[#1] jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?
jakim programem na PC konwertujecie pliki animacyjne Deluxe Paint *.anim na *.avi ?
[#2] Re: jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?

@martinflash, post #1

Na piecu chyba nic nie odtworzy *.ANIM, musisz najpierw skonwertować to na amidze do *.GIF, potem poleci już z górki.
Zdaje się że służy do tego któryś z tych programów: http://aminet.net/search?query=gif+anim
[#3] Re: jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?

@martinflash, post #1

Na Amidze za pomocą Main Actor skonwertujesz anim do fli, a potem to już na PC wybór programów do konwersji spory.

Pozdrawiam
Des
[#4] Re: jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?

@Des, post #3

Konwertować najlepiej na Amidze, ale formaty gif czy fli nie przeniosą trybu HAM. Jest jednak kilka programów na PC, które czytają IFF-ANIM, część z nich to playery jak np. Multishow (Java), część z nich jest albo bardzo stara jak np. MainActor (pecetowy, z późniejszych usunięto amigowe loadery) lub XAnim, ewentualnie komercyjna jak ProMotion. Zostaje darmowy VirtualDub, jednak czyta on tylko anim5 (animbrushe też) i anim7, czasem z błędami.
[#5] Re: jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?

@cholok, post #4

Nie wiem, jak dziś wygląda XAnim (to znaczy, czy się jakoś zmienił od czasu swojego zaistnienia), ale o ile dobrze pamiętam, to XAnim nie miał możliwości konwertowania z formatu na format. Nieźle sobie radził (w wersji na Amigę) z odtwarzaniem rozmaitych formatów, ale nic więcej. Dla przeciętnego użytkownika mógł być nieco trudny - bez GUI, tylko ręcznie wpisywane polecenia. XAnim w jakiejś zabytkowej wersji (nie wiem, czy są nowsze) używam czasami.

Może mam pecha, ale za pomocą VirtualDub nigdy nie udało mi się porządnie skonwertować animacji z anim5 czy anim7 do jakiegokolwiek popularnego formatu.

Jak już wspominałem - polecam MainActor. Można też pojedyncze klatki animacji HAM na JPG, a potem jakimś (wybór spory) pecetycznym programem skleić do AVI.

Zawsze ze stratą - HAM, to HAM, bardzo swoisty amigowo jest.

Próbowałem tak i siak - jednak najlepsze efekty wyciągałem spod MainActor.
No i trzeba pamiętać nie tylko o palecie, ale i o rozdzielczościach - świetnie wyglądająca na Amidze animacja, przerobiona i odtworzona pod Windą czy Linuchem może mocno rozczarować.

Pozdrawiam
Des
Ps. Są i inne, takie mocno pod górkę kombinowane sposoby. Można animację z Amigi zgrać na kasetę VHS, potem z VHS przerzucić na PC, a potem kombinować dalej - najprostszy sposób
[#6] Re: jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?

@Des, post #5

No faktycznie, Xanim nie ma zapisu, choć niektóre wersje zapisują obrazki iff.

MainActor jest najlepszy, ale czasem nie radzi sobie ze starymi animacjami jak anim3 czy animJ. Te loadery posiadają błędy, a właśnie Xanim dobrze je odtwarza.
[#7] Re: jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?

@cholok, post #6

Czy na zwykłej A500 1mb mam możliwośc przerobić plik .anim na gif?? Jeśli tak to czym? Chodzi o zwykle 32 kolory.

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2015 23:43:55 przez zeter
[#8] Re: jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?

@zeter, post #7

Można spróbować wypruć to najpierw do konkretnych klatek, przełożyć je na GIFy. Później zrobić animkę ale problemem może być 1MB RAM. Czym? Np. Personal Paintem.
[#9] Re: jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?

@_arti, post #8

Hmmm no zes mnie zabił tą odpowiedzią :) W sumie nadal podtrzymuje pytanie o program który wczyta mi .anim i wypuści do .gif (animowanego) Bo z tego co napisałeś to już nie wiem czy PP to potrafi :) Pytam bo narazie uruchomienie go z plików z aminetu jest dla mnie zbyt trudne :)
No ale staram się zrozumieć o co Ci chodziło :)
"Można spróbować wypruć to najpierw do konkretnych klatek"
Tzn? W DP mam wypluc animacje nie do pliku .anim tylko ręcznie każdą klatkę do .iff??
"przełożyć je na GIFy" - ale poco to przekładać na gify?? No i pytanie czym
"Później zrobić animkę " Tzn, chodzi Ci o połączenie tych gifów tak?? No ale poco łączyć gify żeby zrobić gifa, to już chyba lepiej połączyć na amidze .iff_y żeby zrobić z tego gifa?
"Personal Paintem"- Czy PP potrafi zaczytac plik .anim i wypuścić gifa czy trzeba zaczytywać sekwencje klatek?
Pomijając już RAM…
Ściągnąłem z aminetu PP71B_68020 oraz PP71B_680x0_in ale uruchomić nie potrafię :)
dzięki, pozdro
[#10] Re: jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?

@zeter, post #9

Obawiam się, że na A500 może to być trudne, o ile nawet niewykonalne. Ogólnie sposobów jest kilka.

1. Widziałem chyba na Aminecie konwerter anim2gif, ale jak żyję nigdy nie robiłem tego w ten sposób.
2. Najlepiej, jak napisał arti, rozbroić animkę do poszczególnych klatek, czyli wczytać ją do PPainta i zapisywać poszczególne klatki do GIF. Są też do tego narzędzia, jak np. Stripanim albo Anim Converter, które zrobią tę żmudną robotę za Ciebie.
3. Gdy już posiadasz animkę rozklatkowaną, polecam użyć programu Whirlgif, który skleja klatki do animacji GIFANIM.

Obawiam się jednak, że na A500 żadnej z opisanych operacji nie wykonasz. Programy albo wymagają OS2.0, albo więcej pamięci.
[#11] Re: jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?

@_arti, post #8

Akurat PPaint robi to automatycznie za pomocą arexxa.
[#12] Re: jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?

@mailman, post #10

PPaint, o dziwo, chodzi pod 1.3. Whirlgif już nie.
[#13] Re: jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?

@cholok, post #12

Dzięki bardzo wszystkim. Co do samego PPainta, czy ktoś mi pomoże bo nie wiem nawet jaki ściągnąć z aminetu. Zassałem ten PP71B_68020 oraz ten path PP71B_680x0_in Rozpakowalem to wrzuciłem na dyskietkę (adf) odpaliłem to z pod WB ale tam jest tylko install a ja nie mam dysku w amidze (póki co) Gubie się troche w tych plikach na aminecie, nie wiem czy prawidłowe pliki ściągnąłem. Myślę że jak będe sam próbował to wieki to potrwa więc jak ktoś ma już opanowany temat to pls o podpowiedź.
A ten Arexx to jest jakis "plugin" dodatek? do pp? odpale z poziomu dyskietki ??
pozdrawiam
[#14] Re: jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?

@zeter, post #13

A nie ma takich datatypów które by pozwoliły zwyczajnie wczytać to choćby i do Deluxa i zapisać w innym formacie?
[#15] Re: jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?

@ZbyniuR, post #14

Z tego co pamiętam to datatypy w DPIV pozwalały tylko wczytać inny format, po drugie jeśli goła A500 i datatypy....
[#16] Re: jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?

@odyseja_lkc, post #15

No dobra, z tym ppaintem się narazie poddaje bo ni kuta nie wiem jak to odpalić, nie wiem czy nawet dobre pliki ściągam.. Ale może laikowi pomożecie chciaż w tym ;) Tak przy okazji... program anim2gif ściągnąłem z aminetu, rozpakowalem itd… ale idzie go tylko odpalić spod WB (FSuae A1200 config próbowałem) Jest możliwość zrobienia z tego bootowalnego adf ?? Gdzieś coś czytałem o tym na forumie, że trzeba jakiś plik tekstowy zrobić czy coś (ale nie wiem czy nie myle teraz czegoś).. ??pomysł
edit: ale teraz nie mogę tego wyszukać

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2015 22:11:49 przez zeter
[#17] Re: jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?

@zeter, post #16

Uruchom Workbencha, potem włóż dyskietkę z anim2gif (rozpakowanym, bo archiwum lha), skopiuj do ramdysku, uruchom CLI, włóż dyskietkę z animacją i wpisz w CLI RAM:anim2gif z odpowiednimi parametrami.

Jeśli masz FSuae, to może tam będzie łatwiej :)
[#18] Re: jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?

@odyseja_lkc, post #17

Ja zawsze moje w większości ANIM8 Ham8 25fps konwertuję Main Actorem gdzie można kapitalnie skonwertować je bezpośrednio do nieskompresowanego AVI 16 bit. Oczywiście ze względu na rozmiary pliku i potrzebna pamięć warto zapuścić konwersję na emulowanej Amidze pod UAE z ustawiona dużą pamięcią...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem