kategoria: Sprzęt
[#1] Zasilacz do rozbudowy a1200 (desktop).
Kupilem 1200 (rev.2b, kick3.1), zamierzam dokupic do niej apollo 1260@80/32mb, ale jak sie okazuje zasilacz, ktory posiadam ( czarny 25W, 3A na 5V) nie pociagnie tego zestawu, w ktorego sklad aktualnie wchodzi a1200 (desktop) + karta CF 4giga na interfejsie IDE-CF. Nie zamierzam uzywac dysku twardego, ani cd-romu. Planuje jeszcze uzupelnic ten zestaw o karte wi-fi przez pcmcia ( no i oczywiscie wspomniany wczesniej apollo 060@80/32mb).
Szukalem dzisiaj w nocy caly dzien lekkiego zasilacza do amigi 500 (4.5A), ale nic z tego. Nie chce (nie moge) pozwolic sobie na zakup drugiej - calej amigi - tylko dla zasilacza i wlasnie chcialem sie poradzic jakie opcje mi pozostaja jak nie "lekki" zas. do a500 i co polecilibyscie w moim przypadku ?
Domyslam sie, ze pozostaje pctowy atx i interfejs, albo juz z kablem pod amiske ( np. taki).
Tak jak wspomnialem, nie zamierzam uzywac jesli (chodzi o desktop) cd, hdd, fast-ata itd...
[#2] Re: Zasilacz do rozbudowy a1200 (desktop).

@cactoos, post #1

Hołdys powinien mieć na sprzedaż zasilacz podobny do tego z AmigaKit za ok. 50 zł. Napisz do niego.
[#3] Re: Zasilacz do rozbudowy a1200 (desktop).

@cactoos, post #1

Dlaczego uważasz że zasilacz nie uciągnie karty turbo i CF zamiast HD ?

Pozdrawiam
[#4] Re: Zasilacz do rozbudowy a1200 (desktop).

@RadoslawF, post #3

Ja tak nie uwazam, a po prostu poinformowal mnie wlasciciel karty, ktory jednoczesnie "troche" zna sie na tym. Nie ukrywam jednak, ze liczylem, ze bez hdd i cd ten standardowy zasilacz 3A da rade. Amiga Power supplies, diagnosing problems and upgrading na koncu sa podane przykladowe konfiguracje i tak np. :
A1200 + Apollo 040/25 + 32 MB RAM +5V @ 2.5 Ampere

Dodaj do tego CF i karte PCMCIA... Te zalecane 5A na 5V bedzie jednak rozsadnym rozwiazaniem.
[#5] Re: Zasilacz do rozbudowy a1200 (desktop).

@cactoos, post #4

040 potrzebuje więcej niż 060, a karty CF jakichś strasznych mocy nie potrzebują, ale może faktycznie więcej weźmie podkręcona 060.

Pozdrawiam
[#6] Re: Zasilacz do rozbudowy a1200 (desktop).

@cactoos, post #4

To kup taki zasilacz:
Seasonic AT 230W
i masz na linii +5V 23A. Pozostaje tylko wlutować kabel od zasilacza amigowego pod odpowiednie linie w zasilaczu (+5V, +12V, -12V).
Sam lecę na Seasonicu ssg-150g już 3 lata i działa bez zarzutu. Wymieniłem mu tylko elektrolity.
[#7] Re: Zasilacz do rozbudowy a1200 (desktop).

@cactoos, post #1

Czy TAKI zasilacz może być? Jeśli tak proszę o kontakt meilowy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem