[#1] M1438S obudowa...
czy ktos wie jak zdjac ta cholerna obudowe w tym monitorze ;> odkrecam dwie srobki i co dalej bo za cholere nie moge jej zdjac nie uszkadzajac(lamiac) jej ;] a musze sie tam dostac bo glosniki mi pierdza ;/ kurde z c1084S nie bylo takich problemow :(
[#2] Re: M1438S obudowa...

@stryker, post #1

Są zatrzaski w górnej części. Podważ czymś, jest bardzo prawdopdobne, że na obudowie zostaną ślady.

[#3] Re: M1438S obudowa...

@stryker, post #1

A może chcesz się wziąć za ręczną korekcję kineskopu? :). To daje lepszy pełny obraz przy wyższych rozdzielczościach (bez czarnych pasków i zniekształceń sferycznych po bokach) :).....

[#4] Re: M1438S obudowa...

@stryker, post #1

Odkręć jeszcze trzecią śrubę w miejscu gdzie kabel zasilania wychodzi z obudowy. Następnie na górnej krawędzi monitora (przy ekranie, patrząc od góry), masz dwa małe otworki, trzeba tam włożyć coś cienkiego, ale sztywnego, zwalniając w ten sposób zatrzaski.

[#5] Re: M1438S obudowa...

@Grzegorz Kraszewski, post #4

masz dwa małe otworki, trzeba tam włożyć coś cienkiego, ale sztywnego,
no i oto chodzilo
A może chcesz się wziąć za ręczną korekcję kineskopu?

a moge prosic o jakas instrukcje co jak i dlaczego ? :>
[#6] Re: M1438S obudowa...

@stryker, post #5

kurcze ale lipa... myslalem ze w tym monitorku sa walniete glosniczki bo tak dziwnie graja a tam sa po prostu jakies lipne 0,5 W ;] wiec bedzie trzeba wsadzic tam cos wiekszego..
[#7] Re: M1438S obudowa...

@Grzegorz Kraszewski, post #4

O! jakie to proste i skuteczne :) Ja nie zauważyłem tych otworków, dlatego nie wiedząc o nich podważałem obudowę zostawiając ślady na obudowie :(
A korekcja jakości obrazu naprawdę poprawia obraz, Ale zwróć uwagę: w kineskopie jest bardzo wysokie napięcie kilkanaście kV

[#8] Re: M1438S obudowa...

@Prince, post #7

spox jako takie pojecie mam wszak skonczylem technikum elektroniczne :)
[#9] Re: M1438S obudowa...

@stryker, post #8

a i odnosnie tych otworkow to koles od ktorego kupilem owy monitor chyba tez o nich nie wiedzial bo widac slady ;D
[#10] Re: M1438S obudowa...

@stryker, post #8

wszak skonczylem technikum elektroniczne

To pewnie wiesz, że jak będziesz robił korekcję "na oko" możesz kompletnie rozwalić geometrię obrazu...

[#11] Re: M1438S obudowa...

@Grzegorz Kraszewski, post #10

Geometrię obrazu powinno się wykonywać przy włączonym monitorze i jakimś obrazie kontrolnym (z powodzeniem można sobie samemu narysować kratkę na czarnym tle).
Kręcąc jakąś "peerką" widać zmiany na ekranie, więc chyba niedorzeczne by było gdyby ktoś w ten sposób pogorszył jakość obrazu.
Acha! "W papierach" ten monitor ma max 38kHz, mój monitor pracuje do 45 kHz. Rozdzielczość 1024x768 to trochę za dużo dla niego (tu już jest za małe odświerzanie), ale 800x600 jest całkiem znośne.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem