kategorie: A500, Sprzęt
[#1] Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.
Witam,
to mój pierwszy post na PPA.pl i mam nadzieję że się nie zbłaźnie . Mam aktualnie zamontowane w Amidze rozszerzenie FastRAMu na bocznym slocie (Golden Image, 4MB, jeśli dobrze liczę - http://amiga.resource.cx/expde/rc1000), teraz nadszedł czas na dołożenie dysku. Chcę zakupić Protara SCSI (http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=1234), który także ma FastRAM. Pytanie zasadnicze jest - czy to będzie działać w takiej konfiguracji? Tzn czy jeśli wsadzę do Protara 8MB RAMu (na SIMMie) to otrzymam 12MB czy też będę miał dostępne tylko 8MB z Protara bo adresy pamięci się pokryją (co by było dosyć logiczne). Z drugiej strony Amiga 500 jest w stanie obsłużyć doi 32MB RAMu, a tej wartości stanowczo nie przekraczam (w samej Amidze mam 1MB Chip + 0,5MB w Trapdoorze (to chyba też jest ChipRAM??)).

Z góry dziękuję za pomoc, bo nie wiem czy się pozbywać tego rozszerzenia Golden Image czy nie ;).
[#2] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@nikodem, post #1

Adresy się pokrywają, zanabyłeś protara to wyposaż go w pamięć a GoldenImage sprzedaj.
Skąd info o możliwości obsłużenia 32MB Fastu przez gołą A500 ?

Pozdrawiam
[#3] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@RadoslawF, post #2

No właśnie nie wiem skąd ta informacja już zostałem sprostowany i wiem że tak się nie da.
[#4] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@nikodem, post #3

A chcesz sprzedać?
[#5] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@Dark_luke, post #4

Jak będę miał tego Protara u siebie i na 100% odpalonego to chętnie się pozbędę rozszerzenia RAMu. O ile nie wykorzystam jego obudowy do tego Protara bo trafił mi się okazyjnie, ale samo PCB.
[#6] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@nikodem, post #5

Okazyjnie za @))zł ?
[#7] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@Dark_luke, post #6

Tak :) amiświatek duży nie jest, trudno nie jest nawet znaleźć od kogo. A co? To zła cena..? Moim zdaniem w warunkach gdzie ciężko znaleźć jakikolwiek kontroler dysku twardego A500 to cena dobra... wiem że są inne projekty i możliwości podpięcia pod ten komputer dysku IDE, ale po co kombinować skoro oryginalne rozwiązania są.
[#8] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@nikodem, post #7

Nie. Po prostu byłem ciekaw czy został sprzedany.
[#9] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@nikodem, post #5

Bez zasilacza dysku twardego nie uruchomisz, samo rozszerzenie pamięci działa na niektórych kontrolerach dzięki zasilaniu z płyty Amigi, nie sprawdzałem jak jest w Protarze.
Jeśli to ta płytka która była niedawno na allegro ? to czarno widzę, nikt raczej nie rozbierał by na kawałki sprawnego urządzenia.
Ale powodzenia życzę.

Pozdrawiam
[#10] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@RadoslawF, post #9

Nie wiem czy była na Allegro, ale jest na portalu w dziale Giełda. Co do zasilacza to nie wiem jak to będzie, mam nadzieje że zasilacz od A500 wystarczy, a jeśli nie to Protar ma gniazdko pod swój zasilacz - taki sam jak Amigowy.
[#11] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@nikodem, post #10

No prawie jak amigowy bo okrągła wtyczka.
optional external power supply

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2012 19:32:32 przez Dark_luke
[#12] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@Dark_luke, post #11

Tym lepiej, bo to może być jakaś standardowa wtyczka. Może uda się zaadaptować tutaj zasilacz AT.

Co się może stać jak uruchomi się Amigę z dwoma zasilaczami - jednym normalnie wpiętym a drugim w Protarze?
[#13] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@nikodem, post #12

Nic, konstrukcyjnie to zostało przygotowane właśnie do takiej pracy, wszystkie zewnętrzne kontrolery HD do pięćsetek jakie widziałem z bliska miały własne zasilacze.

Pozdrawiam
[#14] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@RadoslawF, post #13

MegaRam i AT bus nie mają.
[#15] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@Dark_luke, post #14

Dziadostwa z bliska nie oglądałem, no może poza A590 ale ten tez miał zasilacz.
Protar i Impact od GVP miały zasilacze.

Pozdrawiam
[#16] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@RadoslawF, post #15

SCSI SUPRA 8 MB FAST i Alfa RAM rowniez nie potrzebuja ..stare konstrukcjw prodozerne wymagaly zasilania dodatkowego
[#17] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@HOŁDYS, post #16

Mylisz się Hołdys.
Nowsze badziewie było celowo pozbawiane zasilaczy w celu obniżenia kosztów prdukcji.
Konstruktorzy tego badziewia po cichu założyli że zasilacz A500 wtyrzyma kilka lat pracę na przeciążeniu. A potem to już i tak gwarancja się kończy i można pwiedzieć sfrustrowanemu użytkownikowi "kochaj sę".

Nijak się to ma do starej, porządnej (i kosztownej) szkoły GVP.
[#18] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@stachu100, post #17

Czy ma ktoś rozpiskę pinów do Protara? Skoro ma inne złącze niż zasilacz amigowy, warto by było znać jego rozkład jak będę składał zasilacz do tego sprzętu :).
[#19] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@nikodem, post #18

Wystarczy "przedzwonić" omomierzem przewody +5V +12V i masę pomiędzy wtyczką Molex dla HDD i gniazdem do podłączenia zasilacza.
[#20] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@stachu100, post #19

-12V nie jest wykorzystywane i go w ogóle nie podłączać?

Ile może taki Protar ciągnąć mocy? Sam z siebie, bez dysku (bo ten ma napisane na obudowie ile pobiera).
[#21] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@nikodem, post #20

-12V nie jest wykorzystywane i go w ogóle nie podłączać?

Nie spotkałem jeszcze kontrolera któty by wymagał, także myślę że i tutaj będzie podobnie.

Ile może taki Protar ciągnąć mocy?

Dla własnego spokoju załóż 2A na linii +5V, choć tak naprawdę to będzie 1A maksimum.
+12V jest używane tylko przez dysk i ew. wiatraczek o ile ten model go posiada (a raczej nie posiada)
[#22] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@stachu100, post #21

Dawno temu miałem Protara (niestety nie udało mi się na nim uruchomić pamięci fast - albo był uszkodzony, albo nie miałem szczęścia do SIMMów) i wraz z dwoma dyskami SCSI (Quantum 50 i 100MB) działał z A500 na standardowym, ciężkim zasilaczu. Zdarzało mi się jeszcze podpinać do tego zewnętrznego flopa 5,25 - nie miałem problemów.
[#23] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@gorzyga, post #22

Oba te dyski miałeś podpięte naraz do kontrolera? Czy tylko jeden w danym momencie?
[#24] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@nikodem, post #23

Okej, odpaliłem protara bez problemu na zasilaczu z Amigi. Chciałbym dorzucić jeszcze jeden dysk, jednak pojawia się pytanie - czy ten kontroler obsługuje SCSI-II ??
[#25] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@nikodem, post #23

Dyski były podpięte oba na raz, zamontowane jeden na drugim (trochę się grzały :))
[#26] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@nikodem, post #24

SCSI-II

Szczerze wątpie, raczej tylko SCSI.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2012 11:29:02 przez strim
[#27] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@strim, post #26

Szkoda, bo złącze niby jest to samo i karty do PC obsługują oba standardy równolegle na jednej szynie...
[#28] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@strim, post #26

Nawet jakby teoretycznie obsługiwał to na przekroczenie 2MB/s nie liczył bym.
Na 2000HC+8 od GVP które teoretycznie jest SCSI II wyciągam 1,9MB/s przy 68000, 2,1MB/s przy 030 a ten sam dysk podpięty do A4000 osiąga 4MB/s.

Pozdrawiam
[#29] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@RadoslawF, post #28

Nie chodzi mi o przyspieszenie nawet, chodzi mi o to że mam taki dysk ;). No i pojemność jego jest większa - 2,1GB w porównaniu do 212MB, nie wspominając już o dostępności innych urządzeń jak np. CD-ROMy czy napędy ZIP.
[#30] Re: Dwa rozszerzenia RAMu na Side Expansion Slot.

@nikodem, post #29

Napędy ZIP są dzisiaj średnio użyteczne, CD i dysk podpinaj.
Osobiście nie sprawdzałem ale dysk SCSI2 powinien bez problemu zadziałać na starym kontrolerze SCSI.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem