[#1] Problem z scsi.device
Witam. Potrzebuje pomocy. Mam problem z zainstalowaniem dysku twardegona A1200 rom 3.0. HDtool box go nie wykrywa, a HD prep stwierdza że nie może otworzyć scsi.device. Wygenerowałem scsi.dvice za pomocą getscsi 11 ale i to też nie pomogło.
[#2] Re: Problem z scsi.device

@Bass25, post #1

Jaki to HDD?
To masz wpisane w tooltypes ikony HDToolbox?
SCSI_DEVICE_NAME=scsi.device
SCSI_MAX_ADDRESS=6
SCSI_MAX_LUN=7
[#3] Re: Problem z scsi.device

@Bass25, post #1

Niektóre dyski twarde rozpędzają się za długo, dlatego jest im potrzebny dodatkowy reset.

[#4] Re: Problem z scsi.device

@Bass25, post #1

Norbert zawiele z tego co napisałeś nie zrozumiałem. A co do dysku już kiedyś pod amigą pracował. Jest to Fujitsu 1,7 GB
[#5] Re: Problem z scsi.device

@Olek, post #3

albo ROM 3.1, ktory czeka kilka sekund dluzej na wystartowanie systemu.

jesli reset nie pomaga, a dziala tez na dysk tak jak na cdroma to odlacz/przetnij pierwszy pin na tasmie najczesciej oznaczony jest czerwonym kolorem.

[#6] Re: Problem z scsi.device

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

Miałem rom 3.1 i sytuacja była taka sama
[#7] Re: Problem z scsi.device

@Bass25, post #6

sprawdz czy ma zworke ustawiona na master

[#8] Re: Problem z scsi.device

@Bass25, post #1

Sprawdz HDInstTools.
Wydaje mi sie, ze jednak cos zle polaczyles. Tam gdzie jest czerwona zyla z tasmy powinna byc zawsze >1< w zlaczu kontrolera IDE.
Ta sama czerwona zyla w hdd powinna byc wpinana tak, aby znalezc sie jak najblizej zlacza zasilania.
Ustaw dysk za pomoca zworek w tryb MASTER lub SINGLE.
Posprawdzaj zasilanie dysku.
Hdtoolbox powinien miec wpisane w tooltypach device=scsi.device.
powodzenia

[#9] Re: Problem z scsi.device

@Bass25, post #4

Zaznacz ikone HDToolBox i z gornego menu wybierz z ICONS-> INFORMATION.
Zobaczysz wtedy co jest napisane w tooltypes
[#10] Re: Problem z scsi.device

@Norbert, post #9

Dzięki wielkie za rady mam nadzieje że coś z tego będzie
[#11] Re: Problem z scsi.device

@Bass25, post #10

Przypomniałem sobie że dysk sformatowałem pod IDEfixem i był wykrywany ale nie mogłem go zrobić jako dysk botowalny
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem