[#1] DigiBooster, sample stereo itd.
Ostatnio naszlo mnie na 16 bitowe moduly. Zostawilem w spokoju MIDI, Bars@Pipes, OctamedaSS i "profesjonalnego" Samplitude Producera na grzybie. Czas na DigiBoostera, no i mam kilka pytan.

1. Czy DB radzi sobie z samplami stereo 16bit 44.1 kHz? Po wczytaniu odtwarza go w bardzo niskiej oktawie mimo ze jest 5-tka. W sumie wyjsciem jest podniesinie do 7 ale i tak sampla nie odslucham przed ;(
Pewnym rowiazaniem jest przerobka sampla za pomoca SampleZ do mono lub stworzenie dwoch sampli mono z kazdego kanalu. Ale to wszystko jest droga okrezna a mam pare tysiecy probek. Mozna to jakos zautomatyzowac?

2. Ile kanalow pociagnie 040/40 + Paula w zwyklym 14 bit stereo?

3. Ile kosztuje rejestracja DB?
[#2] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@Andrzej Drozd, post #1

Może jak włożysz kartę muzyczną do swojej Amigi, to DB będzie działał jak należy. Paula jest kulą u nogi dla DB.
[#3] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@kmilota, post #2

Mozliwe wlasnie ze AHI Paula cos nie daje rady albo ze DigiBooster nie obsluguje sampli stereo. No ale fakt jest taki ze Paula nie wplywa na jakosc dzwieku i sluzy tylko do odsluchu. Czy masz mozliwosc sprawdzic sterofonicznego sampla na karcie dzwiekowej (wystarczy DB demo, a mala probke jakby co moge podeslac).
[#4] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@Andrzej Drozd, post #1

nie rozmumiem, klikajsz na jakiś z F1. F10 i zmieniasz oktawę na wyższą, teraz nie pamietam na jaki bo na pegazie db nie działa ;(
[#5] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@rzookol, post #4

OK, dziala, duzo sie jeszcze musze...naczytac instrukcji ;) . Jednak sample stereo i tak graja w nizszej oktawie w porownaniu z mono (a graja w mono) i 2x wieksza pojemnosc. Nic, trzeba przerabiac na mono.
[#6] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@kmilota, post #2

Karta muzyczna niewiele zmienia (no chyba, że tylko w kwestii jakości dźwięku). Wiem, bo używałem Digi na Delfinie. Dodatkowo dla kart wepniętych w slot Zorro II AHI jest potwornie wolne. Dla porównania na Pauli moja
060/66 mhz była w stanie w trybie HiFi14bit steroo++ pociągnąć 48 khz grać ponad 40 kanałów, a na delfinie tylko 22-24. Natomiast na Terratecu wepniętym w slot PCI wydajność była taka sam jak na Pauli.
A n 040 w trybie 14bit stereo++ w 27 khz da radęgrać ok 30 channeli :)
[#7] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@Andrzej Drozd, post #3

Podeślij sprawdzę.
[#8] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@yackar, post #6

Jakoś nie zauważyłem spowolnień na Toccacie, a lak wiadomo działa ona w ZorroII.
[#9] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@kmilota, post #8

Toccata ma prawdopodobnie lepiej skonstruowaną szynę. Delfina Lite chodzi na szynie 8 bit, dlatego transfery do karty są kiepskie.
[#10] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@Andrzej Drozd, post #1

1. nie pamiętam, żeby DBPro pikał sample stereo... Może przy następnym update'cie... ;P

2. to zależy, czy z DSP, czy bez. U mnie bez DSP to ok. 24-26 kanałów. Oczywiście - w przypadku, gdy sample są 16-bitowe.

3. cholera wie. :) trzeba bylo rejestrować, jak 40 zeta kosztował. :)
[#11] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@KAM_, post #10

3. Czegos tu nie rozumiem.. tak sie sklada ze na ALIegro kupilem DigiBoostera za cale 25zl.. na dystkietce mam wersje 1.7.. i na aminecie mozna sciagnac dokladnie ta sama wersje za darmo... wiec o jakiej rejestracji mowicie ? :)

http://main.aminet.net/mus/edit/DigiBooster1_7.readme

http://main.aminet.net/mus/edit/DigiBooster1_7.lha

no chyba ze mowicie o wersji Pro... ktora tez mozna zassac z aminetu ale nic nie jest napisane czy to szerłer czy free:

http://main.aminet.net/mus/edit/DBPro221.lha

http://main.aminet.net/mus/edit/DBPro221.readme
[#12] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@Arven, post #11

1.7 ssie...a ja mam 2.11 "niewiadomego" pochodzenia...i teraz spac nie moge bo nie wiem czy czesto cos zle robie, czy niewiadomosc ssie, czy mcp ;)
[#13] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@KAM_, post #10

Ad3. no...
[#14] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@Andrzej Drozd, post #1

No i kolejne pytanie.
Co zrobic aby zgrywany modul pamietal swoje tempo? (niestety zawsze jest takie ktore zapisalem w prefsach i do poszegolnego kawalka musze ustawiac recznie).
[#15] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@Andrzej Drozd, post #1

kam, jakie 40 pln ? ;] ja kupilem za 25, bo przez baardzo dlugi czas byla promocja.... teraz to jush zostaje tylko APC&TCP z cena 49... euro ;]
[#16] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@Andrzej Drozd, post #14

komenda FXX.
pobaw się a dojdziesz :)
[#17] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@yackar, post #9

To wszystko tłumaczy Toccata na maxa wykorzystuje ZorroII (z DMA włącznie). Czyli transfer danych jest o wiele większy niż w Delfina Lite.
[#18] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@Andrzej Drozd, post #14

chłopie, tak się właśnie moduły robi. za każdym razem tempo musisz ustawić komendą Fxy. czytaj manual, zwłaszcza listę efektów.
[#19] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@KAM_, post #18

W Sound Studio jest latwiej, wystarczy ustawic i tyle ;)
No ale to soft do MIDI.

To kolejne pytanie. Czy autor DB jest Polakiem czy tylko ma takie imie? (brak instrukcji po polskiemu i ta rejestracja w euro).

No i nastepne pytanie - czy aby uzyskac dzwiek na dwoch kanalach musze dublowac sciezki (i oczywiscie wprowadzic male zmiany akustyczne coby slychac bylo stereo), czy jest jakies inne rozwiazanie?
[#20] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@Andrzej Drozd, post #19

Dodam ze nie zalezy mi zabardzo na stworzeniu modulu dla ludzi, poniewaz uzywam wypasionych sampli i taki modul moze dojsc do kilku MB, choc jeszcze niewiadomo... Ogolnie nastawiam sie na "mixer" aby zrobc pozniej mp3.
[#21] Re: DigiBooster, sample stereo itd.

@Andrzej Drozd, post #20

To czy sampl zagra na jednym czy dwóch kanałąch zależy od tego jak masz ustawioną panoramę stereo (pan env). Trzeba kliknąć na "pan env" w takim małym czarnym okienku i się pobawić. Proponujęw ogóle wczytać sobie jakiś moduł i go solidnie przestudiować. Można się wtedy sporo nauczyć :)
DigiPro świetnie działa na długich samplach. Mój najdłuszy moduł liczy sobie dobre 20 parę mega i gra w "realtime".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem