[#1] Dysk 2.5 a 3.5
Jestem świeżym posiadaczem A1200 (wcześniej 500) i już się troszkę naczytałem o dyskach twardych w amigach ale nie wiem w czym jest lepszy dysk 3.5 od 2.5 ??? By mieć dysk 3.5 w amisi trzeba mieć jeszcze np. przejściówkę lub kontroler jakiś np. fastATA.
Więc co jest lepsze ???
- Tańszy dysk 2.5
- Droższy dysk 3.5
?????????????????????????????????????????????????????????????????
[#2] Re: Dysk 2.5 a 3.5

@kajotte, post #1

1. dyski 3.5" są tańsze niż 2.5" - odwrotnie niż podałeś :)
2. Dysk 3.5" wymagają zasilania dwoma napięciami: 12V i 5V. Dlatego MUSISZ pociągnąć osobnymi kablami zasilanie do tego dysku. Małe 2.5" zasilane są tylko +5V no i napięcie "ciągnięte" jest bezpośrednio taśmą sygnałową z kontrolera.

Suma sumarum:
2.5" = mało roboty z zainstalowaniem, dość ciężko zdobyć taśmę 44 i złącza, wieksza cena za mniejszą pojemność
3.5" = sporo roboty z montażem, dodatkowe przejściówki, zasilanie, niska cena dysku z wiekszą pojemnością.
[#3] Re: Dysk 2.5 a 3.5

@kajotte, post #1

Wiem że 2.5 są w porównaniu do dysków 3.5 o tej samej pojemności droższe ale czy ogólna cena instalacji dysku 3.5 będzie większa od 2.5???
[#4] Re: Dysk 2.5 a 3.5

@kajotte, post #3

na allegro kolesie sprzedaja tasiemki do dyskow 2.5 chyba po 19 zl
do tego kupujesz dysk 2.5 i nic wiecej ci nie potrzeba ;]
[#5] Re: Dysk 2.5 a 3.5

@QUAD, post #4

jeżeli chcesz go mieć w standartowej obudowie Amigi polecam ci zdecydowanie dysk 2.5" najlepiej by jego grubość nie przekraczała 9mm mniejszy pobór napićcia ciszej pracuje i zdecydowanie mniej sić grzeje:)

[#6] Re: Dysk 2.5 a 3.5

@kajotte, post #3

Tasiemka do dysku 2.5 cala kosztuje 19 zł na Allegro, za podobną sumę (a chyba nawet ciut mniejszą) kupisz przejściówkę 2.5->3.5 cala. Do tego musisz dolutować kabelek zasilający dysk do kabla od stacji dysków w Amidze - cena znikoma. Jeśli masz obudowę tower z zasilaczem od PC, nie potrzebujesz tego dodatkowego kabelka.
A ceny dysków 2.5 i 3.5 cala różnią się bardzo istotnie na korzyść tych ostatnich. Tak więc taniej na pewno wyjdzie dysk 3.5 cala, i to sporo.
A z innych względów, czyli miejsca dostępnego w komputerze, poboru prądu, ogólnej elegancji wykonania na pewno lepszy będzie dysk 2.5 cala.
Idąc dalej, do 3.5 calowego dysku z kolei łatwiej zamontować standardowy CD, za to do 2.5 cala, z uwagi na mniejsze rozmiary, z powodzeniem dokupisz CD od laptopa i jeszcze wszystko to zmieścisz w standardowej obudowie.
Tak więc, reasumując - obudowa desktop - raczej polecałbym 2.5 cala (mimo że na 100% wyjdzie drożej), tower - zdecydowanie 3.5 cala.
[#7] Re: Dysk 2.5 a 3.5

@wali7, post #6

a, jeszcze jedno - FastATA nie potrzebujesz do podpięcia dysku. FastATA przyspiesza gruntownie (5-6 razy) transfer do i z dysku, można ją podpiąć zarówno do dysku 2.5, jak 3.5 cala. Do taniego podpięcia dysku 3.5 cala służy przelotka do laptopa (szukaj w sklepach z laptopami) za kilkanaście zł, wtedy dysk działa w wolnym trybie PIO-0, czyli dokładnie tak samo jak podpięty bezpośrednio (czyli bez FastATA) dysk 2.5 cala.
[#8] Re: Dysk 2.5 a 3.5

@kajotte, post #1

No ale mi namieszaliście.....
Tasiemka 2.5 to nie to samo co tasiemka z FDD ???
Reasumując by mieć 3.5 to powinienem mieć :
-przelotkę z 2.5 na 3.5
-dodatkowy kabele zasilający ( cze jakoś tak? )

Czy coś jeszcze???
[#9] Re: Dysk 2.5 a 3.5

@kajotte, post #8

dodatkowy kabele zasilajacy jezeli chcesz to upchac w standartowej obudowie do TOWER nie potrzebny

[#10] Re: Dysk 2.5 a 3.5

@seb@, post #9

Co to jest "standardowa obudowa do TOWER" ?
Ludzie nauczcie się pisać! Brak przecinka potrafi zmienić sens zdania. (Najczęściej w jakiś bełkot)

[#11] Re: Dysk 2.5 a 3.5

@kajotte, post #1

Podajcie rodzaje (nazwy zwyczajowe) dysków które bez problemów i dodatkowych podłączeń będą współpracować z A1200.
Poszukam na allegro i po sprawie.
[#12] Re: Dysk 2.5 a 3.5

@kajotte, post #11

2.5" najlepiej o grubości 9mm lub mniejszej, pojemność do 4Gb bo wiecej Amiga nie obsłuży bez fastATA

[#13] Re: Dysk 2.5 a 3.5

@seb@, post #12

Amiga obsłuży dyski o pojemności 40 Gb....Tylko oto chodzi że partycja nie może być większa niż 4 gb. Przerabiałem to już z dyskiem 10 Gb który formatowałem kumplowi pod Amigą 1200 - chciał sobie przypomniec stare lata :D

[#14] Re: Dysk 2.5 a 3.5

@kajotte, post #1

Dowiedziałem się że Segate to dobre dyski więc poszukam sobie na allegro jakiegoś 2.5 i jak będzie dobry to po sprawie.
Dzięki za uwagę i własne spostrzeżenia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem