[#3]
Re: Z drugiej strony. Podkręcanie
@Shredder,
post #1
Musisz oddzielnie traktować słowo karta i procesor. Sam procesor, np. 68060 w zależności od wersji da się podkręcić i do ponad 100MHz, karty już nie, bo w przypadku Blizzarda częstotliwość taktująca procesor taktuje też pamięć oraz elektronikę karty - wszystkie częstotliwości występujące na karcie są zależne od tego, jednego generatora. Pamięć i elektronika "nie wyrabiają" z większymi zegarami.
Karty PPC mają inną konstrukcję, mają dwa, niezależne generatory - jeden, podobnie jak w starym Blizzardzie taktuje procesor 68k, pamięć, kontroler SCSI i resztę elektroniki. Z tego co wiem, to też ma wpływ na jakieś sygnały na slocie karty BVision. Drugi kwarc taktuje PowerPC, dlatego łatwo się go podkręca - w zasadzie granicą jest tutaj "wytrzymałość" tego procesora. Wszystko jest kosztem dostępu do pamięci, logika karty zarządza nim tak, żeby oba procesory mogły z niej korzystać i jako, że PPC jest szybszy (wyższy zegar), często musi czekać na dostęp do niej.
Jakie jest rozwiązanie? Trzeba od nowa zaprojektować kartę, tak, żeby elektronika i pamięci wytrzymywały częstotliwość 100MHz, albo tak, żeby elektronika wraz pamięcią była niezależnie taktowana od procesora.
Stachu, jakby co to mnie popraw, jeżeli chodzi o Ami-karty jestem bardziej teoretykiem :)