[#5]
Re: jakim programem na PC konwertujecie *.anim na *.avi?
@cholok,
post #4
Nie wiem, jak dziś wygląda XAnim (to znaczy, czy się jakoś zmienił od czasu swojego zaistnienia), ale o ile dobrze pamiętam, to XAnim nie miał możliwości konwertowania z formatu na format. Nieźle sobie radził (w wersji na Amigę) z odtwarzaniem rozmaitych formatów, ale nic więcej. Dla przeciętnego użytkownika mógł być nieco trudny - bez GUI, tylko ręcznie wpisywane polecenia. XAnim w jakiejś zabytkowej wersji (nie wiem, czy są nowsze) używam czasami.
Może mam pecha, ale za pomocą VirtualDub nigdy nie udało mi się porządnie skonwertować animacji z anim5 czy anim7 do jakiegokolwiek popularnego formatu.
Jak już wspominałem - polecam MainActor. Można też pojedyncze klatki animacji HAM na JPG, a potem jakimś (wybór spory) pecetycznym programem skleić do AVI.
Zawsze ze stratą - HAM, to HAM

, bardzo swoisty amigowo jest.
Próbowałem tak i siak - jednak najlepsze efekty wyciągałem spod MainActor.
No i trzeba pamiętać nie tylko o palecie, ale i o rozdzielczościach - świetnie wyglądająca na Amidze animacja, przerobiona i odtworzona pod Windą czy Linuchem może mocno rozczarować.
Pozdrawiam
Des
Ps. Są i inne, takie mocno pod górkę kombinowane sposoby. Można animację z Amigi zgrać na kasetę VHS, potem z VHS przerzucić na PC, a potem kombinować dalej -
najprostszy sposób