[#1] Viper 1230/45 problem.
Witam

Panowie czy w Viperze 1230/45 Mhz (oryginalnie podkręcony MC68030-33MHz) kooprocesor powinien byc taktowany 25 MHz? bo taki mam wsadzony i nie mam pojęcia czy to jakoś nie zaniża wydajności karty? Czy można w jego miejsce wsadzić 40 MHz? Instrukcji do turbo nie mam a w necie tylko po niemiecku stąd to pytanie do was.
[#2] Re: Viper 1230/45 problem.

@Sosabowski, post #1

Jeżeli koproc ma osobny oscylator to pewnie możesz wsadzić i 50 Mhz . Taktowanie koprocesora nie ma wpływu na wydajność karty jedynie na same operację które go używają .
[#3] Re: Viper 1230/45 problem.

@Sosabowski, post #1

U mnie na karcie jest tylko jeden oscylator 42 Mhz wiec mniemam ze koprocesor jest rownież nim taktowany OK

Mam identyczna karte -- KLIK

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2012 11:32:25 przez miroll
[#4] Re: Viper 1230/45 problem.

@miroll, post #3

Niestety , moja karta jest inna. Posiadam wersję RTC a twoja to LC. Są to różne karty.
Moja to ta:
http://amiga.resource.cx/exp/t1230
[#5] Re: Viper 1230/45 problem.

@Sosabowski, post #4

Twoja karta jest taktowana synchronicznie z płyta główną czestotliwościa 42MHz. (14MHz pobrane z płyty głownej i pomnozone x3).
Koprocesor z tego co pamiętam może być taktowany 28 MHz, synchronicznie (czyli 42MHz), oraz z zamontowanego kwarcu. Konfiguruje się zworkami.
MC68882 są bardzo krętliwe, zwłaszcza ostatnie maski (np. 1J23S), na kórych możesz się spodziewac 80MHz i wiecej.
Gdzieś na forum ktoś pisał że Commodore eksperymentowało z tymi koprocesorami przy czestotliości 100MHz.
Nawet jak wykręcisz koprocesor do 100MHz to i tak Ci to nic nie da bo AmigaOS praktycznie nie korzysta z koproca.
Jedynie gdzie zobaczysz wzrost wydajnosci to programy o renderingu, Nemac IV, Quake (hmmmm), może emulator Maca.
[#6] Re: Viper 1230/45 problem.

@tom256, post #5

Witam
Podepnę się pod ten temat, bo dotyczy tej samej karty.
Zakupiłem od kolegi Sosabowskiego kartę jak w temacie.
Karta chodzi stabilnie wraz z koprocesorem. W sysinfo wyświetla 45 Mhz a w whichamiga tylko 7,1 Mhz przy CPU.
Czy jest to spowodowane brakiem kwarcu na tej karcie?
Pozdrawiam
[#7] Re: Viper 1230/45 problem.

@Skiba, post #6

Oooo widzę że juz doszla. Mnie w Whichamiga nic nie pokazywalo bo zaraz wieszał sie komp.
[#8] Re: Viper 1230/45 problem.

@Sosabowski, post #7

Heh:D To już kiedyś przechodziłem z DCE Viper 42Mhz. Winny był brak mmu.lib w Libs.
Ten sam przypadek jest w tej karcie.
Ciekawi mnie skąd takie przekłamanie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem