultra SCSI itd.

@Konrad Klar, post #2

a jak to jest z apollo scsi? mam zlacze 40pin i zastanawiam sie nad twardym na scsi bo bede eide sprzedawal wiec moze sie na cos przyda to zlacze.
[#11] Re: SCSI, F-SCSI, Ultra SCSI itd.

@wali7, post #8

I tak dalej nie przekracza to 25 pinów. Dowodem na to jest kabej zewnętrzny który ma właśnie 25 pinowe wtyczki. Mam tak podpięty ZIP i skaner.
[#12] Re: SCSI, F-SCSI, Ultra SCSI itd.

@kmilota, post #11

Nie ma co się spierać o dowody, w specyfikacji jest jasno napisane że sygnałowych kabli jest 18 plus masa plus zasilanie terminatora. Daje to razem 20 pinów, i to jest minimum, chyba że ktoś się uprze aby masę puścić po oplocie. Ale tak się nie robi.
Tak więc spokojnie możesz mieć 25 pinową wtyczkę, chociaż standard opisuje wtyczkę 50 pin - zarówno pod interfejsem symetrycznym i asymetrycznym (a taki masz w BlizzPPC).
Jakby nie patrzył - dla Ami SCSI to jest to!
[#13] Re: SCSI, F-SCSI, Ultra SCSI itd.

@Mike, post #10

Dysku na SCSI z Apolla to jeszcze nikt nie uruchomil.
Ktos kiedys chwalil sie ze skaner poszedl.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem