kategoria: A1200
[#1] A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry
Mam pewien problem. Nigdy przedtem nie posiadalem Amigi (tylko Atari XE, STe/Falcon) więc proszę o cierpliwość :) Być może to coś prostego a ja sie na tym nie znam (lub Amiga się mści że posiadałem wcześniej Atari hehe).

Zakupilem na ebay tą karte CF
http://www.ebay.pl/itm/Amiga-1200-4-GB-Gamers-dream-drive-CF-HDD-1200-AGA-Top-Spec-/140743037365?pt=UK_VintageComputing_RL&hash=item20c4f051b5

i gry nie dzialaly bo byl komunikat ze za malo pamieci (tylko 2mb CHIP).

Nastepnie dokupilem karte Blizzard III 1230/50MHz 32Mb
http://allegro.pl/karta-blizzard-turbo-1230-50mhz-32mb-siedlce-i2280062331.html

Workbench sie pieknie laduje wszystko chodzi na plus, pokazuje na górnym pasku 32mb, natomiast gdy chce uruchomic gre z whdload, obraz staje sie w "kratki" monochromatyczny i cos tam widac ze jakas gra jest załadowana ale zupelnie znieksztalcone. Czy problem polega na tym ze ta karta CF zostala skonfigurowana na innej amidze z inna karta i teraz jest konflikt ? Czy ta karta jest uszkodzona ? (ale chyba raczej nie bo workbench dziala tylko gry nie dzialaja). Gry "dyskietkowe" chodzą ok. Proszę o radę i z góry dziekuję. Jak będzie trzeba to zrobię filmik na youtube aby pokazać jak to wygląda.

Pozdrawiam,
Artur
[#2] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@Art, post #1

Zrób może ten filmik, to będzie się można dokładniej przyjrzeć w czym problem.
[#3] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@PopoCop, post #2

Zrobie ale jutro bo Amiga jest w innym miejscu
[#4] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@Art, post #1

Przegraj cały katalog z gra (whdload) do RAM i uruchom.
Jeśli zadziała winna będzie karta CF.
[#5] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@Norbert, post #4

To juz wiem z kim bilem sie o ta karte:), chyba nawet lepiej ze przegralem bo kupilem taniej apollo:).
[#6] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@zorkadar, post #5

Tak wygląda ten obraz (link na youTube)
http://www.youtube.com/watch?v=kgQKUUzQc3E

Zrobiłem też test pamięci MemTest i widze błędy CHIP RAM
http://www.youtube.com/watch?v=HrXbYiBD-tI

Niektóre dyskietkowe gry ładują się bez żadnych zniekształceń obrazu. Dziwne. Gdyby była uszkodzona grafika workbencha też by nie wyświetlało. Odłączyłem stacje dyskietek, klawiature, joya też to samo.

Te zniekształcenia są z kartą Blizzard jak i bez karty blizzard. Skopiowałem zawartość jak kolega wspomniał i uruchomiłem z RAM DYSKU też to samo. Nie wiem czy to wina wadliwej pamieci CHIP czy coś wiecej.

Mam tą płyte wyrzucić do śmieci i kupić inną czy jest jakaś możliwość naprawy ? Szkoda bo wszystkie porty działają poprawnie a ja chciałem mieć Amige ZWŁASZCZA do gier :) a tu wszystko działa z wyjątkiem gier jak na złość.

Proszę o dobrą radę.
[#7] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@Art, post #6

Jak są błędy w Chip ramie, to można wymienić pamięć i po sprawie.
Na pewno nie ma co jej wyrzucać, a jak już tak bardzo chcesz się jej pozbyć, to ją z ochotą przyjmę.
[#8] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@jarob, post #7

Widze że pamięć jest wlutowana w płyte albo mam slabe oczy i nie widze. Gdyby można było wymienic jak kickstart nie bylo by problemu
[#9] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@Art, post #6

Widzę że uzywasz gotowego workbencha, który może nie być przygotowany dla twojej konfiguracji.
zrób tak:
Uruchom Amigę bez s-s i wtedy wlacz grę whdload. Test pamięci chip też wykonaj.
[#10] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@Norbert, post #9

To nie problem z sprzętem zainstaluj wersje whdload 16.4 i będzie ok gwarantuję OK
[#11] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@Cri1001010, post #10

No tak. zarejestrowane na Natalie.
[#12] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@Art, post #6

O ile poznaję WB jest ze strony classicwb - jeśli tak to u mnie z Blizzardem 1230 chodzi bez problemu.
Natomiast problemy z grafiką w niektórych grach miałem na A500 - sytuacja była na tyle ciekawa że generalnie dema chodziły bez problemu a z gier tylko nieliczne miały paski podczas wyświetlania (np Lotus 2, Jaguar lub kaszanę podczas gry: Dizzy). W sumie 2 na 10 gry sprawiały problemy. I też najprawdopodobniej uszkodzenie czip ram - po podmianie Amigi problemy zniknęły.
[#13] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@Cri1001010, post #10

Probuje ładować z command prompt bez workbencha zaladowanego i za kazdym razem wyskakuje mi to czerwone okienko z wiadomością "software failure......" czy możliwe że to whdload wersja 17 robi te błędy ? Może powinienem po prostu zainstalowac wszystko od nowa, sformatowac inna karte CF i wtedy bede w 100% pewny.

Co do Whdload to mam swoj klucz wykupiony. Nie wiedzialem ze ten gosc sprzedaje z rejestracja na kogos innego.
[#14] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@conrdd, post #12

Chłopie przeinstaluj ten whdload!!! co sie upierasz co do sprzetu ,jest na pewno ok jak by chip byl uwalony nic by nie dzialalo !!!
[#15] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@Art, post #13

Nie instaluj niczego od nowa po prostu wykasuj whdload 17 i zainstaluj 16.4 nie zapomnij o kickstart w katalogu devs!
[#16] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@Cri1001010, post #15

Tak masz racje z tym whdload. Sprobowalem innego folderu "PDgames" i "GamesONE" (bez whdload) na tej karcie CF i wszystkie nie-whdload gry chodzą ! Allelluja! ;) Co do instalacji whdload 16.4 to chyba zostawie na jutro. Za duzo wrazen na dzis :) Musze poszperac na necie widze ze tutaj ma starsze wersje

http://www.whdload.de/whdload/old-whdload/

WHDLoad_16.4_dev.lzx

Tak po prostu skasowac ten co mam na CF versja 17 i zainstalowac ten starszy i bedzie chodzic ?
Dziwne to. Wydawalo by sie ze z nowsza wersja bedzie dzialac bez problemu a tu masz. Pan co wspiera ten Whdload powinien obejrzec moj filmik na YouTube hehe
[#17] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@Art, post #16

tak bedziedzialac! klucz pozostaw ten co masz!

Pozdrawiam
[#18] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@Art, post #16

Wydawalo by sie ze z nowsza wersja bedzie dzialac bez problemu a tu masz. Pan co wspiera ten Whdload powinien obejrzec moj filmik na YouTube hehe

Korzystaj ze swojego klucza
[#19] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@Norbert, post #18

Tak, zapłaciłem 30 $ i Bert Jahn wysłał mi klucz .lha plik ale ta karta CF którą kupiłem została skonfigurowana i whdload zarejestrowany na "Natalia Berry". Nie wiem jak to zmienić (nie spieszyłem się bo whdload i tak nie działa) bo ten plik nie przyszedł z żadną instrukcja. Gdzieś pewnie muszę go przenieść ale do jakiego folderu ? Są 3 pliki:

WHDLoad.key (registration entries)
WHDLoad.key.bak (BAK file)
WHDLoad.key.bak.bak (BAK file)

i co z tym mam zrobić ? Najpierw musze wykumać i zrobić "downgrade" whdload'a bo ten whdload 17.0.5139 nie uruchomi ŻADNEJ gry na mojej Amidze. Spróbuje może z wersją 16.9 i zobaczymy co będzie. Narazie Lemmingi chodzą i jakieś tam inne "nie-whdload" gry
[#20] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@Art, post #19

przegraj ten key i zamien ;) z tego beee ja mam w s:
max tranfer cf zmieniłeś na poprawny ?

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2012 22:41:56 przez phl22
[#21] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@phl22, post #20

Ok dzieki. Czyli te 3 pliki idą do S: tak ?

Max transfer na CF ? Gdzie to sie zmienia ? Mam ten CF
http://www.ebay.pl/itm/Amiga-1200-4-GB-Gamers-dream-drive-CF-HDD-1200-AGA-Top-Spec-/140743037365?pt=UK_VintageComputing_RL&hash=item20c4f051b5

Ta karta była już skonfigurowana z workbenchem/grami. Facet tam jednak pisze że:

"Transcend 133x & other cards require a special format to slow then down " Maxtransfer " need to be altered to load games without crashing"

że te karty wymagają specjalnego formatu aby spowolnić "Maxtransfer" aby gry się nie zawieszały ?
[#22] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@Art, post #21

to ładnie zapłaciłeś ;)
WHDLoad.key tylko to
[#23] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@Art, post #21

MaxTransfer zmienisz HDToolBoxem. Zrób to dla każdej partycji, wpisz 0xffe0
[#24] Re: A1200 (rev. 1D4) + blizzard 1230/50 nie dzialaja gry

@Nightmare777, post #23

Problem rozwiązany. Wiecie jaki był problem ??? Głupi klucz rejestracyjny do whdload! A ja już chciałem płyte wyrzucać i cuda boga. Zastąpiłem ten zhakowany klucz "Natalie Berry" w S: moim kluczem i wszystko śmiga aż miło. Pewnie jakbym cofną się z whdload do wcześniejszych wersji ten zhakowany by działał ale po co ? Szanuję pracę Pana Berta Jahna. A tego gościa co to sprzedaje na eBay to trzeba by upomnieć.

Jeżeli jest tu Pan Tadeusz Bajerowski który otrzymał przez pomyłkę moją stację dysków FDD (a ja jego cd-romy AMINET) z eFUNZINE.com informuje że przesłałem te cd-romy na Pana adres.

Pozdrawiam wszystkich,
Artur
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem