[#1] Jaka jest obecnie najszybsza...
karta turbo do amigi 1200 i czy mozna ja dostac w polsce.?
[#2] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@SzaryWilk, post #1

Blizzard PPC z procesorem PPC 603e 233 MHz i 68060-50 MHz :)

[#3] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@SzaryWilk, post #1

Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie poniewaz jest kilka mozliwosci:

- Apollo 1260 z procesorem 680LC60/75MHz (czyli bez koprocesora)
- Apollo 1260 z procesorem 68060/50MHz (wersja pelna)
- Blizzard 1260 z procesorem 68060/50MHz (wersja pelna)
- BlizzardPPC z procesorem PowerPC 603e 240MHz i 68060/50MHz

Powyzsze karty (w mniejszym badz wiekszym stopniu) sa jeszcze do zdobycia (nie konicznie na terenie kraju) i naleza do tych najbardziej popularnych.

Po reszte informacji dodtyczacych mniej spotykanych kart tego typu odsylam na: http://www.amiga-hardware.com/

[#4] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@Olo, post #2

hmmm czy dla A1200 nie bylo czasami 240? 233 byly chyba najszybsze dla
A4000, byly szybsze bo to byly 604 i mialy lepszy dostep do
pamieci....

[#5] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@Lokaty, post #3

Wersje LC odradzam.... Ciężko znaleźć optymalne wersje programów,
przez co więle czasu spędza w trybie emulacji. nikt nie kompiluje
wersji dla 060 bez koprocesora.

[#6] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@Kaczus, post #5

Zgadza sie, ale jest najszybsza ;) ... a poza tym w wypadku A1200 te karty o dziwo maja procz procesorow swoje wady i zalety (np. Apollo uzyskuja lepsze transfery z/na dysk, a Blizzardy - a w szczegolnosci 1260 - jak wiem sa stabilniejsze), czyli reasumujac jednakowej odpowiedzi nie ma na zadane pytanie.

[#7] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@Kaczus, post #5

Nie ma żadnego trybu emulacji. Albo coś wykorzystuje FPU i wtedy po prostu się nie uruchamia na EC/LC060, albo nie wykorzystuje i wtedy chodzi jak na każdej sześćdziesiątce.
[#8] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@SzaryWilk, post #1

Smok i Rekin

[#9] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@Daclaw, post #7

Tryb emulacji instrukcji ktorych nie ma w 060.... Bo program bedzie
skompilowany na 020, alb 030.... Ten z 060 uzywa koprocesora
defaultowo.

[#10] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@SzaryWilk, post #1

Najszybszą obecnie kartą turbo do A1200 jest moje Apollo EC060/85. Będzie można ją dostać w polsce jeśli znajdzie się ktoś, kto sprzeda mi Apollo1240 chodzące na 50MHz przy procesorze 040. Wtedy wsadzę tam LC060, puszczę na 100MHz i jeśli będzie działać, to wystawię moją LC060/85 na Allegro.
[#11] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@SzaryWilk, post #1

Hmm..Najszybszą kartę jaką widziałem (eBay) był AmiJoe G3 250Mhz.Ktoś tu zapodał sznurek do aukcji,pamiętam że poszła za całkiem pokaźną sumkę.

Upss..Widziałem jeszcze Sharka G3 (chyba),w gablocie Elboxu na Miodowej....Daawno temu.

Ostatnia modyfikacja: 24.02.07 14:42
[#12] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@Kaczus, post #9

To np. OxyPatcher elegancko załatwia.

Poza tym ta emulacja chyba za bardzo nie bruździ. Pamiętam jak podmieniłem standardowego NemacaIV na wersję skompilowaną pod 060 - różnica była taka, że spokojnie możnaby na nią machnąć ręką. Podobnie jak na przyspieszenie pracy CV64 po wymianie Bustera 9 na 11. Mity o tyle.

Ostatnia modyfikacja: 24.02.07 15:08
[#13] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@SzaryWilk, post #1

Najszybszą kartą turbo do Amigi1200 może być w pewnych warunkach CyberstormPPC 060/50 604/233 :P

Ostatnia modyfikacja: 24.02.07 15:10
[#14] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@Pinto, post #13

Po 1 cena.... płać 800-900zł na turbo...w obecnych czasach to jest mało komu potrzebne...bo większośc osób ma turba albo kupuje tanioche pomysł

[#15] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@pwe, post #14

Że niby 800zł za CSPPC604e233+060/50? To za taką cenę to ja wezmę cały wagon takich kart. W tej chwili raczej jej nie kupisz za mniej niż 1500zł lub równowartość w obcej walucie.
Dlatego cieszę się że taką nabyłem w czasach gdy były dużo tańsze i to okazyjnie za naprawdę niewielkie pieniądze :P

[#16] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@SzaryWilk, post #1

Przecież pisałem, że google nie gryzie.
Zajrzyj na www.amiga-hardware.com i sam sprawdź.

[#17] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@Daclaw, post #10

dziala na twoim LC060 demo Starstruck, Requiem, Ocean Machine, Gift

http://ada.untergrund.net

[#18] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@Daclaw, post #7

alez jest mozliwosc linia $f,podpinasz obsluge softwarowej emulacji koprocesora i juz "masz".nie wiem tylko jak jest z rozkazami z 060 bo podobno od 040 nie sa kompatybilne z mc68881 i mc68882.

[#19] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@waldiamiga, post #11

ta karte to pewnie jakis kolekcjoner kupil, zeby wsadzic do gablotki
i sie nia jarac, w polsce tez takich od skupu zlomu nie brakuje

http://home.swipnet.se/~w-32234/ppcrulez/amijoe.html

[#20] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

Ej ale ten amijoe działa chociaż jakoś ? Czy może mu sić nie chce bo nie ma sterwników ? Czy działają te blizzardowe ? Ciekawe ustrojstwo... jak działa to jest zdecydowanie najszybsze bydle amigowe.

[#21] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@zomos, post #20

Na AOS4 powinien działać, na wcześniejszych nie bo przecież nie ma procesora 68k

[#22] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@amigafan, post #21

Ponoć ma w romie emulator 68k, ile w tym prawdy wie chyba tylko sam autor takowej plotki :).

[#23] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #17

Podpinam sie, dziala np Ocean Machine grupy tbl??

[#24] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@Malin, post #22

Miał mieć, ale zdaje się że nie dokończyli tego - na jakieś stronie czytałem że karta "wiesza" się w pewnym momencie startu systemu. W ogóle były bodajże 3 prototypy tylko...
[#25] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@AmiChris, post #18

Nie są niekompatybilne, tylko nie mają rozkazów obsługujących funkcje transcendentalne. :P

[#26] Re: Jaka jest obecnie najszybsza...

@Pinto, post #25

a wiec sa niekompatybilne :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem