[#31] Re: sampler

@Andrzej Drozd, post #30

Na tej A1200 samplowałem też z 22050Hz (aby było porównanie z A500+) i były trzaski. Dlatego, żeśmy domniemali że to wina zbyt silnego sygnału. Z tym Octamedem to sprawdzę bo wiele dobrego o nim słyszałem zwłaszcza o wersji 5.0 Pro.

Pozdrawiam

Azzorek

[#32] Re: sampler

@Azzorek, post #29

O dziwo na A500+ sample mają lepszą jakość niż na A1200 z 68060/50MHz (trzaski). Może to wina metalowej obudowy, albo zasilacza? Na SACP vol4 dyskutowaliśmy nad tym problemem z *y i Tobim, i padła hipoteza, że to wina zbyt silnego sygnału na wejściu.

Nic z tych rzeczy. AudioMaster ma w preferencjach opcje zmiany modelu samplera i "CPU Type" - A, B lub C. Trzeba doświadczalnie dobrać kombinację dającą właściwe efekty na danej konfiguracji. Stawiam, że chodzi tu o jakieś subtelności związane z prędkością komunikacji samplera z portem parallel. Na pewno warunki pracy samplera po stronie analogowej nie zależą od typu i konfiguracji Amigi.
[#33] Re: sampler

@Andrzej Drozd, post #30

Ogolnie Paula raczej nie doczekala sie programu samplujacego na HD, wiec wszystko zalezy od ramu.

Doczekała się. Jest COŚ na Aminecie, nawet "analogowe" wskaźniki ma w swoim interfejsie. Niestety, tytułu nie pamiętam i nie chce mi się szukać. Poza tym Samplitude sampluje na HDD, a są wersje obsługujące Paulę i klasyczne samplery.

Ja zawsze samplowalem w 44,100 i AudioMaster po prostu nie wyrabia sie w tej czestotliwosci i jakosc jest duzo gorsza niz wlasnie w 22KHz lub 38KHz.

Sampler się nie wyrabia a nie program. Rzeczy oczywiste z dzisiejszego punktu widzenia nie zawsze pasują do realiów sprzed 15 lat ;) - wtedy 44kHz osiągały samplery z górnej półki. Graniczne wartości np. dla popularnego polskiego Digitona to 22kHz stereo i 27kHz mono.

Ostatnia modyfikacja: 27.08.2009 11:28:55
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem