[#1] Blizzard 1260 i OS 3.9
Witam!

Postanowilem zmienić sobie wysluzonego Apollo 040 na Blizzarda 1260. Nowa karta smiga ladnie - jest tylko jedno "ale". Otoz mam zainstalowany OS 3.9 (ROM 3.1). Na Apollo bylo Ok. Przy Blizzardzie po wlaczeniu kompa uruchamianie systemu w pewnym momencie sie zatrzymuje. Wystarczy jednak tylko zresetowac Amisie i kolejne uruchomienie jest juz w porzadku.
Dodam, ze biblioteki mam podmienione zgodnie z opisem z pliku 68060-V44_3.lha z Aminetu. Zworka MAPROM na karcie jest zwarta (ZTCW oznacza to wylaczenie mapowania).
Czy zastosowanie Blizkicka moze tu pomoc?

Pozdrawiam!
[#2] Re: Blizzard 1260 i OS 3.9

@Yello, post #1

Mam takiego Blizarda, OS3,9 i opisany efekt nie wystepuje.
Sprawdz dokîadnie startup-sequence i wbstertup, tam zbajdziesz
program ktory to powoduje.`
[#3] Re: Blizzard 1260 i OS 3.9

@Radoslaw, post #2

Sprawdzilem i wyglada na to, ze powoduje to SetPatch, a dokladnie Update ROMu. Cos jakby komp nie potrafil sie sam zresetowac. :( Trzeba to zrobic recznie.
Macie moze pomysly co moze byc tego przyczyna?

BTW: Jak masz ustawiona zworke MAPROM na karcie?

Pozdrawiam!
[#4] Re: Blizzard 1260 i OS 3.9

@Yello, post #3

A powiedz mi czy masz zainstalowane oba BB?? ja mialem takie przypadki jak ty na swojej apolce jak nie mialem zainstalowanych BB. mialem tesh problemy z ROM Update z BB2 i wszysko bylo OK jak zmienilem go na tego z BB1
[#5] Re: Blizzard 1260 i OS 3.9

@Maxik, post #4

Witam!

Mam zainstalowane oba BB. Przeszukuje dzis caly dzien net i natrafilem na opisy, ze taki problem jest znany - niemozliwosc wykonania resetu (przez soft) na A1200/60, w szczegolnosci gdy korzysta sie z trybow multisync (a ja wlasnie z takich korzystam). Niestety rada - zainstalowanie BlizKicka z odpowiednim modulem nie pomaga. Mozliwe jednak, ze niezbyt poprawnie korzystam z tego BlizKicka.
W kazdym razie nie liczac tego resetu wszystko wydaje sie byc ok (wszystko chodzi - calkowicie stabilnie). Jak sadzicie - czy moze byc cos nie tak z sama karta?

Pozdrawiam!
[#6] Re: Blizzard 1260 i OS 3.9

@Yello, post #1

MapROM na kartach Blizzard1260 musi byc wlaczone zawsze czyli BEZ ZWORKI . Zdejmij zworke problemy powinny zniknac. Nawet Blizkick wymaga wlaczenia MapROM na karcie inaczej nie zadziala.
[#7] Re: Blizzard 1260 i OS 3.9

@Pawelek, post #6

Niestety bez zworki objawy sa identyczne. :(
Amisia nijak nie chce sie zresetowac samoczynnie przy SetPatch. Jesli zresetuje sie z klawiatury to jest ok. Jesli sie tego nie zrobi to po dluzszym czasie pojawi sie ekran "dyskietkowy" (z wersji 3.9).
[#8] Re: Blizzard 1260 i OS 3.9

@Yello, post #7

Jak wyglada ekran dyskietkowy w wersji os3.9 ? Juz nie pamietam czy widzialem , czy tak samo jak os3.1 tylko numery wersji nowe ?
[#9] Re: Blizzard 1260 i OS 3.9

@Yello, post #7

Moze nowsze 68060.library pomoga - odpisz na mojego meila. Przesle Ci najnowsze.
[#10] Re: Blizzard 1260 i OS 3.9

@Pawelek, post #8

Tak. A co do problemów z resetem, to jaką masz wersję SetPatch?
[#11] Re: Blizzard 1260 i OS 3.9

@kmilota, post #10

SetPatch (V44.38)

Przeprowadzilem male sledztwo odnosnie tego resetu. I oto co wyszlo:
- reset (zarowno cieply jak i zimny) przy pomocy pierwszego lepszego programiku sciagnietego z Aminetu -> konczy sie dokladnie tak jak SetPatch z aktualizacja ROMu,
- przejscie do BootMenu (zarowno spatchowanego z OS 3.9 jak i oryginalnego z OS 3.1), a pozniej wcisniecie Boot -> efekt dokladnie ten sam,
- reset z klawiatury -> dziala bez problemu.

Obawiam sie, ze moze to byc wina karty. Mozliwe, ze jest w jakis sposob uszkodzona - tak, ze nie pozwala na reset. Wydaje mi sie to malo prawdopodobne, ale ciezko znalezc mi jakas inna przyczyne. Co prawda czytalem o problemach z resetem w a1200/60, ale to chyba jednak nie to.
:(
[#12] Re: Blizzard 1260 i OS 3.9

@Yello, post #1

Ufffffff...... Juz wiem co sie stalo! Oczywiscie najprostsze rozwiazania sa zawsze najtrudniejsze do zauwazenia.
No wiec zastosowalem stara zasade - "jak cos nie dziala to znaczy, ze trzeba usiasc i zaczas myslec". No wiec usiadlem i zaczalem. :) Wzialem pod uwage raz jeszcze to, ze po dlugim czasie oczekiwania na reset pojawia sie jednak ekran "dyskietkowy". Hmmm... co to przypomina? Wydluzone oczekiwanie na zgloszenie sie napedow w OS 3.1 (i nowszym pewnie tez). Czekanie czekaniem, ale spotkalem sie juz z takimi urzadzeniami, ktore jesli nie zostaly wykryte od razu to juz pozniej czekanie nie pomagalo - tylko reset. Moze wiec to to? Podczas tego czekania (po resecie z SetPatcha) zapodalem wiec do df0: dyskietke z Workbenchem. Amisia jeszcze poczekala, a po chwili zaczela mielic stacja. Chwila oczekiwania i... BINGO! Wszystko jasne. Twardego dysku "nie ma". Teraz poszlo juz z gorki. Skojarzylem, ze dzis widzialem na jakies stronie modul do BlizKicka, ktory opoznia reset - autor pisal, ze jego CD-ROM "nie nadazal". Moze wiec to moj wysluzony cedek? Szybka akcja - odpiecie zasilania, przezworkowanie dysku z Master na Single i.... SUKCES! Reset juz dziala normalnie! Po calym dniu zmagan to naprawde mila rzecz - no i przede wszystkim juz wiem, ze karta jest Ok. :D Czyli mowiac krotko - winny byl CD-ROM. Najwyrazniej nie nadazal z resetem na procku 060. Widac zglaszal sie tylko dysk, ale bedac przezworkowany na Master i nie znajdujac drugiego urzadzenia na tasmie blokowal kontroler. Co ciekawe - na 040 wszystko bylo Ok. Czyli wychodzi na to, ze zawazyly tu ulamki sekund (bo roznica w szybkosci resetu pomiedzy czterdziestka a szescdziesiatka raczej nie jest duza).
Dobrze, ze skonczylo sie to szczesliwie (i tak mialem zamiar zmienic tego CDka bo jest jakis taki dlugi, ze mi sie w Infinitivie nie miesci). ;)

Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za chec niesienia pomocy!
[#13] Re: Blizzard 1260 i OS 3.9

@Yello, post #5

Karty bym nie podejzewal.
Mam zainstalowany BB1, BB2 nie mam.
ROM mam mapowany, ale jak ta zworka jest ustawiona to nie bardzo
pamietam, a kompa mam w takim miejscu ze wolal bym go
nie wyciagac do rozkrecania obudowy.
[#14] Re: Blizzard 1260 i OS 3.9

@Yello, post #12

Prawda jest taka, ze nic nie wskazywalo na karte, bo niby dlaczego mialby niedzialac tylko reset...?

BTW: blizz jest bardzo solidny pod woeloma wzgledami (to wyniki dlugotrwalej eksploatacji).
[#15] Re: Blizzard 1260 i OS 3.9

@Yello, post #12

Prawda jest taka, ze nic nie wskazywalo na karte, bo niby dlaczego mialby niedzialac tylko reset...?

BTW: blizz jest bardzo solidny pod wieloma wzgledami (to wyniki dlugotrwalej eksploatacji).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem